VIDEO – O oră prin Bucureşti cu ROAD 2011

După doi ani şi jumătate de muncă, Atlasul Digital al Romaniei se pregăteşte de actualizare. Am scos cel mai nou Garmin nuvi pe Pasajul Basarab şi pe Calea Victoriei pentru un drivetest unic, în exclusivitate. Cea mai bună hartă GPS a României trece aşadar la următorul nivel cu o calitate a detaliilor excepţională, cu sensurile unice corecte şi toate drumurile nou apărute. M-au fascinat clădirile 3D cu modelări de înaltă clasă. Călătorie plăcută:

ROAD 2011 – Gara de Nord – Pasajul Basarab – Vasile Milea – Titulescu – Piaţa Victoriei

ROAD 2011 Piaţa Victoriei – Calea Victoriei – Piaţa Constitutiei (Palatul Parlamentului) – Piaţa Unirii – Piaţa Alba Iulia – Piaţa Muncii

Câteva date despre munca şi costurile acestei noi hărţi.

Echipa de cartografie: un manager de proiect, un geograf, patru operatori culegere si prelucrare date, un operator documentatie istorica si un sofer.
Echipa de modelare 3D: un manager de proiect si trei modelatori.
Peste 40 de localitati cu blocuri 3D.
Aproape 150 de modele 3D, majoritatea modelari complexe si detaliate la palate si alte cladiri de patrimoniu.
Update-ul actual de la v3.02 la v4.01 a costat undeva la 100.000 EUR.
Bibliografia istorica parcursa pentru realizarea repertoriului national topografic al fortificatiilor: peste 600 de volume de specialitate cu tematica arheologie si istorie.
Reconstituri digitale 3D la:
– Cetatea dacica de la Blidaru
– Podul lui Apolodor din Damasc de la Drobeta
– Castrul roman Drobeta (asa cum arata in timpul domniei lui Hadrian)
– Amfiteatrul roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa
– Forum Vetus/Aedes Augustaliae de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa
– Cetatea dacica de la Costesti
– Cetatea dacica de la Piatra Rosie

Ultimele articole

Articole recomandate

91 Comments

  1. Este mai mult decat adevarat ca unele persoane prefera gps in defavoare hartii, si la fel de adevarat ca este si util din cand in cand…in situatii in care nu cunosti deloc orasul/zona; Sincer eu sunt genul de persoana ca a pornit de 2 ori gps doar pentru a ma enerva :)), si sunt mai mult decat sigur ca ajung mai rapid si fara prea mult stres in locatia dorita, daca folosesc o harta clasica a zonei respective, sau una digitala, de ce nu.

  2. Decat o harta mare si exagerata in detalii, mai degraba o harta rutiera de baza la un pret mai mic si unul sau mai multe addon pack cu obiective turistice 3D, topografie, harti off-road si POI-uri cu diversi parteneri.
    Ca sa nu mai spun de lipsa compatibilitatii cu Android care devine cu pasi grabiti OS-ul cel mai utilizat la scara globala.
    Pacat. Multa munca. Da degeaba.

  3. Munca multa, pret mare.

    Am luat o tableta Samsung Galaxy Tab cu 200 euro, la care am un abonament internet nelimitat si numar de telefon 150 ron/luna.
    Daca inmultim pretul lunar cu 12 luni, avem 1800 ron, pretul unui gps garmin cu harta neactualizata deocamdata.
    In vreme ce pe tableta, in afara internetului, email, aparat foto, agenda, mai am si cateva softuri de navigatie, dintre care cateva cu harta cel putin la fel de buna. De exemplu, softuri care functioneaza, Aura-Sygic, Skobbler, igo wise, nav google, samd Din acestea igo nu cere conexiune la retea, in romania nu conteaza datorita abonamentului nelimitat, dar in afara tarii e important.
    Succesuri. Mihai

