VIDEO Peugeot RCZ – Așa e! E un fel de TT. Dar mai frumos!

Am zis-o destul de clar? O mai spun o dată. Imaginația și-a luat o vacanță din grupul VAG iar francezi joacă pe masă. RCZ este încă un exemplu despre cum nu trebuie neapărat să reinventezi roata. E suficient să o faci lucioasă și să se învârtă în ritmuri trance. RCZ este un fel de supercar lowcost care poate fi cumpărat/întreținut/condus de un muritor de rând. Singura mea dezamăgire este că nu i-au pus și un motor de trei litri și să ofere o versiune sport autentică așa, ca să avem la ce visa în timp ce se vor vinde la greu versiunile 1.6 turbo.

Mi-ar mai plăcea să îl văd și într-o versiune decapotabilă. Nu că ar arăta demențial? Ce părere ai despre RCZ? Dă un like dacă ți-a plăcut testul.

Ultimele articole

Articole recomandate

54 Comments

  1. Mda, frumoasa masina. Am vazut-o prima data pe la Spitalul Militar, cundusa de o domnisoara blonda cu numere de Germania si de atunci sunt fanul ei. Imi place absolut tot la ea, indiferent din ce unghi o privesc.

  2. @George: remarca mea cu diminutivele si termenii folositi s-a dorit sa fie o critica constructiva, sa nu crezi ca iti subestimez munca – iti urmaresc de mult timp blogul si consider ca ai cele mai bune materiale auto din toata media romaneasca, de multe ori iti folosesc parerile in discutiile cu prietenii despre masini si recomand la toata lumea review-urile tale.
    Bafta in continuare :)

  3. @George Buhnici @Alex – în mare aveți dreptate amândoi dar să nu comparăm un motor turbo diesel cu un benzinar aspirat. Benzinarul va avea o curbă de cuplu care atinge maximum la turații mari iar un benzinar aspirat de cilindree mare oferă niște senzații deosebite dacă e folosit cum trebuie dar senzațiile se vor regăsi și în bunzunar. Dacă e să comparăm un turbo diesel cu un benzinar turbo, clar benzinarul câștigă pentru că va oferi cuplul maxim pe o plajă de câteva ori mai largă decât un diesel. Dieselul e mai eficient dar motorina detonează incontrolabil la turații mari, cel puțin atunci când vorbim de motoare ce conțin tehnologie îndeajuns de ieftină încât să fie produsă în serie.
    Să nu uităm că aceste motoare ar putea fi muuult mai potente dar au frâul pus de normele de poluare. Am condus un Peugeot 308 1,6 HDi cu toate limitările electronice scoase și m-a lăsat cu gura căscată. Pur și simplu nu-mi venea să cred cât de tare accelera mașina aia. Nu mă întrebați cât consuma, nici un computer de bord fabricat de PSA nu indică mai mult de 30 l/100 km.
    Să nu comparăm motoarele de curse cu cele de serie pentru că în afară de principiul de funcționare în rest nu prea au mare lucru în comun. Motorul de 1,6 litri aspirat de serie produs de Peugeot scoate 120 CP maxim, același motor, tot aspirat, în ciuda restricțiilor de admisie impuse regulamentul IRC, scoate între 185 și 215 CP pe Peugeot 308 R2.

    @ George Buhnici: poți să mă iei consultant în tot ce înseamnă Peugeot. Nu lucrez nici la importator nici la vre-un dealer de-al lor, dar știu bine mașinile lor, motoarele, bubele etc.

  4. @Alex cu Astra/Vectra 1.9 CDTI
    „Asta implica niste uzuri in plus la transmisie, care la diesel-ul meu nu se vor simti.”
    Mai povestim dupa ce schimbi volanta care face mari probleme pe 1.9 CDTI-uri. Daca mai adaug si admisia, EGR-ul, tija SWIRL pe cel de 150 zici ca fac misto de tine.

  5. Eu o sa rup linia elogiilor.
    Gasesc acest RCZ ciudat/frumos si promitator la nivel de design.
    Lumea intoarce capul dupa ea, asta e sigur.

    Problema vine insa tocmai la partea tehnica.

    Designul e mult inaintea tehnicii.

    – tractiune FATA!
    – motoare mult prea mici pentru „ferocitatea vizuala”.

    Orice motor supralimentat deja ajunge la 200 Km/h, depinde in cat timp si cu ce senzatii.
    0-100 in 7.6s, viteza max 235 Km/h si cun cuplu „teribil” – de 279 Nm… zau ca nu impresioneaza teoretic, dar nici practic.

    Desigur, depinde cu ceea ce comparam, insa e deplasat sa compari un Logan cu o masina ce promite a fi vizual un supercar!

    Francezii au ramas inchistati in cilindree mica, putere „mai mult nu-ti trebuie” si… oricum, nu stii sa conduci daca nu ai o cutie manuala!

    Si uite asa grupul PSA se intreaba de ce se indreapta uluit catre faliment!

  6. @Bogdan:
    dacă tehnica ar fi fost la nivelul cu designului ar fi fost cu totul alt preț.
    motor de 274Nm e mai mult decât suficient pe caroseria aia! pentru o mașină care își propune să fie un compromis (docilă in regim normal de condus + anumite senzații de „sportivă”), mai ales că îi ai pe o plajă mare de turații, în mai toate treptele!
    tracțiune pentru că vrei un consum cât de cât normal la ce oferă; 0-100 în 7.6s e excelent (în liga motoarelor performante, pe care le găsești pe mașini cu mai multe pretenții)
    nu sunt neapărat un fan peugeot dar aș cumpăra mașina asta dacă aș dori să mă pot da la ea din când în când și să fie exclusivistă (deci nu TT sau seria 1)
    sunt, în schimb, surprins că review-u n-a acoperit anumite minusuri, cum ar fi poziția de condus (cidată/deficitară pentru anumite persoane/înălțimi) sau minusurile de practicalitate (comparativ cu scirocco)
    dar, dincolo de complexele de marcă, mi se pare o mașină foarte reușită cu șanse de a deveni clasică peste mulți ani :)

  7. @vanaalin, asta e ceva nou. La orice mașină consumul instant poate trece ușor de 30 l/100 km, numai că știam că cei de la PSA au ales să nu arate valorile peste 30, probabil că să nu facem vre-un stop cardiac.

  8. Am un amic cu un 307 1.6HDi si are sonda lambda defecta (asa am constatat eu). Cand m-am urcat in masina si i-am dat talpa era sa fac stop cardiac, computerul de bord arata valori instante de peste 50% pe litru, a urcat chiar la peste 90%, cand m-am uitat la consumul mixt, arata 17.6%. L-am intrebat pe amic cat ii consuma si a zis ca il rupe (eu avand aceiasi masina ca a lui, inclusiv acelasi cod motor 9HY), baga cate un milion pentru un drum Snagov-Bucuresti si inapoi. Unde mai pui ca motorul 1.6HDi e cel mai economic motor de la PSA. L-am indemnat sa se duca urgent cu ea in service (masina are doar 45000 de km), nici pana acum nu s-a dus si a trecut aproape un an, om nebun ce sa-i faci. Nici pe forumul peugeot nu am gasit rezolvare la acest consum exorbitant, eu zic totusi ca e de la sonda, ai vreo idee de la ce ar putea fi? Ai mai auzit de asa ceva? Bafta

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.