Ce sistem de operare smartphone e mai bun?

amtel-mobile-os-supported-ios-android-windows-phone-blackberry

Sunt sute de smartphone-uri în momentul ăsta pe piaţă. iOS, Android, Windows Phone, Blackberry, câteva firimituri de Bada, deja uscate şi aproape mâncate de vrăbii. Se lucrează de zor la Tizen şi urmează la sfârşit de an să vedem Ubuntu Phone OS si Firefox OS.

Toată lumea mă întreabă care e mai bun? Nu ştiu. Spune-mi la ce-l foloseşti, întâi. Din experienţă îţi spun că există trei tipuri de utilizatori de smartphone-uri:

1. 12 rate fără dobândă la un S3, iPhone 4S/5. Evident cu cartelă pre-paid şi extraopţiune de voce cu 250mb trafic lunar. El se simte important când dă de un hotspot gratis şi stă cu telefonul în mână, hamburgerul e în cealaltă.

2. Abonament de 30 de euro pe lună din care foloseşte 10% din extraopţiuni. Are şi 1/2 GB de trafic de date. Dar internetul e oprit, că altfel bateria ţine în viaţă smartphone-ul doar o zi. Hmm.

3. Hardcore user. Cel puţin 4 GB de trafic. Câteodată insuficient. Exchange, Gmail, multă voce. Telefonul prinde sfârşitul zilei gâfâind. Pentru el niciun sistem de operare nu e încă suficient de bun. Eu sunt ăsta. Şi apropo, folosesc cel mult 5 aplicaţii în mod constant.

Android 

E nevoie de un quad-core zdravăn, 2GB memorie RAM şi un ecran de 5 inch cu mulţi pixeli per inch ca telefonul să se mişte la fel de relaxat ca un iOS. Fiecare producător îşi bagă serios nasul în scheletul Android-ului. La final iese o salată de boeuf cu busuioc şi inducţie de pere cu castraveţi muraţi. Salut felul în care Samsung se ascunde de brand-ul Google. Dar nu le iese. S4 e un tort de ciocalata care arata apetisant, insa blatul e uscat. HTC one m-a cucerit deja, dar are probleme de constructie. Cel mai bun raport calitate pret îl are LG Optimus G, dar e 720p, însă pot să sar uşor peste asta.

iOS

Lapte si miere. Pana când vezi că procentele din baterie se duc la fel de uşor ca secundarul ceasului de la mână. Ajung să-l încarc de două ori pe zi, dacă vorbesc mai mult de două ore la telefon. Opresc internetul şi telefonul rezistă mai mult decât un 3310, nou-nouţ. În rest, îşi face treaba. Aplicaţiile merg bine şi pică din senin, fără să fii anunţat, ca la Android. Se zgârie uşor iar la sfârşitul primului trimestru în buzunarul tău va ajunge să arate ca un tocător de bucătărie. E o piesă de artă, însă fără husă e păcat. Iar cu husă, arată ca un c…at, dacă nu o alegi cu gust.

Windows Phone

Fără îndoială cel mai stabil sistem de operare. Asta şi pentru că nu ai cum să pui prea multe aplicaţii pe el. Însă, oricât de mult ceri de la el, nu se blochează. M-am jucat o lună cu HTC 8x, iar în 30 de zile mi-a trecut dependenţa de smartphone. O să-l scoţi din buzunar doar că să-ţi verifici spam-urile de la site-urile de reduceri. Ultima dată, aplicaţia de Facebook stătea mai puţin decât tine pe reţeaua lui Zuckerberg. Atât de bună e. Noroc că se sincronizează uşor contactele şi mail-urile. Îl recomand dacă nu eşti posesor hardcore de smartphone.

Toate sistemele de operare sunt bune. Depinde cum şi la ce vrei să le foloseşti.

