Uriașului Apple îi este teamă. De propriul succes și de Google.

Noul Apple iPad Mini va fi un succes sigur. Se va vinde foarte bine și va bate toate recordurile de vânzări. Mi-e teamă că o să depășească și tableta Google care este mai ieftină cu peste 100 de dolari. Însă nu despre succes vreau să vă vorbesc. Lansarea de azi arată că de acum compania nu mai are forța să reziste presiunilor acționarilor, pieței și vremurilor. Nu mai dă tonul ci se adaptează.

O tabletă de acest fel era de neconceput pentru Steve Jobs și pentru soția mea. Cea de 9,7 este mai mult decât suficientă ca să nu fie nevoie să o canibalizăm cu ceva mai ieftin și mai mic. Însă Apple post-Jobs nu mai are nevoie de legi nescrise ci de profit. Acțiunile AAPL sunt printre cele mai scumpe de pe burse iar succesul în această industrie nu mai este ușor de menținut. Toată lumea vrea o bucată din creșterea spectaculoasă a pieței tabletelor iar chinezii au dus costurile de producție la sub 100 de dolari pentru  un dual core de 10” spre exemplu.

Pentru prima dată am văzut Apple venind cu un tip de produs deja existent pe piață pe care l-au contrapus concurentului direct. În prezentarea lor, comparația cu tableta Google mi s-a părut lungă, deplasată și exagerată pentru că le-a scăpat din inventarul atuurilor prețul superior. Asta arată că Apple se teme de Nexus. Androidul mătură deja planeta și conduce detașat ca număr de activări iar succesul Google vine și pe terenul propriu Apple, în Statele Unite.

Rămân la părerea mea că Apple nu mai revoluționează, chiar dacă revoluția Jobs a fost una de optimizare și design. iPad Mini este un produs de volum, fără strălucire, o vacă de muls în sezonul cadourilor de Crăciun. Apple își trage așadar singur o cheie pe ușa limuzinei. De acum nu mai produce doar produse bune și scumpe ci și unele mediocre.

În rest, noul Macbook Pro Retina de 13 este exagerat de scump dar iMac-ul devine o bijuterie. Una fără unitate optică.

Știrea lansărilor de azi pe stirileprotv.ro

Video cu transmisiunea live alături de invitați mei, Andrada Fiscutean, Dan Dragomir, Radu Ursache și Victor Rizescu începe de la 1:33:00

Ultimele articole

Articole recomandate

25 Comments

  1. nu inteleg de ce numesti mediocru iPad mini…atat timp cat ipad2 cu aceeasi configuratie este inca de vanzare nu inteleg de ce ar fi mediocru ipad mini! ca are aceeasi rezolutie ca ipad2(nu puteau partaja aplicatiile si pentru ipad mini retina display) dar cu o densitate de ppi mai mare ca ipad2? 163 ppi mini fata de 132ppi ipad 2 si pot spune ca se apropie de retina; continui cu filmare video 1080p si facetime hd fata de ipad 2
    iPad 4 este mai mult un refresh al lui iPad 3 cu imbunatatiri mici: procesor mai bun care consuma mai putin curent, lightning conector. iPad 3 nu se mai vinde de astazi si cu siguranta in primavara lui 2013 vom vedea adevaratul ipad 4

  2. Personal, as fi vrut un Ipad mai mare…cat despre Imac, folosesc versiunea precedenta, si nu pot decat sa spun ca fostul desktop putrezeste pe sifonier….imac e o bijuterie intradevar, dar te cam usuca la buzunar, mai ales daca e subtire. Magic mouse e absolut fantastic, lafel si displayul….

