Despre cipul din mâna mea

Buhnici implant

Da, sunt un cyborg pentru că mi-am implantat un cip în mână. S-a întâmplat acum vreo două luni în cadrul unui eveniment public, în fața a sute de oameni unde am fost invitat să fiu primul român care încearcă tehnologia. Un doctor mi l-a injectat cu o seringă cu acul cam gros și a durut câteva secunde. Apoi publicul a aplaudat și a pus întrebări despre tehnologie. Interesant. Mâna mea s-a umflat puțin așa cum era de așteptat și apoi și-a revenit iar acum am o capsulă de dimensiunea unui bob de grâu între două degete de la mână. Nu plănuiam să scriu ceva despre cip până când nu încep să îl folosesc mai serios pentru că e capabil de câteva lucruri utile. O să îți povestesc mai jos. Dar de ce scriu totuși acum?

Pentru că am nevoie de un articol pe care să îl arăt celor care mă tot întreabă:

„Vai, George, o să ajungi în iad. De acum ești însemnat de diavol.”… și așa mai departe.

Din cauza asta, tocmai mi-am petrecut (alte) 90 de minute pe messenger cu un necunoscut altfel bine intenționat care voia să mă salveze de la chinurile iadului pentru că m-am lăsat însemnat. Dacă ești suficient de răsărit la minte încât nu mai confunzi diavolul cu tehnologia, poți sări peste restul articolului și să îți folosești liniștit cheile (keyless) de la mașină, brelocul de la interfon, legitimația magnetică de la muncă și cardul de la parcare sau funcția NFC de pe mobil. Sunt cam același lucru doar că cipul meu e mai mic și e implantat sub piele într-un loc de unde nu îl pot rătăci.

De unde provine?

Screen Shot 2017-01-14 at 23.35.48

Spuneam că e de dimensiunea unui bob de grâu și îți poți cumpăra unul de pe internet. Nu fac reclamă acestei firme, dar există momentan puțini furnizori de implantabile. Acesta vine într-un plic și apoi îl poți implanta la un dermatolog, chirurg, o asistentă medicală sau chiar un specialist în tatuaje. Sau nu trebuie să o faci deloc. Nu câștigi și nu pierzi nimic.

quarter-euro-transponder

La ce e bun?

Sună SF dar este în fapt doar un înlocuitor de cartelă magnetică de aproape orice fel. Este o capsulă de sticlă cu trei cipuri pe standarde diferite care pot înlocui cartele magnetice și cipuri NFC cum sunt cele de pe telefon sau din brelocurile pe care le folosești la interfon.

Am deja zeci de cipuri NFC la birou sub formă de stick-ere sau brelocuri care fac aproximativ același lucru dar acelea trebuie lipite pe ceva sau atârnate de cheile de care voiam oricum să scap. Un cip încapsulat în sticlă și implantat sub piele nu se pierde. Asta m-a interesat cel mai mult, pentru că eu îmi rătăcesc cheile și am prea multe parole la toate conturile online posibile.

20170114_232843

Momentan am pe el cartea de vizită electronică. Telefoanele cu NFC îl citesc in 3 secunde și dau astfel informațiile mele partenerilor sau prietenilor în timp ce îi las „gură cască”. E un efect fain dar nu asta mă interesează cel mai mult. O să îl testez în curând cu yale și alte tipuri de încuietori pentru uși, calculator, eventual cu sistemul de legitimații de la muncă și parcarea plătită din centru unde acum folosesc cartele de plastic. Ai început să prinzi ideea? Unii oameni își scriu declarații de dragoste și jurăminte pentru persoana iubită pentru că cipul suportă și câteva zeci de cuvinte în format text. Mai poate bloca și debloca telefonul mobil iar informația de pe el este criptată încât să nu poată fi furată. În viitor va putea înlocui cardul bancar, că și el are cip. Nu cred că e soluția perfectă dar e o soluție mai bună decât cheile actuale mult prea ușor de pierdut sau de copiat. Valabil și pentru bani/carduri.

implant xray

Poate fi urmărit de „oamenii răi”?

