(P) Când mă fac mare voi fi pensionar

E o poantă simpatică pe care am auzit-o din gura unui copilaș sincer. Adevărul e că toți visăm la ziua când vom fi de meserie pensionari. Mă sperie însă gândul că generația mea, eu și cu tine, vom munci până în groapă. Ia clipul de mai jos ca o glumă serioasă.
 


 
Serios, acum. Am ajuns pe la 33 de ani și fac socoteli. Ce pensie o să îmi dea statul la 67 de ani? Pariesc că o să îmi arate drumul spre forțele de muncă. Până atunci probabil că vârsta de pensionare va fi 84 de ani iar pensia va fi de 300 de lei. Și nu glumesc… din nou. Acum cei care muncim, susținem un număr echivalent de pensionari. In 2050 vor fi 2,5 pe capul fiecărui muncitor serios. La noi pensiile de azi se platesc de la muncitorii de azi. Așa că, fără să fii cinic, le poți spune părinților tăi că nu și-au lăsat moștenire nimic pentru pensie. Tu o plătești. Dacă sărăcia de acum înseamnă că nu se fac autostrăzi, nu se vor face nici când gaura din buget va fi de zeci de miliarde de euro. Și nici să aștept ajutor de la copilul meu nu am de gând.
 
Ce soluții iau în calcul pentru o bătrânețe decentă?

1. Să investesc în ceva relativ ușor vandabil la nevoie. Teren, casă, aur?
 
2. Să mă mut la țară și să îmi amintesc de aptitudinile de țăran.
 
3. Să mă mut de acum în Indonezia, o țară cu natalitate ridicată unde vor fi oameni buni de muncă suficienți care să plătească pensii și peste 30 de ani.
 
Sau mai bine să citesc ceva despre pensia privată pe Pensiopedia. Și poate pe lângă pensia de la stat și pilonul doi, să încep să contribui la un fond de pensii faculative. Adică vreau să îmi mai pun niște bani să se înmulțească pentru bătrânețea mea.

Ultimele articole

Articole recomandate

25 Comments

  1. Salutare.
    Eu sincer nu am incredere in asemene produse bancare de economisisre.
    1. Presiunea este f.mare pe angajati, f.multe produse se vand fortat, clientul nu este suficient informat de comisioane, orice fond de pensii este purtator de comisioane care sunt atat la plata contributiilor lunare cat si de administrare lunar.
    2. Fiind presiunea atat de mare cineva are de castigat f.mult si sunt convins ca peste ani nu o sa iei mai nimic cu devalorizarea leului.
    Putem sa luam ex. PAD-urilor (asigurarile de locuinta obligatorii) stii de cate ori s-au modificat condiitiile de despagubire si mai nou au introdus sau vor sa introduca si fransiza.
    Aceste produse or fi bune, dar nu in Romania…unde toti suntem dupa profit pe termen scurt sau cel mult mediu, nimeni aproape nu se mai gandeste sa aiba profit pe termen lung.
    Sper sa nu ma injure multi, este parerea mea si mi-a sustine. Asi vrea sa ma pot insela dar imi e greu sa cred ca realitatea este alta :( din pacate…

  2. Parerea mea personala este sa , investesti in ceva sigur ce rezista . Poti fi sigur ca peste 35 de ani va mai exista vreun sistem de pensie . ….? Investitia in propriile forte este cea mai buna. sa dau bani , multi bani si multi ani la cineva .Dar peste cativa ani ,fie ca este Statul sau Pensie Privata ,poate nu imi plateste o pensie suficienta . Exemplu in prezent. Daca poti investii in imobile, acestea iti pot aduce in viitor un venit ori la vanzare o suma suficienta de bani care sa te sustina financiar pe langa pensia de la stat ,daca aceasta va exista.

  3. Instituțiile financiare de genul ăsta crezi ca Îți vor aduce liniștea la bătrânețe? Oare nu a învățat nimeni de la FNI și cum veghea el pentru tine? Eu cred ca mai bine te gândești să ou bani deoparte singur. Și încă ceva. A ajuns Delia să dea sfaturi financiare?

  4. George cea mai buna investitie este in teren agricol (dar nu cumparat la supra pret sau intr-o zona defavorizabila) pe care sa-l poti exploata/arenta/inchria…indiferent de ce se intampla avem nevoie de hrana…fara un gadget, haina putem supravetui…dar fara hrana niciodata! Asa ca decat sa vindem pamantul nostru strainilor mai bine avem noi grija de el si sa-l exploatam cat putem de bine!

