Alba Iulia Smart City 2018 – Primul oraș inteligent din România

Prima întrebare pe care ar trebui să o pui atunci când auzi termenul de Smart City este: Ce beneficii aduce locuitorilor? Probabil este și singura întrebare pentru că fără locuitori un oraș nu există.

”Un oraș inteligent ar trebui să aibă în nucleul design-ului nevoile cetățenilor pe care îi va servi. Această abordare inversă va asigura că dezvoltarea orașului inteligent este relevantă pentru nevoile locuitorilor, iar tehnologia le va permite cetățenilor să beneficieze de o mai bună asistență medicală, străzi mai sigure, un sistem de transport mai eficient și desigur de educație. Acestea sunt esențiale pentru a revoluționa nivelul de trai.”

De ce vorbim însă de orașe inteligente?

Pentru că Orange și Primăria Municipiului Alba Iulia au aprobat proiectul pilot Alba Iulia Smart City 2018 (în link găsești informațiile oficiale despre proiect) prin care au fost propuse soluții de digitalizare a orașului. Îmi place ideea, și da, vreau asta pentru fiecare oraș. Trebuie să începem de undeva.

Proiectul de oraș inteligent Orange are 14 componente. Una din componente se referă la organizarea unui Hackathon prin proiectul Innovation Labs (unde Orange e partener principal) în Alba Iulia. Primul Hackathon din oraș, practic. De ce hackathon în Alba Iulia?
1. Pentru ca echipele au acces la infrastructura deschisă de smart city implementată de Orange – datele colectate deja pot fi folosite pentru dezvoltarea altor soluții de oraș inteligent.
2. Pentru a dezvolta mediul antreprenorial din zonă, profitând de faptul că în oraș există o universitate
3. Pentru a pune accent pe importanta educației în dezvoltarea în continuare a proiectului de oraș inteligent.

În cadrul Innovation Labs, Orange oferă acces la hotspot-uri fixe și mobile de 4G, date de monitorizare și statistici ale orașului Alba Iulia, soluții de comunicare Internet of Things, acces la infrastructura de iluminare, acces la datele colectate de aplicațiile CivicAlert și e-alba iulia, precum și la API-uri pentru toate cele menționate mai sus. Mai exact, cam toate datele de care ai nevoie dacă ești programator și vrei să implementezi de exemplu o soluție de fluidizare a traficului. Doar o idee. Soluțiile oferite de ei se găsesc pe: http://innovationlabs.ro/tech/

Apropo de aceste date menționate mai devreme, ele vin tot de la un start-up din cadrul Innovation Labs, creat de către Radu Motișan, invitat și la iLikeIT, care anul trecut a dezvoltat o soluție de monitorizare a calității aerului. Ideea lui a fost foarte bună, iar Orange l-a susținut instalând pe 10 autobuze din Cluj soluția lui de monitorizare a calității aerului alături de o soluție ce oferă Wi-Fi călătorilor . Autobuzele respective acoperă aproape toată suprafața orașului Cluj și datele sunt foarte  precise, fiind preluate în timp real de la senzori. Ulterior, în luna septembrie 2016, sistemul a fost implementat și pe 15 autobuze din Alba Iulia, ca urmare a proiectului Smart City.

O altă idee de succes este Fullscreen Digital, născută în 2014, care oferă soluții de analiză a comportamentul vizitatorilor în timp real pentru Mall-uri ce le oferă date și analitice despre cumpărători. Aceste date sunt vitale dacă vrei să gândești un mall eficient și profitabil. La solicitarea Orange, soluția a fost adaptată orașelor, devenind City Analytics și a fost deja integrată și în proiectul Orange Smart City.

Primul oraș inteligent din România!

Dacă ne referim la Innovation Labs, scopul Orange al includerii în proiectul de smart city este acela de a dezvolta noi parteneriate cu dezvoltatori, universități, instituții de cercetare, care să contribuie la procesarea, analiza și monetizarea volumele de date care curg din infrastructura deschisă din Alba Iulia. Conceptul Orange de smart city este adaptabil și poate fi permanent îmbunătățit și mărit.

Găsiți aici descrierea tuturor celor 14 puncte incluse în proiectul de oraș inteligent Orange.

Ca urmare a hackathonului din Cluj Napoca, Orange lucrează cu echipa Softschool la integrarea soluției de catalog electronic cu cea de Business Wi-Fi implementată deja de în licee, astfel încât autentificarea utilizatorilor (elevi, liceeni, profesori) pe hotspotul Wi-Fi Orange din unitățile de învățământ să se realizeze fără întrerupere utilizând contul de catalog electronic. Softschool este sprijinit de Orange atât cu partea de integrare cu infrastrcutura de Wi-Fi, cu SIM-uri de M2M și cu acces la API-ul de SMS Gateway pentru integrarea opțiunii de notificare către utilizatori (elevi, liceeni, părinți).

O altă echipă, SMity, de data aceasta din București, lucrează tot în cadrul Innovation Labs la o soluție de procesare inteligentă a datelor din infrastructura hardware Smart City dezvoltată de Orange în Alba Iulia 2018. SMity integrează informații eterogene, precum datele de la senzorii uRadMonitor de calitate a aerului, informații privind fluxul de persoane și iluminatul public. Pe baza acestor fluxuri SMity prezintă un profil al vieții orașului accesibil și inteligibil persoanelor cu orientări profesionale și interese diverse, precum decidenții din zona politică și de afaceri, experții privind sănătatea publică, cultura sau infrastructura urbană, locuitorii orașului sau turiștii.

Ce trebuie să faci?

Dacă ai un proiect sau un start-up prin care urmărești digitalizarea unui oraș sau eficientizarea resurselor sale prin tehnologie,  echipa de inovație Orange te poate ajuta. Poate este prea târziu pentru a mai participa anul acesta la Innovation Labs, însă  te poți pregăti între timp pentru ediția viitoare. Între timp, poți solicita susținerea Orange din punct de vedere tehnic. Până la urmă ai nevoie de informații, oameni care să te susțină și să rezolve multe din problemele de care nu credeai că te vei lovi niciodată.

Știu din experiență, nici eu nu pot face lucrurile singur, oricât de mult aș vrea să am controlul asupra a tot ce se întâmplă în jurul meu. Mai ales când vine vorba de business-ul meu.

Ultimele articole

Articole recomandate

3 Comments

  1. Suna foarte bine Alba Iulia Smart City. Este insa un proiect prea ambitios pentru un oras din Romania. Nu cred ca tehnologia va reusi sa stopeze nesimtirea multor participanti la trafic, nu cred ca va crea locuri de parcare, nu cred ca-i va civiliza pe cei care nu respecta curatenia orasului, nu cred ca va putea face fata putreziciunii din sistemul de sanatate din cel educational si din multe institutii.
    Da, pentru Orange da bine la imagine. Pentru cetateni insa nu cred ca va aduce beneficii prea mari.

  2. Am inteles ca au deja systemul ala de monitorizare a noxelor, fiecare autobuzz detine cate un multi-senzor cu gps ce afiseaza pe un site in real-time datele, calatorii au internet si video + AC in aceleasi autobuzze, Firea daca ar fi primar cred ca s’ar misca treburile. Firea primar in toate orasele deodata!

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.