Dacă ai urmărit până acum proiectul, pe parcursul construcției m-ai tot auzit vorbind de un recuperator de căldură. A sosit momentul să îți explic ce este și ce face un astfel de utilaj. Da, nu intră la categoria gadget pentru că ramificațiile lui sunt lungi și complexe.
Atunci când vrei să încălzești o casă cât mai eficient posibil trebuie să te gândești în primul rând la locurile pe unde aceasta pierde căldura. Într-un scenariu perfect, odată încălzită temperatura ar trebui să rămână aceeași. Dar ai nevoie să mai deschizi și geamurile. Intri și ieși din casă, și dintr-o cameră în alta. Astfel, aerul circulă și se schimbă și temperatura. Mai important este că la exterior temperatura variază destul de mult și trebuie să compensezi mai ales cu încălzirea.
Așadar, importante sunt ferestrele, tavanul și desigur pereții și izolația lor. Dacă toate sunt de calitate și sunt montate cum trebuie nu vei avea probleme. Atunci când deschizi geamul însă ca să lași aerul curat la interior, costurile de încălzire pe timp de iarnă pot crește și cu 50%. Chiar dacă o faci pentru o scurtă perioadă de timp. Toate aceste probleme sunt rezolvate de recuperatoarele de căldura.
Cum funcționează un recuperator de căldură?
În interiorul recuperatorului de căldura se află un schimbător de căldură (cel din imaginea de mai jos). Prin acest aparat, trece aerul cald viciat, adică cel cu probleme, ori e prea rece ori miroase urât, și cel mai important plin de dioxid de carbon de la respirația ta, dar și aerul rece preluat de la exterior. În schimbătorul de căldură, energia aerului evacuat de la interior este cedată în mare parte către aerul proaspăt și astfel la interior ajunge aer curat dar în același timp și cald.
Acest lucru se realizează într-un mod foarte simplu. La interior se află două canale. Unul prin care trece aerul cald din interior spre exterior și altul prin care vine cel rece de afară. Circulația aerului este asigurată de ventilatoare, iar canalele respective sunt ori lipite unul de celălalt ori unul în interiorul celuilalt. Bine, în mod normal sunt mai multe astfel de canale pentru o eficiență mai ridicată. Astfel se realizează transferul de căldură. Principiul este foarte simplu iar schimbarea de căldură se face chiar în proporție de 80-90%.
Să zicem că temperatura exterioară este de 0°, iar temperatura la interior este de 20°C. Un recuperator cu o eficiență de 80% va încălzi aerul proaspăt de la 0°C la 16°C iar restul de 4°C sunt încălzite de pompa de căldură în cazul nostru. Așadar nu mă chinui să încălzesc tot aerul rece de afară, ci doar 20% din el. De aici apare și o economie importantă de energie.
Recuperatoarele de căldură se utilizează de foarte multă vreme mai ales în clădirile de birouri acolo unde există un spațiu foarte mare și ar costa destul de mult să îl încălzești prin soluții clasice precum un calorifer la fiecare 20 de metri pătrați. Acum se găsesc multe variante atât pentru case dar și pentru apartamentele de la bloc. În clipul de mai jos vei regăsi toate trei tipurile de soluții.
Care sunt avantajele unui recuperator de căldură?
Aduce aerul proaspăt la interior și evacuează aerul viciat. Adică cel cu mirosuri și dioxid de carbon.
Introduce aerul proaspăt centralizat și controlat, fără a crea disconfort local. Aici îl poți compara cu o aerotermă care doar încălzește și usucă aerul deja cu probleme de la interior. În plus mai face și mult zgomot și dacă stai în direcția ei este multe prea cald.
Filtreaza aerul și contribuie la realizarea dezumidificării aerului interior. Bine, aici există recuperatoare de căldură simple sau entalpice, adică cu dezumidificare sau cu umidificare a aerului introdus în casă.
Împiedică apariția mucegaiului. Perfect de instalat de exemplu pentru casa părințiolor mei, care este o casă veche pe care am izolat-o recent foarte bine.
Reduce costurile de energie pentru încălzirea aerului. Sigur, nu este o soluție ce va înlocui centrala, însă aceasta va munci cu până la 80% la mai puțin ca să încălzească apartamentul sau casa în care locuiești. Un astfel de recuperator consumă foarte puțin, practic fiind o cutie cu mai multe ventilatoare la interior și atât.
Cât costă un recuperator de căldură?
