Despre cipul din mâna mea

Buhnici implant

Da, sunt un cyborg pentru că mi-am implantat un cip în mână. S-a întâmplat acum vreo două luni în cadrul unui eveniment public, în fața a sute de oameni unde am fost invitat să fiu primul român care încearcă tehnologia. Un doctor mi l-a injectat cu o seringă cu acul cam gros și a durut câteva secunde. Apoi publicul a aplaudat și a pus întrebări despre tehnologie. Interesant. Mâna mea s-a umflat puțin așa cum era de așteptat și apoi și-a revenit iar acum am o capsulă de dimensiunea unui bob de grâu între două degete de la mână. Nu plănuiam să scriu ceva despre cip până când nu încep să îl folosesc mai serios pentru că e capabil de câteva lucruri utile. O să îți povestesc mai jos. Dar de ce scriu totuși acum?

Pentru că am nevoie de un articol pe care să îl arăt celor care mă tot întreabă:

„Vai, George, o să ajungi în iad. De acum ești însemnat de diavol.”… și așa mai departe.

Din cauza asta, tocmai mi-am petrecut (alte) 90 de minute pe messenger cu un necunoscut altfel bine intenționat care voia să mă salveze de la chinurile iadului pentru că m-am lăsat însemnat. Dacă ești suficient de răsărit la minte încât nu mai confunzi diavolul cu tehnologia, poți sări peste restul articolului și să îți folosești liniștit cheile (keyless) de la mașină, brelocul de la interfon, legitimația magnetică de la muncă și cardul de la parcare sau funcția NFC de pe mobil. Sunt cam același lucru doar că cipul meu e mai mic și e implantat sub piele într-un loc de unde nu îl pot rătăci.

De unde provine?

Screen Shot 2017-01-14 at 23.35.48

Spuneam că e de dimensiunea unui bob de grâu și îți poți cumpăra unul de pe internet. Nu fac reclamă acestei firme, dar există momentan puțini furnizori de implantabile. Acesta vine într-un plic și apoi îl poți implanta la un dermatolog, chirurg, o asistentă medicală sau chiar un specialist în tatuaje. Sau nu trebuie să o faci deloc. Nu câștigi și nu pierzi nimic.

quarter-euro-transponder

La ce e bun?

Sună SF dar este în fapt doar un înlocuitor de cartelă magnetică de aproape orice fel. Este o capsulă de sticlă cu trei cipuri pe standarde diferite care pot înlocui cartele magnetice și cipuri NFC cum sunt cele de pe telefon sau din brelocurile pe care le folosești la interfon.

Am deja zeci de cipuri NFC la birou sub formă de stick-ere sau brelocuri care fac aproximativ același lucru dar acelea trebuie lipite pe ceva sau atârnate de cheile de care voiam oricum să scap. Un cip încapsulat în sticlă și implantat sub piele nu se pierde. Asta m-a interesat cel mai mult, pentru că eu îmi rătăcesc cheile și am prea multe parole la toate conturile online posibile.

20170114_232843

Momentan am pe el cartea de vizită electronică. Telefoanele cu NFC îl citesc in 3 secunde și dau astfel informațiile mele partenerilor sau prietenilor în timp ce îi las „gură cască”. E un efect fain dar nu asta mă interesează cel mai mult. O să îl testez în curând cu yale și alte tipuri de încuietori pentru uși, calculator, eventual cu sistemul de legitimații de la muncă și parcarea plătită din centru unde acum folosesc cartele de plastic. Ai început să prinzi ideea? Unii oameni își scriu declarații de dragoste și jurăminte pentru persoana iubită pentru că cipul suportă și câteva zeci de cuvinte în format text. Mai poate bloca și debloca telefonul mobil iar informația de pe el este criptată încât să nu poată fi furată. În viitor va putea înlocui cardul bancar, că și el are cip. Nu cred că e soluția perfectă dar e o soluție mai bună decât cheile actuale mult prea ușor de pierdut sau de copiat. Valabil și pentru bani/carduri.

implant xray

Poate fi urmărit de „oamenii răi”?

