VIDEO Toyota Prius (2012) – EcoHipster!

Habar nu aveam ca pluralul de la Prius este Prii. Și că a fost nevoie de referendum pentru asta. Dar căutând documentare pentru această mașină am descoperit argumentele care îmi lipseau ca să nu o cumpăr. Toyota Prius este una dintre cele mai sofisticate mașinării făcute de om. De omul japonez, aplecat peste niște butoane mici care puse laolaltă arată ca în Star Trek. Dar omul nostru japonez s-a străduit atât de mult să reinventeze felul în care ardem benzina încât a contribuit la deschiderea unor mine de materiale rare, mult mai scumpe decât aurul. Ceea ce te face să te întrebi. Care poluare e mai urâtă? Benzina arsă în motor sau gigawatti consumați în procesul de extracție și rafinare a Lantanului, Europiului, Erbiumului sau Neodimiumului?

Și totuși Prius are merite pe care nu i le poate lua nimeni.

A deschis calea hibridelor și apoi mașinilor electrice de mare serie. A fost prima mașină născută urâtă care a avut mega-succes de vânzări dincolo de asta. Este și rămâne o struțo-cămilă definitivă care nu poate fi încadrată cu ușurință în nici o clasă. E produsă de un fabricant generalist dar e premium, arată ca un hatchbak dar e spațioasă ca un GT. Dar nu e nici una din cele de mai sus. În fine, însăși propria imagine ajunge să fie toxică. De când vinde hibride cu milioanele, Toyota nu prea mai încearcă să ne convingă cu o mașină electrică pentru mase. Probabil că tocmai din cauza succesului Prius.

Ultimele articole

Articole recomandate

72 Comments

  1. Alex, era vorba de un Golf decent, nici chel, dar nici cu dotarile Priusului – doar dotarea de top si motorul de top. Daca incepi sa pui dotari asemanatoare – bixenon, dsg, climatronic – ajungi pe la cat costa Priusul. Plus ca discutia era ca cel mai echipat Golf este peste cel mai echipat Prius. Pai da, Golful are cateva optionale (multe) pe langa ce ofera Priusul ca optiuni.

    Cat despre hidrogen, celelalt alex a zis bine, hidrogenul este doar un mod de a inmagazina energia, asemenea bateriilor, doar ca mult mai costisitor. Deci nu este nici pe departe salvarea mult asteptata si nici nu genereaza energie din nimic, cum are lumea impresia..

  2. Sunt surprins să văd câţi specialişti în Prius există în ţara asta. Am doar o vagă bănuială că majoritatea n-au urcat într-unul până acum.

    În ianuarie am un an de Prius. Faţă de maşina precedentă (maşina naţională Passat TDI) am economisit în acest an aproximativ 1500 de euro din diferenţa de combustibil (42000 km), în condiţiile în care maşina este mai spaţioasă la interior şi mult mai confortabilă la condus decât Passat-ul.

    Ca şi finisare interioară, Toyota este clar în faţa VW, iar ca şi fiabilitate chiar nu se poate face comparaţie, pentru că VW ar ieşi destul de şifonată. Pe Prius nu se strică absolut nimic. Dacă vă temeţi de viaţa bateriei, una nouă costă 7500 de lei + TVA la reprezentaţă (nu cât un Logan cum zicea cineva), iar second se gasesc de pe la 600 de euro în stare bună.

    Am văzut des invocată comparaţia TDI-hibrid. Pe lângă faptul că la maşini de aceeaşi clasă (Golful este mult mai mic decât Priusul atât interior cât şi exterior) sistemul hibrid consumă mai puţin, confortul acustic şi cel dat de cutia ecvt sunt avantaje pe care nu ai cum să nu le remarci.