Spre deosebire de smartphone spre exemplu pentru care ai dat deja OK celor de la Google, Apple, Facebook și alte sute de hămesiți după informații, cipul acesta e mult mai banal. Nu are GPS, nu are Bluetoth, nu are WiFi și nici baterie, deci nu emite și nu este detectat de la distanță nici de aparate inteligente și nici de porți de scanare din aeroport spre exemplu. Poate fi văzut însă la radiografie sau pipăit că e fix sub piele. Dar cum funcționează însă? Cipul de pe el comunică cu telefoane și tot felul de cititoare compatibile doar printr-o antenă. Antena e mică așa că primește energie de la cititoare doar dacă acestea sunt la câțiva milimetri distanță. Așadar se activează și răspunde cititoarelor care sunt apropiate de el pentru citire. Emite înapoi răspunsul atât de slab încât trebuie să ții telefonul apropiat trei secunde fix în dreptul lui.

Ce fel de răspunsuri dă?

Hai să devenim tehnici pentru câteva rânduri. Pentru cei care pricep ceva termeni tehnici, specificațiile oficiale sunt:

Cip pe frecvența – 13.56MHz ISO14443A & NFC Type , NTAG216 RFID  – acesta e standardul tehnic industrial.
Memorie – 7 bytes UID and 880 bytes of user read/write memory – adică are o serie unică și poți scrie pe el texte, cifre parole sau comenzi în limita a 880 de semne, echivalentul a vreo 5 SMS-uri dacă vrei.
Durata de viață – 10 ani. Poate fi rescris de 100.000 de ori – neavând baterie, nu se încarcă dar senzorul se uzează la scriere și citire, ca orice sculă.
Capsula: 2.1mm pe 12mm Schott 8625 bioglass cu material epoxy ne-toxic – adică nu afectează sănătatea și nu reacționează cu corpul uman. Sticla schott e folosită și în medicină și în bucătărie spre exemplu.

Livrat în seringă sterilă. Poate fi scos oricând fără riscuri pentru sănătate. – nu mă jenează așa că îl pot ignora la fel de bine dacă nu îl voi folosi.

Partea bună?

Sunt un cyborg fericit acum pentru că îmi este mult mai ușor să îmi selectez prietenii deștepți de cei care nu sunt la fel de deschiși la minte. Da, mă refer la cei care cred orbește în pedepse divine pentru folosirea tehnologiei și mă pun deja pe un rug invizibil doar pentru că le spun că pământul e rotund sau că cipul din mâna mea e o cheie sofisticată și cam atât.

Și totuși, nu mi-e frică de iad?

La fel de mult cum ar trebui să ne fie tuturor pentru că folosim bani lichizi sau carduri bancare, chei la poarta casei ori chei cu cip pentru mașină, telefoane mobile și așa mai departe. E greu să le explici oamenilor încăpățânați lucruri noi. E și mai greu să le deschizi mintea celor care preferă să creadă în frică și să nu cerceteze. Am o vorbă:

Maimuței i-a fost cel mai frică de foc până să devină om.

Pare ireal dar terorismul în numele religiei nu este doar o problemă îndepărtată din Siria sau de pe străzile din Nisa ori Berlin. Și noi avem teroriști în numele lui Dumnezeu. Sunt cei care se uită la alți oameni pe care nu îi cunosc personal dar decid că sunt ciudați și periculoși. Sute de oameni cu acces la internet, un cont de facebook și câteva idei precise m-au evaluat deja pe acest sistem și au ridicat piatra de jos. Am primit mesaje directe și s-a discutat despre mine în grupuri și pe forumuri. Se numește cyber-bully-ing și este o problemă care ne afectează pe toți și se extinde. Din spatele unei tastaturi oamenii nu văd fața omului pe care îl jignesc așa că lovesc tare, cu cuvinte dure, sperând că îi vor atrage atenția și îl vor afecta. În cazul meu e greu să aibă vreun efect. Viața de reporter m-a călit suficient încât să mă pot detașa și să privesc dincolo de cuvinte. Ce ai putea să îmi spui care să îmi învinețească un ochi, să mă taie pe mână ori să mă bage în spital cu gastrită? Am văzut și arestul și sala de judecată și am învins de fiecare dată. Cum m-ar putea învinge un troll sau un credincios habotnic?

Nu mă justific în fața nimănui dar vă pot spune că nu sunt nici ateu, nici mason, nici satanist așa cum mă acuză unii. Împreună cu Lorena suntem nași pentru trei familii fericite și am botezat 5 copii. Sunt ortodox și cred în Dumnezeu. Nu cred într-un moș cu barba albă ci într-o resursă de bunătate. Nu cred în frică în numele religiei. Cred în faptele bune și răbdare în locul mersului la moaște. Nu înjur de lucruri sfinte niciodată și nu încalc cele 10 porunci. Mi-e frică să invoc blesteme pentru că știu că tot ce spunem se poate întâmpla. Nu din cauza vreunei pedepse divine ci pentru că pur și simplu oamenii furioși fac lucruri periculoase. Și apoi, cum poți să vii să îmi spui că sunt însemnat de diavol dacă nici măcar nu ai citit Apocalipsa lui Ioan? Unde scrie acolo cuvântul cip și cine a stabilit că ajungi „însemnat de diavol” dacă îți implantezi tehnologie? Unde ai citit asta? De unde ai luat-o? Nu cumva ți-a servit-o cineva care se folosește de frica ta? E interpretarea cuiva sau a ta?

