VIDEO Toyota Prius (2012) – EcoHipster!

Habar nu aveam ca pluralul de la Prius este Prii. Și că a fost nevoie de referendum pentru asta. Dar căutând documentare pentru această mașină am descoperit argumentele care îmi lipseau ca să nu o cumpăr. Toyota Prius este una dintre cele mai sofisticate mașinării făcute de om. De omul japonez, aplecat peste niște butoane mici care puse laolaltă arată ca în Star Trek. Dar omul nostru japonez s-a străduit atât de mult să reinventeze felul în care ardem benzina încât a contribuit la deschiderea unor mine de materiale rare, mult mai scumpe decât aurul. Ceea ce te face să te întrebi. Care poluare e mai urâtă? Benzina arsă în motor sau gigawatti consumați în procesul de extracție și rafinare a Lantanului, Europiului, Erbiumului sau Neodimiumului?

Și totuși Prius are merite pe care nu i le poate lua nimeni.

A deschis calea hibridelor și apoi mașinilor electrice de mare serie. A fost prima mașină născută urâtă care a avut mega-succes de vânzări dincolo de asta. Este și rămâne o struțo-cămilă definitivă care nu poate fi încadrată cu ușurință în nici o clasă. E produsă de un fabricant generalist dar e premium, arată ca un hatchbak dar e spațioasă ca un GT. Dar nu e nici una din cele de mai sus. În fine, însăși propria imagine ajunge să fie toxică. De când vinde hibride cu milioanele, Toyota nu prea mai încearcă să ne convingă cu o mașină electrică pentru mase. Probabil că tocmai din cauza succesului Prius.

Ultimele articole

Articole recomandate

72 Comments

 1. o mica remarca…..comparati consumurile intre orice masina cu cutie AUTOMATA si Prius si va fi o comparatie corecta.

  Prius si majoritatea masinilor hibride functioneaza precum o masina cu cutie automata (desi nu are ambreiaj si nici o cutie de viteze propriu-zisa, si drept urmare anumite avantaje)

  Deci nu uitati, comparati intotdeauna la consum Prius cu o masina dotata cu cutie de viteze AUTOMATA ! ! !

  Diferentele in consum devin substantiale…….

 2. Excelent video, cred ca Toyota Prius e o optiune excelenta la second hand, sa nu uitam ca traim in Romania :)

  In acest caz cei 5000 euro/100000 km amortizati, conform calcului Dlui Buhnici devin mult mai atractivi.

  Ati spus ca ve-ti vorbi si de cutia de viteze, poate mi-a scapat mie dar nu am vazut nimic, mi-ar fi placut sa aflu mai multe despre acest aspect

  Multumim!

 3. Salut George

  In primul rand te felicit pentru munca titanica pe care o depui pentru a-ti informa cititorii tau in domeniul auto si nu numai…Eu sunt abonat de ceva vreme la site ul tau si iti urmarest cu interes toate prezentarile.Eu mai sunt abonat si la Carbuyer si ceva concurenta de a ta de pe meleagurile autohtone.Either way te urmaresc cu drag de fiecare data.Nu m-am gandit nici o data sa ti las un comentariu dar cand am vazut review ul VIDEO Toyota Prius (2012) – EcoHipster! m am gandit sa spun si eu cva despre masina aceasta avand in vedere ca sunt cabdriver in USA /CHICAGO si o cam folosesc de 5 luni 6 zile pe sapatamana min 6 h pe zi si max 14h. In tot acest intervar am testato si eu personal am o impresie buna despre acesta masina.Eu cred ca este mai mult adresata pentru piata americana si mai putin ptr cea europeana sau cel putin aici a avut un real succes.

  Masina scoate consumuri ff bune acum nu vreau sa par nu stiu cine ca nu sunt ….si nici nu prea am prea multa experinata in domeniul auto dar ca o idei eu conduc min 75 mile pe zi si max 200 mile zilnic oras +mix dar mai mult in oras +autostrazile din jurul orasului si cu un consum de 4 -8 Galoane =in medie cam 13 -17 $ numai combustibilul pe zi cea ce din puctul meu de vedere este foarte ok…si eu nu pre o menajez deloc , cam sportiv dar si asa ea face consumuri bune…
  Cunosc Prius uri in oras ,tot prieteni de ai mei care masina merge aproape non stop 7 zile pe sap 24 h doar cu cateva ore noapte de pauza atunci cand se schimba shift ul …La capitolul fiabilitate este mai mult decat ok .Singurul lucru care nu imi place la ea ,asa cum ai spus si tu in acest review este o masina foare complicata si complexa si la cel mai mic accident masina sufera ff mult si se defecteaza si alte sisteme care nu au fost atinse la un posibil accident. Iar schimbarea lor costa destul de mult.
  Dar aici in anul 2015 cred ca mai mult de 35 % de pe piata sunt masini hibride si am vazut in ultimul timp ca TESLA MODEL S incepe sa muste o felie care creste tot mai mult din piata auto cu toate ca sunt masini ff bune si cu comsumuri bune dar si cu preturi piterate…
  Apropo cand vedem si in Romania un astfel de monel in testele tale?

  Felicitari inca o data.

 4. Detin un Prius G2 dar si un VW Lupo 1,7 Diesel care merge cu ulei de motor. Acesta este cel mai eficient ca nu costa nimic acest deseu.
  As vrea sa spun ca Hibrida a aparut in 1900 si a fost tinuta in umbra pana de curand, insa viitorul nu cred ca o sa fie masina electrica.
  Sunt masini cu aer care stocheaza aerul in butelii si apoi il folosesc la propulsie. Ambele consuma curent sa se incarce, dar aia cu aer este net superioara.
  Bateriile isi pierd eficienta in timp ce buteliile nu. Motorul cu aer este simplu si nu necesita electronica..
  Nu ai nevoie de baterie sau calculator, pentru propulsie.
  Motorul cu aer a evoluat atat de mult, ca il ti in mana
  Sesmana putin cu pistolul cu aer, dar esre mult mai eficient. Exista hibride care folosesc aerul in loc de baterii, iar unele folosesc un motor hidraulic, iar uleiul este stocat intr o butelie pe care o incarca la franare sau in mers.
  Sunt multe solutii eco dar nu cred ca se doreste.
  Sa cititi despre Shauberger si motorul cu implozie. Si multe altele, dar ne ia o viata sa vb despre ele.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.