  4. Wow, se pare ca am pus-o de un fan club aici: toți „prietenii” mei laolalta, care mai de care cu ceva sa arunce in noi. Unii vechi, alții noi…
    Deci:
    1. Harta va fi disponibilă doar pentru echipamente Garmin, NO Android/symbian. Sau tablete
    2. detalii tehnice sunt sub forma a 529 intrări in jurnalul hartii. Deocamdată.
    3. Motivul intarzierii lansării hartii nu tine de seriozitatea noastră, ci a acelora care ne pun la dispoziție compilatorul. In feb ni s-a spus Aprilie, in Aprilie, Mai, in mai, Iunie apoi neoficial Iulie, in Iulie mesaj oficial Septembrie, iar la conferință de acum câteva zile se mentioneaza Octombrie! Cu aceasta tehnologie se vor compilat toate hartile din 2012, inclusiv cele de la Garmin si de la ea se așteaptă sa se protejeze munca noastră.
    4. Odată scoasă versiunea noua de harta in formatul protejat o sa scoatem si noi upgrade-uri trimestriale.
    5. Harta este compatibila cu toate modelele Garmin, nu doar 3790, cum mentioneaza Minitehnicus.
    6. Domnu cu harta de hârtie: sa fiti sănătos si s-auzim de bine!
    7. Nu am avut in plan restricții pentru camioane, am datele insa pregătite pentru un update ulterior
    8. Harta nu este gata perimata la lansare, s-au făcut in permanenta actualizari, doar ca nu s-au publicat din cauza pirateriei. Comentariile de aici susțin decizia pe care am luat-o. Nu o sa las clienții platitori sa fie luați de fraieri de majoritatea covarsitoare de jmekeri care ne fura munca. Nu va place? E prea mult? Prea Putin? Nu o folosiți atunci. N-aveți decât sa mergeți gratis cu ovimaps, openstreets sau googlemaps. Sau mio sau smailo sau evolio. E o chestie de principiu aici: vrei sa ai acces la munca noastră: platesti pentru asta. E ceva greșit: remediem. vrei ceva special adăugat: ne dam peste cap sa-ți Facem pe plac. Domnul M S știe lucrurile astea, dar de când nu mai este dintre noi posteaza numai venin peste tot pe unde apuca, luate cu copy-paste. Păcat de parul dumisale alb, la un moment dat in viața îmi servea de model de urmat in viața.
    Prețurile nu le scot eu din burta, sunt decizia lui Garmin care stabileste un RRP, care este cu tot cu TVA. Diferentele apar si de aici si de la faptul ca nu toți distribuitorii cumpara la același preț sau au acces la marfa noua concomitent cu ceilalți. Putin contează toate astea, o sa spuneti, noi o sa luam aparatul cel mai ieftin si-o sa-ți crackuim harta. Bafta! Sau mai degrabă: Noroc bun!
    Sa traiti bine!
    9.

  5. Domnule bogdan,lasand la o parte rautatea din comentariul dvs. poate imi explicati si mie cum o sa fie compatibila harta road 2011 pe nuvi 200 pe care-l detin,daca nu recunoaste cladiri 3d si 3d terrain(parca asa se scrie?)…decat,poate ma gandesc eu,daca nu scoateti si un update la soft.
    aaa…poate doar sa o vada la fel ca road 2009,fara cladiri 3d si fara forme de relief,ma refer la celelalte aparate garmin(exceptie ar fi nuvi 765,care recunoaste 3d),dar se pune intrebarea harta va costa la fel pentru toate aparatele garmin daca un model sau doua recunoaste in totalitate harta?
    sa iesim bine cu toti din criza,dupa care fiecare cu soarta lui…

  6. Draga Bogdane ai pus de un fan club atunci cand te-ai apucat de aceasta harta a Romaniei, necesara si asteptata dupa cum vezi, altfel ne-ar fi indiferente actiunile ce o privesc.
    Cu toate astea din nou amanati aparitia hartii si ma acuzi si pe mine de comentarii veninoase, asa cum crezi tu, desi ar fi trbuit sa incepi cu scuzele cuvenite catre toti aceia care au platit pentru softul achizitionat atat firmei tale cat si firmei Garmin. Am cumparat aparate Garmin chiar de la voi care nu au mai putut fi actualizate cu harta Romaniei, datorita schimbarii succesive a formatelor. Am platit totusi si am o colectie de aparate inutile, cumparate special pentru road, pentru Romania. Am crezut in acest proiect si m-am inselat din pacate, cu scuzele de rigoare, chiar daca si tu esti pacalit de Garmin. Ceea ce scriu nu sunt comentarii rautacioase, este numai o succesiune de evenimente, pe care le cunosti foarte bine si care din partea voastra au fost tratate cu indiferenta.
    Totusi apreciez faptul ca in cele din urma dai si un raspuns care lamureste situatia de moment. Astept in continuare road 2012, pentru care voi plati ca de obicei. Succes si poate va tineti de promisiune cu Octombrie.
    Mihai Serban