Suntem în secolul 21 iar Papa tocmai a recunoscut Big-Bang-ul și darvinismul iar eu trebuie să dau explicații unor ortodocși care mă jignesc și mă amenință în numele credinței lor după ce au luat după ureche pasaje din Biblie pe care nu le cunosc. Apropo, oare ce părere are despre evoluție și tehnologie biserica noastră strămoșească? Că de bani, telefoane și mașini avansate, internet și rețele sociale se folosește cu toată dragostea.

Să facem un pas în lateral.

Nu e prima dată în istorie când oamenii de rând resping la îndemnul bisercii tehnologiile noi pentru că ar fi de la diavol și îi arată cu degetul pe cei care le încearcă. Gândiți-vă ce a fost prima dată în mintea celor care au văzut un avion ridicându-se de la sol, când au auzit vocea cuiva din receptor deși omul se afla la sute de kilometri distanță, când au urcat prima dată într-o mașină sau au deschis primul televizor.

De ce e un păcat să îmi preschimb cheile cu o parolă? De ce trebuie să explic cuiva de ce îmi țin cheia în piele și nu în buzunar? Cu ce e mai păcătos un cip decât un tatuaj, o plombă dentară, o proteză sau chiar un dozator de insulină?

Ce urmează?

Cipul meu RFID e joacă de copii față de viitorul apropiat. În câțiva ani vom purta conversații pe internet sau la telefon cu roboți fără să știm exact dacă discutăm cu un om real sau un calculator. Tehnologia ne-a făcut viețile mai bune și mai ușoare ca niciodată dar tehnologia fără bun simț este o unealtă fără utilitate și poate deveni ușor și o armă. Depinde numai de noi să ne păstrăm umanitatea. Suntem umani când învățăm, când respectăm și arătăm toleranță pentru cei diferiți exact așa cum cerem și pentru noi înșine.

De aceea îmi place ce a spus Barack Obama în ultimul discurs oficial. „Dacă te-ai săturat să te cerți cu necunoscuți pe internet, mergi și discută cu ei față în față.” Dacă ai ceva să mă întrebi despre asta, lasă un comentariu sau haideți să ne și vedem. Ce ziceți? Cei mai convingători comentatori vin în direct cu mine să discutăm LIVE.

Ultimele articole

Articole recomandate

299 Comments

 1. Păcat că omenirea se îndepărtează de la scopul ei inițial. Nimeni nu va spune în fața din ce organizații face parte și care este scopul său în cadrul lor. Oricum, veți avea parte de opoziție mai aprigă decât vă imaginați. Cred că veți pierde procesul de a aduce a 4-a revoluție ”industrială” prin care omul însuși devine o industrie. Nu eu sunt opoziția, sunt prea mic să pot fi mare, dar va veni timpul să apară. Cu Dumnezeu sau fără Dumnezeu, natura umană ar trebui, în accepțiunea mea, modelată pentru a atinge scopul inițial și nu prin tehnologizarea corpului uman. Tehnologia prost gestionată este cel mai mare pericol pentru omenire și știm bine, GEORGE (nu-i așa?!), despre psihotronice și războiul din golf. Inteligența Artificială ne va distruge pentru simplul fapt că este construită din start cu ajutorul principiilor beligerante. În fond, armatele au parte de cele mai puternice și actuale piese tehnologice. Mă bucur că m-ați luat la ochi ! ;)

 2. Genial! asta e un mic inceput, un fleac fata de ceea ce se va intampla in viitorul apropiat (avansam cu pasi uriasi). Vreau si eu sa imi implantez cip si deja visez la ziua cand ne vom putea pune membre sau organe bionice sau alte minuni tehnologice ca si cum ne-am schimba sosetele. Super tare!

 3. Salut, de unde l-ai cumparat vreau si eu unul. Ce raza de actiune are am inteles ca americanii le pun si la câini sau pisici sa nu ii piarda, am cautat pt ei unul gen gps sau ceva dar nu am gasit ma refer unul sa se bage tot sub piele nu in zgarda la gat. Multumesc astept raspunsul tau cand poti.

