De ce să nu îți iei telefoane chinezești de pe piața gri – cazul lui Matei

Sunt întrebat constant când voi face review unor modele de telefoane chinezești. În afară de mici derapaje, gen Oukitel K4000, care deja ne dă bătăi de cap, nu prea am călcat strâmb. Sunt fan al mărcilor One Plus, Xiaomi sau Meizu care aduc performanța la prețuri tot mai bune. Sunt temător însă să dau peste 1.000 de lei pe un telefon de la capătul lumii. Totuși, de ce e riscant să îți iei telefon din China? Pentru că nu are garanție oficială la noi. Desigur, importatorii la vedere (aici nu intră cei care fac șperț pe forumuri ori site-uri de anunțuri) sunt obligați să ofere doi ani de garanție și drept de retur în primele 14 zile. Singura problemă este să dai de ei. Matei o să vă lămurească de ce mai jos.

Întâmplarea este de azi și mă folosesc de ea să trag un semnal de alarmă. Nu e normal să tolerăm ca magazine oficiale să practice astfel de obiceiuri păcătoase. Îmi amintesc cu regret că și eu am pățit ceva similar în 2013 când am cumpărat un iPhone 5C la un preț foarte bun atunci dar încărcătorul nu era pentru România iar garanția nu era Apple. Nu mi-am propus să vorbesc de rău QuickMobile dar am promis că dacă nu își rezolvă problemele de garanție, voi vorbi public despre ele. Iată ce mi-a povestit Matei despre un Meizu MX4 Pro cumpărat azi.

Voi reveni cu informații de îndată ce Matei primește un răspuns de la magazin. Până la ora publicării aceasta nu s-a întâmplat.

Ar mai fi însă câteva probleme.

În primul rând banalul încărcător, dar pe acesta îl mai rezolvi cu o investiție suplimentară. Sunt tot mai mulți producători sau magazine online care ne respectă și trimit aici telefoane dotate corect, dar știi doar cum e cu chilipirurile, nu vin niciodată singure. Nu te zgârci la încărcător. Ia unul de firmă că altfel riști să îți ia foc.

Problema serioasă este însă cu benzile de 3G și 4G. China merge pe tehnologie TDD iar noi în Europa pe FDD. Sunt telefoane care au ambele standarde active dar e important ca modemurile din ele să fie reglate corect pentru frecvențele de la noi. Teoretic, compatibilitățile sunt standard însă nu degeaba operatorii mobili de la noi testează în rețea toate modelele pe care le vând oficial. Dacă vrei garanția că se va conecta la rețelele de la noi, e important așadar ca viitorul tău telefon să fie importat oficial și pentru a fi testat în rețea pentru compatibilitate.

Intră în discuție. Spune-mi dacă ți-ai luat telefon chinezesc și ai avut probleme cu garanția și accesoriile.

PS 1: Pentru cei care comentează mai jos performanța telefoanelor chinezești am o rugăminte. Sunt de acord cu voi că telefoanele care merg sunt bune dar acest articol este despre garanții și setări de bandă, nu despre cât de avansate sunt.

PS 2: Am descoperit de la voi, în zona de comentarii soluții de rezolvare a problemei de soft. Știam și eu că pot instala apk-ul Google Play și Play Services dar sigur asta vrem? Adică îți iei o sculă pe care trebuie să o repari din cutie? Ce faci dacă nu te ești atât de tehnic?

Later edit:
Răspunsul Quick Mobile

Reamintim că orice cumpărător la distanță din România are dreptul să returneze un produs în 14 zile de la data achiziției fără a oferi niciun fel de explicații. Consumatorul are opțiunile să primească banii înapoi sau să aleagă un alt produs. QuickMobile onorează de fiecare dată aceste solicitări. În cazul lui Matei, prezentat de dumneavoastră, clientul a fost contactat și i s-au comunicat drepturile pe care le are ca și cumpărător, iar el a decis să i se livreze un nou telefon, același model.
Legat de lipsa magazinului virtual Google Play din telefonul Meizu MX4 Pro, precizăm că QuickMobile nu deschide cutiile în care vin telefoanele și nu face modificări ale software-ului preinstalat pe acestea. Multe companii din Asia, printre care și Meizu, folosesc o versiune de Android non-Google, bazată pe cea dezvoltată de Android Open Software Project (AOSP). Aceste terminale nu au preinstalat magazinul virtual de aplicații Google Play, însă acesta poate fi adăugat ulterior în câțiva pași destul de simpli. Cumpărătorul este cel care decide dacă dorește sau nu să folosească serviciile Google.
În ceea ce privește adaptoarele pentru încărcătoarele de telefoane care nu folosesc standardul european, acestea sunt incluse de fiecare dată în ambalajul cu care este livrat produsul și nu în cutia acestuia, pe care, repetăm, noi nu o deschidem.
Vă mulțumim,

