De ce să nu îți iei telefoane chinezești de pe piața gri – cazul lui Matei

Sunt întrebat constant când voi face review unor modele de telefoane chinezești. În afară de mici derapaje, gen Oukitel K4000, care deja ne dă bătăi de cap, nu prea am călcat strâmb. Sunt fan al mărcilor One Plus, Xiaomi sau Meizu care aduc performanța la prețuri tot mai bune. Sunt temător însă să dau peste 1.000 de lei pe un telefon de la capătul lumii. Totuși, de ce e riscant să îți iei telefon din China? Pentru că nu are garanție oficială la noi. Desigur, importatorii la vedere (aici nu intră cei care fac șperț pe forumuri ori site-uri de anunțuri) sunt obligați să ofere doi ani de garanție și drept de retur în primele 14 zile. Singura problemă este să dai de ei. Matei o să vă lămurească de ce mai jos.

Întâmplarea este de azi și mă folosesc de ea să trag un semnal de alarmă. Nu e normal să tolerăm ca magazine oficiale să practice astfel de obiceiuri păcătoase. Îmi amintesc cu regret că și eu am pățit ceva similar în 2013 când am cumpărat un iPhone 5C la un preț foarte bun atunci dar încărcătorul nu era pentru România iar garanția nu era Apple. Nu mi-am propus să vorbesc de rău QuickMobile dar am promis că dacă nu își rezolvă problemele de garanție, voi vorbi public despre ele. Iată ce mi-a povestit Matei despre un Meizu MX4 Pro cumpărat azi.

Voi reveni cu informații de îndată ce Matei primește un răspuns de la magazin. Până la ora publicării aceasta nu s-a întâmplat.

Ar mai fi însă câteva probleme.

În primul rând banalul încărcător, dar pe acesta îl mai rezolvi cu o investiție suplimentară. Sunt tot mai mulți producători sau magazine online care ne respectă și trimit aici telefoane dotate corect, dar știi doar cum e cu chilipirurile, nu vin niciodată singure. Nu te zgârci la încărcător. Ia unul de firmă că altfel riști să îți ia foc.

Problema serioasă este însă cu benzile de 3G și 4G. China merge pe tehnologie TDD iar noi în Europa pe FDD. Sunt telefoane care au ambele standarde active dar e important ca modemurile din ele să fie reglate corect pentru frecvențele de la noi. Teoretic, compatibilitățile sunt standard însă nu degeaba operatorii mobili de la noi testează în rețea toate modelele pe care le vând oficial. Dacă vrei garanția că se va conecta la rețelele de la noi, e important așadar ca viitorul tău telefon să fie importat oficial și pentru a fi testat în rețea pentru compatibilitate.

Intră în discuție. Spune-mi dacă ți-ai luat telefon chinezesc și ai avut probleme cu garanția și accesoriile.

PS 1: Pentru cei care comentează mai jos performanța telefoanelor chinezești am o rugăminte. Sunt de acord cu voi că telefoanele care merg sunt bune dar acest articol este despre garanții și setări de bandă, nu despre cât de avansate sunt.

PS 2: Am descoperit de la voi, în zona de comentarii soluții de rezolvare a problemei de soft. Știam și eu că pot instala apk-ul Google Play și Play Services dar sigur asta vrem? Adică îți iei o sculă pe care trebuie să o repari din cutie? Ce faci dacă nu te ești atât de tehnic?

Later edit:
Răspunsul Quick Mobile

Reamintim că orice cumpărător la distanță din România are dreptul să returneze un produs în 14 zile de la data achiziției fără a oferi niciun fel de explicații. Consumatorul are opțiunile să primească banii înapoi sau să aleagă un alt produs. QuickMobile onorează de fiecare dată aceste solicitări. În cazul lui Matei, prezentat de dumneavoastră, clientul a fost contactat și i s-au comunicat drepturile pe care le are ca și cumpărător, iar el a decis să i se livreze un nou telefon, același model.
Legat de lipsa magazinului virtual Google Play din telefonul Meizu MX4 Pro, precizăm că QuickMobile nu deschide cutiile în care vin telefoanele și nu face modificări ale software-ului preinstalat pe acestea. Multe companii din Asia, printre care și Meizu, folosesc o versiune de Android non-Google, bazată pe cea dezvoltată de Android Open Software Project (AOSP). Aceste terminale nu au preinstalat magazinul virtual de aplicații Google Play, însă acesta poate fi adăugat ulterior în câțiva pași destul de simpli. Cumpărătorul este cel care decide dacă dorește sau nu să folosească serviciile Google.
În ceea ce privește adaptoarele pentru încărcătoarele de telefoane care nu folosesc standardul european, acestea sunt incluse de fiecare dată în ambalajul cu care este livrat produsul și nu în cutia acestuia, pe care, repetăm, noi nu o deschidem.
Vă mulțumim,

