VIDEO – Mazda 3 1.6D – un compot nereușit din fructe exotice

Nu-ți place Ford Focus? Atunci, băieții de la Mazda au unul mai frumos la ofertă. Costă mai mult, dar baba suferă la frumusețe, vorba aia! Cineva care își cumpără mașină, are parte de multe nopți nedormite. Dacă își ia una second-hand de la nemți, nu-l interesează altceva decât să fie cât mai mare. Însă, aceeași mentalitate la cumpărarea unui autoturism nou, te lasă cu un gust amar vreo 5-6 ani și cu o povară de 300 de euro pe lună. Decizia bună se ia greu. Chiar ai nevoie de un sedan? De 4-5 uși? De scaunele din piele? De navigația color? Ultimele-s doar pentru vecini, dar înțelegi ce vreau să spun.

18.000 de euro poate sunt mulți, sau nu. Să dai atâția bani pentru un sedan, diesel, pe care să-l folosești în oraș, înseamnă că ceva nu funcționează cum trebuie la mansardă, sau ai vecini orgolioși. După cum povesteam și la Corolla, benzina este alegerea cea mai bună, pentru o fâțâială de cel mult 10-15 kilometri. Dacă vii de la Balotești, sau faci naveta, adică cel puțin 30-40 de kilometri, doar dus, poate ar merita un diesel, dar și așa o să scoți un consum de 8%.

Mazda 3 e o mașină minunată, odată ce ți-ai înlocuit stilul tău de condus cu al ei. O mașină jucăușă, cu direcție bună și care arată minunat. Mulți îți vor spune că mașina asta e din clasa medie și te vor agasa cu întrebări de genul: de ce nu ți-ai luat Passat? La bord ai dotări comune pentru zilele noastre: pilot automat, scaune încălzite și alte câteva stratageme ale oamenilor de vânzări. Banii sunt la tine, și tu alegi: un Ford Focus mai frumos sau cel mai ieftin Volvo? Sunt cam aceleași mașini, dar pe game diferite de preț.

Ultimele articole

Articole recomandate

65 Comments

  1. Perfect de acord cu tine la ultima parte si anume treaba cu masinile mari care merg doar cu cate 1 max 2 oameni in masina. Am discutat si eu cu un amic treaba asta zilele trecute si ne apucasem sa numaram oamenii din masini, dar asa-i romanul, vrea masina cat mai mare sa moara vecinu’ de ciuda si sa-si care si casa in ea cand are nevoie.
    Spor la review-uri !

  2. George, daca poti ia si masina pe care o testezi pe un drum liber si vezi cum e consumul instantaneu la un 100 km/h, 130 km / h, e interesant de vazut la vitezele respective cum consuma fiecare masina in parte. In Bucuresti, frecusul de aici genereaza consumuri imense pentru orice model. Si una peste alta cand faci 10.000-20.000 de km pe ani chiar nu merita sa arunci banii pe un diesel nou.

    Dieselurile ar trebui sa fie pentru cine are nevoie de cuplul respectiv, merge incarcat, sau conduce mult in zone de munte unde cuplul te ajuta in rampe. De ce sa conduci un diesel singur in masina in bucuresti?

  3. O masina frumusica ce a incaput pe mainile unui sofer cu ochi ageri si pareri obiective…felicitari domnule Buhnici pentru ceea ce faceti!
    Imi place faptul ca incercati sa inoculati oamenilor avantajelor unor masini mici in traficul dement din oras, si chiar ma intrebam daca pe viitor ati putea lua in vizor la testat Toyota IQ, Smart fourtwo, VW up!, ma rog, ce ar putea oferi dealerii auto din acest segment…
    Toate cele bune si mult succes in continuare….

  4. Parbrizul cu filamentul acela integrat, cu rol de dezghetare rapida/dezaburire,e motivul pentru care nu am luat Mondeo(era prima mea optiune pentru masina noua dar Ford ofera standard acel sistem iar la test drive imi venea mereu sa ma sterg la ochi si sa dau cu mana peste parbriz in incercarea de a indeparta firicelele de praf care imi deranjau vederea).
    George,nu ai reusit sa obtii testul cu Passat tsi dar ai prezentat VW Beetle cu acel motor si pentru mine a fost de ajuns.
    P.S.Muzica din prezentarea Mazda 3 1,6 D a cui e?

