VIDEO Peugeot RCZ – Așa e! E un fel de TT. Dar mai frumos!

Am zis-o destul de clar? O mai spun o dată. Imaginația și-a luat o vacanță din grupul VAG iar francezi joacă pe masă. RCZ este încă un exemplu despre cum nu trebuie neapărat să reinventezi roata. E suficient să o faci lucioasă și să se învârtă în ritmuri trance. RCZ este un fel de supercar lowcost care poate fi cumpărat/întreținut/condus de un muritor de rând. Singura mea dezamăgire este că nu i-au pus și un motor de trei litri și să ofere o versiune sport autentică așa, ca să avem la ce visa în timp ce se vor vinde la greu versiunile 1.6 turbo.

Mi-ar mai plăcea să îl văd și într-o versiune decapotabilă. Nu că ar arăta demențial? Ce părere ai despre RCZ? Dă un like dacă ți-a plăcut testul.

Ultimele articole

Articole recomandate

54 Comments

  1. Felicitari George! Excelent review, m-ai facut sa zambesc cu tine cand apasai pedala RCZ-ului! :-)
    Am totusi o intrebare, dar incerc sa nu lansez un mini-razboi aici. Sunt proprietarul unei „sportive CDTI” nemtesti la 150 de cai (200 dupa chip). Consider ca e un pic brutal sa ceri RCZ-ului putere numai in turatii aproape de rosu. Asa ceva ar fi criminal pentru un motor diesel, dar cred ca nici micul benzinar de 1.6 nu e prea fericit sa fie condus zilnic la peste 4000 rpm. Intr-adevar, din cand in cand te poti juca aproape de rev limiter, dar o segmentare de motor si inlocuire de ambreiaj (si alte chestii care le implica turatiile mari) sunt iminente.
    Concluzia postului e ca as prefera un diesel de 200 de cai, cred ca ofera senzatii mai placute la condus si va avea viata mai lunga in regim sportiv, cu exceptia, bineinteles, a sunetului de tractoras si eventualului fum negru care apare inevitabil la solicitari.

    Astept parerea ta! Inca o data, felicitari pentru munca depusa pentru noi!

    P.S.: mica corectia la site: „Vreau să primesc not_o_ficări prin email!”

    • @Alex – Sunt convins că te distrezi cu motorul tău pe motorină modificat cu cai in plus. Din păcate va trebui să te contrazic. Benzina urcă mai repede-n turație și oferă puterea acolo sus ca o mașină sport… De aceea la raliuri nu prea vin mașini cu motoare pe motorina. Benzina este mult mai rapidă la cererile de putere. Plus că motorul pe benzina este din start unul mai ușor. Un alt avantaj important.

  2. Buna! Te-am mai intrebat si la alte masini si nu mi-ai raspuns. Am o dilema din care nu pot sa ies. Tu la retrogradare dai un sprit la acceleratie sau doar retrogradezi asa normal? Eu am citit o carte de a lui Titi Aur plus ce am mai vazut pe net si unii zic sa faci rev matching, altii nu. Eu la scoala de soferi am invatat fara rev matching, dar acum m-am zapacit de tot. Cum ar fi mai bine pentru masina si ambreiaj. Multumesc!
    P.S. Te rog sa-mi raspunzi de data asta.

    • @Geocos – nu fac rev-matching decat cu sotia in masina. In rest ii dau sprit cat sa aduc motorul aproape de turatia corecta. Adica tot un fel de rev-matching dar mai „light”. Faza e ca trebuie sa fii artist la picioare sa simulezi cutia automata cu dublu-ambreiaj. Vine din obisnuinta folosirii aceleiasi masini zi de zi. Eu conduc in fiecare saptamana altceva si nu reusesc mereu sa o fac insesizabil desi imi place sa incerc.

  3. Frumoasa masina! foarte frumoasa! Din pacate pentru multi dintre noi e doar un vis frumos cel putin pentru moment. Eu sunt unul din cei multi. Cine stie, candva, cumva sa pot sa-mi iau asa ceva. Frumos testul George. Numai bine!

