Panouri radiante Helvetic – Sunjoy

Deși eram sceptic la început, am decis că merită să ne documentăm și să testăm mai multe soluții de încălzire. Mai ales că vine iarna, să știți și voi cu ce se mănâncă diferitele tehnologii de pe piață. Astăzi avem pe masa de review un panou radiant, despre care se spune că ar fi o soluție de încălzire mai bună decât un reșou, calorifer electric, aerotermă clasică. Acestea din urmă au un dezavantaj major, acela că usucă aerul din încăpere și așa se pot dezvolta mai ușor microbii.

Nasul este înfundat la umiditate scăzută și răcești mai repede. Am soluție și pentru asta, acel umidificator eficient de la Venta, însă nu este ieftin.

Și de ce să încălzești din start cu o soluție ce are nevoie și de pansament? În plus, aerotermele electrice mai ales, încălzesc doar aerul din încăpere, fac zgomot, iar atunci când le oprești se face aproape imediat frig.

Cum funcționează?

Panoul radiant funcționează exact invers, încălzește cu ajutorul razelor infraroșii corpurile din cameră, inerte sau în viață, care apoi la rândul lor emană în continuare căldură. Și asta fără să usuce aerul. Adică la fel ca soarele. Tehnologia este diferită, însă efectul seamănă foarte mult cu cel de la #casabuhnici. Încălzirea în pardoseală are același efect, nu ridică praful și astfel se economisește și energie.

Instalarea este extrem de simplă. Îl scoți din cutie, îl agăți pe perete și îl bagi în priză. Este mai ușor decât un tablou la dimensiunea aceea pentru că nu are sticlă. Cel puțin acesta testat de mine care este un Helvetica Sunjoy SR5.

Sunt periculoase?

Nicidecum. Infraroșul are o lungime de undă între 4-14 microni. Prin comparație microundele au 500 de microni. Sunt chiar mai slabe ca putere decât lumina soarelui. Radiația în infraroșu o poți observa cel mai bine iarna. Afară este foarte frig, dar dacă soarele este pe cer corpul tău se încălzește. De aceea vezi pe pârtie snowboarderi sau ”snowboarderițe” în costume de baie. Bine, ei se încălzesc și de la efort. Ce, crezi că nu faci efort? Ski-ul și snowboarding-ul sunt mai solicitante ca o sesiune intensă de antrenament la sală.

Ce este tehnologia Nanosilver?

Producătorul spune că este un strat coloidal de argint ce vine peste sistemul de generare a undelor infraroșii și că este o tehnologie proprietară Samsung. Se folosește pentru igienizarea aerului din încăpere și omoară o mare parte din microbii, virusurile și bacteriile înainte ca acestea să ajungă la corpul uman și toate acestea se întâmplă la numai cinci minute de la momentul pornirii panoului. În plus, elimină și fumul din încăpere. Probabil se referă la fumul venit din bucătărie, atunci când arzi curcanul pe care l-ai pregătit cu atâta migală înainte să îl bagi în cuptor. A, stai că nu suntem în State. Friptura de porc să fim mai preciși.

Legat de această tehnologie de curățare a aerului de microbi nu am cum să testez. Momentan îi cred pe cuvânt. Am văzut la ei pe site o serie de analize și rezultate la teste de laborator. Nici nu știu în ce condiții se poate testa așa ceva, poate îmi spuneți voi mai jos la comentarii.

Avantaje

Să vedem ce au de oferit. Eu scriu ce am văzut în specificații și apoi vă spun dacă este așa.

Nu produc deloc zgomot, curenți de aer și implicit nu ridică praful. Foarte corect, sunt de acord.

Asigură o temperatură uniformă în încăpere. Atenție, dacă aceasta este destul de mică. Aici trebuie să faci un calcul în funcție de suprafața camerei tale și de specificațiile panoului, să vezi de câte vei avea nevoie.

Nu prezintă pericol de accidente și se pot monta în orice fel de spații închise, mai ales în construcțiile de lemn, unde o sobă este mai periculoasă. De acord și aici, se încălzesc, însă nici după jumătate de oră nu ai risc de foc. Ele oricum ajung la capacitate termică maximă în cinci minute.

