TOT CE ȘTIAM DESPRE CREIER… E GREȘIT!? – DRAGOS CIRNECI – #IGDLCC 228

Salutare, oameni… reali!

George aici, în carne, oase și neuroni! Tocmai am ieșit dintr-o discuție mind-blowing cu celebrul expert în neuroștiințe Dragoș Cîrneci, invitatul special de la cel mai recent episod al podcastului meu IGDLCC (Informații Gratis Despre Lucruri Care Costă). Și vă spun cinstit, omul ăsta m-a dat literal pe spate cu tot ce mi-a împărtășit! Am plonjat amândoi în fascinanta lume a creierului uman și am atins subiecte de ultimă oră din neuroștiințe care m-au lăsat efectiv cu gura căscată și mintea făcută praf (în sensul bun!).

De exemplu, fiți atenți la asta: știați că de fapt creierul nostru nu percepe realitatea în mod obiectiv, ca o cameră video? Fix asta mi-a zis Dragoș la un moment dat și m-a lăsat mască. Aparent, creierul nostru ghicește și aproximează practic realitatea înconjurătoare, își construiește tot felul de scenarii și preziceri pe baza experiențelor și informațiilor acumulate în trecut. Deci practic trăim într-un soi de simulare generată de propriile noastre minți! WTF, nu? Parcă văd cum o să apară teorii noi ale conspirației de la treaba asta, gen că suntem cu toții prinși în Matrix. Dar nu, e doar creierul nostru de vină!

Și nici nu vă imaginați ce impact colosal au stările noastre psihice și emoționale asupra felului în care percepem și interpretăm lumea din jurul nostru. Când suntem stresați, anxioși sau deprimați, creierul nostru intră practic în modul de supraviețuire „fight or flight” (luptă sau fugi), de parcă am fi în permanență pe câmpul de luptă, înconjurați de pericole. Și din cauza asta, ne concentrăm aproape exclusiv pe potențialele amenințări din mediu, filtrând complet semnalele pozitive și ignorând tot ce e frumos și constructiv în viața noastră. Cu alte cuvinte, ne sabotăm singuri, având tendința de a amplifica negativul. Și așa ajungem să trăim practic într-o realitate subiectivă foarte sumbră, stresantă și limiting. Trist, mai ales dacă ne gândim câți oameni se confruntă cu stări de anxietate și depresie în ziua de azi…

Dar asta nu e tot! Dragoș a dat și alte bombe neuroștiințifice în timpul discuției. De exemplu, ați auzit de expresii de genul „a avea fluturi în stomac” sau „a simți un nod în gât”? Ei bine, se pare că nu sunt doar niște metafore fără sens, ci chiar reflectă conexiuni foarte reale și puternice între creier și tractul nostru gastro-intestinal. Atenție, știrea bombă: bacteriile din intestine ne influențează și chiar ne controlează într-o mare măsură stările psihice, emoțiile și chiar procesele cognitive! Cu alte cuvinte, avem practic un „creier în burtă” care comunică întruna cu creierul din cap și îi transmite tot felul de semnale. Uluitoare conexiunile astea despre care nu prea se vorbește! Deci data viitoare când o să vă spună cineva că aveți stomacul în gât de emoție, o să știți că e pe bune, nu doar o vorbă în vânt.

Dragoș a abordat și implicațiile etice și existențiale ale potențialei fuziuni între creierul uman și inteligența artificială, prin tehnologii revoluționare de tipul Neuralink, dezvoltată de controversatul Elon Musk. Când am auzit chestia asta, mi s-a făcut pielea de găină instant! Gândiți-vă puțin: dacă ne-am conecta direct creierul la calculator sau la net printr-un cip, practic am fi asaltați non-stop de un tsunami informațional de nestăpânit. Creierul nostru biologic deja e copleșit de avalanșa de date și stimuli din lumea modernă, d-apăi dacă i le-ar turna cineva cu duiumul direct în materia cenușie… Adio peace of mind, adio clipele de liniște în care să ne putem aduna gândurile! Zău că riscăm să ne pierdem complet mințile, umanitatea și toate acele trăiri profunde și intense care ne definesc ca ființe umane. Putem ajunge niște roboței dependenți de informație și stimulare continuă. Scary stuff, nu credeți?

Și apropo de dependența de stimuli, Dragoș a vorbit și despre epidemia actuală de adicție de social media, un subiect care pe mine mă preocupă în ultimul timp. A explicat cum platformele acestea exploatează fără scrupule vulnerabilitățile creierului uman, în special setea noastră de validare socială și dopamină. Prin algoritmi super sofisticați, ne prind practic în capcana scrolling-ului la nesfârșit, a notificărilor continue și a comparației toxice cu ceilalți. Și ne canibalizează practic atenția, creativitatea și starea de bine, afectându-ne serios sănătatea mintală pe termen lung. Tocmai de aceea încerc și eu să mă detoxifiez de social media pe cât posibil, că simțeam cum îmi mănâncă neuronii pe pâine. Și îndemn pe toată lumea să încerce măcar un mini „digital detox” din când în când.

Mă simt de parcă mi s-a deschis brusc o ușa secretă către o lume complet nouă, o lume a creierului pe care doar o bănuiam vag până acum. Creierul uman e infinit mai complex, mai misterios, mai puțin „calculat” și previzibil decât îmi imaginam eu. Funcționează după niște principii și mecanisme total diferite de ce ne învață psihologia clasică sau vedem prin cărțile de popularizare. E de fapt un țesut viu, electric, chimic, dinamic și extrem de adaptabil, în permanentă interacțiune cu mediul, cu corpul și chiar cu bacteriile noastre. Îți dă peste cap toate clișeele și te face să îți chestionezi serios realitatea pe care o percepi. Și ți se revelează ca fiind cu adevărat ultima frontieră a explorării științifice, o frontieră care ascunde în spatele ei viitorul întregii noastre specii.

Așa că, dragii mei, dacă vreți să luați o gură zdravănă de „adevărata știință a creierului”, nu mai stați pe gânduri: ascultați neapărat acest epic episod IGDLCC cu Dragoș Cîrneci! Rezervați-vă însă timp, pentru că odată ce pătrundeți în universul creierului, s-ar putea să nu mai vreți să ieșiți prea curând. O să aveți revelații care vă vor da lumea peste cap, idei revoluționare care vă vor face să vă regândiți tot ce credeați că știți despre mintea umană. Dar asta doar ne va face și mai curioși să explorăm teritoriile necunoscute ale creierului, nu? Pentru că acolo, în cutiile noastre craniene, se ascund de fapt cheile viitorului nostru ca indivizi și ca specie. Let’s dive in!

Poți asculta interviul în format audio chiar aici pe blog sau îl poți descărca:

Membrii care ne susțin cu donațiile lor lunare au văzut și acest clip în avans. Mai sunt multe în secțiunea dedicată lor. Toate clipurile pentru membrii de pe YouTube sunt aici!

Devino membru în comunitatea Buhnici.ro pe YouTube și vezi toate podcasturile în avans.- https://www.youtube.com/channel/UCNz5n8PoSGYSwkOH_SMnl2A/join
Urmărește-mă cu @gbuhnici pe Instagram, Facebook, Twitter, TikTok-@georgebuhnici
Montaj: Daniel Ivan – @danielivanm1 pe Instagram

Dacă ești încă aici, poate arunci o privire pe magazinul nostru de gadgeturi, Gadget Boutique – www.gb.ro

Să ne auzim numai de bine și de upgradări continue, nicidecum de downgradări! Până data viitoare, să vă fie numai bine!

Ultimele articole

Articole recomandate

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.