  4. Câteva corecții dacă îmi permiți George:
    1. motorul este 1,6 Turbo High Pressure (THP) dezvoltat de BMW cu PSA Peugeot Citroen
    2. există și varianta diesel, are 2 litri, 163 CP și se comportă surprinzător de plăcut dar totuși 1,6 THP de 200 CP rămâne preferatul meu
    3. porbagajul se mai deschide și dintr-un buton ascuns deasupra numărului din spate :)
    4. punctul forte al motorului nu este puterea ci cuplul, care chiar dacă nu are o valoare mare, 275 Nm, este disponibil la valoarea maximă pe o plajă foarte largă, de la 1770 la 4000 rpm, 80% din ele fiind disponibil de la 1450 rpm, iar cuplul face ca motorul să tragă ca nebubul indiferent de treapta de viteză,
    5. sunetul este întradevăr studiat, de afară mașina e foarte liniștită, în interior zgomotul motorului este amplificat prin niște membrane speciale
    6. eleronul spate nu are doar rol estetic, este acționată electric în funcție de viteză, să vezi cum șuieră când treci de 200 km/h
    În rest mă bucur că mai apreciază cineva mașina asta, care aș putea spune că e mașina mea de suflet. Bravo George.

  5. @Geocos: depinde de retrogradare dar în general e bine să dai șpriț din accelerație pentru a potrivi turația motorului cu cea a roților, mai ales când faci kick-down pentru demaraj

  6. Mulţumesc Gabriel pentru răspuns. Eu am permis abia de 3 ani si vreau să învăţ acum la început cum este mai bine pentru masina. Am incercat si cu rev match si imi place cand imi iese bine, dar uneori îi dau prea multa acceleratie si masina ma trage in fata. Ma gandeam daca acest lucru nu face rau ambreiajului. Cand fac cum am invatat la scoala de soferi cu dat drumul usor la ambreiaj nu-mi place. Chiar nu stiu cum sa fac sa fie bine.

  7. @Geocos: Cel mai bine pentru mașină este să fii cât mai blând cu ea. Un kick-down cu șpriț din pedală uzează ambreiajul dacă nu e făcut corect. Sfatul meu este să pui siguranța în fața a ceea ce crezi că este mai bine pentru mașină, de aceea ideal ar fi să stai cât mai puțin cu piciorul pe ambreiaj.

  8. George, exact asta incercam sa zic – benzina se comporta bine doar sus in turatie – perfect de acord. Da, dieselul nu este sport, din nou de acord.
    DAR, dubiile mele sunt legate de faptul ca va trebui sa ajungi foarte des la turatii mari ca sa te distrezi cu masina. Asta implica niste uzuri in plus la transmisie, care la diesel-ul meu nu se vor simti.
    Ce incerc sa zic e ca mi-e tare frica de fiabilitatea acestor mici bestii in timp. O sportiva de 30k euro nu cred ca are componente diferite fata de un alt model al aceluiasi producator cand vine vorba de transmisie, pistoane etc. Nu poti compara un Peugeot sport cu un entry level de la Porsche, care sunt gandite din start pentru uzuri ale condusului sportiv.
    Faptul ca „suna bine” si „urca repede in ture” nu inseamna ca motoroului ii face placere deosebita sa traga la 5500 rpm :-)

  9. Aici e vorba de gust, mie mi-a placut dintotdeauna Audi TT, iar cand am vazut pentru prima data RCZ-ul mi-am spus ca e o copie „nesimtita” a TT-ului. Usor, usor m-am obisnuit cu ideea si pot sa spun ca imi place si RCZ-ul, insa cand vad un TT de fiecare data intorc capul si raman ceva timp cu privirea atintita spre el, mi se pare mai frumos atat la exterior, cat si la interior.

  10. @Constantin – offtopic – vezi că dealer.ul este „bebeluș” pe mobile.de (uite am folosit și eu diminutiv, probabil din aceleaș considerente cu George) ;)

    Mașina este superbă, review.ulul în nota deja obișnuită… Bravo!

    @Alex, probabil că un 1.6 va începe să dea semne de oboseală după una-două sute de mii de km… totuși eu cred că mașina asta nu o poți conduce numai cu pedala la fund… că nici nu ai unde! pentru o depășire obișnuită, de cele mai multe ori, nici nu va fi nevoie să retrogradezi… în concluzie, posesorul va fi satisfăcut de mai multe ori de potența mașinii (gândește-o ca energie potențială) decât efectiv de reprizele încununate cu urcări spre 6000 de ture… (cuplul o ajută mult mai jos).

    p.s. dacă ai un CDTI, știi și tu că poate și el urca, diesel fiind, la 5500… dar de câte ori o duci acolo

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.