Echipa QuickMobile

Ultimele articole

Articole recomandate

265 Comments

  1. Cumpărați chinezisme dacă vă pasă de banii dumneavoastră! Cum să dai 300€ pe un telefon pe care poți să il iei cu 100€ doar că îl iau din Ro ?

  2. Cea mai falsa postare si clip de pe site. O problema inexistenta basically. Faptul ca nu are Google Play instalat NU ESTE o problema. La fel cum verifici daca telefonul are radio sau lanterna cand il cumperi, la fel este datoria ta de consumator sa verifici si alte aspecte te intereseaza legat de el, adica daca are sau nu instalat Google Play. Multi cunoscatori, printre care si Buhnici, care e un mare amator de tehnologie si atat, adica nu stie exact despre ce vorbeste, din pacate, dar e la TV, in locul unui pasionat adevarat care da informatii 100% acurate, multi cunoscatori confunda a avea Android cu a avea Google Mobile Services, desi primul nu il include obligatoriu pe ultimul… Un telefon fara Google Play e mult mai ieftin, deoarece nu mai trebuie licentiat produsul comercial numit Google. Nu inteleg de ce, numai pt ca Buhnici si Matei nu au citit si nu stiu despre ce e vorba, sa eliminam de pe piata telefonele cu AOSP fara Google Play. E ca si cum te plangiu ca nu poti sa scrii in Word imediat ce ai pornit un computer fara Windows, ca magazinul e de vina. Scuze, dar chiar nu au nicio vina, videoclipul e de 3 lei. Si faptul ca dezactivezi comentariile pe YouTube, e o porcarie la fel de mare ca acest clip…

  3. Quick mobile din păcate au crescut destul de mult prin vânzarea de telefoane chinezești. Mi-am luat un Asus zenfone 2 de la pcgarage. Importatorul original quick mobile, niște țepari. Telefonul mergea 4g doar după ce am rescris sistemul de operare, forum xda tips. Telefon fără certificate CE și fara garanție internațională Asus, fiind produs destinat exclusiv pentru piața asiatica. Răspunsul lor, dacă vameșul a făcut vămuire deci telefon ok. Ei au preturi mici ca vând exclusiv telefoane chinezești fara certificare CE. Prefer sa cumpăr direct de la chinezi. Am cumpărat un ulefone Paris și sunt incantat de telefon, 550 RON.

  4. EU COMAND TELEFOANE DIN CHINA FRECVENT- SI APRAPE NICI UNUL NU ARE GOOGLE PLAY PT CA NU SUNT CONCEPUTE PT PIATA DIN EUROPA, DAR IN 15 -20 DE MINUTE CU PUTINA INDEMANRE L-AI FACUT SA MEARGA GOOGLE PLAY PE EL
    Insa pe de cealalta parte sa iei un telefon de nou din magazin din Romania si sa nu ai instalat pe el mi se pare un pic aiurea , insa e posibil. tehnicienii romani nu isi mai bat capul cu ele, pacat

