Ce sistem de operare smartphone e mai bun?

amtel-mobile-os-supported-ios-android-windows-phone-blackberry

Sunt sute de smartphone-uri în momentul ăsta pe piaţă. iOS, Android, Windows Phone, Blackberry, câteva firimituri de Bada, deja uscate şi aproape mâncate de vrăbii. Se lucrează de zor la Tizen şi urmează la sfârşit de an să vedem Ubuntu Phone OS si Firefox OS.

Toată lumea mă întreabă care e mai bun? Nu ştiu. Spune-mi la ce-l foloseşti, întâi. Din experienţă îţi spun că există trei tipuri de utilizatori de smartphone-uri:

1. 12 rate fără dobândă la un S3, iPhone 4S/5. Evident cu cartelă pre-paid şi extraopţiune de voce cu 250mb trafic lunar. El se simte important când dă de un hotspot gratis şi stă cu telefonul în mână, hamburgerul e în cealaltă.

2. Abonament de 30 de euro pe lună din care foloseşte 10% din extraopţiuni. Are şi 1/2 GB de trafic de date. Dar internetul e oprit, că altfel bateria ţine în viaţă smartphone-ul doar o zi. Hmm.

3. Hardcore user. Cel puţin 4 GB de trafic. Câteodată insuficient. Exchange, Gmail, multă voce. Telefonul prinde sfârşitul zilei gâfâind. Pentru el niciun sistem de operare nu e încă suficient de bun. Eu sunt ăsta. Şi apropo, folosesc cel mult 5 aplicaţii în mod constant.

Android 

E nevoie de un quad-core zdravăn, 2GB memorie RAM şi un ecran de 5 inch cu mulţi pixeli per inch ca telefonul să se mişte la fel de relaxat ca un iOS. Fiecare producător îşi bagă serios nasul în scheletul Android-ului. La final iese o salată de boeuf cu busuioc şi inducţie de pere cu castraveţi muraţi. Salut felul în care Samsung se ascunde de brand-ul Google. Dar nu le iese. S4 e un tort de ciocalata care arata apetisant, insa blatul e uscat. HTC one m-a cucerit deja, dar are probleme de constructie. Cel mai bun raport calitate pret îl are LG Optimus G, dar e 720p, însă pot să sar uşor peste asta.

iOS

Lapte si miere. Pana când vezi că procentele din baterie se duc la fel de uşor ca secundarul ceasului de la mână. Ajung să-l încarc de două ori pe zi, dacă vorbesc mai mult de două ore la telefon. Opresc internetul şi telefonul rezistă mai mult decât un 3310, nou-nouţ. În rest, îşi face treaba. Aplicaţiile merg bine şi pică din senin, fără să fii anunţat, ca la Android. Se zgârie uşor iar la sfârşitul primului trimestru în buzunarul tău va ajunge să arate ca un tocător de bucătărie. E o piesă de artă, însă fără husă e păcat. Iar cu husă, arată ca un c…at, dacă nu o alegi cu gust.

Windows Phone

Fără îndoială cel mai stabil sistem de operare. Asta şi pentru că nu ai cum să pui prea multe aplicaţii pe el. Însă, oricât de mult ceri de la el, nu se blochează. M-am jucat o lună cu HTC 8x, iar în 30 de zile mi-a trecut dependenţa de smartphone. O să-l scoţi din buzunar doar că să-ţi verifici spam-urile de la site-urile de reduceri. Ultima dată, aplicaţia de Facebook stătea mai puţin decât tine pe reţeaua lui Zuckerberg. Atât de bună e. Noroc că se sincronizează uşor contactele şi mail-urile. Îl recomand dacă nu eşti posesor hardcore de smartphone.

Toate sistemele de operare sunt bune. Depinde cum şi la ce vrei să le foloseşti.

A, uitasem de Blackberry 

Blackberry 10 combina minusurile de pe Android şi iOS cu HUB-ul canadian şi tastatură precisă ca un ceas atomic. Singurul atu al telefonului este HUB-ul. Adică o aplicaţie care arată laolaltă spam-urile şi solicitările prietenilor care joacă obsesiv Candy Crush Saga.

 

TEXT de Marian Andrei

Ultimele articole

Articole recomandate

71 Comments

  1. Deocamdata se pare ca nu s-a inventat smartphone-ul cu sistem de operare perfect, insa eu unul prefer cu precadere Android-ul, chiar daca se misca un pic mai greu decat iOS, dar arata mai estetic si poti face multe lucruri cu alti posesori de orice telefoane (ex: sa trimiti muzica si fisiere prin bluetooth, chestie pe care n-o poti face la iOS doar intre 2 iPhone-uri). Daca iOS n-ar fi asa restrictiv si scump, l-as prefera. Practic sistemul ideal de operare pe smartphone e o combinatie reusita intre iOS si Android. A, si Windows 8.