Spre deosebire de smartphone spre exemplu pentru care ai dat deja OK celor de la Google, Apple, Facebook și alte sute de hămesiți după informații, cipul acesta e mult mai banal. Nu are GPS, nu are Bluetoth, nu are WiFi și nici baterie, deci nu emite și nu este detectat de la distanță nici de aparate inteligente și nici de porți de scanare din aeroport spre exemplu. Poate fi văzut însă la radiografie sau pipăit că e fix sub piele. Dar cum funcționează însă? Cipul de pe el comunică cu telefoane și tot felul de cititoare compatibile doar printr-o antenă. Antena e mică așa că primește energie de la cititoare doar dacă acestea sunt la câțiva milimetri distanță. Așadar se activează și răspunde cititoarelor care sunt apropiate de el pentru citire. Emite înapoi răspunsul atât de slab încât trebuie să ții telefonul apropiat trei secunde fix în dreptul lui.

Ce fel de răspunsuri dă?

Hai să devenim tehnici pentru câteva rânduri. Pentru cei care pricep ceva termeni tehnici, specificațiile oficiale sunt:

Cip pe frecvența – 13.56MHz ISO14443A & NFC Type , NTAG216 RFID  – acesta e standardul tehnic industrial.
Memorie – 7 bytes UID and 880 bytes of user read/write memory – adică are o serie unică și poți scrie pe el texte, cifre parole sau comenzi în limita a 880 de semne, echivalentul a vreo 5 SMS-uri dacă vrei.
Durata de viață – 10 ani. Poate fi rescris de 100.000 de ori – neavând baterie, nu se încarcă dar senzorul se uzează la scriere și citire, ca orice sculă.
Capsula: 2.1mm pe 12mm Schott 8625 bioglass cu material epoxy ne-toxic – adică nu afectează sănătatea și nu reacționează cu corpul uman. Sticla schott e folosită și în medicină și în bucătărie spre exemplu.

Livrat în seringă sterilă. Poate fi scos oricând fără riscuri pentru sănătate. – nu mă jenează așa că îl pot ignora la fel de bine dacă nu îl voi folosi.

Partea bună?

Sunt un cyborg fericit acum pentru că îmi este mult mai ușor să îmi selectez prietenii deștepți de cei care nu sunt la fel de deschiși la minte. Da, mă refer la cei care cred orbește în pedepse divine pentru folosirea tehnologiei și mă pun deja pe un rug invizibil doar pentru că le spun că pământul e rotund sau că cipul din mâna mea e o cheie sofisticată și cam atât.

Și totuși, nu mi-e frică de iad?

La fel de mult cum ar trebui să ne fie tuturor pentru că folosim bani lichizi sau carduri bancare, chei la poarta casei ori chei cu cip pentru mașină, telefoane mobile și așa mai departe. E greu să le explici oamenilor încăpățânați lucruri noi. E și mai greu să le deschizi mintea celor care preferă să creadă în frică și să nu cerceteze. Am o vorbă:

Maimuței i-a fost cel mai frică de foc până să devină om.

Pare ireal dar terorismul în numele religiei nu este doar o problemă îndepărtată din Siria sau de pe străzile din Nisa ori Berlin. Și noi avem teroriști în numele lui Dumnezeu. Sunt cei care se uită la alți oameni pe care nu îi cunosc personal dar decid că sunt ciudați și periculoși. Sute de oameni cu acces la internet, un cont de facebook și câteva idei precise m-au evaluat deja pe acest sistem și au ridicat piatra de jos. Am primit mesaje directe și s-a discutat despre mine în grupuri și pe forumuri. Se numește cyber-bully-ing și este o problemă care ne afectează pe toți și se extinde. Din spatele unei tastaturi oamenii nu văd fața omului pe care îl jignesc așa că lovesc tare, cu cuvinte dure, sperând că îi vor atrage atenția și îl vor afecta. În cazul meu e greu să aibă vreun efect. Viața de reporter m-a călit suficient încât să mă pot detașa și să privesc dincolo de cuvinte. Ce ai putea să îmi spui care să îmi învinețească un ochi, să mă taie pe mână ori să mă bage în spital cu gastrită? Am văzut și arestul și sala de judecată și am învins de fiecare dată. Cum m-ar putea învinge un troll sau un credincios habotnic?

