MERITĂ SĂ FAC UPGRADE? -CUM SĂ CUMPERI UN TELEFON – TUTORIAL

Merită să fac upgrade la iPhone 15? Dar la Galaxy S23? Dar la Apple Watch 9 sau Huawei Watch GT-ul ăla nou?

Răspunsul vine întotdeauna sub forma altor întrebări, de la ce faci upgrade? Îți permiți să faci upgrade-ul? De ce faci upgrade?

Știu că nu toți își permit un telefon nou în fiecare an, în special unul de top, fără să se uite de două ori la bugetul lor. În plus, motivul pentru care te gândești la upgrade poate fi greșit. 

Hai să încercăm împreună să răspundem la aceste întrebări, în cel mai calculat mod posibil. E valabil atât pentru iPhone dar și pentru orice alt gadget pe care ți-l dorești, sau crezi că ți-l dorești.

Îți permiți să faci upgrade?

Când mă gândesc la o investiție nouă, mai ales când vine vorba de electronice, nu ar trebui să depășească 10-15% din bugetul existent. Dacă ai strânși 10.000 de euro, atunci poți să faci o investiție de 1000-1500 de euro ca să îți iei un telefon nou, fără să simți un gol în stomac.

NU îți fă rate pentru un telefon! Nu merită efortul de a sta legat, mai ales cu o dobândă, de un gadget a cărui valoare scade la jumătate cel puțin, dacă ai grijă de el, înainte să termini tu ratele de plătit. 

De ce faci upgrade?

Dacă telefonul tău de anul trecut merge și nu e spart ecranul sau spatele, atunci probabil te-ai plictisit de el și vrei ceva nou. Sau poate vrei să te recompensezi pentru niște luni sau un an mai greu. Tocmai de aceea gândește-te de două ori, ba chiar de trei ori, dacă acei bani nu se duc mai bine pe o vacanță.

O să găsești motive ca să îl iei pe ăla nou, că vine acum în culoarea ta preferată, că e din titan, că are USB-C, că e mai luminos display-ul.. Dar..

Se spune că fericirea când îți cumperi ceva nou durează o săptămână. Spune-mi dacă nu e așa. După cât timp nu ai mai vorbit de jucăria ta cea nouă? Zece zile maximum. Sau poate vrei să fii subiect de discuție la birou sau printre prieteni, că ai iPhone-ul ăla nou… E și asta o chestie, dar nu te ajută la nimic, mai ales dacă nu ieși cu ei zilnic la bere sau la brunch.

În schimb despre vacanța aia mișto de acum trei ani vorbești și acum, și vrei să te mai întorci odată.

Când vrei să faci upgrade?

Nu fă upgrade în secunda în care s-a lansat produsul. Toți producătorii te invită să faci pre-comandă. Să dai banii și să așteptți câteva săptămâni până îți vine telefonul. Pentru ce altceva mai faci asta acum? Ce alt produs sau serviciu îl plătești în avans, înafară de o asigurare?

Așteaptă două săptămâni, o lună, până când ies toate review-urile, uită-te la câte poți, în medie o să vezi cel puțin 17 impresii despre noul iPhone înainte să faci o investiție, și abia apoi decide cu banii tăi.

E o tehnică de marketing și asta, lansezi un produs, și le permiți jurnaliștilor să vină cu review-ul abia peste o săptămână sau două, după ce a trecut perioada de precomandă. E o tehnică pe care o folosesc din ce în ce mai mulți producători, nu doar Apple, și pentru ei funcționează pentru că cumpărătorul nu este influențat decât de mesajul lor principal, de anunțul lor, și nu de review-urile finale. 

De la ce faci upgrade?

Ai un iPhone 14 Pro? Probabil ești ok cu el în buzunar și cu banii pentru noul 15 Pro. Ai un 13 Pro? Hmm, în ce stare este? E bușit rău sau ai avut mare grijă de el? Dacă da, atunci poate ești bine cu el în buzunar. Ai un 12 Pro? Ei bine, meriți și tu ceva mai bun, și mai nou. Și probabil deja e spart pe spate și ciobit ecranul. 

3 ani de la modelul pe care îl ai e probabil o decizie corectă de upgrade. 2 ani, e una decentă și depinde de starea telefonului tău. 1 an e doar o dorință de ceva nou

Din păcate, tehnologia nu mai evoluează ca în 2015. Nu mai există revoluție în domeniul telefoanelor ca atunci. Nu mai apar camere noi pe el, ci doar upgrade-uri, nu mai vin cu 30% în plus la baterie, doar cu 5%, sau 2.3% în cazul de față. Nu mai vin cu un display mai mare, cu tehnologie nouă, ci doar cu unul o idee mai luminos. Nu mai vin cu antene și capabilități noi de comunicare, ci doar cu emoji-ul noi. Iar în ultima vreme, mai tot ce se schimbă pe noile modele este design-ul. 

Este ultimul element pe care un producător îl schimbă, atunci când nu mai are tehnologic ce aduce în plus. Și e ok, pentru că toți producătorii de telefoane sunt în acest impas. Cel puțin cei care nu au încă un model de pliabil. 

E o realitate pe care o suportăm cu toții, în toate domeniile, și chiar piața ne spune că și adopția a încetinit. Oameni cumpără mai puține gadget-uri, și decid cu banii lor viitorul companiilor. 

Ce funcții cauți pe noul telefon?

Dacă ai trecut de toți pașii de mai sus, și încă vrei să faci upgrade, atunci trebuie să știi că performanța telefonului în viața reală nu se schimbă de la o generație la alta. Nici măcar Apple nu a mai făcut comparație la performanțe cu vechile procesoare anul acesta. 

Nici bateria, decât dacă a ta e foarte uzată. Nici pe mine nu prea mă ține bateria, se simte degradarea după 3 ani, dar am baterie externă. 

Camerele? Ai văzut și tu, nu sunt cu mult mai bune de la o generație la alta, pe 15 de exemplu acum ai camera principală de pe 14 Pro, iar pe 15 Pro max ai un zoom de 5x. Și eu am pe Huawei-ul cu care fac poze, tot 5X are optic. Nu am făcut cred nici 10 poze cu zoom, înafară de momentul testării. 

Acum, spune-mi tu mie dacă nu e o idee mai bună să te gândești încă odată, ai nevoie de noul telefon?

Ultimele articole

Articole recomandate

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.