Cum hackerim prezentul șii viitorul? #CuriosITy Summit 2023

Eu îmi văd fiecare clip, fiecare postare, fiecare interacțiune cu publicul ca un mod de a face schimb de unelte pentru a transforma realitatea.

„Un hacker este un expert în informatică, care se ocupă cu studiul în profunzime al programelor informatice (sisteme de operare, aplicații), adesea folosind tehnici de inginerie inversă (demontare), cu scopul de a obține cunoștințe care nu sunt accesibile publicului larg.”   

Așa zice Wikipedia. Dar dacă schimbăm disciplina cu sănătate, securitate, mașini electrice și fotovoltaice, psihologie sau business? Așa am gândit când am creat CuriosITy Summit, iar acest nou-născut a scos untul din noi.

Primul nostru eveniment fizic putea fi un fiasco de proporțiile aulei de la Politehnică. În teorie totul suna bine. Să aduci pe aceeași scenă oameni care fac performanță în domeniile foarte diferite ale momentului sună neobișnuit, pentru că nu se prea face. Cu toate acestea ele fac parte din aceeași realitate și sunt dependente unele de altele. Cel puțin așa le văd în mintea mea.

Cum faci să se lege prezentarea genială a lui Timmy Ghiurău despre realitate virtuală și creativitate cu pompele de căldură ale lui Ovidiu Țifui și sportul pentru longevitate, (nu pentru pătrățele) a lui Florin Cujbă? Toată informația este deja pe net și în tot felul de clipuri dar este atât de împrăștiată că nu cred că a mai încercat cineva să o alinieze. Și totuși, sute de oameni au avut încredere și au plătit bilet.

Nu vă ascund că mi-a fost frică de sala aceea mare dar am ales-o pentru că este impecabilă. Din respect pentru cei care ne-au oferit încredere și pentru viitorii noștri spectatori din 2024, nu vom publica înregistrările integrale. Cred că intuiția de a face evenimentul offline pentru a-i da valoare, are merit. Oamenii încă învață mai bine offline. Iar noi avem nevoie să ne hrănim din curiozitatea lor.

Bun. Am lăsat să se așeze câteva săptămâni după CuriosITy Summit ca să văd ce îmi rămâne mie în minte după un eveniment maraton de opt ore prin care am galopat cu prezentări atât de condensate încât unii nu au avut timp să meargă la toaletă ori să mănânce. Recunosc că și eu am avut problema asta, așa că la următorul promit pauze mai lungi.

„Educația este ceea ce rămâne după ce ai uitat tot ce ai învățat în școală” ar fi spus Einstein sau doar ne place să atribuim genul acesta de citate unor oameni mai deștepți decât noi. Probabil că avem nevoie de genul acesta de rezumat al rezumatului, de reducere la esență. De aceea folosesc și eu spre exemplu Gist ca să scap mai repede de articole prea lungi. Recomand. Așa că hai să reducem la ce mi-a rămas mie în spatele frunții după CuriosITy Summit.

De la echipa Amazon, că avem tot ce ne trebuie să facem orice cu tehnologia momentului. Ei preferă să vândă lopeți căutătorilor de aur. Și au destule. Am reținut că toate modelele de limbaj (LLM) pot rula în cloud și că vom avea fiecare pentru companiile noastre așa ceva. Cum ne-am făcut pagini de social media și conturi de stocare online, vom ajunge și la AI-ul firmei/școlii/asociației în cloud. A nu se confunda cu GPTs de la OpenAI. Foarte diferită abordarea. Poate vorbim despre ea la ediția următoare.

De la Google am aflat că Bard știe română, că e mai tare decât pare și că e gratis. Eu cred totuși că ce vedem e doar o jucărie pe lângă ce poate Google. Citesc și urmăresc oameni din domeniu și unii dintre cei mai valoroși sunt la DeepMind sau alte departamente din Google. În laboratoare cred că au deja colegi artificiali. Abia aștept să testez Duet, spre exemplu. Provocarea devine tot mai mult despre cum îi aducem pe AI (ca pe extratereștri) în discuția publică.

Timmy Ghiurău a fost inspirația zilei. Modestie și talent pur într-un om care taie prin realitate cu laserul. Cei din sală au trecut de la emoție la fascinație iar eu am fost fericit că l-am adus în fața românilor. Încă mai avem de lucru să îl facem super-vedetă națională. Ne trebuie ca aerul inspirație și modele. Timmy e în avangarda umanității din multe puncte de vedere pentru că înțelege ce putem și ce nu trebuie să facem cu inovația și realitatea virtuală.

Alex (Jay) Bălan ne-a băgat într-un curs rapid de securitate cibernetică de pe urma căruia cred că fiecare și-a scos însutit valoarea timpului investit. Parolele sunt depășite dar nu suntem încă ținte ușoare dacă facem câteva lucruri simple. Un manager de parole, minimum de plugin-uri în Chrome, igienă digitală. Atacatorii folosesc și ei AI mai nou. Vom vedea atacuri și fake-uri aproape imposibil de detectat. Trebuie să îl aduc și la IGDLCC că simt că arde subiectul.