 4. Nu este vorba despre ars in iad, sau alte aberatii, doar ca nu inteleg de ce ai accepta asta. Sa stii ca pentru sanatatea noastra si pentru a fii in stare sa consumam ceea ce ne face placere (fie ca este vorba de un vin, o grasime, un desert sau orice alta depravare culinara) trebuie sa depunem un efort cat de cat decent si aici intra si datul jos din masina sa deschizi o amarata de poarta si deschisul cu cheia a unei usi sau alta activitata care nu necesita un efort de nerealizat dar care inseamna ceva pentru sanatatea noastra. Asa ca explicatia ta ca te ajuta sa deschizi usi sau sa platesi o saracie de parcare ma duce cu gandul ca incet dar sigur oamenii ca tine risca sa se transforme in bonsaie umane.
  P.S. Si sa o crezi tu ca doar tu poti citi microchip-ul ala, te-ai crotaliat precum vaca la abator.

 5. Cine nu mai vrea sa fie cum l-a lasat Dumnezeu si fara niciun fel de adausuri tehnologice umane, atunci sa se cipeze, in ani va vedea daca si-a facut un bine sau un rau prin aceasta, pt. ca si atomul cand a fost descoperit au jubilt cei mai multi pt. aceasta in acele vremuri, iar acum stam toti cu frica sa nu se trezim cu bomba la c…

 6. Nu mi se pare firesc sa iti introduci niciun corp strain in organism cat timp nu este o necesitate medicala. Peste 30-40 ani e posibil sa faca mari probleme, caci toate tesuturile se schimba odata cu varsta iar organismul creaza aderente, motiv pt care va fi si mult mai dificil de indepartat, tocmai cand „consumatorul”, devenit intre timp pacient, isi va dori sa scape de el si de problemele pe care i le creaza.

 7. Salut, George,
  Imi poti spune te rog daca se poate achizitiona in momentul de fata un astfel de cip. As fi foarte deschis legat de implantarea unui astfel de gadget in mana mea. Daca se poate, imi poti spune te rog de unde?
  Multumesc anticipat!

   • George Buhnici says:
    22 August 2018 at 1:03 pm

    Nu știu dacă e disponibil la noi, și momentan încă nu reușesc să fac mare lucru cu el

    Daca spui asta atunci pe cale logica, ori ti l-ai pus dintr-o prostie, ori ii faci reclama ca deh, om de televiziune si sa prinda la bobor tehnologia asta. Sau amandoua?
    Tinand cont ca nu se vede, deci nu ar putea avea avantaje estetice precum tatuajele atunci 100% alt motiv nu exista din moment ce inca nu reusesti faci mare lucru cu el.

    Gura pacatosului Adevar graieste!

  • Poti achizitiona kituri complete de la: Dangerous things, Cyberise.me sau IAmRoBoT.de

   Acesti producatori/ vanzatori te asigura ca produsele sunt testate, sterilizate si sunt destul de sigure pt implant.

   Eu am luat cipuri separt direct de la o fabrica din china Si kit pt.implant de la cyberise.me

   Daca esti din Bucuresti, ne putem intalni si iti pot da un CIP gratuit,chinezu mi-a dat 20 de bucati.Nu incurajez achizitionarea lor din astfel de surse, gen Alibaba, eBay sau altele.Cele mai sigure sunt cele mentionate mai sus cum ar fi cyberise.me

   Ma poti contacta pe email la raeladir@mail.com

   Kiturile sunt fie cu microcip inclus fie fara.

   Eu ma unul in Mana stanga ce IL folosesc momentan pe post de carte de vizita si urmeaza sa implantez unul in Mana dreapta pt.control access.

   Poti folosi cipurile pt. multe lucruri, control access acasa sau la munca, carte de vizita, descuiat/pornit autoturism, logare automata PC, monitorizare anumite rutine acasa, portofel Bitcoin, automatizarea aplicatii telefon, etc.

   In viitor, poate si in Romania ca si in Suedia, I’ll vei putea folosi pentru validarea calatoriilor RATB sau bilet tren.

   Sper sa nu fie cenzurat postul pt. „reclama” sau altele.Vreau sa arat ca suntem Mai multi si ca oricine poate face asta.

   Btw, sunt si grupuri dedicate pe Facebook (usa, Germania) unde gasesti multa informatie.