  7. Salutare.
    Vreau sa va expun aici o problema de care probabil s-au lovit si alti utilizatori de Garmin cu Road.
    Dar inainte de toate vreau sa felicit oamenii care se ocupa de Road.Imi dau seama ce inseamna realizarea in detaliu a

    unei astfel de harti.
    Insa are mari probleme! In continuare voi vorbi doar de Road 2009.In orase, in special Bucuresti si imprejurimi merge

    perfect, dar problema este cand ai de mers pe ditstante mai lungi.De exemplu am mers vara aceasta Bucuresti -Viseul de

    sus.In jur de 600km.Are mari probleme la aprecierea numarului de kilometri si de aici si estimarea timpului.Despre

    traseu nu mai vorbesc.La un momentdat l-am oprit deoarece incerca sa recalculeze si a repetat asta 1 minut. Am folosit

    pana la urma o harta clasica pentru a nu fi injurat de prietenii cu care mergeam in excursie.
    Conluzia mea este ca aceasta harta este foarte detaliata dar ineficienta.Cred ca o harta de GPS este dedicata

    in special soferilor pe urma biciclistilor, pietonilor si eventual turistilor.Aceasta harta le inglobeaza pe toate si de

    aici probabil si pretul mare.
    Eu v-o spun ca un sfat: impartiti harta in mai multe sectiuni, fiecare cu utilitatea ei pentru ca asa cum este acum nu

    este in regula! Ingreuneaza si functionarea GPS-ului.
    Eu personal am nevoie de sosele cat mai corecte nu de cladiri 3D.
    Eu vreau sa stiu pana unde se poate ajunge cu masina la castelul X nu vreau si poteca din padure si nici cum arata

    castelul pe GPS.

    Mai sunt si alte aspecte deranjante dar atat pentru inceput.

  8. pentru florin,

    harta nu are nici o problema,nici daca e mica sau mare(road 400 mb,city 2,26 gb),totul este de soft si hard.
    incearca sa updatezi softul si hard-ul cu webupdater si mai vorbim…
    iar pentru distante mari se recomanda puncte intermediare…
    asta e valabil numai pentru aparatele garmin,nu mio,smailo etc…

  9. pentru mihart gheorghe

    Aparatul are ultima versiune se soft.Asa a venit.Am verificat si pe siteul Garmin si cu webupdater.
    Nu dimensiunea hartii este deranjant ci navigarea prin harta.Harta Europei se misca mult mai usor cu toate ca are peste 2G.
    Puncte intermediare nu am dat pentru ca nu m-am gandit la asa ceva, poate ai dreptate, cu toate ca nu este normal.
    Harta are sigur erori pentru ca mi-a confirmat inca o persoana. Daca ii dai sa te duca pe ruta Bucuresti – Iasi da eroare.La Road 2006 nu se intampla asta.
    Sper sa se fi remediat la 2011/2012

    Toate bune

  10. Atitudinea D-lui Condurateanu se reflecta in modul in care isi manageriaza afacerea.
    Am tot fost in magazinul plin doar cu machete de langa ateneu.De cate ori am intrat pe usa am fost tratat ( ce draq mai vrea si asta !!), abia astepta sa scape de mine din magazin .
    Sa trecem peste asta,nu am gasit absolut nici-un GPS din categoria outdoor pe stoc, 62s,Dakota sau Oregon.La oricare dintre modelele solicitate mi s-a cerut un avans de 50% si mi-l aducea in 3-4 saptamani !!! Incredibil pt o reprezentanta Garmin

    Am comandat de pe ebay si a ajuns in 6 zile. Oregon 450 m-a costat 1100 lei iar la ei costa 1600 fara TVA in cazul in care ar fi fost pe stoc

    In privinta hartii sunt mai mult decat sceptic,nu mai zic ca cei care au cumparat-o pe prima , a trebuit sa mai dea diferenta destul de mare pt a beneficia de a doua iar ca s-o cumpere si pe a treia cu siguranta o sa fie o suma substantiala.

    Pacat….