  5. Salut. De aproape 1 luna folosesc un telefon chinezesc. E vorba de Ulefone Paris. Lucrez in IT, deci am asteptari foarte mari de la un device. Eram utilizator de HTC One M8 si Iphone 5S (cu atat mai mult, asteptarile erau mai mari). Nu mai suportam de port 2 telefoane cu mine si am vrut sa trec la un dual sim cu performante decente, dar care sa nu coste cel putin un salariu mediu pe economie. Am stiu de la inceput ca este o problema cu garantia, ca daca se strica e posibil sa imi iau la revedere de la el. Am pus insa in balanta acesta problema si pretul (~600 RON si performantele). Pentru un telefon „brand” as fi platit cel putin dublu. Prima data l-am vazut la o cunostinta si recunosc ca am ras de el ca are un tel no name. Apoi m-am uitat cu atentie si am observat design-ul foarte frumos si l-am vazut cum se misca. Vine cu un Android foarte aproape de stock ceea e ce nemaipomenit deoarece foloseste memoria disponibila pentru aplicatiile pe care ti le-ai instalat tu si de care ai tu nevoie. In prezent il folosesc zi de zi de aproape o luna in regim heavy (2 conturi de exchange, team viewer, conectari remote prin RDP, cateva aplicatii pentru networking, waze si sociale la greu). Seara ajung acasa cu 20-30% baterie.
    Inteleg ca problema garantiei e una destul de importanta, poate am avut noroc cu acest aparat care sa functioneze pana acum foarte bine.
    Nu mi se pare totusi corecta abordarea ta, cred ca esti putin partinitor brandurilor cunoscute, si mai cred ca este vorba si de ratiuni comerciale (samsung poate nu ti-ar mai trimite in testare gratuit ultimele aparitii daca ar vedea ca spui lucruri minunate despre alternative mai ieftine). Dar lumea care iti urmareste emisiunea si poate iti citeste blog-ul si nu e foarte la curent cu ultimele tehnologi, de ce sa nu stie ca exista alternative la produsele foarte scumpe. De ce „Ion” care e mecanic de intretinere la o uzina de la marginea bucurestiului si are un salariu de 1100 RON, nu poate aveam un telefon cu performante decente? De sa isi faca credit sa isi ia un Samsung de 1600 RON cand poate avea un telefon cu aceleasi caracteristici la mai putin de jumatate de pret?

  6. Se poate rezolva cu un custom recovery si un custom rom scrise prin sp flash too ca ma gandesc ca are MTK totusi daca te pricepi sa pui al rom poate nui chiar asa proasta achizitia.
    Oricum numa bine Buhnici tineo tot asa

  7. Cumpărat redmi note 3 de pe site bizar. El a venit cu tot ce ii trebuie gen google play direct din China mai puțin încărcător care era de China și avea nevoie de adaptor. Eu mi-am luat direct din piață un adaptor de 1 leu (pe alocuri poate fi chiar 2),un prieten a primit direct adaptorul de la vânzător (China)
    În legătură cu garanția da este și va fi un risc mereu pana când compania mama își va deschide o entitate în Europa. Însă e un risc pe care mi l-am asumat. Aici ma refer bineînțeles la risc legat de hardware unde însă exclud accidentele. Pe partea de software, la xiaomi exista suport în engleza de multă vreme pentru că xiaomi a apărut ca o companie de software gen cyanogen mod care a ai apoi a făcut telefoane. Iar chiar și pentru cel ca mine care nu știe sa le `gâdile ‘ exista tutoriale pentru anumite chestii și chiar și variante de sistem global English care sunt făcute în Europa.
    Referindu-mă strict la xiaomi știu ca datorita deschiderii către Europa pe partea de sistem ei au tot ce le trebuie pentru a fi adaptate la tipul de tehnologie din Europa. Nu sunt vreun expert însă cu un SIM de Orange și unul de digi nu am avut probleme de vreo luna ambele au net pe 4g care nici acesta nu a făcut probleme la conexiune.

    Eu am dat 862 ron cu toate taxele pe un redmi note 3 prime. O investiție cred eu rezonabila pentru 1an. Dacă ma tine chiar mai mult cu atât mai bine.

  8. Salutare.
    E bine ca veniți cu propuneri cu sa își facă telefonul domnul Matei, insa ce nu realizați este faptul ca omu’ și-a achiziționat acel telefon dintr-un magazin din România și ar trebui sa vină cu încărcător de România. Sau cu adaptor pentru incarcator, fără sa mai fi nevoit sa îți cumperi tu așa ceva.
    Dacă i-ar fi adus modificări la firmware ar fi pierdut garanția, mai ales la acel magazin/importator cu care eu personal am avut numai neplaceri pe la începuturile lui.
    Probabil ca dacă il cumpara direct din China nu ar fi avut pretenții.
    Eu personal am un tel din China, venit la fel cu firmware si încărcător, insa l-am rezolvat fara aplicații chinezesti si alte balarii.
    P.s. Cu ceva timp în urmă am cumpărat de la ei produse cu accesorii lipsa față de alte magazine/importatori.
    Numai bine!