Noi am văzut în funcționare un model de la Mitsubishi, cu o eficiență de până la 87%. Sunt foarte silențioase, nici nu mi-am dat seama că era în funcționare și filmam chiar deasupra lui. Recuperatoarele de căldură sunt echipate cu filtre și pot fi comandate cu o automatizare complexă ce te anunță atunci când filtrele trebuie curățate și îți permite să setezi scenarii de funcționare zilnice sau săptămânale. Un astfel de recuperator pentru o casă va costa aproximativ 1000-1200 euro, iar cu tot cu tubulaturi și grile vei ajunge la aproximativ 3000 euro, depinde foarte mult de specificul clădirii, desigur.
Dacă ai deja casa construită sau vrei să îl amplasezi într-un apartament există modele și de 200-300 de euro care se montează individual pentru fiecare cameră.
Amortizarea investiției se face într-un termen de maximum cinci ani. Depinde din nou, desigur, de modelul folosit. Poate fi chiar și o perioadă mai scurtă de amortizare.
Apropo, dacă vrei să afli care este cel mai potrivit modelul pentru locuința ta nu ezita să le dai un telefon celor de la Romstal, sau chiar să faci o vizită în magazin să vorbești cu Sorin.
Nu ezita să îmi lași un comentariu aici, pe blog. Atenție, comentariile sunt moderate, de aceea nu apar imediat, iar asta tocmai ca să am timp să îți răspund pe îndelete.
Încă un lucru, am observat că unii se plâng că videoclipurile noastre se văd sacadat, mai ales de când am trecut la 4K 50fps. Ne pare rău, dar cel mai probabil este conexiunea de internet sau computerul de pe care vă uitați. Încercați să treceți clipul la 1080p 50fps și lăsați-mi un comentariu dacă se mai întâmplă acest lucru.
SALUTARE!
Un adevar spus pe jumatate, e o mare minciuna!
Afirmatia ta „Să zicem că temperatura exterioară este de 0°, iar temperatura la interior este de 20°C. Un recuperator cu o eficiență de 80% va încălzi aerul proaspăt de la 0°C la 16°C iar restul de 4°C sunt încălzite de pompa de căldură în cazul nostru. Așadar nu mă chinui să încălzesc tot aerul rece de afară, ci doar 20% din el.” este total neadevarata.
Conform legilor termodinamicii, un sistem nu poate ceda caldura dincolo de ”echilibru termic”.
In cazul ideal, in care randamentul ar fi de 100%, situatia ipotetica pe care ai descris-o, ar fi ca temperatura din casa de 20 grade celsius sa se trasnmita temperaturii de afara, care este de 0 grade celsius, iar temperatura care rezulta sa fie de maxim de 10 grade celsius, nicidecum de 16 grade celsius. Dar daca aplici randamentul de 80%, realitatea pura este ca in casa va intra un aer la temperatura de 7-8 grade celsius.
Acum: in conditii de iarna grea, cu temperaturi de (-10°C) – (-15°C), de la sistemul de ventilatie vine un aer cu temperatura de (-0°C) – (-5°C). Pe timpul zilei poate nu se prea simte, dar pe timpul noptii oare cum va fi?
Apoi: nu ai povestit nimic despre diferentele de presiune care se formeaza prin incalzirea aerului venit din afara. Cum se anuleaza aceasta „diferenta de presiune”, pentru ca ea va deveni inconfortabila.
De ce firmele care livreaza aparatura nu prezinta si varianta de ventilatie individuala pentru fiecare incapere separat, fara sa mai fie necesara plimbarea aerului viciat prin toata casa?
Multumesc!
Super material. Pe intelesul tuturor!
Pentru situatiile in care spatiul nu permite montarea unui recuperator de caldura cu tubulatura (cazul unui apartament), exista varianta unui ventilator cu ventilatie continua dar si cu recuperare de caldura, schimbatorul de caldura folosit fiind din ceramica. Modelul este de la Vortice si ajunge la o eficienta de 89% la treapta minima (disponibile 5 trepte de viteza). Mai multe informatii despre produs se pot gasi aici: https://www.all4ventilation.ro/ventilatoare-cu-recuperare-de-caldura
In site-ul All4Ventilation se gasesc si recuperatoare de caldura cu debite mai mari, care se adreseaza unor tipologii de cladiri comerciale: https://www.all4ventilation.ro/recuperatoare-de-caldura-comerciale.