Categorie: Auto

VIDEO – Mitsubishi ASX – Mițu Pițu Mițibușu

Când aud cross-over, mintea mea fuge în Thailanda, la miliardele de locuitori care fac schimbări de sex, zilnic. Darwin ar muri de ciudă! Dintr-o dată a apărut o verigă în plus la evoluţia speciilor.

Conceptul, în sine pare încăpător, dar nu la fel ca un break. E şi manevrabilă, însă nici pe departe cât un hatchback. Poate că cel mai trist o să-ţi fie atunci când o să ieşi la un grătar cu prietenii care au un 4×4, gen Outlander sau Land Cruiser, şi nu o să te poţi ţine după ei pe terenurile accidentate. O să rupi orice legătură cu aceştia şi ajungi la familiştii convinşi cu break-uri. Milogeşte-te pentru punga de rufe murdare care nu mai are loc la tine în portbagaj.

Pe lângă astea arată şi ciudat. Parcă nu e drept să dai banii de-un sedan pe ceva care e mai slab calitativ. Poziţia la volan parcă nu e un argument suficient de puternic. Şi în plus motoarele sunt aceleași de pe frațiorii mai mici, hatchback-urile. Mai grav este dacă îţi face cu ochiul tracţiunea integrală. Vor face motoarele aproape inutilizabile. Deh, cuplul mic.

La fel de utilă ca o muscă în ciorba de burtă, sau la fel de stânjenitoare ca o sonerie ’’this is sparta’’, Mistubishi ASX câştigă atenţie din partea doamnelor şi domnişoarelor, care au mereu în echipare o poşetă şi un scaun pentru copii, mereu nefolosit.

ASX nu e o maşină rea, mai ales că are sigla Mitsubishi, doar că o strică ideea.. Motoare puţine în ofertă, însă care ţin cu posesorul. Impozitul va fi foarte mic, pentru că cel mai mare propulsor nu depăşeşte 1,8 litri.

Totuşi, mega-compacta japoneză câştigă la cel mai mult la aspect. E agresiv! Trăsături fireşti pentru această marcă. Din clasa marilor compacte, poate că arată cel mai bine.

Cea mai ieftină versiune Mitsubishi ASX costă 17.000 Euro cu motor de 1.6. Outlander este cu 2000 Euro mai scump şi primeşti un motor de 2 litri. Dacă totuşi vrei o maşină adevărată de teren, ai opţiunea frăţiorului mai mare de mai sus, dar şi Dusterul e de luat în calcul. Să nu mai spun de Grand Vitara.

17.000 de Euro nu e deloc o sumă de neglijat. La 10 ani de plătit rate, trebui să fii foarte atent pe ce dai banii. Un cross-over, indiferent de marcă, nu e soluţie viabilă. Decât dacă eşti cuminte cu ieşirile în afară şi mersul de oraş este cu moderaţie. Tradus, asta înseamnă că nu e bună pe coclauri, şi că e varză în oraş.