Nu mă justific în fața nimănui dar vă pot spune că nu sunt nici ateu, nici mason, nici satanist așa cum mă acuză unii. Împreună cu Lorena suntem nași pentru trei familii fericite și am botezat 5 copii. Sunt ortodox și cred în Dumnezeu. Nu cred într-un moș cu barba albă ci într-o resursă de bunătate. Nu cred în frică în numele religiei. Cred în faptele bune și răbdare în locul mersului la moaște. Nu înjur de lucruri sfinte niciodată și nu încalc cele 10 porunci. Mi-e frică să invoc blesteme pentru că știu că tot ce spunem se poate întâmpla. Nu din cauza vreunei pedepse divine ci pentru că pur și simplu oamenii furioși fac lucruri periculoase. Și apoi, cum poți să vii să îmi spui că sunt însemnat de diavol dacă nici măcar nu ai citit Apocalipsa lui Ioan? Unde scrie acolo cuvântul cip și cine a stabilit că ajungi „însemnat de diavol” dacă îți implantezi tehnologie? Unde ai citit asta? De unde ai luat-o? Nu cumva ți-a servit-o cineva care se folosește de frica ta? E interpretarea cuiva sau a ta?

Suntem în secolul 21 iar Papa tocmai a recunoscut Big-Bang-ul și darvinismul iar eu trebuie să dau explicații unor ortodocși care mă jignesc și mă amenință în numele credinței lor după ce au luat după ureche pasaje din Biblie pe care nu le cunosc. Apropo, oare ce părere are despre evoluție și tehnologie biserica noastră strămoșească? Că de bani, telefoane și mașini avansate, internet și rețele sociale se folosește cu toată dragostea.

Să facem un pas în lateral.

Nu e prima dată în istorie când oamenii de rând resping la îndemnul bisercii tehnologiile noi pentru că ar fi de la diavol și îi arată cu degetul pe cei care le încearcă. Gândiți-vă ce a fost prima dată în mintea celor care au văzut un avion ridicându-se de la sol, când au auzit vocea cuiva din receptor deși omul se afla la sute de kilometri distanță, când au urcat prima dată într-o mașină sau au deschis primul televizor.

De ce e un păcat să îmi preschimb cheile cu o parolă? De ce trebuie să explic cuiva de ce îmi țin cheia în piele și nu în buzunar? Cu ce e mai păcătos un cip decât un tatuaj, o plombă dentară, o proteză sau chiar un dozator de insulină?

Ce urmează?

Cipul meu RFID e joacă de copii față de viitorul apropiat. În câțiva ani vom purta conversații pe internet sau la telefon cu roboți fără să știm exact dacă discutăm cu un om real sau un calculator. Tehnologia ne-a făcut viețile mai bune și mai ușoare ca niciodată dar tehnologia fără bun simț este o unealtă fără utilitate și poate deveni ușor și o armă. Depinde numai de noi să ne păstrăm umanitatea. Suntem umani când învățăm, când respectăm și arătăm toleranță pentru cei diferiți exact așa cum cerem și pentru noi înșine.

De aceea îmi place ce a spus Barack Obama în ultimul discurs oficial. „Dacă te-ai săturat să te cerți cu necunoscuți pe internet, mergi și discută cu ei față în față.” Dacă ai ceva să mă întrebi despre asta, lasă un comentariu sau haideți să ne și vedem. Ce ziceți? Cei mai convingători comentatori vin în direct cu mine să discutăm LIVE.

