VIDEO – Renault Fluence ZE – 100% electric

Le vom povesti copiilor noştri despre vremurile frumoase când zgomotul unui motor V6 era muzică, iar V8-ul o simfonie. Viitorul este însă electric şi nu sună rău deloc. Pentru un orăşean stresat, apreciez spre maxim silenţiozitatea motorului cu bobină şi cuplul harnic, disponibil de la 0km/h. Îmi face o mare plăcere să vă prezint primul drivetest 100% electric cu Reanult Fluence ZE.

Câteva detalii suplimentare:
Acumulatorul se va închirie pentru 79 de euro plus TVA pe lună pentru un rulaj de maximum 10.000km/an.
Valoarea de cumpărare a acumulatorului va fi stabilită probabil la peste 10.000 de euro.
Încărcarea completă la o priză de 220V durează 7-8 ore. La 380V vei avea 80% din baterie în 30 de minute.
Fluence ZE e mai lungă cu 13 cm față de modelul actual.
Prețul de listă este 26.000 de euro și se preiau deja comenzi.
Statul va subvenționa cu 5.000 de euro achiziția.

În urma avalanșei de întrebări pertinente și foarte tehnice, Dora Pasăre, brand manager Renault mi-a trimis câteva lămuriri.

Ce facem cu autonomia mai ales pe timp de iarna cand stim ca la frig eficienta bateriilor se apropie serios de 0 (zero)?

R: In momentul in care temperatura scade sub -15° C, autonomia si capacitatea de accelerare a vehiculului vor fi diminuate. Insa bateriile masinilor electrice Renault au o inertie termica impresionanta. De ex., pentru ca bateria sa atinga -20°C, trebuie ca vehiculul sa fie stationat afara 3-4 zile la o temperatura sub -20°. In aceste conditii, foarte severe, un Fluence ZE va pierde aprox 50 km din autonomia totala de 185 km (in ciclu NEDC).

 

– Incalzirea pe timp de iarna este suficienta, cu cat scade autonomia? Asta in cazul in care masina mai poate pleca de pe loc (vezi mai sus)!

R: Este adevarat, elementele auxiliare, si mai ales incalzirea consuma destul de multa energie si afecteaza autonomia vehiculului. De aceea este recomandabil sa fie utilizata, in timp ce vehiculul se afla conectat la priza, functia de pre-incalzire cu care masinile electrice Renault sunt echipate standard.

 

– aer conditionat are? Si daca daca da, la cat ii scade autonomia? Ca n-as vrea sa stau vara in oras la sauna.

 

R: Da, sigur, masinile sunt echipate cu aer conditionat. Mai mult, sunt echipate cu functie de pre-conditionare.  Cand vehiculul este conectat la o sursa de electricitate, soferul poate programa pre-incalzirea sau pre-racirea habitaclului. Acest feature nu doar ajuta la pastrarea autonomiei maxime a vehiculului, ci creeaza si un mediu mult mai confortabil pentru sofer (la intrarea in masina temperatura fiind deja cea dorita).

 

Trebuie retinut faptul ca autonomia unui vehicul electric variaza in functie de tipul itinerariului, maniera de sofat (eco/ sportiva), viteza (oras/sosea/autostrada), temperatura (utilizarea aerului conditionat, incalzirea electrica). Deci autonomia depinde foarte mult de sofer. Totusi, vehiculul electric este mult mai economic in conditii de trafic urban intens. In parte, aceasta se explica:

§                     Prin faptul ca, atunci cand viteza este zero (oprire la semafor, in ambuteiaje etc.), vehiculul electric nu consuma aproape deloc energie.

§                    Prin sistemul de recuperare a energiei in timpul franarii. Asadar, franarile si opririle dese ajuta la recuperarea unei parti din energia consumata in traficul urban.

 

– cum alimentam masina? La bloc unde puterea instalata nu depaseste 5kw dureaza mult si bine, in plus daca isi mai iau 1,2 vecini masini electrice a cazut toata reteaua electrica din bloc. Vezi ce se intampla in verile toride in unele cartiere mai instarite unde jumatate din oameni au aer conditionat (care nu consuma mai mult de 1kw) si cad retelele in draci. Nici nu vreau sa ma gandesc cat curent suge masinuta asta (cred ca peste 8kw) ca sa se incarce complet in 7-8 ore.

R: Asa este, masina electrica nu va putea fi utilizata in conditiile in care clientul locuieste la bloc, de aceea pana cand infrastructura publica va fi pusa la punct, targetul privilegiat va fi reprezentat de companii si de persoane particulare care locuiesc la casa in mediul peri-urban. Recomandarea, tocmai pentru a evita supra-incarcarea instalatiei electrice, este ca reincarcarea bateriei sa se realizeze la o borna speciala (Wall Box) cu o putere instalata de 3 kW, bateria are 22 kwh, iar reincarcarea completa se realizeaza in max 8 ore. Puterea furnizata de o priza de acasa (clasica) este de doar 2 kw, astfel incat incarcarea se prelungeste la 10h.

