De ce să nu îți iei telefoane chinezești de pe piața gri – cazul lui Matei

Sunt întrebat constant când voi face review unor modele de telefoane chinezești. În afară de mici derapaje, gen Oukitel K4000, care deja ne dă bătăi de cap, nu prea am călcat strâmb. Sunt fan al mărcilor One Plus, Xiaomi sau Meizu care aduc performanța la prețuri tot mai bune. Sunt temător însă să dau peste 1.000 de lei pe un telefon de la capătul lumii. Totuși, de ce e riscant să îți iei telefon din China? Pentru că nu are garanție oficială la noi. Desigur, importatorii la vedere (aici nu intră cei care fac șperț pe forumuri ori site-uri de anunțuri) sunt obligați să ofere doi ani de garanție și drept de retur în primele 14 zile. Singura problemă este să dai de ei. Matei o să vă lămurească de ce mai jos.

Întâmplarea este de azi și mă folosesc de ea să trag un semnal de alarmă. Nu e normal să tolerăm ca magazine oficiale să practice astfel de obiceiuri păcătoase. Îmi amintesc cu regret că și eu am pățit ceva similar în 2013 când am cumpărat un iPhone 5C la un preț foarte bun atunci dar încărcătorul nu era pentru România iar garanția nu era Apple. Nu mi-am propus să vorbesc de rău QuickMobile dar am promis că dacă nu își rezolvă problemele de garanție, voi vorbi public despre ele. Iată ce mi-a povestit Matei despre un Meizu MX4 Pro cumpărat azi.

Voi reveni cu informații de îndată ce Matei primește un răspuns de la magazin. Până la ora publicării aceasta nu s-a întâmplat.

Ar mai fi însă câteva probleme.

În primul rând banalul încărcător, dar pe acesta îl mai rezolvi cu o investiție suplimentară. Sunt tot mai mulți producători sau magazine online care ne respectă și trimit aici telefoane dotate corect, dar știi doar cum e cu chilipirurile, nu vin niciodată singure. Nu te zgârci la încărcător. Ia unul de firmă că altfel riști să îți ia foc.

Problema serioasă este însă cu benzile de 3G și 4G. China merge pe tehnologie TDD iar noi în Europa pe FDD. Sunt telefoane care au ambele standarde active dar e important ca modemurile din ele să fie reglate corect pentru frecvențele de la noi. Teoretic, compatibilitățile sunt standard însă nu degeaba operatorii mobili de la noi testează în rețea toate modelele pe care le vând oficial. Dacă vrei garanția că se va conecta la rețelele de la noi, e important așadar ca viitorul tău telefon să fie importat oficial și pentru a fi testat în rețea pentru compatibilitate.

Intră în discuție. Spune-mi dacă ți-ai luat telefon chinezesc și ai avut probleme cu garanția și accesoriile.

PS 1: Pentru cei care comentează mai jos performanța telefoanelor chinezești am o rugăminte. Sunt de acord cu voi că telefoanele care merg sunt bune dar acest articol este despre garanții și setări de bandă, nu despre cât de avansate sunt.

PS 2: Am descoperit de la voi, în zona de comentarii soluții de rezolvare a problemei de soft. Știam și eu că pot instala apk-ul Google Play și Play Services dar sigur asta vrem? Adică îți iei o sculă pe care trebuie să o repari din cutie? Ce faci dacă nu te ești atât de tehnic?

Later edit:
Răspunsul Quick Mobile

Reamintim că orice cumpărător la distanță din România are dreptul să returneze un produs în 14 zile de la data achiziției fără a oferi niciun fel de explicații. Consumatorul are opțiunile să primească banii înapoi sau să aleagă un alt produs. QuickMobile onorează de fiecare dată aceste solicitări. În cazul lui Matei, prezentat de dumneavoastră, clientul a fost contactat și i s-au comunicat drepturile pe care le are ca și cumpărător, iar el a decis să i se livreze un nou telefon, același model.
Legat de lipsa magazinului virtual Google Play din telefonul Meizu MX4 Pro, precizăm că QuickMobile nu deschide cutiile în care vin telefoanele și nu face modificări ale software-ului preinstalat pe acestea. Multe companii din Asia, printre care și Meizu, folosesc o versiune de Android non-Google, bazată pe cea dezvoltată de Android Open Software Project (AOSP). Aceste terminale nu au preinstalat magazinul virtual de aplicații Google Play, însă acesta poate fi adăugat ulterior în câțiva pași destul de simpli. Cumpărătorul este cel care decide dacă dorește sau nu să folosească serviciile Google.
În ceea ce privește adaptoarele pentru încărcătoarele de telefoane care nu folosesc standardul european, acestea sunt incluse de fiecare dată în ambalajul cu care este livrat produsul și nu în cutia acestuia, pe care, repetăm, noi nu o deschidem.
Vă mulțumim,

Echipa QuickMobile

Ultimele articole

Articole recomandate

265 Comments

    • Dacă îl cumperi direct de acolo da. Dacă îl iei de la un magazin din românia, vânzătorul trebuie să se asigure că e compatibil cu piața de la noi și cu cerințele acesteia. Aici se include și manualul în limba română.

  1. Am vrut si eu sa imi iau un telefon chinezesc de curand si din cercetarea facuta am auzit de problema cu lipsa de google play si am si renuntat la destule telefoane care pareau ok pe hartie dupa ce am vazut niste reviewuri. Daca vrei sa iei un telefon chinezesc fii pregatit sa faci cercetari serioase si daca ai veo problema cu el software, ca hardware e intradevar complicat, te ajuta cel mai probabil google mai bine decat prietenu.