Ultimele articole

Articole recomandate

300 Comments

 1. Avand in vedere ce se intampla in ultima vreme cu copii secestrati luati de pe strada si in final omorati o solutie de ultim moment af fi acest cip sub piele dar cu gps . Sa dureze mult mai putin localizarea si sa fie cat mai exacta. Acesti hoti iti rapesc copilul iiarunca telefonul care are localozare, ii arunta ceasul care la fel are localizare dar putin stiu ca are cip sub piele si cum poate fi gasit.
  Ma poti ajuta cu mai multe informatii , ma gandesc serios la aceasta metoda deoarece am 2 fete gemene de aproape 5 ani si imi e teama de siguranta lor iar in cea ce priveste politia si metodele lor las mult de dori si operatorii care preiau aceste cazuri nu sunt pregatiti .
  Ms

 2. Salutare! Am si eu o întrebare dacă ma puteți ajuta cu un răspuns: Există un astfel de cip implant pentru monitorizare locație a individului cu cip? Întreb pentru a monitoriza locația copilului.
  Multumesc anticipat!

 3. Esti tare! o sa ajungi sa fi ascultat si cd vei face sex cu nevasta-ta in pat. Deocamdata esti la inceput de drum. Nimeni nu iti face restrictii in nimic.

 4. Ne este mila de tine! Ai devenit o eticheta NFC desi tu esti om.
  Si vacile din staul au etichete in urechi; tu ti-ai pus-o benevol pe mana!
  Ma da multa minte ai avut!

 5. Salut! Din păcate nu sunt de acord cu tine și acest cip pe care ni-l prezinți ca fiind adresat celor „deschiși la minte”. Oare crezi că este o diferență între prezentarea ta și cea a unui dealer de substanțe „interzise” ?! Sau poate a unuia care rade mii de hectare de pădure ?! Înțeleg că așa îți câștigi existența dar totuși aceste lucruri pe care le bagi în tine, păstrează-le pt discuțiile din sufrageria casei. După ce cu mulți ani în urmă s-a tot discutat despre măsurile ce ne vor face sclavii ălora de se joacă sah cu umanitatea, te postezi acum cu surle și trâmbițe, exact cu obiectul de care speram să nu îl vedem prea curând-cipul! Oare oricine face o prostie, se poate lăuda cu ea în fața altora ?! Cel mai deștept om al planetei a fost un bibliotecar (william sidis). Noi o să fim deștepți, abia când vom avea canalizare și vom epura apele, pt generațiile viitoare. Prima dată e livrată ca o simplă jucărie…apoi va ajunge pe mâna cui trebuie și atunci s-a zis cu noi (toti).

 6. Ana .Am un cip implantat fară stiinta și voința mea ,aud două persoane cunoscute ,cum vorbesc în permanentă ,mă injură ,vorbesc tot felul de mizerii și ziua și noaptea ,într-un cuvînt mă torturează in speranța că mă voi sinucide.Imi supervizează toată viața,ce vorbesc ,ce văd ,ce aud ,în felul ăsta am devenit victima lor și pe plan financiar și pe plan sufletesc….Mă chinui de 4 ani sint o femeie simpla ,mă apropii de 70 de ani La început m-am speriat și îmi era destul de greu să spun la cineva că aud voci. Mi-am făcut toate controalele posibile pt a mă asigură că sunt bine din punct de vedere neurologic,psihic. Mă chinuie de atîta timp și îmi spun să dovedesc că sunt ei.Am făcut zilele astea un RMN cranio cerebral și gît ,țesuturi moi cu substantă de contrast in speranța că o să-mi descopere acel Cip . Sint deacord cu acele cip îți,care ne îmbunătățește viața .Sint momente cind produc șocuri (înțepături și simți arsuri pe scalp)Dacă mă poate cineva învață ce sa fac,unde să merg ,să pot scăpa de acest calvar.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.