  9. Asa este frate, eu am luat un Lenovo A606 care este in aceasi situatie. Cumparat de cineva din familie drept cadou pentru mine de la Quick Mobile. Am fost cu el service-ul lor in perioada de garantie pentru a remedia problemele, a stat cam 7-8 zile dupa care m-au sunat sa vin sa-l iau. Mi-au spus ca telefonul nu are nimic si ca este ok. Dar de unde este la fel ca in video de mai sus, aplicatii in chineza, cand ma apeleaza cineva apare in chineza amestecata cu engleza si tot asa. Am sunat la Lenovo si le-am cerut ajutorul si au spus ca nu au cum sa ma ajute pentru ca cei de la Quick Mobile nu este partener autorizat pentru distributia de telefoane Lenovo in Romania si ca telefonul pe care il am eu inca nu a fost lansat oficial in tara. Momentan telefonul meu se comercializeaza doar in Asia. Asa ca m-am ales cu un telefon cu adevarat CHINEZESC.

  10. Poate nu ii indicat sa iti pun intrebarea asta la video acesta dar nustiu unde si imi cer scuze. Vreau sa te intreb ce sa iau intre LG G4 si Nexus6 ?Sa-mi spui te rog care din ele marita mai mult banii, sau daca e alt telefon bun pana in bugetul de 2000 lei. Multumesc.

  11. George, am si eu niste nelamuriri. De ce telefonul asta e doar 1100 de lei pe Quickmobile si 1700 lei pe Emag, de exemplu? Ma uit si pe Gearbest, e 417 dolari, mult peste varianta celor de la Quickmobile. Ma gandesc ca de-asta il si dau asa ieftin, e varianta facuta strict pentru piata chinezeasca. N-am luat in viata mea ceva de la Quickmobile si nu vreau sa para ca le iau partea, dar eu unul, daca nu dispun de asa multe fonduri, prefer sa iau varianta de 1100 de lei si sa-i instalez Google Play-ul! Iau si-un incarcator bun de la Samsung, care e vreo 70 de lei si asta e!

  12. Dane, poate de-aici diferenta de pret. Acum am vazut, pe Quickmobile e 1100, pe eMag e 1700. Probabil pe eMag e varianta internationala. N-as da sase milioane in plus doar pentru asta, imi instalez eu singur Google Play-ul de banii aia!

  13. Normal cind cumperi un tel de pe piata gri accepti si faptul ca pot aparea probleme.
    Mai bine cumperi direct din site urile mari specializate, chineze, de comert on line.
    Pt ca nu vad diferenta intre o tableta de la evolio pe care scria mare ca va trece la urmatorul sistem de operare si a costat 2000 ron si care nici pina acum nu a primit alt sistem de operare..
    Sau viper s lasat vai de capul lui…cind pe diverse site uri gasesti upgrade…
    Macar sa puna un link si sa declare ca nu ii intereseaza…
    Cred ca e de preferat un Xiaomi sau Ule sau cine stie ce alta marca care e bagata in seama de xda decit o rebranduire care ramine cu ochii in soare.

  14. Eu am luat un Mi3, un OnePlus 2.
    Au venit in pachet impecabil cu playstore instalat.
    Am cumparat pentru cineva un telefon gen elephone. A venit fara play store. Nu am reusit sa il instalez nici cum, si dupa 3 luni l-a scapat de la distanta mica si nu a mai pornit.
    Depinde foarte mult de la ce producatori cumparati.
    In general xiaomi, oneplus, oppo, lenovo sunt producatori care au crescut mult in ultima vreme si se vede.

  15. Eu am cumparat mereu telefoane direct din China si nu am avut probleme. Acum am un meizu m2 Note pe care l-am luat de pe gearbest cu 118$ Si intradevar a venit cu soft varianta A de china dar se poate pune versiunea internationala cu google play preinstalat. Daca l-ai cumparat de la quickmobile e clar…mai bine din china.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.