    • @Bogdan S – Înţeleg perfect problema stocurilor slabe şi a preţurilor mari, dar pe mine nu mă interesează ce păreri personale avem unii despre alţii. Este o ţară liberă în care ne putem comporta aşa cum considerăm de cuviinţă câtă vreme nu încălcăm legea. Nu vă place magazinul, penalizaţi-l cu absenţa.

  11. George are dreptate! In primul rand aici era vorba de harta Romaniei si nu de aparatele sau reprezentantele Garmin.
    Hespre harta Road 2006-2012 eu zic ca isi merita fiecare harta, fiecare banut.Eu mai sus voiam sa exemplific ca nimic nu e perfect.Asta nu inseamna ca hartile concurente ar fi perfecte.Ba chiar hartile concurente au multe lacune.
    Am studiat in amanunt si Igo…ca sa nu ma ascund dupa copac…este mai slaba decat Garmin din punt de vedere al informatiilor oferite.Garminul are drumuri pe unde Igo nici nu viseaza ca ar exista.De aici probabil vin si unele disfunctionalitati-multitudinea de informatii cu care vine.
    Acum pentru Road 2012 ma astept la ceva extraordinar, ceva ce nu a mai existat pana acum in materie de GPS pentru Romania. Spun asta si sper sa nu ma insel, pentru ca am studiat la cineva Europa 2012.20 si am ramas mai mult decat impresionat(in bine).Europa 2012 are drumuri care road 2009 nu le are.Presupun ca aceste drumuri dar si altele cu mult mai completa va fi si road 2012.

  12. Nu vreau sa il apar pe Bogdan (nici nu am de ce) si nici nu lucrez in bransa. Problema cu hartile este cu dus-intors: daca efortul financiar de update al hartii nu se regaseste in banii incasati prin achizitionarea hartii, datorita pirateriei, sa nu ne miram ca pe acest blog unii chiar se lauda ca vor pirata Road-ul. Si devine un cerc vicios.
    Sunt curios daca Garmin a facut o estimare asupra numarului de device-uri vandute in Romania – sigur o are.
    Intr-adevar, Road-ul este foarte detaliat, dar eu sustin parerea celor care spun ca nu au nevoie de poteci si de lacuri… Daca s-ar putea achizitiona doar harta de baza, si niste „value pack-uri cu detalii”, eu cred ca s-ar vinde mult mai bine harta de baza (evident, cu o scadere a pretului in consecinta).
    In situatia de fata, firma lui Bogdan vinde la un pret relativ mare o harta „high-tech” – scuze pentru anglicisme – pe care majoritatea romanilor nu o vor cumpara, din considerente financiare, preferand sa ia niste device-uri cu niste harti mai simple, dar suficient de utile pentru utilizatorii de baza.
    Ar fi o experienta interesanta pentru Bogdan: cateva zile, la lansarea lui Road 2012, sa incerce sa vanda harta la un pret chiar mic, si sa faca o evaluare a cate exemplare a vandut pe perioada promotiei.
    Referitor la pretul la care se vand Garmin-urile in Romania, din cate stiu eu (cel putin Apple asa procedeaza), de multe ori producatorul impune pretul minim, sub care NU AI VOIE SA VINZI! Cred ca nu se poate compara Amazonul cu firma RQA din Romania, nu-i asa?
    … si o ultima remarca, relativ la navigatie: nu am inteles niciodata care a fost ratiunea pentru care trebuie sa introduci numele strazii din Romania (cand este format din doua cuvinte) in ordine inversa fata de ce este scris pe orice harta sau atlas rutier sau pe placuta cu numele strazii – luati doar un exemplu: str. Mihail Moxa din Bucuresti: introduc „Mihail” ni gaseste, introduc „Moxa” gaseste „Moxa Mihail”. E din cauza hartii sau a Garmin-ului?

  13. Buna la toata lumea.
    Observ ca tonul s-a mai moderat si le multumesc tuturor celor care au facut observatiile la obiect si nu la persoana. Vorba dulce mult aduce.
    O sa incep cu raspunsurile in ordinea inversa

    @phil. da, din pacate protectiile nu sunt gata decat pentru 3 familii de produse deocamdata, trebuie sa mai asteptam pana la mijlocul lui Octombrie cand sper ca le vom avea si pe celelalte gata :( Nu este nimeni care sa fie mai frustrat decat mine de aceste intarzieri.

