#SafetyFirst – Mergi la un curs de conducere defensivă (P)

Ai nevoie de el. Cu toții avem nevoie de el, chiar și eu am făcut două până acum. Dacă ar fi după mine aș introduce acest curs o dată cu școala de șoferi și încă o dată după ce scapi de bulina galbenă.

Neatenția costă, și chiar și eu am scos din buzunar ca să repar bara unei mașini de test. Eram prea absorbit de noul HTC One, de display-ul superb cu rezoluție FullHD și 4.7 inci în diagonală. M-am dat jos din mașină, am calmat-o pe doamna din față căreia i-am zgâriat mașina și mi-am repetat în minte de 100 de ori, ce prostie am făcut. Asta a fost, o prostie. Puteam să mai aștept o jumătate de oră până la studio să butonez liniștit noul telefon. Îți dai seama cât chef am avut după aceea să îi fac review, știind ce m-a costat această clipă de neatenție.

Acum merg pe scuter, unde chiar am nevoie de ambele mâini, și am și mănuși în mână. Sunt obligat așadar să mă opresc ca să verific telefonul. Dacă ai urmărit clipul cu ”ce este în rucsacul meu” acel hands-free este exact pentru situațiile când conduc. Atât. Dar mă tentează să îl scot la semafor. Mă tentează și pe trotinetă. Îmi aduc aminte de acel HTC One și îmi trece.

Înțeleg perfect nevoia de a verifica telefonul de 100 de ori pe zi. Și eu fac la fel, iar acea voce interioară care ar trebui să țipe la tine când te urci la volan, să renunți la acest obicei când stai pe scaunul șoferului e mai tot timpul în pauza de masă.

Nici măcar dacă ești șofer nu realizezi că la 50 km/h, 1.35 secunde de neatenție înseamnă 19 metri parcurși fără a privi drumul. Eh, un fleac zici tu. Dar dacă în acei 19 metri tu trebuie să frânezi pentru a nu lovi un pieton? Nu mai este amuzant, nu? În medie durează cam 5 secunde să scrii un mesaj scurt iar la viteza de 110 Km/h asta înseamnă 165 de metri parcurși.

Orange are o aplicație de mobil, pe care o poți accesa doar de pe mobil aici: https://www.orange.ro/smsspeedmeter/ Aplicația este simplă, îți măsoară viteza de reacție și de răspuns la un mesaj. Rezultatele îți vor da de gândit. Iată mai jos niște statistici și încă un link pentru ghidul de utilizare responsabilă a telefonului în mașină. Atenție, am spus în mașină, la volan sper deloc: orange.ro/responsabilitate-sociala/siguranta- la-volan/.

  • Un SMS la volan înseamnă 5 secunde fără atenție la drum – Cel puțin, asta dacă nu te uiți la un instastory care are 15 secunde.
  • Folosirea telefonului în timp ce conduci îți distrage atenția la pericole – Adică îți distrage atenția punct.
  • Conversațiile la volan triplează riscul de accidente – Pff, serios? Eu înmulțesc cu 10.
  • Folosirea telefonului pe drum reduce câmpul vizual cu 50% –  Asta dacă nu îl ții între picioare, atunci e 100%.
  • Conversațiile la volan măresc distanța de frânare cu 33% – Poate dublu, mai ales dacă ai și viteză.

Ultimele articole

Articole recomandate

2 Comments

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.