  3. @Ingineru,sa il stapanesti sanatos si fara incidente.Eu nu conduc un Prius si nu am urcat niciodata intr-unul dar cu siguranta asa este chiar ai dreptate.Ca finisaje modelele Toyota sunt superioare oricarui VW,ca de exemplu LC 200 si LC 150 ,Avalon,Camry,Prius,si multe alte modele Toyota ,au o calitate a interiorului imbatabila pt o marca de volum,vezi pana si lemn pe volan pe ele.Dar nu imi mai stric capul sa atentionez pe carcotasi ca @Laurentiu si altii ,pt ca acesti oameni indiferent de stire sau test drive fac mult spam ,pe aici pe blog.Dar este bine intr-un fel ca Toyota nu atrage toti taranii .Si ca sa nu o mai lungesc Toyota Prius ramane un etalon in ceea ce priveste sistemul de propulsie hybrid ,iar Toyota are o experienta f buna in asa ceva.Sa nu uitam ,cand Toyota producea automobile hybrid concurenta nici nu visa.

  4. Review-ul defapt nu a fost review. Doar multe comentarii si polemica despre ce inseamna ecologic, green, etc. Unde sunt informatiile relevante despre masina in sine, asa cum faci la orice alt review ? Nu ai transmis nimic concret.

  5. George,
    documenteaza-te mai bine inainte de a filma un material, pentru a evita sa spui destul de multe prostii.
    Destul de multe informatii eronate, pe care un om average n-are de unde sa le stie, insa cunoscatorii unui Prius le sesizeaza imediat.

  6. buna,as vrea sami iau o Honda Civic 1.4 I-VTEC EXECUTIVE 4DR IMA model 2000-2002,sau o
    Toyota Prius 1.5 VVTi Hybrid 4dr 2000-2002 ,sa fac naveta la servici si inapoi,sa zicem in jur de 500-600 km pe luna,aici in anglia aceste masini sunt la un pret acceptabil,as vrea mai mult so cumpar pt k in romania inscrierea este gratuita,se merita sau nu?cemi recomandati

  7. Buna ziua domnule Buhnici,
    Vreau sa ma informati va rog cat costa revizia periodica la un prius, si ce se intampla cand bateria e goala, mai beneficiez de caii putere ai motorului electric sau masina e mai puturoasa (foloseste doar caii putere ai motorului pe benzina), cat pot merge doar pe benzina si se poate defecta cand merg doar pe benzina, cat dureaza incarcarea bateriei la un peco care speram ca are asa ceva, are probleme iarna ma refer daca poate functiona normal din cauza frigului.
    Va Multumesc Anticipat.
    Ilie Catalin Bogdan
    ps: momentan locuiesc in Germania.

  8. O revizie la 90k km, revizia mare, cum se mai cheama, costa undeva la 1400 lei, pret de reprezentanta. Aici se schimba filtrele(ulei si aer motor, aer conditionat), uleiul de motor si garnitura de etansare filtru ulei, lichidul de frana, bujiile. O revizie mica, unde se schimba doar uleiul si filtrele o poate face oricine, si ajunge la vreo 3-400 lei, maxim, daca nu esti prea pretentios, pentru ca intretinerea e la fel ca si la o masina… nehibrida.
    Daca vrei mai multe detalii, vezi aici, ai ce citi o saptamana.

  9. George lăudabil efortul tău de a testa o mașina căreia nu prea îi înțelegi rostul, după cum ai spus. Păcat că nu te-ai documentat ceva mai bine. In Priusul acela de exemplu litiu era doar în telefonul tău. El are baterii pe bază de nichel. Toyota garantează că funcționează în parametri 160000 de mile, nu că doar atât țin. Așa cum bateria laptopului tău începe după șase luni să țină mai puțin, dar asta nu înseamnă că o vei înlocui dacă te ține 3 ore jumate în loc de 4. In privința poluării nu e doar un moft. Mai ales în orașele aglomerate. Să-ți explic concret: eu fac în medie pe 11 km până la serviciu 40 de minute. In alea 40 de minute mie imi merge motorul pe benzină la priusul 2 al meu maxim 8 -10 minute. In acest timp va emite noxe cam jumătate din cât emite un tdi de clasă medie pentru că arderea e mai eficienta , motorul de prius mergând după un ciclu atipic -atkinson se cheamă- tocmai în acest scop. Deci per total va polua de 8-10 ori mai puțin în București la orele de vârf. Dacă asta e doar o „declarație” pentru tine, eu unul îmi doresc cât mai multe declarații din astea când merg pe jos sau cu bicicleta prin bucurești.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.