    @Andrei M. Strazile inverse sunt o mostenire din perioada in care GPS-urile (cele Garmin cel putin, ne referim la 2004-2006) nu stiau sa caute fragmente de cuvinte in baza de date de nume de adrese. Daca nu introduceai numele corect (adica asa cum era el in baza de date), pur si simplu nu il gasea. Desi acum pare absurd sa nu gaseasca o adresa de genul „strada Mihail Moxa”, daca introduci doar „Moxa”, pe vremea aceea era imposibil daca nu introduceai exact acel string. Problema nu era asta, ci faptul ca datele proveneau de la diversi provideri si ele insele, citite pe tablitele de pe cladiri, difereau de la oras la oras (De exemplu str. „Nicolaie Grigorescu – Pictor”, sau „Pictor N. Grigorescu”). Si atunci am decis o standardizare a denumirilor la localitatile pe care le licentiasem deja (Iasi, Suceava, Ploiesti, Cluj, Targu Mures, Satu Mare, etc.) dupa stilul Ghidului Strazilor din Bucuresti [-] []. Numai la tipurile de strazi existau in bazele de date de la Suncart pentru Bulevard: Bd, Blvd, Bul., Blvd., etc. Or asa, daca stiai numele de familie, gaseai strada cu siguranta. A fost o munca uriasa si in continuare cred ca se merita un efort de uniformizare a denumirilor strazilor din toata Romania, poate nu chiar la stilul curent.

    @Andrei M. Voi tine timp de 30 de zile un discount special pentru update pentru toti cei care au cumparat aparatele cu un ROAD preincarcat sau au cumparat ROAD pe CD/internet fara sa aibe aparatul de la noi.

    @Bogdan S. Aici trebuie sa iti dau dreptate. Nu avem cum sa batem preturile de pe eBay, mai ales cu ultimele modificari in politica de distributie a lui Garmin, care ne-a marit preturile de achizitie cu 15%, ne-a impus embargo-uri de 10 luni la produse noi si a permis oficializarea importurilor gri in Romania. Eu, cu gura mea mare, mi-am facut dusmani puternici, dar din cauza asta este nedrept sa platesca toti romanii. O sa puteti insa sa gasit PND-uri ieftine la eMag si Flanco, care au obtinut exclusivitatea de la Garmin pe acest segment. Am auzit ca s-ar gasi si la Metro. Cu siguranta preturile vor scadea si clientii vor avea de castigat cumparand totusi de la un furnizor local cu forta mai mare ca noi si cu caracter oficial. Vestea proasta este ca nu vor putea veni la noi in continuare cu ele pentru service/garantii si upgrade-uri gratuite. C-asa-i in tenis… Noi vom continua sa fim prezenti pe piata romaneasca doar cu Outdoor si Marine, ca si pana acum. Poate o sa fie mai bine fara noi si toti cei care si-au dorit asta o sa primeasca vestea cu satisfactie.

    @florin Mihart are dreptate, trebuie introduse puncte intermediare si o sa ruteze mai bine. Am optimizat insa la sange tot ce se putea optimiza mutand pe layerele inferioare informatii care, daca statea in continuare pe layerele superioare ale hartii, ingreunau afisarea ei. Drumuri eu estimez ca sunt de 10 ori mai multe ca in CNE, o sa stim exact cand o sa inchid editia si o sa rulez scripturile de statistici.

    Recalcularile au loc atunci cand aparatul sau si-a pierdut semnalul GPS, sau este intr-o zona in care harta nu este tocmai buna. Oricine este clientul meu putea sa-mi trimita o sesizare asupra incorectitudinii hartii intr-o anumita zona spre analiza. Daca nu ati trimis-o, cel mai probabil o folositi fara licenta, caz in care discutia se opreste aici. Daca aveti totusi licenta, astept sa-mi dati date mai concrete sa ma pot ocupa de eroare.

