Categorie: GADGET

VIDEO si FOTO Samsung Galaxy S4 – primele impresii despre noul Nr.1

Seamănă izbitor cu modelul anterior și nu vine decât vreo câteva funcții soft în plus. Așa ne plângem mai nou pe bună dreptate la lansarea fiecărui nou smartphone indiferent de marcă. Producătorii par să fi obosit cu inovațiile sau ne-am obișnuit noi să ne reinventăm în fiecare an. O zicală în care cred eu spune așa: ”Tehnologia ne dezamăgește pe termen scurt dar ne uimește pe termen lung.”

Noul Samsung Galaxy S4 este un telefon nou și un upgrade serios de la S3. Nu e un nou tip de smartphone ci e unul adus la zi, stabil, rapid, mai deștept cu jutorul unor senzori și funcții soft noi. Sub ”capotă” sunt și câteva lucruri la care 99% dintre utilizatori nu se pricep dar care pot face diferența. Procesorul e cel mai rapid de pe piață, memoria la fel, senzorii de temperatură, umiditate și presiune atmosferică sunt noi pe un telefon mainstream. Ecranul adaptiv este poate cel mai bun de pe un telefon și singur cel mai avansat lansat vreodată de Samsung. Hai să vedem cum arată prin comparație cu S3.

Nu cred că voi folosi toate aplicațiile noi de la Samsung. Aproape toate există deja în Google Play sau pe alte telefoane. Avantajul este că Samsung a pus la un loc pe un singur telefon aceste funcții care vor fi mai mult sau mai puțin utile pentru fiecare dintre noi. De acum avem un punct de plecare și pentru aplicații noi care să folosească senzorii de pe S4 și să facă predicții de vreme spre exemplu. Cum ar fi ca un serviciu online să colecteze și aceste informații de la utilizatori ca să ofere o prognoză meteo și mai precisă decât a ANM? Poate un Google Weather? Ecranul e mai mare dar telefonul e aproape cât S3. Foarte puțin mai mic și mai subțire. Dacă este stabil pe cât de rapid se mișcă, eu cred că va avea succesul binemeritat.

Cât despre absența aluminiului… Da. Și pe mine mă deranjează. Se întâmplă totuși ceva interesant. Carcasa, deși e tot policarbonat e mai rigidă, adică dă senzația de mai multă soliditate. Am stat de vorbă cu bloggeri convinși chiar că rama e din aluminiu și păreau uimiți să afle că e doar plastic. O fi mai bine așa? Telefonul e mai ecologic și nu consumă atât de multe resurse ca să fie produs iar prețul va putea scădea mai rapid. Dar parcă știind asta nu îl mai percep la fel de sexy la atingere. E în capul meu problema?

Samsung galaxy S4 vs HTC One, LG Optimus G, Sony Xperia Z

Sunt multe întrebări despre această comparație. Opinia mea va întârzia însă. Prefer să nu mă pronunț încă pentru că nu îmi este clar dacă S4 rămâne așa. Și nici One, Optimus G sau Xperia Z. Sunt sigur că mai trebuie făcute mici optimizări hardware și software la fiecare dintre cele patru. Fiecare are câte o mică sau mare problemă zilele acestea. Adevărul este că de acum purtăm în buzunar calculatoare mai rapide decât laptopurile de acum câțiva ani iar pretențiile sunt mari. Le voi testa în detaliu pe fiecare dintre ele și vorbim apoi. Ca o primă impresie, cred că S4 va fi lider, G se va vinde bine, One va repoziționa HTC ca un produs premium iar Sony se va stabiliza cu Xperia Z fără să urce în top.

Benchmark aici.

Galerie mea de poze de la eveniment: