Categorie: GADGET

PREVIEW – Ce este Samsung QLED?

ce_este_samsung_qled_ces2017_buhnici_tech_gadget

Am discutat pe blog, până acum, despre telvizoare LED, televizoare OLED, FullHD și 4K. Mai nou am început să testez televizoare cu HDR, High Dynamic Range, iar cele mai multe comentarii de la voi au fost legate de televizoarele Samsung. Știam că vor veni cu ceva nou însă am vrut să aștept să le și văd în persoană. Și le-am văzut la CES 2017. Acest material este mai mult o introducere în domeniul QLED și Quantum Dot și sper ca în curând să am și ocazia să le testez.

QLED vine de la Quantum Dot light Emitting Diode dar QDLED suna ciudat probabil. QLED reprezintă o nouă variație a tehnologiei SUHD de care am auzit tot anul 2016. Quantum Dot sunt niște particule mici între 2 și 10 nanometri în diametru formate din maximum 50 de atomi. Da, atomi, atât de mici sunt.  Avantajul lor este că pot emite culori mai vii mai vibrante chiar și la o luminozitate mai mare. De fapt, televizoarele noi promit între 1500 și 2000 niți ca luminozitate.

QLED-ul ține așadar de iluminarea panoului LCD, însă, spre deosebire de OLED unde acele diode își produc singure lumina, QLED îmbunătățește foarte mult luminozitatea, contrastul și culorilor unui panoul LCD. Funcționează împreună în mod ingenios.

Noile televizoare Q7, Q8 și Q9 de la Samsung vin cu o îmbunătățire la sistemul de conectivitate, întâlnit pe modelele lor mai scumpe. Există un singur cablu de semnal, semi-transparent, care duce la o cutie dispusă în afara televizorului, unde mai apoi vei conecta toate sursele de semnal audio și video. Nu trebuie să mai vii cu cinci cabluri direct în televizor și să te chinui să le ascunzi. Există și două stand-uri noi pentru aceste televizoare. Unul pune televizorul în valoare ca o sculptură iar celălalt, semnificativ mai înalt, arată ca un șevalet de pictură.