Categorie: Auto

VIDEO – Renault Fluence ZE – 100% electric

Le vom povesti copiilor noştri despre vremurile frumoase când zgomotul unui motor V6 era muzică, iar V8-ul o simfonie. Viitorul este însă electric şi nu sună rău deloc. Pentru un orăşean stresat, apreciez spre maxim silenţiozitatea motorului cu bobină şi cuplul harnic, disponibil de la 0km/h. Îmi face o mare plăcere să vă prezint primul drivetest 100% electric cu Reanult Fluence ZE.

Câteva detalii suplimentare:
Acumulatorul se va închirie pentru 79 de euro plus TVA pe lună pentru un rulaj de maximum 10.000km/an.
Valoarea de cumpărare a acumulatorului va fi stabilită probabil la peste 10.000 de euro.
Încărcarea completă la o priză de 220V durează 7-8 ore. La 380V vei avea 80% din baterie în 30 de minute.
Fluence ZE e mai lungă cu 13 cm față de modelul actual.
Prețul de listă este 26.000 de euro și se preiau deja comenzi.
Statul va subvenționa cu 5.000 de euro achiziția.

În urma avalanșei de întrebări pertinente și foarte tehnice, Dora Pasăre, brand manager Renault mi-a trimis câteva lămuriri.

Ce facem cu autonomia mai ales pe timp de iarna cand stim ca la frig eficienta bateriilor se apropie serios de 0 (zero)?

R: In momentul in care temperatura scade sub -15° C, autonomia si capacitatea de accelerare a vehiculului vor fi diminuate. Insa bateriile masinilor electrice Renault au o inertie termica impresionanta. De ex., pentru ca bateria sa atinga -20°C, trebuie ca vehiculul sa fie stationat afara 3-4 zile la o temperatura sub -20°. In aceste conditii, foarte severe, un Fluence ZE va pierde aprox 50 km din autonomia totala de 185 km (in ciclu NEDC).

 

– Incalzirea pe timp de iarna este suficienta, cu cat scade autonomia? Asta in cazul in care masina mai poate pleca de pe loc (vezi mai sus)!

R: Este adevarat, elementele auxiliare, si mai ales incalzirea consuma destul de multa energie si afecteaza autonomia vehiculului. De aceea este recomandabil sa fie utilizata, in timp ce vehiculul se afla conectat la priza, functia de pre-incalzire cu care masinile electrice Renault sunt echipate standard.

 

– aer conditionat are? Si daca daca da, la cat ii scade autonomia? Ca n-as vrea sa stau vara in oras la sauna.

 

R: Da, sigur, masinile sunt echipate cu aer conditionat. Mai mult, sunt echipate cu functie de pre-conditionare.  Cand vehiculul este conectat la o sursa de electricitate, soferul poate programa pre-incalzirea sau pre-racirea habitaclului. Acest feature nu doar ajuta la pastrarea autonomiei maxime a vehiculului, ci creeaza si un mediu mult mai confortabil pentru sofer (la intrarea in masina temperatura fiind deja cea dorita).

 

Trebuie retinut faptul ca autonomia unui vehicul electric variaza in functie de tipul itinerariului, maniera de sofat (eco/ sportiva), viteza (oras/sosea/autostrada), temperatura (utilizarea aerului conditionat, incalzirea electrica). Deci autonomia depinde foarte mult de sofer. Totusi, vehiculul electric este mult mai economic in conditii de trafic urban intens. In parte, aceasta se explica:

§                     Prin faptul ca, atunci cand viteza este zero (oprire la semafor, in ambuteiaje etc.), vehiculul electric nu consuma aproape deloc energie.

§                    Prin sistemul de recuperare a energiei in timpul franarii. Asadar, franarile si opririle dese ajuta la recuperarea unei parti din energia consumata in traficul urban.

 

– cum alimentam masina? La bloc unde puterea instalata nu depaseste 5kw dureaza mult si bine, in plus daca isi mai iau 1,2 vecini masini electrice a cazut toata reteaua electrica din bloc. Vezi ce se intampla in verile toride in unele cartiere mai instarite unde jumatate din oameni au aer conditionat (care nu consuma mai mult de 1kw) si cad retelele in draci. Nici nu vreau sa ma gandesc cat curent suge masinuta asta (cred ca peste 8kw) ca sa se incarce complet in 7-8 ore.

R: Asa este, masina electrica nu va putea fi utilizata in conditiile in care clientul locuieste la bloc, de aceea pana cand infrastructura publica va fi pusa la punct, targetul privilegiat va fi reprezentat de companii si de persoane particulare care locuiesc la casa in mediul peri-urban. Recomandarea, tocmai pentru a evita supra-incarcarea instalatiei electrice, este ca reincarcarea bateriei sa se realizeze la o borna speciala (Wall Box) cu o putere instalata de 3 kW, bateria are 22 kwh, iar reincarcarea completa se realizeaza in max 8 ore. Puterea furnizata de o priza de acasa (clasica) este de doar 2 kw, astfel incat incarcarea se prelungeste la 10h.