 8. Sunt mai in varsta, mai „inceata”, cautam un dispozitiv care sa anunte-localizeze locul unde sunt, daca ,de ex., ma duc la munte si ma ratacesc. Felicitari pt emisiune, mult succes. Sanatate familiei dvs..Cu bine, Elena Godeanu.

 9. Cei care sustin in continuare ca universul si fiinta umana sunt doar o pura intamplare un asa zis big-bang sau cum vreti sa le denumiti sunt oameni care nu reusesc sa gandeasca mai mult ca animalele. Personal cred in Dumnezeu iar acceptarea cipului implantat in mana sau in cap nu este decat un pas spre implinirea celor scrise in Apocalipsa. Sa ne rugam la Dumnezeu sa ne ierte si sa ne rabde in continuare. Cipul va deveni obligatoriu si impus de cei care nu cred in Dumnezeu. Va reamintesc ca Dumnezeu a creat omul sa fie liber si sa aleaga liber ce face cu viata lui. Rusine celor care ignora invataturile sfintilor parinti si folosesc tehnologia cip pentru a inrobi oamenii

 10. George, fiecare e liber sa faca ce isi doreste. Cand eram mic imi doream sa ma robotizez si abia asteptam sa „evoluez” catre o simbioza umano-metalica (sa-i spun mai neacademic). Uite ca am crescut si probabil m-am prostit, daca am ajuns sa asociez cipul ala cu involutia. E doar parerea mea. Cipurile au aparut prima data pentru fi implantate animalelor, cu gandul de a nu se pierde, de a stoca istoricul medical, de a fi depistate in caz de furt sau comportament ostil, sau pentru a se evita confuziile (multe din animale semanand). Omului i se implanteaza sau isi implanteaza cipul, cam tot pe acelasi principiu, doar ca primeste si o falsa impresie de „vai ce am avansat, ca nu mai folosesc cardurile”. De fapt, mai devreme sau mai tarziu vei vedea cum acest „progres” iti va intui programul tau cotidian, iar cand vei dori sa schimbi ceva, vei primi notificare de avertizare pe telefon, ca la ora in care tu vrei sa te joci cu sotia, ar trebui sa plimbi cainele in parc. Sa vezi atunci ce „interesant” ti se va parea.
  Pe final, te felicit pentru emisiunile interesante pe care le faci :)
  Mult succes in continuare.

 11. Bună. Inteleg că prin cipul care îl aveți, nu vă poate controla sau supraveghea nimeni, deci nu văd de ce să fie periculos acest cip care-l aveți. Dar ce spuneti despre cipurile implantate unor persoane de către altele , cu scopul de a-i supraveghea pas cu pas, de a-i controla in anumite scopuri ? Bineinteles ca ma refer la cipurile implantate fara stirea persoanei in cauza( fara acordul ei).

 12. Eu sant genul de om care e deschis la nou,dar atentie!
  S-ar putea sa ajungem monitorizati de guvern prin subalternii lor!
  Una e sa folosesti un smartphone dand ok google etc…care nu au informatii personale gen sanatate,CNP,etc.. si e cu totul altceva sa umbli cu datele la purtator acestea putand fi citite de la distanta!Tehnologia e in ascensiune asa ca nimeni nu iti garanteaza faptul ca nu vei fi „filat”!
  Sa presupunem ca anticrist e o vrajeala,ok!
  Dar de ce se cer stocate atatea informatii? de ce se doreste disparitia chesh-ului? Folosindu-te de un cip pt a te identifica in orice situatie,eu sant ferm convinsa ca se doreste manipularea la scara mondiala!Asa cum sunt capapibili sa faca roboti care imit omul,asa pot la fel de bine sa apese o „telecomanda” si cipul acela va inlocui ratiunea individului!
  Asta cred! Poate cipul tau e inofensiv acum dar pe viitor cand vei introduce altul „performant” ,sa ajungi sa nu te recunosti!
  Ce argumente ai pt a ma contrazice? Imi poti scrie si pe fb Myha Lambru

 13. Prosti sunteti voi ca urmariti un specimen ca acesta, care traieste din asta, sa vanda turmelor tehnologii si ” stiluri de viata „.
  Unfollow si gata, cine are ochi sa vada si urechi sa auda ” intelege „, cine nu, isi merita viata ca parte din turma!
  Voi il hraniti si imbracati :)….. ati auzit de lobby?

  P.s – hai sa vad daca lasi mesajul asta sau il stergi, in caz ca-l stergi o sa apara inmultit de sute de ori pe alte site’uri…. asta in timp.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.