Categorie: GADGET

VIDEO Samsung Galaxy S4 vs. Apple iPhone5

Samsung Galaxy S4 a ajuns pe piață la șase luni după lansare lui Apple iPhone5. Smartphone-ul american s-a luptat deja și cu Samsung Galaxy S3 care a furat startul în 2012 și a venit mai repede ca să ne convingă să facem upgrade chiar înainte sezonului tradițional de prelungiri la abonamente din iarnă. Strategia a avut succes, iar Galaxy S3 s-a așezat pe piață și a luat o felie mare. Dar și iPhone5 a bătut recorduri de vânzări și iată cum e loc pe planetă pentru toată lumea. Secretul este că piața în sine crește, adică miliardele de telefoane vechi, clasice, trebuie înlocuite la un moment dat iar smartphone-ul ne-a convins că le va lua locul.

Dincolo de istorie și context, Samsung face din nou ce știe mai bine. Înainte ca Apple să stoarcă tot ce se poate din iPhone5 cu tehnologiile lui de 2012, au adus pe începutul de 2013 un Galaxy S4 care bate orice din specificații. În lipsa unui iPhone 5S sau chiar un iPhone6, iPhone5 se luptă nedrept cu un challenger mai tânăr.

După realizarea comparativului am testat în paralel ambele smartphone-uri ceva mai mult timp. Și mi-am mai rafinat opțiunile. Acum apreciez mai mult iPhone5 pentru greutatea lui mică, senzația plăcută la atingere. Cel mai mult apreciez însă ecosistemul iOS deși nu credeam că voi spune asta. Așa închis și restrictiv, reușește să îmi ofere stabilitatea de care am nevoie în lucrurile simple. Muzica prin Deezer este super, poze decente, email și toate aplicațiile de messenger merg strună. Nu este excepțional dar face treaba exemplar. Tastatura este greu de folosit dacă te grăbești însă iar integrarea limbii române este jignitor de slabă. Bateria este și mai proastă decât până acum și cu greu duci o zi. Pe LTE/4G cu mare greutate ajungi acasă.

Și apoi mă întorc la Galaxy pentru lucruri mai sofisticate. Dacă vreau să văd video, să navighez pe un ecran mai mare și mai bun, să tastez cu mai puține greșeli cu o tastatură inteligentă ca SwiftKey, să deschid camere IP de securitate spre exemplu. Husa cu S-View este utilă iar camera de 13 mpx este peste așteptări.

Concluzia este că e loc pe piață pentru toată lumea și dacă mi-aș permite le-aș folosi pe cele două în paralel. E greu să găsești la fel de bun cu excepția lui HTC One sau LG Optimus G.