 

Ultimele articole

Articole recomandate

39 Comments

  1. Este destul de ciudat să nu auziţi motorul mai deloc, dar adevărul este că maşinile electrice sunt viitorul… Dacă rezolvă problema cu automia (şi o urcă pe undeva la 500-600 km) şi asigură o reîncărcare mai rapidă a acumulatorilor, nu ar fi niciun impediment să devenim mai ecologişti :)

  2. pai n-ai facut nicio economie daca dai 80 de euro pe luna chirie pe baterie ! pentru roti sau volan nu vor nimic? o gaselnita penibila ca sa nu-ti spuna ca de fapt masina costa 50mii, nu 20mii.
    deci pana la urma nu merita din niciun punct de vedere sa-ti cumperi masina asta. 0-100 = 10secunde.economie zero, mergi doar 150-200km cu ea si dupa aia stai s-o incarci, daca gasesti unde s-o incarci. (chiar, cat stai, ca asta parca n-ai zis?)
    e o masina pentru bogatii ecologisti cu case. adica e fitza. bogatii nostri tot cu x5q7a8ml samd
    ura si la gara.

  3. Faptul ca nu polueaza este o minciuna; sa nu uitam cat de mult se polueaza pentru producerea energiei electrice.
    Cei de la Fifth Gear au facut un calcul si cand tragi linie polueaza cam 10% mai putin ca o masina pe combustibil fosil.

  4. Nu cred ca e vorba doar de economie de combustibil. Ganditi-va ca poate peste 10 ani, o treime, sa zicem , din toate vehiculele din lume sunt electrice. Oare la ce pret ar ajunge un litru de benzina? Ar revolutiona complet piata combustibililor fosili.

  5. Aveti cu totii dreptate. Așa se întâmplă la fiecare revoluție tehnologică. Avem opinii pro și contra. Ideea este să înțelegem că benzina și motorina nu mai sunt soluția pentru copiii noștri.

  6. nu ai zis care-i treaba cu chiria acumulatorului, cat costa ea, cat dureaza o incarcare completa si daca se poate face de la o priza normala sau trebuie modificata instalatia electrica. eu nu pot sa inteleg cum ai putea sa o lasi in fata blocului peste noapte cu cablul la incarcat….e clar ca trebuie niste modificari majore la instalatiile electrice ca doar nu o sa tragi cablul din casa

  7. Salut George, referitor la acumulator, sunt curios cu cat scade autonomia in momentul in care pui in functiune AC sau iarna cand ai incalzirea si dezaburirea pornita?

  8. parerea mea este ca aceste masini hibride sau electrice sau mai stiu eu cum nu sunt altceva decat studii de impact la nivel mondial. Nu exista un model cu adevarat functional, friendly cu mediul si cu buzunarul si inclin sa cred ca inca nu se vrea acest lucru, nu acum.

  9. George de ce in anul 2010 Htc scoate DHD cu o baterie de 1230 mah si la o jumatate de an vine cu Sensation de 1520mah? De ce nu a pus acel acumulator pe DHD de la inceput? Raspunsul e simplu: marketingul. S-a cumparat si unul si celalalt telefon, evolutie ci nu revolutie
    Eh poate ma ia si pe mine valul uneori dar cam asta e parerea mea,

  10. @George Buhnici
    Pe langa acumulatorul menit sa miste masina de la A la B, mai exista un alt acumulator, obisnuit, exact ca cel de pe masinile noastre, conectat la un alternator traditional. In teorie, autonomia n-ar avea de ce sa fie afectata la fel de tare ca-n cazul masinii cu motor termic.

    O alta idee pe care n-am inteles-o, si vad ca nici domnii de la Roadshow, este cat de mult/brusc incetineste masina in frana de motor. Am intrebat asta, pentru ca, multi dintre noi franam si acceleram atunci cand nu este cazul si deja pierdem mai bine de 30% din autonomia masinii. Ei mi-au spus ca franarea se face lin, exact ca atunci cand ne oprim din pedalat pe o bicicleta. Prin presa s-au inteles gresit multe din ideile care au fost prezentate la Roadshow, de parca fiecare televiziune a fost la o alta lansare….

    La telefonul mobil, e o chestiune de timp pana acumulatorul va functiona la capacitatea sa maxima, oare la fel este si in cazul bateriei acestei masini?