A, uitasem de Blackberry 

Blackberry 10 combina minusurile de pe Android şi iOS cu HUB-ul canadian şi tastatură precisă ca un ceas atomic. Singurul atu al telefonului este HUB-ul. Adică o aplicaţie care arată laolaltă spam-urile şi solicitările prietenilor care joacă obsesiv Candy Crush Saga.

 

TEXT de Marian Andrei

Ultimele articole

Articole recomandate

71 Comments

  1. 12 rate fara dobanda suna mult mai avantajos decat abonament de 30€ cu 4gb/2 ani+100€ telefonul. Pe langa asta, nu e o rusine sa folosesti un hotspot free in timp ce savurezi un hamburger, prefer sa imi pastrez cei 4 gb pentru altceva.
    Legat de subiect, nu am avut decat android dintre sitemele „noi”, dar in conditiile in care nu imi ajung cei 4gb/luna telefonul duce cu brio o zi, si mai si ramane ceva pentru o iesire neprevazuta la ceas tarziu.

  2. Mishu – deci tu crezi ca (ex: sa trimiti muzica si fisiere prin bluetooth, chestie pe care n-o poti face la iOS doar intre 2 iPhone-uri) nene suntem in 2014 maine poimaine si tu te agiti pt fisiere prin bluetooth nene am evoluat :) ….bn ca nu vrei infrarosu :)) Doamne

  3. Marian Andrei, dupa ce ai facut categorisirea celor 3 tipuri de utilizatori? Din experienta mea, stiu ca poti sa ai 0MB pe abonament/cartela, pentru ca peste tot exista wifi, acasa, birou, in orice carciuma. Oricum, ca sa faci unele sincronizari la casutele de mail si SNS, e bine sa ai un 100mb, maxim.

  4. Topul celor 3 tipuri de utilizatori mi se pare facut cu rautate.
    Ce e rau in a face anumite lucruri pe telefon cand ai 30 de minute pauza si mananci un hamburger?
    Sau de ce sa nu opresc datele mobile daca nu am nevoie de ele constant?
    In fine, trebuie sa iti spun ca eu nu ma regasesc in niciuna din cele 3 categorii. Nu am facut rate sa-mi cumpar telefonu si am un abonament de 12 euro (cu 120 de mb) care imi este mai mult decat suficient.
    Legat de sistemul de operare, fiecare isi alege ce vrea. Depinde ce gusturi, de utilitate, de posibilitati…
    Imi pare rau, dar dupa parerea mea este un articol slab care nu ne spune nimic. La revedere.

  5. Am avut si ei nokia e6 si am stat 6 luni incercand sa ma conving ca nu am nevoie de mai mult decat mail, facebook whatsapp si hotspot de pe telefon. In principiu le face pe astea dar foarte lent.bateria si aspectul exterior sint f ok dar in rest varza.
    Acum despre iphone 4s. A fost natural sa il iau dupa ce dadusem bani pe aplicatii pt ipad.
    Stiu ca sunt multi hateri de ios lasati -ma doar sa punctez cateva aspecte.
    – la iphone exista o paleta intreaga de aplicatii de muzica, pr android sunt in lucru
    – la iphone/ ipad poti conecta sintetizator, chitara microfon, placa de sunet pt a face inregistrari la calitate decenta. Android nu are.

  6. Eu am un S2, am dat vreo 2300 lei pe el, acum un an! L-am luat mai mult ca sa fiu in pas cu lumea, nu sunt dependent de net, mail, nici nu am extraoptiune de net! Dupa un an de buzunarm arata impecabil, se misca la fel! Am avut Iphone 3GS, am butonat si restul gamei, dar cand vad meniu ala, parca e de copii! Si inca ceva acest S2 se misca la fel sau mai bine decat iphone 5! Si pentru ce imi trebuie sticla pe el..