  2. Am luat sotiei un Allview Viper I de la Germanos. Nu spun ca e rau dar se mai blocheaza. Cel putin dupa ultimele update-uri la aplicatii merge aiurea. Probleme cu autonomia, acum ai 30% si dupa 10 min. se inchide. Am aplicatii instalate pe care nu le doresc si nu pot sa le sterg. Camera de 8M este de râs (sau mai bine plâns). De update-uri banuiesc ca sunt fraier daca imi pun problema. La momentul achizitiei facea cam 650 lei. Pe viitor nu imi mai iau decat ceva in jur de 400-500 de lei, chinezeti. Le tin 2 ani si la arunc. Oricum nu mai ai update-uri la ele si incep sa mearga aiurea aplicatiile pe masura ce androidul se invecheste. Ca sa nu mai vb. de baterie care se duce datorita ciclurilor de incarcare/descarcare. Telefonul este produs de consum nu bijuterie sa mergi cu el agatat de gat mandru ca scrie mai stiu eu ce marca pe el. Il tii doi ani si il arunci. Iti iei altceva mai nou.
    Toata povestea aceasta cu telefoanele este supra exagerata.
    P.S. am avut ocazia sa vad poze facute cu iphone 4s. M-a bufnit râsul. Si cand te gandesti ca la momentul aparitiei isi rupeau oamenii hainele de pe iei ca si-l cumpere cu 4-500 de euro.

  3. George mai sus spui ca nu ai declarat despre telefoanele chinezesti ca ar fi proaste,insa acum ii induci omului ideea sa fuga de acest telefon ca dracul de tamaie ,aceasta marca de telefon este pe locul 3 mondial la vanzari.ai puterea si capacitatea de a ajuta si invata oamenii destule lucruri,lamurestei cum sa cumpere la ce sa fie atenti iar acum mai nou cu 4g de la digi multi isi vor cauta telefoane pe aliexpres.mult succes in continuare

  4. Cel mai probabil cei de unde a cumparat telefonul nu l-au adus direct de la MEIZU, daca era adus de la ei avea suport tehnic (din experienta personala cu ei sunt foarte ok), versiune de firmware „I (International)” sau „G (Global, mai nou)” cu Google services istalate, benzile 2G, 3G, 4G pentru toate retelele europene si numai si nu in ultimul rand incarcatorul pentru sistemul european!

  5. Tocmai mi-a ajuns telefonul cumparat din china de pe ALIEXPRESS este vorba tot despre un meizu mx4 are google play instalat folie pe ecran,adaptor la incarcator doar ca incarcatorul este alb si adaptorul negru si arata cam de 1leu(adaptorul ma refer):)).in rest telefonul frumos si ok din toate punctele de vedere

  6. Deși exagerat și slăbuț jucat, punctul de vedere al lui George este perfect valabil. Da, telefoane chinezești sunt toate, de la iphone la little bear. Da, cât dai atâta face. Da, poți să ți-l comanzi și să-ți asumi ce ajunge.
    DAR nu dacă ți-l vinde o firmă din țară sau Europa!
    Ce îți comanzi tu personal, te cam privește… inclusiv legal.
    Dar ce vinde o firmă din UE trebuie să respecte niște standarde: privind încărcătorul ca format si voltaj, privind limbile disponibile, privind frecvențele de lucru, SAR, taxe de import, certificare radio, conținut de materiale nocive, șamd.
    Pe de altă parte, nici firmele nu au banii necesari, și nici clienții nu ar plăti prețul pentru certificarea europeană, fie individuală sau de tip.

  7. Stii care e problema Matei ? Ca l-ai cumparat de la quickmobile. Pe langa faptul ca ai dat dublu pe el fata de pretul din China de 177$, pe nesimtitii de la quickmobile nu-i intereseaza. Daca il luai de pe aliexpress, de la vanzatori care au o gramada de calificative pozitive, ai fi vazut ca nenea chinez te-ar fi contactat sa te intrebe ce ai vrea facut la telefon, se asigura ca iti pune tipul de incarcator potrivit si mai mult, iti ofera niste „goodies” cum ar fi folie pentru ecran sau husa. De obicei, cei care is invatati cat de cat cu aliexpres, cer vanzatorului sa-i scoata aplicatiile chinezesti si tot ce este in chineza de pe telefon, sa-i instaleze google play, sa le faca root la telefon, sa le instaleze alta versiune de soft, etc.
    In plus de asta, ai transport gratuit. Partea naspa ca iti ajunge cam in 30 de zile dar daca telefonul iti ajunge stricat sau are urme de folosire, poti deschide o disputa pentru a primii banii inapoi iar aceasta te favorizeaza pe tine pentru ca in cele mai multe cazuri, iti restituie banii.
    Pacat ca ai luat teapa de la Quickmobile si nu de la faptul ca telefonul e chinezesc.

  8. hahaha daca nu stiti sa folositi telefoane android nu va luati chinezarii, cica google nu activeaza telefoane care nu sunt licentiate pe android, pe google nici nul intereseaza ce fac chinezii, nu stii ca google este open source?? xD
    poti sati iei orice chinezarie, instalezi manual 4 apk-uri si voila iti merge google play store si tot de la google pe el

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.