Facem aer bun pentru #casabuhnici

Am publicat acum ceva vreme un clip în care explicam cum am trecut peste iarnă. Unul din elementele principale despre care am vorbit a fost ventilația și modul cum am încălzit sau răcit casa pe timp de iarnă. Uimirea celor care au vizionat clipul a fost legată de faptul că noi nu deschidem geamurile, un lucru normal până acum. Ei bine motivul principal pentru care stăm cu geamurile închise mai tot timpul este faptul că tot aerul din casă, aproximativ 700 de metri cubi este filtrat și recirculat prin instalație cam odată la două ore.

Da, avem aer curat în permanență, însă acesta provine doar din schimbătorul de căldură. Am vorbit despre cum funcționează și acesta aici. Ca să răspund și la cele mai populare întrebări, nu, nu avem mirosuri neplăcute în casă, tocmai pentru că recirculăm tot aerul destul de des. Nu avem nici umezeală excesivă atunci când facem duș pentru că aparatul ventilația pornește automat atunci când este nevoie și nu avem nici umezeală prea puțină tocmai din același motiv. Iarna de exemplu când aerul este uscat în casă umiditatea rămâne la nivelul optim, adică puțin peste 50%.

Aseară am schimbat filtrele de aer, o operațiune simplă și rapidă. Un set de filtre de care am eu nevoie este undeva la 50 de euro și le voi schimba odată la 3 luni tocmai pentru a mă asigura că nu am nici un fir de praf de afară, în plămânii mei, mai ales în timp ce dorm. Chiar și aerul curat din casă conține particule de praf, de aceea este nevoie de două filtre ca să nu introduc nici praful din casă în aparat.

Am mai instalat ceva care s-ar putea să vă intereseze, un aparat de monitorizare a aerului care măsoară o mulțime de valori importante desiguir pentru sănătate. Și îl puteți accesa și voi în timp real! Acesta monitorizează acum temperatura, presiunea atmosferică, umiditatea, VOC, zgomotul, concentrația de folmaldehidă, concentratia de dioxid de carbon, particulele PM 2.5 și radiația!

Link-ul este aici: https://www.uradmonitor.com/?open=82000085

Ultimele articole

Articole recomandate

15 Comments

  1. Uau! Filtre schimbate odata la 3 luni?
    Este destul de repede, dar daca ti la sanatatea ta, este bine sa o faci.
    Mediul din interiorul casei poate devein de multe ori foarte poluat din cauza prafului ce se acumuleaza.

  2. Salut George,
    Daca se poate, cand ai timp si buna dispozitie, poti exemplifica mai detaliat ce ai schimba sau ce materiale/echipamente/instalatii ai folosi sa poti reduce costul final al unei case pasive, nu neaparat premium :)?
    Multumesc anticipat! Toate bune!

  3. Salut George,
    Referitor la injumatatirea costurilor, daca se poate, cand ai timp si buna dispozitie, poti exemplifica mai detaliat, printr-un post, ce ai schimba sau ce materiale/echipamente/instalatii ai folosi?
    Multumesc anticipat! Toate bune!

  4. George, de ce nu faci mai bine un torentes cu toate informațiile în loc să le salvezi pe o platforma. Așa pun toți, mana de la mana și se ajuta unul pe celălalt pentru a abține informațiile.

  5. Salut, iti urmaresc evolutia constructiei de la inceput, si sunt interesat de toate echipamentele noi. Sunt curios daca in cazul aparatului de aer, vecinii fac un foc de frunze, sau sunt crescatori de animale, acele filtre isi fac treaba? Sau un gratar copios alaturi, face sa simti mititeii si in casa? Numai bine,

  6. Oricum aeru tau din casa este viciat doar filtrezi aerul de afara ,si nu este spalat printr-o statie de tratare aerului cu jeturi de apa apoi filtrat prin filtre cu ulei special de filtrare si apoi sa ai si casete unde sa pui esente sa-ti miroasa frumos in casa (ex esenta de brad)
    Filtrele cu ulei se spala si apoi se pun in ulei nou tehnologie veche de la Siemens acu 64 de ani costa scump dar merita .
    Oricum trebuie sa ai si statie care sa mentina umiditatea constanta a aerului .

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.