  7. IOS . Spun asta pentruca am avut 4S lam schimbat cu un S3 si in doua luni lam vandut si miam luat iPhone 5 . adica pe S3 cu quad-core de 1,4 sa ai lag in Real racing 3 si pe 4S-nu aveam si pe 5 nu mai vorbesc … Sau S3-ul se incindea de parca era in cuptor la 30 de minute de utilizare intensa . Pe S4 m-am jucat si sincer imi place dar las lua ca al 2-lea telefon . Da sigur o sa fie uni care spun ca S4 are senzori si multe nebuneli , dar alea dau bine in reclame si atat .

  8. Habar n-am cine-i Marian Andrei.Pana sa vad ca e un guest post ma speriasem.Stiam ca George e mult mai informat si mai inteligent decat cel care scria postul de mai sus.Ajuns la sfarsit am respirat usurat.Acum: Mareane, sa stii ca toti avem smartfoane, cam tot pe-acolo la pret(zic eu).Eu folosesc si iOS si Android.Nu ar trebui sa iti permiti sa cataloghezi utilizatorii dupa scenariul vietii pe care ti-ar placea sa o ai, te-ai prins, nu?Sunt rau ca tine, stiu.Nu te supara, dar probabil ala care mananca hamburger se urca intr-o masina cu care faci tu poze cand mergi la Salonul auto!Si el nu face caz din asta.In alta ordine de idei te felicit ca esti un heavy user.Bucura-te pana nu mai apare unul care iti da peste nas si iti arata ca foloseste realmente dublul a ceea ce povestesti tu acolo.Acum iti urez trafic dublu, pish mail instant si backlight maxim in settings!

  9. @Dan: iti multumesc ca mi-ai deschis oarecum ochii. Acum am vazut si eu cine este autorul acestui text… desi si dupa prima citire mi-a fost greu sa cred ca George ar fi putut sa bea inainte sa scrie pe blog.

    @Marian Andrei: Despre tine si subiectivismul tau, si sunt chiar educat cand te cataloghez asa, numai de bine!

    • @Ionut Alexandru – puțină răbdare și o privire relaxată nu strică. Marian a testat fiecare sistem de operare despre care a scris și este opinia lui. În mare parte îi dau dreptate dar alegerea cantității de chili a fost alegerea lui.

  10. Cu toții avem problema bateriei, dacă s-ar face una ca și la Nokia 3310 (cea de 1680mA) care ținea aproape 2 săptămâni, ne-am bucura, dar dacă vrei tehnologie trebuie să privești și părțile negative.

    După ce am folosit aproape tot ce ai scris mai sus @George (BB, nu încă) rămân tot la iOS și iPhone.

  11. @Ionut Alexandru Din pacate asta se urmareste: Ca tot rromanul sa aiba smartphone.Si da exista personaje cu Iphone5 sau S4 care imi dau beep :)))
    Uite un caz : se uita intr-o zi un tip la telefonul meu (xperiaZ)…imi zice ca e ok arata bine !!! (ca asta conteaza) si finalizeaza prin a spune : „Dar totusi…nu e Iphone!!!” Il intreb scurt: Si de daca nu e Iphone…e ok si ne-Iphone.Tipul Raspunde : „Da mah nene…da n-ai prestanta!!! Iphone iti da prestanta!!!”Uimit de ce aud…intreb scurt : Cata prestanta ai tu lunar la abonament? Tipul raspunde :”Pai…am cartela !!!”
    Deci? despre ce vorbim?
    Revenind on-topic : Am omis sa precizez ca…un factor important pentru mine este si cati bani am dat pe Apps.Daca ai platiti deja 200 euro pe apps la Apple de ce ti-ai lua Android? si invers.Cunosc oameni care au numai Apple (laptop-tableta-tel) si inteleg de ce nu trec pe altceva chiar daca au nemultumiri legate de Iphone.Cred in continuare ca, d.p.d.v al userului cel mai bun este cel cu care te intelegi mai bine, te-ai obisnuit si-ti place.D.p.d.v al programatorului mi se pare mai ok BB10 si dupa el Android.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.