VIDEO – O oră prin Bucureşti cu ROAD 2011

După doi ani şi jumătate de muncă, Atlasul Digital al Romaniei se pregăteşte de actualizare. Am scos cel mai nou Garmin nuvi pe Pasajul Basarab şi pe Calea Victoriei pentru un drivetest unic, în exclusivitate. Cea mai bună hartă GPS a României trece aşadar la următorul nivel cu o calitate a detaliilor excepţională, cu sensurile unice corecte şi toate drumurile nou apărute. M-au fascinat clădirile 3D cu modelări de înaltă clasă. Călătorie plăcută:

ROAD 2011 – Gara de Nord – Pasajul Basarab – Vasile Milea – Titulescu – Piaţa Victoriei

ROAD 2011 Piaţa Victoriei – Calea Victoriei – Piaţa Constitutiei (Palatul Parlamentului) – Piaţa Unirii – Piaţa Alba Iulia – Piaţa Muncii

Câteva date despre munca şi costurile acestei noi hărţi.

Echipa de cartografie: un manager de proiect, un geograf, patru operatori culegere si prelucrare date, un operator documentatie istorica si un sofer.
Echipa de modelare 3D: un manager de proiect si trei modelatori.
Peste 40 de localitati cu blocuri 3D.
Aproape 150 de modele 3D, majoritatea modelari complexe si detaliate la palate si alte cladiri de patrimoniu.
Update-ul actual de la v3.02 la v4.01 a costat undeva la 100.000 EUR.
Bibliografia istorica parcursa pentru realizarea repertoriului national topografic al fortificatiilor: peste 600 de volume de specialitate cu tematica arheologie si istorie.
Reconstituri digitale 3D la:
– Cetatea dacica de la Blidaru
– Podul lui Apolodor din Damasc de la Drobeta
– Castrul roman Drobeta (asa cum arata in timpul domniei lui Hadrian)
– Amfiteatrul roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa
– Forum Vetus/Aedes Augustaliae de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa
– Cetatea dacica de la Costesti
– Cetatea dacica de la Piatra Rosie

Ultimele articole

Articole recomandate

91 Comments

  1. Eu zic sa asteptam lansarea road 2011,cred ca suntem cu totii oameni maturi si avem rabdare…dar oricine poate in continuare sa-si spuna parerile.
    si eu am nuvi 200,pe care il folosesc pentru taxi…ce sa zic nici nu trebuie sa mai memorez adrese(cu mici diferente nr. bloc sau strada gresite).
    daca noua harta acopera si unele strazi noi,unele corectii ma gandesc sa cumpar alt nuvi cu harta preincarcata(pret mai mic).
    in concluzie eu zic sa astaptam…

  2. @Florin Poate nu reusesc eu sa ma fac bine inteles: ROAD2011 merge repede si pe Nuvi 200. Desi Nuvi 200 nu are procesor ARM, firmware-ul de pe el nu are de-a face cu cladiri 3D sau recunoastere de voce (ce trebuie sa faca un Nuvi 3790), asa ca merge repede si pe aparate vechi… cat despre smartphone-uri, aici discutia este mai ampla:
    1. sunt cateva motive practice pentru care un PND este mai potrivit in masina decat un smartphone, care sunt dragut prezentate de Garmin aici:
    http://www8.garmin.com/move/gallery.html
    primele 5 filmulete de sus.
    2. problema de esenta cu care se confrunta pietele astea nu este, in opinia mea, cine are cel mai „tare” device, ci cine ofera acces la cel mai „tare” content. Or aicea sunt putini provideri de content pentru mase: Google (harti, imagini), Navteq (rutabilitate) si cam atat (nu vorbim de lucruri sfinte la RO gen info trafic sau meteo). Oricine ar vrea sa intre pe pietele dominate de acestia doi ar fi strivit de faptul ca:
    a. daca incearca sa vanda direct la end-useri nu-si va putea proteja contentul sau valoros pentru ca toate platformele hardware, cu exceptia notabila a lui iPhone, sunt facute sa poata fi sparte usor si echipamentul sa capete atractivitate sporita prin contentul la care are acces fara licenta;
    b. daca incearca sa vanda la producatorii de echipamente, cei mari vor vinde mai ieftin ca el (pentru ca au investit mai putin ca el), la mai multi furnizori de echipamente.
    Pe aceste piete, ca sa poti reusi sa nu mori de foame, trebuie sa faci doua lucruri:
    1. Sa-ti protejezi investitia in content de piraterie;
    2. Sa vinzi direct nu la mase, ci la end-userii educati si interesati de contentul tau de calitate.
    Poate asa are sens si pentru ceilalti ce am facut si de ce.