  11. Stiam cat va costa masina insa nu stiam ca va costa 80euro/luna inchiriatul acumulatorlui si ca in astai 80euro imi dau si 833km/luna. Mie unu mi se par putini. Eu merg in general peste 20.000km pe an.
    Mi-ar placea la nebunie sa fie electrica, dar la pretul asta… prefer diesel.

    Si acum sa te ajut putin George. Acum zic din ce am vazut la stiri si ce stiu de la munca.
    1. motorul electric, comparat cu cel pe combustie interna are o eficienta de 98% in general, iar cel pe Combustie interna e limitat la 40%. Asta e maximul, majoritatea au mult mai putin.
    2. motorul electric are cuplul incepand de la prima rotatie pana la rotatia maxima, plaja este uriasa.
    3. Renault-Nissan au semnat un contract cu BetterPlaces pentru a folosi bateriile lor. Bateriile se pot da jos de pe masina si pot fi schimbate cu altele.
    4. In unele tari deja se construiesc „autostrazi electrice” din ce stiu eu in europa, danemarca e prima tara care a inceput.
    BetterPlaces face statii de schimbat baterii la distante „acceptabile” 100-150km in care tu intri cu masina, si in 3 minute un robot iti da bateria jos si iti pune alta. Dar, in Danemarca se va plati/kilometru, si nu pe luna. iar BetterPlaces sunt responsabili ca bateriile sa fie in stare perfecta.
    Romania, fiind o tara din lumea a 4-a, nu are nici autostrazi, deci nu va puteti astepta la ceva mai mult decat inchiriatul bateriei, caci nu va construi statul roman statii de schimbat baterii.
    5. Bateriile se inchiriaza si ai voie sa faci x km cu ele pe an pentru ca renault sa stie exact (sau macar sa banuiasca) in ce stadiu se afla bateria ta, si normal ei ar trebui sa ti-o schimbe cand bateria nu mai tine incarcarea.
    6. Cineva a zis ca o masina electrica polueaza doar cu 10% mai putin caci energia electrica se produce din carbuni. FALS. nu uita ca TopGear e o emisiune de divertisment, nu de auto, tot ei au zis ca Tesla (cea mai performanta masina electrica) e praf, iar cand maseratti nu le-a dat o masina intr-o emisiune au pus in locul ei o Morris Morrina, si au zis ca e Maseratti.
    E adevarat ca energia electrica in acest moment are ca derivat CO2-ul, pentru ca e produsa din carbuni. Dar asta e acum. Voi vreti ca lumea sa se apuce, sa faca toata energia verde sa faca multe eoliene ca lumea sa aiba cum sa incarce bateriile cu energine „verde” si apoi sa stea 10-15 ani pana se cumpara destule masini sa le satisfaca capacitatea. O chestie pe care putin o stiu, e ca noi nu vom rupe niciodata dependenta de combustibilii fosili sau de nucleara, caci pentru orice turbina eoliana sau ferma photovoltaica (de dimensiuni mari, nu prostiile ce si le pun oamenii in curte, caci alea nu conteaza, sunt daor ca sa se simta ei mai bine) are nevoie de o instalatie de capacitati similare pe combustibili fosili care sa stea in standby in caz ca se opreste vantul sau un nor mai mare trece peste panouri, caci altfel am ajunge mai rau decat pe vremea impuscatului.
    se vor face noi parcuri de energie „Verde”, dar mai intai apucativa si cumparati amsinile ca sa aiba aia ce incarca.

    o alta chestie ce ar trebui spusa e ca motorul electric e incredibil de fiabil. Are doar 1 (UNA) parte care se misca, rotorul, si atat, comparativ cu un motor cu combustie interna care are zeci de parti in miscare, care intr-un final inseamna pierderi. deci motorul chiar poate tine o mie de ani, singura problema care ar putea aparea ar fi la carbuni, si ar fi foarte usor si ieftin de schimbat.

    AM vazut si discutie despre sistemele auxiliare, ca AC, servo, etc. e foarte simplu si usor. Toate sunt electrice, controlate foarte eficient (pentur cine stie, ele au un controller de frecventa, si de acolo se regleaza tot, obtinandu-se o eficienta foarte ridicata), dar asta e in general valabila pentru Aerul conditionat, care este cel mai sugativ. Iar luminile si toate electronicele ce acum sunt pe masina, ele sunt alimentate de o baterie separata. Sistemul va avea 2 baterii, una de voltaj inalt 200-300V pentru motorul ce va actiona motorul printr-un convertor DC (current continuu) – AC (curent alternativ) caci motorul AC e mult mai eficient. si o baterie de accesorii ce va fi alimentata de un „alternator electric” (un convertor dc-dc care coboara voltajul de la bateria principala la 12V pentru bateria secundara, el teoretic poate fi privit si ca un transformator).
    Cam asta e cu masinile electrice.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.