  5. Salut George! Ma gandeam ca pe o vreme ca asta ar prinde bine inca un review la o masina cu tractiune integrala, ceva cu 4motion/4matic/quattro/xdrive/4×4, ca o sugestie, preferata mea, cea la care ai si promis sa-o scoti la un test drive: Passat 2.0tdi, de preferabil cu 4motion :)

  6. OK, luam masina mica pentru mersul prin oras… De exemplu, Polo!
    E o masina de clasa mica, ok pentru deplasarea in oras a 1-2-3-4 persoane, dar va face fata unui concediu cand cele 4 persoane vor avea si bagaje ?
    Ce solutie vezi in acest caz, George ?

  7. George, cateva ganduri:
    1. Majoritatea romanilor nu-si permit sa-si cumpere 2 masini, una mica pentru oras (benzina) si una „mare” pentru vacante (diesel), astfel ca mi se pare exagerata treaba cu „stau si ma uit la semafor si numar masinile „mari” in care este un singur sofer”. Cand mi-am cumparat masinile, mi le-am luat mereu dupa buget si da, prima data am avut o compacta pe benzina (Ibiza). Cand a venit momentul sa o schimb, am ales una „mai mare” pe motorina (Leon) pentru ca atunci cand ies cu ea din oras sa pot lua cu mine familia fara sa-i pedepsesc intr-o compacta si apoi sa am si un consum mai bun. Pana si tu aproape in fiecare weekend mergi acasa si stiu sigur ca ai cel putin 2 locuri ocupate in masina. Deci, eu unul as vorbi despre achizitionarea de masini compacte intr-un cadru mai restrans pentru ca repet: nu stiu cati dintre noi (romanii) ne cumparam masini pornind de la ideea „vreau o masina cu care sa ma duc DOAR la birou”. Plus ca asa cum se vede din comentarii, Mazda 3, Logan-ul, Opel Astra, Seat Leon, etc … nu sunt masini „mari”.

    2. Urmaresc fiecare review facut de tine si consider ca aloci mult prea mult timp discutiei „benzina vs diesel”. Numai in acest clip ai vorbit despre acest subiect cateva minute bune, cand puteai sa concluzionezi f simplu: pentru oras benzina rules iar pentru cei care fac drumuri in afara, diesel rules.

    3. Cei care conduc diesel-uri stiu foarte bine ca o astfel de masina nu se conduce ca una pe benzina, iar „regula de aur” este ca vitezele se schimba mereu la aprox 2.000 ture incercand deci sa conducem mai turat, mai ales in Bucuresti cand mergem „bara labara”. Daca nu faci asta si mergi ca un „taximetrist” schimband la 1.200 rotatii si mergand cu 50 km/h in a 5-a … atunci tot ce spui tu ca „diesel-ul este mai scump la intretinere” devine un mare adevar. Spun aceste lucruri din proprie experienta: eu si fratele meu conducem 2 masini diferite dar cu acelasi motor (1.9 diesel, Leon vs Touran) de mai bine de 3 ani. Eu nu am avut nici o problema cu funingine, turbina, injectoare etc … pentru ca incerc pe cat posibil sa merg mai turat, el insa s-a lovit un pic de toate acestea pentru ca „o conduce ca un taximetrist benzinar”.

    In rest, spor la treaba ;)

    PS: desi sunt fan diesel, trag cu ochiu’ la noile Forduri pe benzina pentru ca au un consum extern foarte asemanator cu diesel-urile dar si pentru ca observ ca pretul motorinei este usor-usor impins mult in sus peste benzina. Apropo de asta, chiar mi-ar placea sa vad un material de la tine referitor la politicile UE cu referire la utilizarea si preturile motorinei in viitor.

  8. @imba

    Salut, fara a dori sa intru in discutii contradictorii, permite mi sa nu fiu deacord cu tine. De ce ai conduce o masina in orash la 1400rpm pt a face economie de combustibil, pt ca mai apoi sa mergi pe autostrada la 4500 5000rpm. Ai recupera economia facuta:)), discutia este mult mai delicata cred ca un specialist ne ar putea lamurii(dpdv tehnic).Oricum lipsa de putere evidenta a masinii la asemenea turatii, si costurile nu stiu daca compenseaza economia facuta.

  9. 1. In Romania au prins bine masinile germane. Au bun raport pret-calitate-performanta.
    Sunt bune si japonezele, doar ca designul lasa de dorit. Daca ar face masini frumoase, ar avea un mare atuu.

    2. O masina de clasa mica cu 5 locuri are cam 1000 kg greutate neta. Una de clasa compacta este mai grea cu 150 kg. Nu ar fi o diferenta semnificativa, dar macar creste confortul si siguranta.
    In plus, filosofia americana „mare si greu” este acceptata de toata lumea. Cu cat mai mare si mai greu, cu atat mai bine. Pana si femeile adora acest principiu. Ia intrebati-le macar de curiozitate :)))

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.