(P) Când mă fac mare voi fi pensionar

E o poantă simpatică pe care am auzit-o din gura unui copilaș sincer. Adevărul e că toți visăm la ziua când vom fi de meserie pensionari. Mă sperie însă gândul că generația mea, eu și cu tine, vom munci până în groapă. Ia clipul de mai jos ca o glumă serioasă.
 


 
Serios, acum. Am ajuns pe la 33 de ani și fac socoteli. Ce pensie o să îmi dea statul la 67 de ani? Pariesc că o să îmi arate drumul spre forțele de muncă. Până atunci probabil că vârsta de pensionare va fi 84 de ani iar pensia va fi de 300 de lei. Și nu glumesc… din nou. Acum cei care muncim, susținem un număr echivalent de pensionari. In 2050 vor fi 2,5 pe capul fiecărui muncitor serios. La noi pensiile de azi se platesc de la muncitorii de azi. Așa că, fără să fii cinic, le poți spune părinților tăi că nu și-au lăsat moștenire nimic pentru pensie. Tu o plătești. Dacă sărăcia de acum înseamnă că nu se fac autostrăzi, nu se vor face nici când gaura din buget va fi de zeci de miliarde de euro. Și nici să aștept ajutor de la copilul meu nu am de gând.
 
Ce soluții iau în calcul pentru o bătrânețe decentă?

1. Să investesc în ceva relativ ușor vandabil la nevoie. Teren, casă, aur?
 
2. Să mă mut la țară și să îmi amintesc de aptitudinile de țăran.
 
3. Să mă mut de acum în Indonezia, o țară cu natalitate ridicată unde vor fi oameni buni de muncă suficienți care să plătească pensii și peste 30 de ani.
 
Sau mai bine să citesc ceva despre pensia privată pe Pensiopedia. Și poate pe lângă pensia de la stat și pilonul doi, să încep să contribui la un fond de pensii faculative. Adică vreau să îmi mai pun niște bani să se înmulțească pentru bătrânețea mea.

Ultimele articole

Articole recomandate

25 Comments

  1. eu de vreo un an jumate – doi imi pun aceste intrebari. Am pilon II, am contributie pt pensie la stat, am si pensie privata la o firma mare, internationala cu experienta in acest domeniu.
    cand ma uit insa la toata armata de procurori, judecatori, militari, militieni, securisti, parlamentari si alte asemenea specimene, care nu cotizeaza NIMIC, NICIUNDE dar au pensii speciale, ajung incet si sigur la concluzia ca exista o singura varianta:
    EMIGRARE. acum, cat sunt tanar si in putere, sa pot munci. Si nu la mama dracului in Canada, SUA sau Australia sa nu pot ajunge acasa la timp daca patesc batranii ceva, ci in tarile nordice, unde au nevoie de oameni tineri si dornici de munca, si unde te poti realiza.

  2. Pe o asigurarea de viata incheiata in urma cu 8 ani, optimizata mereu pentru economisire, am platit cca. 4800 euro. In acest moment situatia contului e undeva pe la 12.042 lei (cca. 2706 euro), cand platesc echivalentul a 50€ in lei lunar. Bineinteles, am actualizat si contributia anual conform ratei inflatiei. Dupa toate astea, sa aflu ca… (vezi articolul din financiarul – http://bit.do/ING-Asigurari), iar ING sustine ca isi schimba doar numele.
    Am incercat sa imi accesez contul pentru a fi cat mai exact insa si acesta se incapataneaza sa functioneze astazi. In schimb pensia privata obligatorie si cea facultativa au mers ceva mai bine. Asigurarile de viata ca instumente de economisire asigura un pachet de nervi la fiecare aniversare cand trebuie sa consemnezi pagubele. Daca gasiti alte instrumente de economisire va rog sa ma anuntati insa asigurarile de viata trebuie evitate.