  2. Totusi un pic cam trasa de par descrierea atu-ului lui OS10 de la Blackberry…si nu e unicul atu, intr-adevar cel mai important.

    Da, ai clasificat bine acei utilizatori de OS-uri de mai sus….
    Eu detin BB de cca 4 ani, acum detin 9900…folosesc zilnic doar vreo 3 sau 4 aplicatii, dar nici un alt OS nu mi-a oferit experienta de utilizare ca BB…
    Am si o tableta cu Android for the fun, de fapt pt relaxare si pentru multitudinea de porcarii din store care imi mancanca minutele de plictiseala sau de relax.

    In rest.. mai exista si alte sisteme de operare ?

  3. Software:

    1. Android este pentru specialisti sau oameni care vor deveni specialisti in a opri wifi-ul sa nu li se consume bateria si care vor stresa widget-ul de power management din acelasi motiv. Nu-ti lua Android pe termen lung, nu e facut sa duca pe termen lung, de indata ce apar alte telefoane vendorul tau care ti-a vandut telefon cu Android nu-i va face update.

    2. iOS este un sistem de operare mobil stabil si fluid atata vreme cat ai ultima sau penultima generatie de telefon. De indata ce esti depasit cu doua generatii incepe sa se simta de parca rulezi un sistem de operare virtual sau „la distanta”. Lucruri care te-ar atrage la iOS-ul ce tocmai a aparut nu vor rula deloc pe telefonul tau vechi si esti fortat de Apple sa-ti iei altul nou daca vrei acele lucruri noi. Daca nu poti sa-l folosesti in continuare asa cum e.
    Comentariu la textul di articol: Vorbesc 3 ore pe zi, am LTE si Wifi activate tot timpul, folosesc aplicatii ce utilizeaza GPS-ul si nu il incarc de doua ori pe zi, ai ceva la telefon George, mai mult ca sigur. Daca vreau sa-l consum atat de dramatic trebuie sa ma joc ceva hardcore pe el si-l sec, cred, in doua ore.

    3. Windows Phone 8, e o mizerie cretina cu patratele care nu fac nimic util, nu poti sa schimbi decat culoarea acelor patratele, ai telefon cu 233 ppi sau mai capabil dar nu poti sa identifici in agenda dintre toate contactele tale care incep cu „Alexandru” cine e Dan, Popescu sau Gheorghiu pentru ca pe ecranul unui Windows Phone incape ceva gen „Alexandr….” si trebuie sa dai spre dreapta pe contact ca sa vezi restul. E o cretinatate si felul in care arata optiunile, setarile si aplicatiile sunt limitate. Parca e un sistem de operare facut de copii de la gradinita din cartonase si hartie glasata. Dar da, din pricina limitarilor lui si a API-ului slab, e extrem de stabil si tine bateria garla, nu te atrage sa faci mai nimic pe el iar eu personal n-am reusit sa leg un HTC Windows 8 la masina sa ascult muzica pentru ca nu vorbeste pe USB cu nici un fel e protocol de ascultat muzica… Android si iOS merg superb in schimb. (Cruze LT 2013)

    Hardware:
    1. HTC 8S are un coleg de-al meu si mi se pare superb. Google LG Nexus E960 are un alt coleg de-al meu si mi se pare si asta exceptional. La low cost m-as baga la Xperia J, Galaxy Mini. Samsung mi se par prea plasticoase pt banii aia iar felul in care nu-si updateaza sistemul de operare dupa doua generatii (mai stiu eu unii) este iarasi dezavantajos.

    2. Apple, am folosit un iPhone4 fara NIMIC pe el timp de aproape un an si am avut doar doua zgarieturi de vreo 3mm pe partea din METAL a telefonului, cea de pe margine. Urme de uzura pe fata de sticla nu au fost nici multe nici putine insa nu arata ca nici un fund de bucatarie. La fel si pe spate. Cred ca regula este ca atunci cand dai peste 2000 RON pe un telefon sa nu-l folosesti pe post de placa de snowboard ca nu e facut sa faca asta. Si exista carcase care arata FOARTE bine nu bine si pot exemplifica cu poze. De asemenea exista folii MATE care chiar ajuta din doua perspective, nu ai reflectie si ai ecranul protejat.

