Categorie: General

(P) Când mă fac mare voi fi pensionar

E o poantă simpatică pe care am auzit-o din gura unui copilaș sincer. Adevărul e că toți visăm la ziua când vom fi de meserie pensionari. Mă sperie însă gândul că generația mea, eu și cu tine, vom munci până în groapă. Ia clipul de mai jos ca o glumă serioasă.
 

 
Serios, acum. Am ajuns pe la 33 de ani și fac socoteli. Ce pensie o să îmi dea statul la 67 de ani? Pariesc că o să îmi arate drumul spre forțele de muncă. Până atunci probabil că vârsta de pensionare va fi 84 de ani iar pensia va fi de 300 de lei. Și nu glumesc… din nou. Acum cei care muncim, susținem un număr echivalent de pensionari. In 2050 vor fi 2,5 pe capul fiecărui muncitor serios. La noi pensiile de azi se platesc de la muncitorii de azi. Așa că, fără să fii cinic, le poți spune părinților tăi că nu și-au lăsat moștenire nimic pentru pensie. Tu o plătești. Dacă sărăcia de acum înseamnă că nu se fac autostrăzi, nu se vor face nici când gaura din buget va fi de zeci de miliarde de euro. Și nici să aștept ajutor de la copilul meu nu am de gând.
 
Ce soluții iau în calcul pentru o bătrânețe decentă?

1. Să investesc în ceva relativ ușor vandabil la nevoie. Teren, casă, aur?
 
2. Să mă mut la țară și să îmi amintesc de aptitudinile de țăran.
 
3. Să mă mut de acum în Indonezia, o țară cu natalitate ridicată unde vor fi oameni buni de muncă suficienți care să plătească pensii și peste 30 de ani.
 
Sau mai bine să citesc ceva despre pensia privată pe Pensiopedia. Și poate pe lângă pensia de la stat și pilonul doi, să încep să contribui la un fond de pensii faculative. Adică vreau să îmi mai pun niște bani să se înmulțească pentru bătrânețea mea.