  3. Este prima oara cand postez la comentarii pe orice site de orice natura,dar subiectul asta mi-a atras atentia pentru ca sunt consultant in tot ceea ce inseamna pensii private si asigurari de viata de ceva timp,si pot zice ca nu e o munca usoara mai ales in Romania unde inca nu s-a inteles ca mai devreme sau mai tarziu fiecare trebuie sa faca ceva pentru el si pentru viitorul sau.
    Am citit pareri impartite cum ar fi investitia in terenuri,case,etc.,intrebarea este:atunci cand vei avea nevoia cea mai mare de bani,pentru ca asta inseamna investitia,sa ai bani pe care sa te poti baza la nevoie,nu exista riscul ca bunurile sa vie vandute fie greu fie sub pretul pietei doarece esti presat de nevoia banilor in scurt timp??
    Altcineva spunea ca are un plan de pensie cu componenta de asigurare de viata si presupun ca si de sanatate si ca nu are randamentul asteptat si ca procesul aniversarii i se pare o bataie de cap.Aici sunt doua probleme:una ar fi cu consultantul care ar trebui sa ii verifice situatia frecvent si atunci cand este nevoie sa adapteze in functie de piata si sa indrume acolo unde este un randament mai bun in acel momemnt, pentru ca banii sunt investiti si nu ii tine nimeni sub saltea sau intr-un seif.Si a doua ar fi ca ar trebui sa inteleaga ca aniversarea asta inseamana:sa vada,dupa fiecare an implinit al planului,daca s-au schimbat prioritatile,daca sunt aceleasi nevoi,daca poate fi ceva de facut pentru a pastra randamentul propus.
    Mai e problema daca nu cumva compania la care am ales sa fac un plan dispare dupa ceva timp?Aici ar fi de spus ca nu as avea de ce sa-mi fac prea mari griji pentru ca: -orice companie de asigurari(fie ca este vorba de asigurari de viata sau nonviata)este obligata sa depune un procent din totalul incasarilor intr-un fond de garantare al statului(riscul de neacoperire fiind doar in cazul in care foarte multe companii sa dispare in acelasi timp);-orice companie de asigurari are un reasigurator care in caz ca se intampla despagubeste clientii;-si ultima ar fi ca planurile vor fi preluate de alta companie .
    Cineva spunea ca nu se stie daca mai apucam pensie…Din cate stiu certificatul de nastere nu are termen de valabilitate! DACA ajungem la varsta pensionarii ce facem?Nu credeti ca e greu sa fii batran,bolnav si sa nu ai nici bani?!
    Reamintesc ca sunt consultant la o companie de top din Romania,si sunt dipus sa ma intalnesc cu persoanele care vor sa stie cat mai multe despre acest domeniu gratuit. Un om informat este un om mai puternic.

  4. Argint sau aur..nu sub forma de bijuterii ci sub forma cat mai pura(bulioane)..de preferat mai mici sau egalecu 1 uncie troy, ca sa poata fi mai usor vandute la nevoie.Nu iti vor aduce profit, dar cu siguranta te vor proteja de inflatie, dobanzi la banca sau colaps al sistemului monetar..asta ar fi o idee..mai sunt si altele..

  5. Vax! M-am documentat 2 ani privind subiectul. Stiam exact ce doream, dupa ce am citit destul de mult, inclusiv pe siteul CSSPP. Pilonul II merge binisor ca randament, pilon III nu m-a convins inclusiv prin conditii. Asa ca eram edificat si m-am orientat catre asigurari de viata, fara alte impachetari. Fara exceptie toti consultantii promovau unit-linked… iar m-am apucat de citit, iar discutii sperand ca voi gasi informatii oneste. Pana la urma am ales singur dupa ce m-am documentat, double check cu vreo 3 cosnultanti strict pe produsul ales, apoi am facut pasul… Prin urmare, nu va aruncati cu capul inainte, alegeti ce stiti ca va trebuie si dupa ce va informati – stabilitate firma, depozitar, randament, etc.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.