    3. Windows Phone, doar HTC am incercat dar pare interesant si Nokia acum, cred ca pe variantele low cost Nokia Lumia XXX sta cel mai bine pe segmentul de Windows Phone, as incerca unul.

  4. Un subiect…HOT…parareri sunt multe si subiective.
    Personal, pe partea de OS…merg pe BB 10. Chair daca nu are tone de apps este cel mai la zi cu tehnologia.iOS a mai imbatranit ca si framework…windows 8 nu stiu…n-am atins inca…dar (subiectiv) e tot winsax :)
    Ca si implementatori…Cred ca Blackberry,HTC si Sony fac o treaba buna in ceea ce priveste calitatea.
    Ca si remarca: Ca si cumparator sunt indignat de pretul unui Iphone sau BB.
    Mult prea scump pentru ce ofera ambele (iOS e old…bb 10 e prea nepolishat)

  5. @Alexandru Dan: la partea de Android exista totusi o exceptie, nu uita ca telefoanele din gama Nexus beneficiaza de update-uri in ziua sau la o zi dupa ce o noua versiune de OS a fost anuntata. Galaxy Nexus s-a lansat cu 4.0.0 si a trecut pe rand prin 4.0.1, 4.0.2, 4.1.0, 4.1.1, 4.1.2, 4.1.3, 4.2.0, 4.2.1 si acum sta lejer pe 4.2.2 (in conditiile in care si noula S4 este lansat cu 4.2.1).

    Este principalul motiv pentru care cumpar doar telefoane din gama Nexus, indiferent de specificatii ai asigurate update-uri direct de la Google, fara skin-uri, fara intarzieri, fara restrictii de carrier cel putin 2 ani de la lansare.

  6. Sal tuturor. Am folosit toate sistemele fara bb, cateva luni minim si cel mai placut e ios ul.
    Il contrazic pe george b la rezistente la zgarieturi ptr iphone 5 VARIANTA ALBA. De 6 luni doar cu folie fata spate nu are nici un semn si il tin cu prin buzunare cu detoate. Varianta pe negru e pretentioasa ptr ca are vopsea peste aluminiu. Cel albnu are vopsea pe el. E aluminiul si atat.
    Ios loc 1, andr loc 2, windows pe 3, Numai bine

  7. Ciudat ca spui ca Apple-ul dupa o luna arata rau. Sau poate te referi la 5, care e putin mai sensibil ca 4/4S.
    Materialele sunt de calitate, iar asta se vede pe termen lung. Stiu un 4S tinut de doi ani numai in buzunar, si in afara de urme superficiale pe partea metalica, care se vad doar in lumina, nu are absolut nimic in rest.
    Sticla e extraordinar de rezistenta, atat fata cat si spatele.
    E genul de telefon care in 4 ani e la fel de solid ca la inceput. Fara urme de utilizare foarte vizibile, fara troznituri si pocnituri de la carcasa, samd.

  8. symbian . da , symbian . am un smart-touch nokia cu symbian si e ce trebuie : stabilitate,aplicatii doar strictul necesar desi am instalate vreo 50,interfata placuta,performanta decenta (nu e gurmand de resurse) si nici nu fac editare video pe telefon in paralele cu videochat si un need for speed…ok , nu pot sa mut locatia unei bare intr-un homescreen, dar de ce as face asta ? acum scriu de pe un ipad deci am vazut putin si din ios, si nu pot sa spun ca e wow iar symbian shit , ci ca ma felicit ca-s printre ultimii mohicani cu symbian.. iar win phone e urat si punct . :-)

  9. Ar mai fi de mentionat la OS-uri si Jolla Sailfish care ar trebui sa apara anul acesta si care va avea avantajul de a putea rula aplicatiile Android.

  10. @car
    Total de acord. Si eu sunt utilizator de symbian. Am fost fan Nokia de peste 10 ani iar in prezent ma folosesc de un 701. De vre-o 3 saptamani am trecut pe wp8, si mi-am luat un Lumia 920, pe considerentul ca voi continua traditia de a detine un Nokia. Din pacate sistemul de operare strica tot. E pacat. Ca si calitate Nokia sa zicem ca mai face ceva, dar windows 8 e de toata jena. Ma refer la feeling. Este extraordinar de rigid si rece ca interfata. Pur si simplu personal nu m-am putut obisnui si am carat dupa mine si vechiul symbian, care e stabil, interfata ok dupa trecerea la belle, resurse putine si e ok mai mult decat pentru strictul necesar. Si da, de-a lungul ultimilor 2 ani am cochetat in paralel si cu telefoane android tocmai pt symbianul belle aduce cu androidul, si cel mai probabil voi mai cocheta din cand in cand cu ceva viitori „robotei”. Pana la urma, vrem nu vrem, doua os-uri pot fi considerate de luat in seama pt cineva care dorestw smartphone. iOS si Android. Windows cred ca va ramane departe, oricat de stabil ar fi. Iar cine mai apreciaza symbianul dupa mine as zice sa il mai aprecieze, chiar daca e invechit sau aplicatiile sunt pt strictul necesar.