Echipa QuickMobile

Ultimele articole

Articole recomandate

265 Comments

  1. Greseala este a celor de la quickmobile, nu conteaza ca la importul facut din China ei nu desfac pachetul desii ar trebuii pentru a instala suita Google Play Store/Google Services dar sa spunem ca-i iertam la faza asta dar cel putin un pliant/biletel cu informatia necesara gen (deschideti appstore-ul si accesati google installer, restul este simplu, se descarca si se instaleaza suita Google Play Store/Google Services) astfel se evita acest gen de probleme la fel n cazul telefoanelor Xiaomi, sant pasi simpli dar nu toti sant pasionati sa stie despre acesti pasi, ajuta mult youtube-ul, sant tutoriale despre acesti pasi dar cum spuneam quickmobile ar fii trebuie sa informeze despre aceste proceduri simple de altfel dar si tu George stralucesti la capitolul cunostinte:D

  2. Am cumparat OnePlus one cand a iesit. Cu invitatii, cu toata harababura. Nu am avut absolut nicio problema cu el.
    Google Play? Cine mai foloseste? Pe bune, la ce mi-ar trebui vreo aplicatie de la Google?

  3. Eu am cumpărat un Utok Stellaria din media galaxy și vreau să spun ca nu am nici-o problemă merge extrem de bine.Procesorul e de 1.3 ghz se mișca repede pe programe nu îmi da crash, are pe spate o cameră de 13mp cu un led și face poze superbe chiar și pe beznă este extrem de bună iar pe față are una de 2 mp bubă face poze destul de clare.Dimensiunea ecranului e de 5 inch mare și cu grafică hd de 720 p pe videoclipuri bateria e de 2Amperii și încărcătorul e de 1A pe ora se încărca complet în 2 ore ca la iphone 6s pe scurt și unele telefoane chinezești sunt de laudat. Ps ăți putea face o prezentare pentru Utok Stellaria ??

  4. Cu telefoanele din china e ca cu masinile nemtesti, trebuie sa stii care, cum si de unde sa le achizitionezi, e clar ca nu toti muritorii de rind sunt dispusi sa-si supraincalzeasca neuronii cu chestii de genu insa asta e costul unui device de calitate la un pret aproape simbolic.

  5. Salut,

    Am cumparat in vara un Mann Zug 5s de pe banggood.com . Dupa nici o luna de functionare telefonul moare subit. Le scriu astora, le trimit filmulet
    imi dau adresa si il trimit la garantie. Au trecut 6 luni de cand mi au spus ca telefonul e la reparat si inca nu reusit sa il trimita. Bineinteles ca in tot timpul asta i am intrebat de statusul telefonului si de fiecare data au gasit o scuza, ba ca se repara, ba ca asteapta dupa piese. Astazi le am scris dupa 2 luni jumate de cand n am mai vorbit si sunt curios ce scuza mai baga. In cazul in care ma tot amana ce pot sa fac? Cum pot recupera telefonul sau banii pierduti?

  6. Am cumpărat și eu un telefon de la Efox China si nu mai porneste, in martie 2016 face un an de cand l-am cumparat Deși am citit pe site-ul lor despre garanție nu am reușit să înțeleg prea mult. Adică:1. nu am înțeles concret adresa unde sa îl trimit 2. Plătesc vamă la plecarea telefonului către ei? Sau la întoarcere? Ce mijloc de transport voi folosi? Posta romana sau altele? Altele. .. Poate îmi poți spune despre acest subiect mai multe detalii pe email costeltanasoiu@yahoo.ro Multumesc anticipat

  7. George, te salut cu respect! De curand am cumparat si eu de pe gearbest un Cobote x15, de care sunt extrem de multumit. Am avut HTC, LG si Nokia, dar nu m-as mai intoarce la aceste marci. Pretul pe care l-am platit pentru cubote este muuult prea mic pentru ceea ce ofera. De asemenea baietelul meu are un telefon chinezesc foarte ieftin si foarte bun: Landvo L500S. Parerea mea este ca nu risti nimic daca cumperi din fundul lumii. Transportul este ieftin sau chiar free, iar daca chiar apar probleme, prefer sa platesc service si maine sa am telefonul functional decat sa-l tin luni de zile la service pe garantie. Acum intentionez sa-i cumpar unul si sotiei mele pentru de ce sa nu recunoastem, din Romania pentru un telefon cu 2-3 gb ram, procesor de 1,4 Ghz, 5,5 inch, dual sim si cameara de 16 mpx spate, 8 mpx fata, trebuie sa scoti mii de lei din buzunar. Eu am platit cateva sute:)

  8. Exact asa am patit si eu cu un galaxy note 3 cumparat de la euro gsm, care s-a dovedit a fi pt piata din china si nu avea google play si mai avea si ecranul de pornire in chineza… m-am dus cu el la magazin si mi-au spus sa ii fac root, si cand i-am intrebat daca pierd garantia au dat din umeri nedumeriti domnii de acolo .

  9. eu folosesc telefoane meizu de la primul pana la mx 6pro tot ce trebuie e sa intrati in maketul chinez si cautati google instaler download apoi instal si totul e rezolvat tele foanele meizu nu vin cu google play instalat dar se rezolva foarte usor din app store cu un simplu search

  10. tot ce trebuia facut era un search pe magazinul chinez preinstalat in telefon. Search google instaler download apoi instal si era totul ok telefoanele meizu nu vin cu google play instalat

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.