    Nokia a facut o eroare uriasa atunci cand a preluat Navteq. Desi Navteq era cel mai mare si mai bine cotat provider de content de navigatie, Nokia nu avea o filozofie integrata de genul comunitate de utilizatori pe care o avea Apple, care nu vindea echipamente, ca Nokia, ci starea ca apartii unui loc aparte in care esti special. In plus, preluarea Navteq nu a adus nici-o presiune semnificativa asupra Navteq ca sa-si imbunatateasca modul de lucru, ci doar o gaura uriasa in bugetele Nokia de operatii. Or Navteq are filozofia asta pe care am vazut-o la toate meetingurile cu ei si anume: Noi suntem Navteq, suntem cei mai mari si we will eventually outsell you (pana la urma o sa te scoatem de pe piata). Nimic despre inovatie, nimic despre teritorii noi mai repede, mai bine, decat la nivel declarativ/marketing. Este o organizatie mare, multinationala, cu obiect de activitate lumea intreaga si care se misca greu si din pacate pentru Romania, valul de interes/investitii a trecut peste noi, ei nu au fost aici sa profite de el (cum au facut cei de la NavNGo cu toate clonele de I-Go), iar acum urmeaza acel val inspre est: tarile arabe din Orientul Apropiat, Rusia si tarile CSI, teritorii uriase care o sa le tina ocupata forta de munca ani de zile de acum incolo. Chiar daca fac ceva semnificativ superior (fata de ce facusera anterior, nu fata de noi), dureaza un an pana cand acea harta este inglobata in sistemele de navigatie ale clientilor lor, cum este Garmin.
    Daca nu vrei sa astepti un an, asa cum ai asteptat alti 8, sa vina americanii, si apoi sa ai surprize, noi suntem aici si mergem unde Navteq nu si-a propus niciodata sa mearga. O sa se inteleaga asta mai bine dupa ce scoatem harta.

    @Mihart eu propun cand scoatem harta sa va dam un cod temporar si sa o testati cateva zile pe echipamentul pe care il aveti deja si daca merge in parametri, sa nu mai dati banii pe alt aparat, ci doar pe upgrade, ok? Am vazut acum ca sunteti client de-al nostru, imi suna cunoscut numele.

  3. Citind toate postarile referitoare la aparitia mult asteptata a ROAD 2011, simt nevoia de a face cateva lamuriri referitoare la diferentele dintre ROAD si toate celelalte harti de pe orice fel de alte dispozitive, fie ele GPS-uri sau Smartphone-uri.
    Diferenta majora se observa in outdoor, in natura, pe poteci de munte, pe rauri sau pe canalele Deltei Dunarii. ROAD este o harta topografica, asta inseamna ca vei gasi reprezentate toate curbele de nivel, izvoare pe crestele muntilor, canioane si chei, vai de abrupt cu toate denumirile lor, cararile marcate si poteci nemarcate, bancutele si alte puncte de reper, poieni si pajisti, stane, varfuri, refugii, cabane, rauri, lacuri, rezervatii naturale, toate canalele din Delta Dunarii cu toate intrarile lor in lacuri, corespondentele de trecere intre lacuri, rezervatiile naturale, foisoarele de observatie si multe, foarte multe alte puncte de orientare pe care nu le mai enumar aici. In plus fata de asta, in cateva masive muntoase, daca treceti GPS-ul pe „pedestrian” o sa va ruteze pe potecile de munte exact asa cum va ruteaza intre doua adrese daca sunteti cu masina.
    Pentru toate aceste facilitati pe care le ofera ROAD-ul astept acest nou update de ani buni.
    Toate, dar toate celelalte harti instalate pe orice fel de dispozitiv o sa va duca din punctul A in B fara probleme, toate hartile va arata benzinariile si restaurantele si hotelurile, majoritatea celor consacrate au adrese in marile orase, toate au punctele de frontiera actualizate. Nu pentru aceste facilitati va trebuie neaparat ROAD. Tatalui meu i-am cumparat un GPS cu City Navigator, am priteni cu TomTom, cu I-Go, cu MIO, multi navigheaza cu telefonul pe Google Maps. Oricare dintre astea se descurca foarte bine pe asfalt.
    Eu mi-am luat un GPS de outdoor cu ROAD si update-uri pe viata. Sper sa nu-mi treaca viata pana o sa apara update-urile. Si mai sper ca ROAD 2011 sa fie axat mai mult pe outdoor decat pe asfalt pentru ca daca m-am ratacit pe asfalt deschid geamul si intreb unde ma aflu, dar daca ma ratacesc pe munte ma vor gasi la primavara, odata cu dezghetul avalanselor.