  11. Buna ideea acestui articol dar totusi am niste remarci:

    „12 rate fără dobândă la un S3, iPhone 4S/5. Evident cu cartelă pre-paid şi extraopţiune de voce cu 250mb trafic lunar. El se simte important când dă de un hotspot gratis şi stă cu telefonul în mână, hamburgerul e în cealaltă.”

    Care e diferenta intre tine ca iti faci un super mega abonament si unul care isi cumpara smartphone-ul in rate? Sa-ti spun totusi ca pentru unii 250 mega sunt suficienti? daca omul are nevoie de smartphone pentru a naviga foarte putin pe net sau pentru mailuri gata nu are dreptul sa aiba smartphone, eventual sa-si cumpere vreun 3310, nu? si faza cu hamburgerul nu o inteleg, mai nou trebuie sa ne fie rusine sa scoatem telefoanele din buzunar? E drept si ca exista astfel de oameni, dar hai sa nu generalizam.

    „Hardcore user. Cel puţin 4 GB de trafic. Câteodată insuficient. Exchange, Gmail, multă voce. Telefonul prinde sfârşitul zilei gâfâind. Pentru el niciun sistem de operare nu e încă suficient de bun. Eu sunt ăsta. Şi apropo, folosesc cel mult 5 aplicaţii în mod constant.”

    La 4 gb lunari, telefonul tau nu ajunge niciodata la sfarsitul zilei gafaind, e gata mult mai devreme fie ca e Apple, Samsung sau ceilalti care nu prind pole position-ul.

    „Android – E nevoie de un quad-core zdravăn, 2GB memorie RAM şi un ecran de 5 inch cu mulţi pixeli per inch ca telefonul să se mişte la fel de relaxat ca un iOS. Fiecare producător îşi bagă serios nasul în scheletul Android-ului.”

    E pacat ca pui semnul de egalitate intre iOS si Android, de la tine ma astept la ceva mai mult. Niciun Android nu s-a miscat pana acum la fel ca un iOS, aceeasi generatie. Punct.

    „iOS – Lapte si miere. Pana când vezi că procentele din baterie se duc la fel de uşor ca secundarul ceasului de la mână. Ajung să-l încarc de două ori pe zi, dacă vorbesc mai mult de două ore la telefon. Opresc internetul şi telefonul rezistă mai mult decât un 3310, nou-nouţ. În rest, îşi face treaba. Aplicaţiile merg bine şi pică din senin, fără să fii anunţat, ca la Android. Se zgârie uşor iar la sfârşitul primului trimestru în buzunarul tău va ajunge să arate ca un tocător de bucătărie. E o piesă de artă, însă fără husă e păcat. Iar cu husă, arată ca un c…at, dacă nu o alegi cu gust.”

    E adevarat ca iphone-ul are o baterie ca doamne ajuta. Totusi exagerezi, chiar daca rar prinde finish-ul, prefer sa-mi pice aplicatiile din senin dar rar, decat sa fac o obisnuinta din asta. Iar despre partea cu zgariatul… oare Samsungul nu se zgarie? Dar de ce nu spui ca Samsungul arata ca un tocator de bucatarie de la inceput, nu dupa primul trimestru? E nevoie sa-ti spun ca la 5 am o husa care m-a costat o lira, pe care nici posesorii de 4 sau 4s nu au observat-o atunci cand au vazut prima data telefonul? Si care husa la momentul actual arata jalnic insa telefonul impecabil – fara sa fiu subiectiv asa cum tu ai cam fost mai sus, as putea oricand sa-l inlocuiesc cu unul din cutie. Si pentru ecran e tara durdura de folii.

    In rest, mult respect in ceea ce faci aici in blog si in restul timpului. Esti unul din putinii care mai apare pe la televizorul si are vorbele si cunostintele neceasare la el. Te apreciez mult pentru asta. Multa sanatate.

  12. Ar mai fi si noul Asha Software Platform introdus la Nokia Asha 501. Un smartphone de baza care aduce ceva din interfata Nokia N9. La 99 dolari s-ar putea sa aiba succes printre cei care nu vor sa faca rate la un telefon.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.