Categorie: GADGET

Ce sistem de operare smartphone e mai bun?

amtel-mobile-os-supported-ios-android-windows-phone-blackberry

Sunt sute de smartphone-uri în momentul ăsta pe piaţă. iOS, Android, Windows Phone, Blackberry, câteva firimituri de Bada, deja uscate şi aproape mâncate de vrăbii. Se lucrează de zor la Tizen şi urmează la sfârşit de an să vedem Ubuntu Phone OS si Firefox OS.

Toată lumea mă întreabă care e mai bun? Nu ştiu. Spune-mi la ce-l foloseşti, întâi. Din experienţă îţi spun că există trei tipuri de utilizatori de smartphone-uri:

1. 12 rate fără dobândă la un S3, iPhone 4S/5. Evident cu cartelă pre-paid şi extraopţiune de voce cu 250mb trafic lunar. El se simte important când dă de un hotspot gratis şi stă cu telefonul în mână, hamburgerul e în cealaltă.

2. Abonament de 30 de euro pe lună din care foloseşte 10% din extraopţiuni. Are şi 1/2 GB de trafic de date. Dar internetul e oprit, că altfel bateria ţine în viaţă smartphone-ul doar o zi. Hmm.

3. Hardcore user. Cel puţin 4 GB de trafic. Câteodată insuficient. Exchange, Gmail, multă voce. Telefonul prinde sfârşitul zilei gâfâind. Pentru el niciun sistem de operare nu e încă suficient de bun. Eu sunt ăsta. Şi apropo, folosesc cel mult 5 aplicaţii în mod constant.

Android 

E nevoie de un quad-core zdravăn, 2GB memorie RAM şi un ecran de 5 inch cu mulţi pixeli per inch ca telefonul să se mişte la fel de relaxat ca un iOS. Fiecare producător îşi bagă serios nasul în scheletul Android-ului. La final iese o salată de boeuf cu busuioc şi inducţie de pere cu castraveţi muraţi. Salut felul în care Samsung se ascunde de brand-ul Google. Dar nu le iese. S4 e un tort de ciocalata care arata apetisant, insa blatul e uscat. HTC one m-a cucerit deja, dar are probleme de constructie. Cel mai bun raport calitate pret îl are LG Optimus G, dar e 720p, însă pot să sar uşor peste asta.

iOS

Lapte si miere. Pana când vezi că procentele din baterie se duc la fel de uşor ca secundarul ceasului de la mână. Ajung să-l încarc de două ori pe zi, dacă vorbesc mai mult de două ore la telefon. Opresc internetul şi telefonul rezistă mai mult decât un 3310, nou-nouţ. În rest, îşi face treaba. Aplicaţiile merg bine şi pică din senin, fără să fii anunţat, ca la Android. Se zgârie uşor iar la sfârşitul primului trimestru în buzunarul tău va ajunge să arate ca un tocător de bucătărie. E o piesă de artă, însă fără husă e păcat. Iar cu husă, arată ca un c…at, dacă nu o alegi cu gust.

Windows Phone

Fără îndoială cel mai stabil sistem de operare. Asta şi pentru că nu ai cum să pui prea multe aplicaţii pe el. Însă, oricât de mult ceri de la el, nu se blochează. M-am jucat o lună cu HTC 8x, iar în 30 de zile mi-a trecut dependenţa de smartphone. O să-l scoţi din buzunar doar că să-ţi verifici spam-urile de la site-urile de reduceri. Ultima dată, aplicaţia de Facebook stătea mai puţin decât tine pe reţeaua lui Zuckerberg. Atât de bună e. Noroc că se sincronizează uşor contactele şi mail-urile. Îl recomand dacă nu eşti posesor hardcore de smartphone.

Toate sistemele de operare sunt bune. Depinde cum şi la ce vrei să le foloseşti.

A, uitasem de Blackberry 

Blackberry 10 combina minusurile de pe Android şi iOS cu HUB-ul canadian şi tastatură precisă ca un ceas atomic. Singurul atu al telefonului este HUB-ul. Adică o aplicaţie care arată laolaltă spam-urile şi solicitările prietenilor care joacă obsesiv Candy Crush Saga.

 

TEXT de Marian Andrei