  5. CORECTEZ! Ok…dar sa stii un lucru….nici un produs bancar nu este in favoarea clientului…NU in Romani…toate bncile cauta profit pe termen scurt sau cel mult mediu. De ce crezi ca este presiunea comerciala(pe angajati) atat de mare ca sa promoveze/sa vanda „Fortat” astfel de produse? Ca sa le faca un bine cetatenilor de rand? Ca se gandesc la binele nostru? Stii ca sunt cel putin 2 comisioane la astfel de produse? Unul la fiecare virare(lunara) si unul la sold anual! Adica o mare pare din „ecnomisire” se duc pe comisioane. Nu ai vrea sa stii ce salarii au managerii care gestioneaza astfel de fonduri…fotbalistii ar fi invidiosi.

  6. Bun, dar de unde stim ca acei bani vor mai exista in conturi peste zeci de ani? Inflatia, cursul etc pot sa influenteze banii pe care ii vom incasa lunar la pensie, in asa fel incat sa avem impresia ca am strans bani numerosi dar sa isi piarda valoarea in timp. Poate euro o sa dispara ori mai grav: banca!
    Ori si mai grav: banii tai sa fie jucati pe bursa de actionarii companiei! (Ma rog, asta am vazut in diverse filme despre brokeri, Margin Call, spre exemplu…).
    Se spune ca suntem o tara de proprietari, da, la nivelul chiriilor este normal sa preferi sa stai in locuinta ta decat sa te muti in chirie, este loc sub acoperis pentru toata lumea. Altminteri, destui oameni vin in Bucuresti ori in NV tarii pentru o viata mai buna, daca pretul chiriei este mai mic decat rata, cu siguranta multi vor alege chiria. De fapt, asta tine sistemul de chirii in Germania & Elvetia: locuintele-s prea scumpe, insa chiriile sunt bune la salariul & pensia cetatenilor de acolo. Daca nu te poti intretine, te duci intr-un azil decent, tot din pensie intretinut!
    Plus de asta, depinde cum te organizezi in viata, sa nu ai la pensie boli de tratat sau mai stiu eu ce… daca te intretii cum trebuie, daca te mentii sanatos, daca nu te consumi din griji si altele, poti sa ramai mult timp la locul de munca, sau iti alegi ceva part-time, habar n-am.
    Desigur, in alte tari exista numeroase joburi si pentru seniori iar piata muncii functioneaza dupa alta legislatie si oamenii-s diferiti, atat ca angajatori cat si ca angajati .

    Cred.

  7. Eu zic sa ne apucam de facut copii! :) Daca nu va fi cine sa ne plateasca pensia la batranete cred ca va fi si din cauza ca n-am vrut sa fim responsabili si ne-a placut sa ne facem „viata mai usoara” evitand copiii… Pana la urma totul este in echilibru, totul se plateste in viata, intr-un fel sau altul… Nu este actiune fara reactiune si reciproc…
    Dezbatere luuunga pe tema asta… :)

  8. Nu ai nevoie de o firma de pensii ca sa iti administreze inteligent banii. Poti face acest lucru chiar tu, investind inteligent. Investitia o poti face in domenii diferite, pentru ca sa nu fii afectat de prabusirea vreunei piete (diamante, aur, imobile, terenuri, depozite bancare, afaceri, drepturi de autor, etc). Sa investesti intr-o institutie financiara din Romania, tara in care statul nu asigura stabilitatea pietii fiscale, cu institutii care ar trebui sa supravegheze piata dar care nu au nici o responsabilitate… este cel putin pierdere de bani.

  9. Chiriasi vei gasi mereu mai ales in orasele universitare, nu toti studentii au parinti proprietari in acele orase si nici bani sa devina proprietari in timpul studiilor, asa ca un apartament intr-o zona apropiata de universitatile mari va avea clienti pana la viitoarea era glaciara.

  10. Cu o contributie de 100-200 lei pe luna n-o sa primesti cine stie ce pensie.Cea mai buna alternativa pare a fi banca pt. locuinte unde sa deschizi pt. fiecare membru al familiei cate un cont saupur si simplu in cont , randamntul fondului de pensii e cu 2% mai mare decat cel bancar deci nu-i mare afacere…

  11. Cumpreri 10 imobile si le inchiriezi la strainii ce doresc sa vina in Romania , doar noi romanii suntem ”marii ”proprietari de imobile ai Europei. Din asta ai putea avea un venit suficient :-),eu inca strang bani pentru cele 10 imobile :-) mai am timp sa strang inca 7.

  12. Ce garantie am eu ca peste 40 de ani sistemul ala de pensii va mai exista?
    Mai pot aparea 4 crize financiare pana atunci, de unde-i mai iei?

    Statul, de bine de rau, va fi aici si peste 40 de ani. Institutiile astea financiare suprastatele pot da faliment maine.

    Am pensie facultativa la ING. Banca respectabila, sustinuta de statul olandez. Acum si-au mutat partea de pensii pe alta firma, „NN”. Daca pica vreodata, sa pice singura.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.