DE CE PIERDE APPLE SUTE DE MILIARDE?

Apple are probleme serioase. A pierdut din valoare în primele zile ale lui 2024, cam cât PIB-ul unei țări medii. Mă refer la Grecia spre exemplu. Dacă o ține așa, gaura ar putea ajunge la PIB-ul unei țări ceva mai… prospere, adică România, cu un PIB de vreo 300 de miliarde de dolari. Bursa nu are milă pentru compania din Cupertino iar investitorii spun că nu sunt deloc optimiști pentru viitorul apropiat al companiei care face totuși cele mai populare telefoane din lume. Foarte ciudat să auzi asta într-o țară unde aproape toată lumea pare că folosește doar un iPhone. Dar nu SUA este problema cea mai mare… ci China. Dă-mi câteva minute să-ți explic de mărul riscă să fie mușcat de propriul succes în 2024 iar infecția s-ar putea extinde ca un foc de benzină la toată industria și nu numai.

Graficele de pe bursă de pe finalul de 2023 arată dur. Analiștii au aflat cifrele de vânzări ale Apple și nu arată bine deloc. Problema încă o dată, nu e SUA dar este. Deși majoritatea telefoanelor vândute aici sunt iPhone, oamenii nu le mai reînnoiesc anual. Nici la doi și… aparent nici la trei ani. Reînnoirea vine acum spre patru ani. Probabil de aceea cifrele economice ale Apple sunt cele mai slabe din 2019 încoace. Lucrurile sunt agravate însă de China și India. Vânzările din Asia erau singurele care puteau susține rata de creștere a companiei însă China încetinește și ea economic destul de serios. În plus, Apple produce mai greu și mai scump noile telefoane iar fabricile din India încă nu sunt la capacitate. Mi se pare uimitor că telefoanele lor se scumpesc, dar nu se găsesc destul de pe stoc, dar tot nu se vând destule pentru a susține vânzările.

O să zici, OK, dar Apple nu este doar iPhone. Ba da. Apple este iPhone înainte de orice. Jumătate din vânzările sale sunt de telefoane iar acestea încetinesc și vor duce la frânarea vânzărilor pentru toate serviciile care se vând o dată cu un iPhone. Nu cunosc pe nimeni care să îi ia Apple Music sau iCloud pe Android. Poate că vor deschide Apple TV Plus pe mai multe piețe dar nu cred că va ajuta prea mult. 2024 se anunță brutal din acest punct de vedere. iPhone 15 cu toate variantele ar putea aduce anul acesta încasări de vreo patru miliarde de dolari ceea ce e mărunțiș când vorbim despre o companie evaluată încă la peste 2,7 mii de miliarde. Deși gaura de până acum înseamnă doar o zecime din valoarea cele mai mari companii de tehnologie din lume, eu cred că se va adânci repede și masiv lăsând locul întâi elefantului din încăpere, Microsoft.

Apple este înainte de orice o companie de produse pentru consumatori, nu pentru companii. Da, oamenii folosesc iPhone și Mac și la birou, în multe companii, dar banii din enterprise se fac mai ales cu servicii la scară industrială iar Apple nu este acolo. Și mai e un loc critic unde Apple nu mai este lider. Ce zic, nu este nici măcar jucător. Zona de inteligență artificială este următorul boom pentru industria tech iar Apple o are pe Siri care pare că nu a ieșit încă din grădiniță în timp ce Chat GPT, Copilot, Bard, Midjourney și sute de alte companii spectaculoase produc nu doar spectacol ci și bani din abonamente.

Înainte, când spuneam că Apple vine într-o industrie sau când introduce o tehnologie, crea senzație și bani mulți din asta. Din păcate o face tot mai lent și… fără strălucire. Să facem o listă:

Telefoane. iPhone-urile sunt cele mai vândute dar Apple nu are încă un pliabil iar piața pare pregătită să cumpere așa ceva în numere tot mai mari după cinci ani de experimente tot mai reușite.
Apple Car. Da, Apple lucrează la un automobil iar asta i-ar fi putut deschide o piață foarte rentabilă însă bateriile sunt greu de făcut profitabile iar Apple nu pare să aibă investiții importante în acest sens. Tesla conduce momentan, dar BYD, deci China vine puternic din urmă pentru că are… baterii mai ieftine decât toți.
Vision Pro. Nu m-aș hazarda să pariez pe venituri importante din casca de realitate augmentată și VR de la Apple pentru că e scumpă, nu are încă aplicații și nici nu e disponibilă. Greu cu fabricile astea de când cu pandemia. Calitatea Apple se obține greu și scump.
Laptopuri. Spectaculos de performante dar numai pentru creativi care le folosesc deja și le înnoiesc tot la minimum 4-5 ani. Nu mă mir că loturi de Mac-uri nevândute din acum doi ani au ieșit pe piață la jumătate de preț. Și ar mai fi ceva în legătură cu asta.
Gaming-ul și Apple pare o combinație limitată la joculețe de pe App Store de unde încasească 30% din comisioane la orice tranzacție.

E greu să fii cel mai mare. E greu să crești și mai mare ca să ții investitorii optimiști. Nu o poți face decât dacă ieși din zona de confort și riști iar Apple nu mai riscă de mult cu invenții ci doar inovații lente dar sigure. Există un mare plus în stabilitate și fiabilitate dar lumea se mișcă mai repede decât Apple care nu mai pare atât de invincibil. Vezi cedarea la presiunea UE și introducerea mufei USBC dar și un proces pentru patente pierdut în SUA care a dus la scoaterea de la raft a Watch-ului pentru o perioadă. Apropo. Știe cineva care sunt diferențele importante între generațiile de Apple Watch?

Nu sunt hater, sunt chiar fan Apple. Le folosesc produsele constant și de mult timp. Îmi doresc să o fac încă multă vreme de aici înainte pentru că sunt… speciale. Nu sunt perfecte, ba chiar dau rateuri însă o fac mai rar decât competiția. Sunt bune pentru 90% din tot ce fac și asta e minunat. Dar nu mai e de ajuns pentru viitorul acestei companii.

Trăim pe o planetă finită unde succesul pe bursă e măsurat din păcate nu de stabilitate ci de o rată de creștere de cel puțin 15% pe an, adică peste inflație, dacă vrei ca investitorii să nu plece cu banii de la tine. Acum acești investitori au și alte locuri unde să își parcheze averea după ce în ultimii ani, mai ales după pandemie, companiile mari din tech au fost locurile cele mai sigure de unde să scoți randament. Economia pare că revine și că nu va fi o recesiune dură, cel puțin în SUA. Restul bursei abia așteaptă banii plecați din Apple. Eu nu aș fi însă atât de optimist. Văd un risc real ca valoarea enormă a companiilor de tehnologie să nu poată fi susținută nici măcar de revoluția inteligenței artificiale. Sunt multe mii de miliarde investite în doar câteva nume mari care nu vor scoate mâine roboți inteligenți la muncă în locul oamenilor. E mult hype în legătură cu AI iar rezultatele nu sunt încă aici. Vor veni dar nu sunt încă aici. Și nici mașinile electrice nu vor înlocui curând automobilele pe combustie.
Dar despre toate acestea povestim curând.

Ultimele articole

Articole recomandate

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.