  4. Mai sus s-a confirmat ca se amana din nou…

    ,”Din pacate protectiile nu sunt gata decat pentru 3 familii de produse deocamdata, trebuie sa mai asteptam pana la mijlocul lui Octombrie cand sper ca le vom avea si pe celelalte gata :( Nu este nimeni care sa fie mai frustrat decat mine de aceste intarzieri. ”

  5. @Florin Parca va pierdusem de client…
    Dar daca tot reinnodam, Nokia e printre cei care au inventat telefonul smart si au produs multe generatii de asa ceva. Android e doar ultimul venit.

  6. @Bogdan Condurateanu:

    Apropo de iPhone, ca tot il precizati mai sus…nu v-ati gandit vreodata la a crea si lansa in appstore romania o aplicatie pentru iPhone de navigatie, bazata pe hartile voastre ?

  7. Vad ca se fac posturi care nu-mi apartin in numele meu. E timpul sa plec, se pare.
    @phil Nu avem capacitatea sa cream aplicatii de asemenea anvergura. Daca se va putea vreodata sa portam hartile noastre in mod securizat pe StreetPilot pe iPhone, o s-o facem. Pe Android, niciodata!

  8. Este mai avantajos sa iti cumperi harta CN EUROPE NT decat ROAD2011 care este mai scumpa, apare reactualizata la un interval de 2-3-4 ani, si la foarte multi oameni le ofera servicii de care absolut nu au nevoie(trasee montane pentru drumetii, ruinele cetatilor dacice sau grecesti, etc.)
    Pe aparatul Nuvi 255W, care are si functia 3 D, vor putea fi vizualizate cladirile in format 3 D?
    Cand va aparea ROAD-ul pe piata va fi actualizat sau va oferi infrastructura rutiera din primavara anului 2011?

  9. As dori sa abordez si alt aspect referitor de aceasta data la aparatele gps Garmin. Nu inteleg de ce nu sunt disponibile specificatii tehnice referitoare la aceste aparate. Adica : model procesor, frecventa acestuia, RAM, cipsetul gps. La toate celelalte aparate aceste specificatii sunt cunoscute si sunt disponibile . La Garmin este diferit. Cred ca aceste specificatii sunt foarte importante cand doresti sa achizitionezi un gps. In acest moment clientii se informeaza foarte bine inainte de a cumpara un produs. Nu inteleg aceasta politica de a tine secrete aceste specificatii tehnice , sau poate ca la Garmin sunt inferioare celorlalte aparate ( mio .navigon, serioux ……..etc)
    Cu stima
    Marius

  10. Am asteptat cu mare entuziasm lansarea road2011, intre timp nokia au actualizat harta romaniei la nivel de poteca si numar de strada.
    De acum gratis sa fie road 2011 si nu il mai iau.
    Domnule @Bogdan Condurateanu concurenta este mare! Considerati ca este in avantajul d-voastra ca si companie sa tineti harta ascunsa pana se gaseste solutia antihack ?

  11. @Marius
    Toate gadgeturile sunt la urma urmei niste boxuri (cutii electronice adica, nu instrumente de bataie :). Toate fac la urma urmei un lucru, mai mult sau mai putin bine. Ceea ce le diferentiaza nu mai este viteza procesorului, ci cum arata si la ce content sunt in stare sa iti ofere acces. Cine cumpara iPhone, nu il cumpara pentru ce procesor este in el, ci pentru look and feel. Sunt imateriale si depasite criteriile pe care le-ati enumerat. E ca si cum ti-ai lua nevasta nu dupa cum arata si cum te simti cu ea, ci pentru cate secunde ii ia sa faca 100 metri plat… Am vazut zilele trecute un telefon cu Android: cat de tare se straduia acel telefon sa arate cu un iPhone si cat de putin ii reusea. Programul de navigatie – gratis of course – de pe net’ – si o harta de toata jena faceau sa estompeze ecranul mare si viteza mare a procesorului. Nu ajuta la nimic o memorie mare, daca n-ai ce pune in ea si un procesor puternic, daca n-are la ce sa asude (cum ar fi contentul nostru 3D).
    Doamne Ajuta!

  12. @florin
    Update-urile la noi se vor face trimestrial. Urmatorul update este programat pe 18 februarie 2012. Despre ce are in plus harta noastra fata de CNE am scris deja pe pagina proiectului http://www.romaniadigitala.ro. Singurul argument care ramane valabil este faptul ca CNE se poate inca pirata, deci, cum ar veni, il aveti „gratis”, iar daca e gratis, cu siguranta e bun, foarte bun, cel mai bun! La nivel de numar de strada, poteca, ulita, tot ce vreti Dvs.
    La buna vedere!

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.