CARE-I TREABA CU USB-C DE PE IPHONE și de ce este atâta tragedie pentru o simplă gaură… Păi, pentru că este modificarea cea mai importantă dea nul acesta, că restul funcțiilor sunt mai degrabă upgrade-uri incrementale.
Mulți dintre cei care s-au uitat la lansarea iPhone s-au declarat dezamăgiți și spun că vor rămâne la 14 sau 13 pe care îl au deja. Îi înțeleg perfect, însă cei care vor cumpăra un iphone nou sunt poate temători de noul conector.
De ce a trecut Apple la USB-C? Pentru că i-a forțat Uniunea Europeană care spune că din 2024 orice gadget vândut trebuie să se încarce cu USB-C. E cel mai bun conector de până acum, acceptat universal de toți producătorii, inclusiv Apple pe tablete și laptop-uri. Ba chiar Apple a fost printre primii care a introdus acest conector pe laptopuri. Ca să vezi.
Apple nu a fost de acord în 2022 cu această reglementare, și chiar a spus într-un interviu cu Wall Stree Journal că această mișcare va crea și mai multe deșeuri. Perfect de acord cu ei, dar, nu era totuși vremea să renunțăm la întrebarea, ai un cablu de iphone? Versus, ai un cablu USB-C?
Ideea este să avem mai puține deșeuri, iar micro-usb-urile și cablurile lightning sunt printre cele mai populare. Un USB-C poți în teorie să îl folosești la orice, și la gadget-ul cumpărat anul trecut și la cel de anul viitor. Și nu doar cel construit în 2012.
Atunci a fost introdus Lightning, înainte de USB-C care a venit abia în 2014. E drept, Apple au fost primii cu un conector ce poate fi introdus în ambele poziții. Dar au fost și șmecheri. Pentru fiecare conector de Lightning din lumea asta, cel puțin cele oficiale, Apple lua cam un dolar și jumătate. Aproximativ, în funcție de fabrică. Acesta era prețul licenței pentru aceste cabluri, și de multe ori justificarea pentru prețul lor mai ridicat.
USB-C este conectorul universal pentru mai toate gadget-urile din ziua de astăzi. Este oval și merge introdus în ambele sensuri, ca și cablul lightning. Este chiar mai rezistent ca un conector lightning, tocmai datorită formei sale.
Acum, nu toate iPhone-urile sunt la fel. iPhone 15 și 15 Plus, deși au același conector USB-C, permit transferul de date la doar 480 Mbps, echivalent USB 2.0. Adică vreo 20-30 MB pe secundă. iPhone 15 așadar folosește USB-C doar pentru încărcare și la extremă nevoie copiere de date lentă.
iPhone 15 Pro și 15 Pro Max sunt USB 3.0, adică 10 Gbps. Teoretic, cu această lățime de bandă/viteză, poți trimite semnal 4K video, copia fișiere cu câteva sute de MB pe secundă, teoretic 1 GB. În practică, nimeni nu știe sigur dacă poți face altceva decât încărcare sau transfer de date pe acel port. Și oricum, doar o să-l încarci pentru că USB-C-ul din pachetul lui iPhone 15 Pro este tot la standard 2.0… Vezi ironia?
Partea bună este că acel cablu din pachet, deși mai slab ca și transfer, e un cablu de calitate alb, îmbrăcat în textil care ar trebui să reziste mai bine decât clasicele cabluri albe Lightning.
Apropo de cablurile vechi, dacă nu știi ce să faci cu el, poți să cumperi un adaptor de la lightning la USB-C cu 29 de dolari de la Apple. Ține cont că dacă ai un cablu mai nou, acela are deja USB-C la un capăt. Deci mai iei un adaptor pentru celălalt capăt, ca să faci un USB-C foarte scump și semi-inutil. Că nu vei putea să îl folosești la viteze maxime mai ales pe un iPhone 15 Pro sau 15 Pro Max.
Nu mai bine iei un cablu din ăsta cool de la noi de pe site, care chiar este capabil de cei 10 Gbps, îl poți folosi și pentru laptop că mpoți să încarci cu până la 100W cu el, și este chiar și lung de doi metri? Doar întreb, e același preț ca și adaptorul…