    @florin. Acum despre ce este inclus in harta, cred ca putem fi de acord ca nu o sa gasim doi clienti cu aceleasi preferinte. Modurile de rezolvare se reduc la doua abordari:
    1. abordarea minimalista (Cel Mai Mare Divizor Comun) Drumuri si POI-uri. Exponenti: Navteq
    2. Abordarea maximalista (Cel Mai Mic Multiplu Comun): Drumuri, POI, topografie, relief, istorie, 3D. Exponent: PRD
    Acum, daca faceti o comparatie intre o harta de 20 MB si una de 470 MB (Cate este pana acum ROAD2012) evident ca cea din urma se va misca mai greu, fara sa fie nevoie de o facultate ca sa-ti dai seama de asta…
    Aici alegerea este personala tinand cont de pregatirea, aspiratiile si veniturile fiecaruia. Imi pare rau ca nu pot sa dau harta mea mai ieftin, au furat-o prea multi in loc s-o cumpere si acum trebuie sa adaugam si costurile suplimentare ale protejarii ei la pret.
    Mai este un aspect aici: sa facem harta minimalista doar pentru hardul existent actualmente abia o duce? Nu. De ce? Pentru ca apar produse gen Nuvi 3790 care schimba regulile jocului si pe care o harta ca a noastra zburda (Gratie procesorului ARM din interior) Plus ca in momentul in care ajungem la dezbateri de genul: eu nu am nevoie de poteci, atunci intrebarea este: de ce nu folosesti CNE? Raspunsul: pentru ca este incomplet la anumite aspecte. Am o veste pentru toata lumea: nici-o harta nu este perfecta, completa, ieftina si actualizabila la infinit. Asa cum nici viata nu dureaza vesnic. Fiecare trebuie sa aleaga din ce i se ofera ce i se potriveste mai mult. Eu pot doar sa va ofer garantia ca daca alegeti ce fac eu si gasiti greseli si mi le comunicati, le voi remedia la urmatorul release. Care va fi trimestrial.

    @Mihai Serban. Amanarea lansarii hartii a tinut si tine EXCLUSIV de piratarea ei si de gasirea unei solutii la aceasta problema. care solutie am sperat sa vina de la Garmin, dar a venit, paradoxal, din cealalta parte a lumii. Aparatele pe care le aveti nu sunt inutile, am cerut in mod special pentru clientii mei vechi sa se realizeze protectia si pentru seria StreetPilot Cxxx sau Nuvi 3xx sau 6xx. DNX 7200 o sa mai astepte putin ;) nu este in prima transa, dar nu v-am uitat. Din pacate va trebui insa sa achitati update-urile, pentru ca aparatele pe care le aveti le-ati achizitionat de afara si nu mai sunteti membru PRD.

    @mihart Imi pare rau de tonul rautacios pe care l-am folosit cu Dvs. Era de vina si ora inaintata si tonul catastrofic cu care sustineati un neadevar. Garminurile sunt construite ca niste cepe, straturi peste straturi de functionalitati. Rutarea, cladirile 2D, POI-urile, tin de straturile de ceapa inferioare si se pot folosi independent de cele superioare (cladiri 3D, etc.). Nu o sa vedeti cladiri 3D pe un Nuvi 200, dar veti putea vedea ca si pana acum amprenta 2D a cladirlor si veti putea folosi reteaua stradala si punctele de interes.

    Cele bune,
    Bogdan

  14. Bogdan, sunt de acord cu tine in multe privinte.Dar sa iti explic ceva:
    Eu inteleg ca pe Nuvi 3790 zburda dar ce sa fac cu nuvi 200 al meu? sa il aunc?
    Asa ca trebuie sa imi iau un alt aparat+hata.Nu am facut asta!Asa ca am optat pentru un telefon gen smart ca sa nu mai umblu si cu telefonul si cu gps-ul tot timpu.Am optat pt 2 in 1.Din entziasm si orbit de viteza procesorului care probabil e cu mult mai mare decat Nuvi 3790 nu mi-am dat seama ca are SO android.Din cate am aflat nu exista posibilitatea motarii hartii Garmin pe acest sistem.Asa ca pentru moment capitotul Garmin este inchis pentru mine.Poate ca mine sunt multi altii.
    Tineti cont ca fabrica Nokia s-a inchis.De ce?Pt ca nu prduc telefoane smart.Ghici ce inseamna asta?Foarte multa lume a trecut pe telefoane smart.Repercursuni vor fi si pentru Garmin pentru ca pierde foarte multi clienti care detin telefon cu android.Unul din ei sunt si eu.
    Mult succes!

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.