VIDEO – Citroen C-Zero – viitorul se mișcă repede

Îmi doresc o mașină electrică la fel de tare ca un laptop a cărui baterie ține cel puțin 12-13 ore. Sau un telefon care să nu mai meargă la priză niciodată. Deși în curând va fi posibil, va mai dura ceva. Iar prețul…

Și totuși acesta ne e viitorul. Fiecare kilometru în plus la autonomia totală a mașinii înseamnă o victorie istorică după o lungă bătălie cu arabii și cu tehnologia în sine. Pentru un singur kilometru trebuie să cari acum 2,5 kg de baterie. Compară asta cu acumulatorul telefonului tău.

Este exact ca la un computer, unde un procesor aflat acum în ofertă, îl putem lua la jumătate de preț în cel mult un an. În viitorul apropiat vom putea cumpăra vehicule electrice mult mai ieftin decât mașinile cu motor termic. Așa ar fi normal să fie, pentru că sunt mai puține piese în mișcare, automat mai puține frecări și risc pentru defecțiuni. Hai să zicem că vrei să fii independent de acum. Păi chiar dacă plătești mult pentru mașina electrică, să știi că vei câștiga la întreținere. Dacă până acum făceai două plinuri pe lună, acum cu aceeași bani îți încarci bateria 6 luni, și poți să uiți de ulei, filtre sau distribuție. Dar să o vedem pe viu la treabă.

Deocamdată, cele trei mașini: Renault Fluence ZE, Citroen C-zero și Mitsubishi i-Miev reprezintă doar 1% din ce va urma. Adică în cel mult 10 ani, sunetul scos de astmaticul 1.4 de pe Logan va fi exotic, despre motoarele v6 vom mai citi doar în Știință și Tehnică iar benzinăria rămâne doar locul de unde vom cumpăra prezervative și energizante, dacă nu își instalează stații de încărcare rapidă sau depozite de baterii gata încărcate.

Citroen C-zero nu face excepție. E scumpă, 38000Euro, dar cu autonomia de 150 km, în trafic urban e absolut fenonemală. Adică față de Fluence Z.E. e mult mai mică și se pretează la oraș. Dar să nu uităm și avantajele unei astfel de mașini: vibrații inexistente, accelerația este incredibilă, și e mult mai silențioasă. În trafic, după lunga zi petrecută la muncă chiar asta căutam, liniște sau o audiție HiFi cu un concert al lui Sting fără zgomot de fond.

Tu ți-ai cumpăra o mașină electrică doar pentru oraș? Aștept comentariile tale dedesubt. Și nu uita să dai like.

a contribuit Marian Andrei

Ultimele articole

Articole recomandate

35 Comments

  1. O masina simpatica care merita cumparata.
    Decit sa dau bani pe un bmw m3, mai bine pe masina aceasta – se va face economie la buget in timp. Fara stat la coada la benzina, fara griji ca apa intra la motor, fara piese de schimb, e mult mai usor de condus.

  2. salut george,
    cred ca cele 150.000 de cicluri de reincarcare se refera si la cele cand decelerezi si masina intra in modul „charge” nu doar la incarcarile la priza.
    in acest fel, ajungi la 150.000 in mai putin de 10 ani daca o conduci min 50-70 km pe zi. ce parere ai?

  3. @george – pai daca incarc bateria prin fast charge la 80% ala nu se pune ciclu de reincarcare? eu cred ca da, deoarece de fiecare data cand bateria este alimentata, indiferent pentru cat timp, ea se uzeaza.

    sa zicem ca o incarc cand e 10% si o tin pana la 80-90% ea tot se va uza, iar in 10 ani, probabil, va trebui schimbata. cred ca de acolo si numarul imens de reincarcari specificat de producator.

    daca teoria ta e corecta, producatorul ne gatanteaza ~41 de cicluri de incarcare/descarcare COMPLETE pe zi, ceea ce pare putin exagerat

  4. C-Zero are sens daca locuiesti intr-un cartier rezidential ca cel in care ai testat-o tu si ai un job in oras. Pleci dimineata, o lasi in parcare toata ziua chiar si fara incarcare, te intorci seara si o pui la incarcat. Faci maxim 100 km pe zi, e relaxanta, chic, eco, arati ca iti pasa etc.
    Poate o solutie pt masinile electrice deocamdata ar fi un sistem de inchiriere, in special pt turistii care nu vor sa mearga cu bicicleta. Macar acum la inceput, pt popularizare.

  5. Foarte tare review-ul , insa nu ne-ai spus nimic despre consum atunci cand este pornit aerul conditionat (daca are) si despre incalzirea in habitaclu iarna. Ma gandesc ca cele doua , avand in jur de 1kw , afecteaza foarte mult autonomia masinii. Sa nu mai vorbim despre faptul, foarte probabil in sezonul rece, ca vei merge noaptea cu farurile aprinse, caldura pornita, stergatoarele pornite si eventual si dezaburirea geamului din spate. Nu mai vorbim aici de scaune incalzite, proiectoare de ceata, etc.