Se montează rapid. De acord. Chiar și pe tavan unde am auzit că mai sunt folosite. Da, sunt mai ușor de instalat decât o centrală și nu au nevoie de nici un fel de avize sau meșteri pricepuți.

Nu usucă aerul. Exact lucrul de care îmi era mie teamă. Și aici sunt de acord.

Au 10 ani garanție și o durată de viață de peste 25 ani. Sistemul e atât de simplu încât nu pot să îi contrazic. În plus nu au cheltuieli de întreținere. Ori merge ori nu merge din prima.

Dezavantaje

Nu prea găsesc, cel puțin în comparație cu un calorifer electric sau cu o aerotermă. Acestea din urmă consumă mai mult curent în comparație cu panourile radiante și mai prezintă și risc de incendiu.

Cum spuneam, sunt mai ușor de instalat ca o centrală pe gaz și mai ieftine. Însă, centrala încălzește și apa.

Bineînțeles că depinde de tipul de aparat, puterea și dimensiunea acestuia, mărimea camerei, temperatura exterioara, gradul de izolare al încăperii. În medie, iarna, un aparat funcționează între 4 și 10 ore în funcție de temperatura exterioară și gradul de izolare al încăperii.

De exemplu, la o cameră de 16-20 mp și 2,5 m înălțime, cu un singur perete exterior, etaj intermediar și o izolare termică medie (cu geam termopan și fără termoizolație) e nevoie de un panou cu o putere de 866-890W, cu un consum de aprox. 6 KW/zi, adică aprox. 200 KW/lună.

Dacă camerele învecinate nu sunt încălzite, panoul va fi subdimensionat și nu va putea face față deoarece va fi suprasolicitat și va funcționa non-stop pentru a încălzi în mod indirect (prin pereții comuni) și celelalte camere. Se pot monta în locuințe, școli, grădinițe, spitale, birouri, biserici și în general în orice spații închise.

Dar, aceste panouri sunt foarte bune pentru spații mari, în care vrei să încălzești doar anumite zone restrânse unde stau oamenii. În hale de producție de exemplu. Ori într-un pod, sau cameră mică pe care nu vrei să o mai racordezi la centrala termică. Din câte am văzut sunt potrivite și pentru încălzirea spațiilor exterioare iarna: terase, foișoare deoarece creează zone de căldură de până la 50 mp, direct în aer liber.

Nu ezita să îmi lași un comentariu aici, pe blog. Atenție, comentariile sunt moderate, de aceea nu apar imediat, iar asta tocmai ca să am timp să îți răspund pe îndelete.

Ultimele articole

Articole recomandate

43 Comments

  1. Salut, problema pe care incerc eu sa o rezolv este că am renovat recent un balcon(închis în termopan) și nu am fost suficient de inspirat să pun caloriferul pe partea cu geamul, l-am pus pe partea opusa geamului, gândindu-ma că e suficient… Acum m-am trezit cu umiditate foarte mare, și pe geam și pe perete. Mă gândesc să modntez un panou radiant îndreptat spre geam, oare ar rezolva probelma cu condensul și ar „usca” geamul și peretele ? Din ce înțeleg eu, panourile nu usucă aerul ci doar încălzesc obeciectele din jur, nu știu dacă nu cumva doar s-ar pierde căldura prin geam și tot aș rămâne cu condensul. PS: nici dezumidificstorul nu face față.

    • Un calorifer electric ar fi mai de ajutor, sau unul cu convecție și evacuare a aerului cald în partea de sus (ca să mimeze mai bine comportamentul unui calorifer normal). Panoul radiant concentrează mai mult căldura pe oameni și mai puțin pe obiecte.

  2. Salut George. Intenționez sa-mi fac o casuta de 50m² utili, un dormitor 12 m², o baie de 6 m² si un living de 30-32 m², din structura de lemn, cu o grosime totala de 35 cm, vata bazaltica si rigips, tamplarie buna, într-un cuvant, casa apropiata de pasiva. Ce sistem de incalzire imi recomanzi, având in vedere ca nu am gaze, centrala pe lemne, pe peleti, aer conditionat cu pompa de caldura aer-aer Daikin, Mitsubishi, sau panouri radiante? Te rog sa analizezi toate, din punct de vedere al achizitiei, al consumului si amortizarii in timp cat si al comfortului. Multumesc.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.