Că tot vorbim de foc. În partea a doua am arătat că avem toate soluțiile, că sunt bune și că își scot banii dacă vrem să trăim fără fum. Indiferent ce cred unii români care insistă că trebuie să accepți și să te călești în fața poluării (da, primesc astfel de comentarii), corpul nostru nu știe cum să se apere de particule fine și substanțele cancerigene. Poluarea ne scurtează viețile cu cel puțin șapte ani deși avem tot ce ne trebuie ca să o eliminăm și să o facem rentabil. Singura barieră nu mai e nici măcar costul, ci informația. Știu că e provocator să auzi că sobele, centralele pe gaze și mașinile diesel ies mai scumpe decât pompele de căldură, fotovoltaicele și mașinile electrice dar fix asta am demonstrat cu Ovidiu Țifui, Cornel Eftenoiu și Ciprian Cherciu.

Am prezentat și câteva produse în premieră, făcute aici de oamenii aceștia geniali care se încăpățânează să producă inovație într-o țară care abia apare în statisticile europene la produse ecologice. Apropo, oare suntem noi mai deștepți decât vesticii? Atunci de ce nu îi batem la prosperitate?

Probabil pentru că avem credințe limitative. Adică ne punem singuri bariere când privim lumea prin ochii părinților și bunicilor noștri. Îmi pare rău, dar în afară de povețe și încurajări, părinții nu au pentru mine soluții concrete. Lumea se schimbă iar noi operăm cu softul depășit. Asta am lămurit împreună cu Cristian Onețiu, Liliana Cristea, Florin Cujbă și prof. Dumitru Borțun.

Putem învăța lucruri noi și să facem bani pentru că e bine, putem să facem sport și să trăim activ ca să ajungem în formă la 100 de ani și nu trebuie să uităm cine suntem. Indiferent ce ne imaginăm despre viitor, singurul lucru care ne va aduce fericirea și de aici înainte este comuniunea cu ceilalți. Prietenie, iubire, familie. Suntem dependenți de ceilalți. M-a emoționat teribil profesorul Borțun și m-a ajutat să iau o decizie. CuriosITy Summit trebuie să continue. Nu e business și nu e marketing. E despre privirile și emoțiile celor pe care îi intuim dincolo de obiectivul camerei de filmat. Blestemat și miraculos. Ne apropie și ne separă.

Caut și voi căuta mereu oameni deștepți, de la care am ceva de învățat. Cei mai mulți nu sunt vorbitori în public sau nu au mai făcut asta până acum. Unul dintre ei este co-fondatorul Elrond/MultiversX, Lucian Mincu, introdus de colegul meu Andrei Brătucu. Spațiul blockchain și crypto este important iar la CuriosITy Summit am încercat să le facem ușor de înțeles pentru oricine.

Aș mai adăuga o mențiune specială pentru domnul Mircea Geoană, alumni al Universității Politehnica București care a vorbit prin video-conferință despre potențialul nostru de inovație. La NATO, domnul Geoană coordonează tocmai fondul de inovație în tehnologie iar mesajul lui mi se pare important mai ales pentru studenții din sală. Am oferit acces gratuit pentru 150 de studenți din facultățile de la UPB și cred că le-am adus inspirație pentru că viitorul lor are nevoie de mai multe idei bune decât am avut noi parte.

Explicăm săptămânal tehnologia și ultimele inovații așa că nu putea să nu îl avem pe scenă și pe tech-guru, Radu Neagu. Mi se pare că și mie și colegilor mei ne priește să facem acest exercițiu, să venim și să ne vedem publicul față în față. Bucuria voastră e combustibil de rachetă pentru noi

Nu suntem nimic fără comunitatea aceasta pentru că noi toți nu suntem nimic în întuneric. Când ieșim în lumină, când venim în fața celorlalți cu ce avem mai bun, atunci se naște viitorul.

CuriosITy Summit se întoarce la primăvară. Se întâmplă foarte multe și foarte repede și nu putem rămâne în realitate fără update-uri de securitate și de soft. Le vom face împreună cu empatie, cu respect și cu lecțiile învățate de la prima ediție. Promit.

PS:

Toată recunoștința merge la Vlad Mihălăchioiu pentru ideea de a face acest eveniment offline pe care apoi l-a sprijinit cu toată forța Romanian Business Club.

Universitatea Politehnică ne-a fost gazdă primitoare iar Aula Magna este minunată pentru evenimente mari. Sperăm ca următorul nostru eveniment să fie pe măsura sălii.

Echipa Cavaleria a muncit exemplar pentru a face acest eveniment să existe iar Lorena i-a fost adevăratul lider care a organizat pe toată lumea.

Ultimele articole

Articole recomandate

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.