  6. Trebuie sa mai asteptam pana se vor rezola toate problemele cu masina electrica,dar cred ca merita. Totusi pretul este inca foarte mare pentru marea majoritate.

  7. salut George, imi place o deosebita placere sa urmaresc prezentarile auto pe care le realizezi. sunt foarte concise si la obiect, fara pierderi in detalii inutile cum se intampla in cazul altor prezentatori auto.

    legat de masinile electrice intr-adervar ele reprezenta viitorul dar pana va ajunge ro acolo cred ca mai avem mult si bine de asteptat. tare ma tem ca vor incepe sa scumpeasca curentul electric si ca se va apropia destul de mult de costurile unei masini conventionale in ceea ce priveste costul de alimentare.

    personal , acest citroen c-zero mi se pare urat desenat atat la exterior cat si la interior iar pretul este unul astronomic avand in vedere ca interiorul nu exceleaza cu nimic la capitolul dotari/materiale folosite iar tehnologia investita, cu toate ca nu ma pricep la partea tehnica mi-e greu sa cred ca face chiar atat de mult, parerea mea.

    la care mai adaugi reticenta si fudulia poporului roman + lipsa infrastructurii in ceea ce priveste alimentarea electrica-> nu cred ca vom apuca sa vedem masini electrice pe soselele patriei prea curand.. poate peste 15 -20 de ani

    tine-o tot asa in continuare si astept cu nerabdare noi masini testate de tine!

    numai bine :)

  8. O scurta intrebare pentru George: Cum se face ca intre 4:10 si 4:17 turometrul urca, viteza creste de la 0 la 61 km/h dar in stanga jos martorul din bord pentru frana de mana ramane aprins?

  9. Buna ziua!

    De curand conduc un model electric, si anume fratele geaman al masinii testate de George, Mitsubishi i-MiEV.
    O sa incep sa tin un jurnal, fiind prima masina electrica vanduta si condusa zi de zi de un utilizator normal, deci nu in regim de drive test. Asa ca daca aveti intrebari legate de fenomen va voi raspunde cu mare placere.
    Intr-adevar, majoritatea celor care au vazut-o nu au apreciat-o pentru design sau pret. Dar dupa ce s-au urcat la volan sau i-am plimbat cu masina si-au schimbat radical impresia si au fot intr-adevar uimiti.
    Dupa ce coborau le adresam o intrebare simpla: „Daca ar fi mai ieftina ti-ai cumpara o astfel de masina pentru deplasari urbane sau de ce nu pentru deplasari extraurbane scurte?”. Raspunsul tuturor a fost unul hotarat: „Bineinteles!”.
    Acum nu ramane decat sa punem la punct infrastructura de incarcare pentru a elimina stresul utilizatorului de masina electrica.
    Speram ca prin evolutia tehnologica si productia in masa a acestor automobile, in scurt timp si pretul sa devina accesibil.
    De asemenea, sper ca numarul testelor cu acest gen de masini sa creasca si sa apara post-uri de genul: „George, am 15.000 de Euro, ce masina electrica sa-mi cumpar?” ;-)

    Va multumesc!

    Toate cele bune si un week-end placut tuturor cititorilor acestui blog extraordinar!

    Apropo, felicitari George pentru tot ceea ce faci!

  10. pana vom ajunge sa ne intrebam ce masina electrica ne putem lua cu 15 mii de euro cred ca vom mai avea de asteptat.

    Mihai Marcolt, te felicit pentru noua jucarie achizitionata! ar fi foarte interesant daca ai tine un jurnal de bord al masinii, cu puncte forte, puncte slabe etc

    numai bine :)

  11. Sunt fericit sa intalnim chiar aici un proprietar fericit de automobil electric. Felicitari pentru achizitie si sa dea Domnul sa te bucuri de ea la maxim.

    Sugestia mea ar fi ca dupa un timp de acomodare si dupa ce incerci si cateva situatii extreme sa realizati un review complet impreuna cu George pentru noi toti. Avantaje, dezavantaje, punctaje in directii cat mai specifice care vin direct din partea proprietarului. Poate asa vom indraznii macar sa punem intebari cit mai pertinente si obiective.

  12. Multumesc!

    In fiecare zi imi scriu in jurnal si incerc sa observ cat mai exact comportamentul masinii in situati diferite.
    Sper ca dupa ceva vreme sa acumulez experienta necesara redactarii unui review destul de detaliat.
    Intrebari, curiozitati puteti sa-mi adresati oricand. Poate din anumite intrebari imi dau seama cam ce conditii ar trebui simulate.

    Week-end placut!

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.