Viitorul meu, al tău dacă citești aceste rânduri, și chiar al părinților noștri ține de noi. Noi putem gândi și construi acel viitor în care vom fi sănătoși, fericiți și fără griji. Prima piedică atunci când vine vorba de orice fel de proiect, fie el și unul personal de renovare a bucătăriei (doar un exemplu), sunt desigur banii. Fără bani nu poți să începi nimic, în teorie, mai mult ceva care să crească și să ajute viețile multora dintre semenii noștri. Acei bani sunt acum disponibil, trebuie să ne răpim doar puțin din timpul nostru.
Cine vine cu banii?
Am vorbit săptămâna trecută în cea de-a 16-a ediția a podcastului, cu Mona Nicolici despre cum OMV Petrom oferă un total de 500.00 de Euro pentru proiecte de viitor. Am primit întrebări și unii dintre voi au cerut lămuriri. Explicăm așadar în acest articol ce trebuie să faci pentru a obține o finanțare și ce tipuri de proiecte trebuie să gândești.
RO-SMART în Țara lui Andrei este competiția despre care vorbeam și are loc la nivel național. Pe scurt, se caută proiecte legate strâns de domeniul tehnologic, care să rezolve o parte din problemele existente în orice societate. Adică, robotică și automatizare pentru cinci domenii cheie: educație, sănătate, mediul înconjurător, transport și infrastructură.
Cine se poate înscrie?
Orice organizație neguvernamentală, adică un ONG, o asociație, fundație sau federație care are idei bune în domeniile de mai sus.
Apoi, intră în competiție instituțiile publice ale statului, două exemple ar fi spitale sau biblioteci. Aici sunt exemplificate domeniul de educație și sănătate.
Mai au voie și autorități ale administrației publice, primării sau consilii locare care au de exemplu în plan o modernizare sau upgrade al sistemelor de transport ori infrastructură tehnică pentru iluminat și internet. Din nou, doar niște exemple, mai puteți veni voi cu idei în comentarii.
Orice unitate de învățământ din sistemul de stat, din orice localitate din România este bine primită cu idei și proiecte. Și pun accentul pe acestea pentru că de aici sper că vor veni foarte multe idei. Sigur găsim studenți isteți și profesori dornici de schimbare.
Și dacă ești persoană fizică te poți înscrie în această competiție, dar, doar dacă faci un parteneriat cu instituțiile menționate mai sus. E simplu, vorbești cu profesorii unei școli de exemplu, sau cu cineva din administrația publică, și lucrezi împreună cu ei pe proiectul tău cu care ești sigur că vei schimba lumea.
Când te poți înscrie?
Până pe 27 mai 2019. Ora 13:00. Până atunci poți depunde proiectul.
Între 27 mai și 4 iunie se va verifica eligibilitatea proiectelor iar între 5 și 19 iunie va avea loc runda de vot al publicului pe site-ul proiectului. Adică pe www.țaraluiandrei.ro de unde poți afla și acum mai multe detalii despre procedura de înscriere. Sau poți lua direct legătura cu organizatorii dacă ai nelămuriri.
Apoi, între 5-23 are loc evaluarea juriului, pe 24 iunie se vor anunța semifinaliștii, între 25 și 27 iuni vor avea loc prezentările, adică trebuie să convingi juriul față în față de ce proiectul tău merită finanțare.
Așadar, îți doresc spor la idei și la scris!