  3. George, in primul rand felicitari pentru modul in care ai abordat evenimentul pe site-ul stirileprotv.ro. Sper sa faci acelasi lucru si-n cazul lansarilor google. Singura problema ar fi, si nu vreau sa par tendentios, calitatea celor invitati. Ma asteptam ca atunci cand faceati pariuri legate de pret, niste oameni ce scriu despre tehnologie sa puna informatiile in context. Astfel incat sa-si aduca aminte declaratiile celor de la Google, cum ca ei vand Nexus 7 fix la pretul de productie, fara a face niciun profit. Urmand ca profitul sa vina indirect, din vanzarea de aplicatii. Pe cand Apple stim ca are niste produse la niste preturi nesimtit de mari pentru simplul fapt ca au o marja de profit mare. Ca dovada la una din raportarile trimestriale Apple fata de Samsung la aceleasi cifre de vanzari gen 100 mld. aveau un profit dublu, undeva la 11 mld fata de 5 mld. Samsung. Asadar, avand aceste informatii trebuia sa fii cel putin naiv sa crezi ca Ipad Mini va concura vreodata la pret cu Nexus 7. Pana la urma s-ar fi faultat singuri daca lansau Ipad Mini la 199 de dolari. Multi dintre cei ce le cumpara produsele nu le cumpara pentru ca ar avea cel mai bun raport calitate/pret ci pentru simplul motiv ca sunt mai scumpe. Daca ai urmari cu atentie unele contre din comentarii intre posesorii Apple si cei Samsung/HTC vei observa ca cei din urma sunt considerati a fi mai saraci, pentru simplul motiv ca device-urile lor sunt mai ieftine. Nu conteaza ca device-urile Samsung/HTC au pretul corect din punct de vedere al raportului calitate/pret, conteaza statutul pe care-l are un posesor de Apple.

    In alta ordine de idei nu vad de ce cineva care pune pret pe raportul calitate/pret si-ar lua vreodata Ipad Mini, cand la bani mult mai putini s-ar putea bucura de Nexus 7.

    P.s.: Ar fi amuzant de urmarit in paralel emisiunea in care l-ai avut invitat pe redactorul de la engadget si modul in care acesta a prestat in comparatie cu redactorii/bloggerii nostri autohtoni ce scriu despre tehnologie.

  4. Placuta prezentarea insa cum se spunea si cineva mai sus calitatea invitatiilor lasa de dorit. Nu contest capacitatile lor insa nu au fler pentru o prezentare de acest fel.
    Tu fata de ei se vede ca ai acest exercitiu insa si o calitate nativa probabil . Sa ai succes iti recomand o alta echipa, repet nu am nimic cu ei insa chiar nu m-au impresionat, chiar din contra..

  5. Mini sau nu, eu ma bucur pentru tzeapa pe care au luat-o totzi… care au stat la coada pentru IPAD 3. Acu sa faca coada din nou sa le dea inapoi. Ca a aparut IPAD 4. Sper si le doresc ca dupa ce si-l cumpara si pe asta, sa apara generatia 5. Luati de aici. Un „mar” pentru fiecare.

  6. Mie mi se pare foarte OK ca au lansat si un iPad mini. Este foarte bine venita intr-o tara ca Romania (si sunt destul de multe tari ca a noastra) unde oamenii si-ar dori produse Apple dar nu isi permit.
    Arata foarte bine si noua linie de MacBook-uri Pro, iar noul iMac este senzational.
    Cea mai mare tampenie a fost cu a 4-a generatie de iPad care, mai degraba, a reusit sa supere clientii generatiei cu nr. 3.
    Una peste alta, toate arata super…pana o sa ajung sa imi pot permite noile produse raman la MacBook-ul meu nePro din plastic! :D

  7. Sunt putin surprins. Sper sa nu te superi, dar eu cred ca ai lasat prima impresie, cea la cald, sa-si faca efectul prea tare. Te urmaresc de mult si stiu ca esti obiectiv, de aceea spun asta. Daca privim in ansamblu, nu cred ca e vorba de o frica a Apple, ci mai degraba de un marketing care functioneaza. Functiineaza nu pentru ca o spune lumea, ci cifrele. iPad mini e o nisa care trebuia acoperita, si nu cred ca se pune problema ca Apple sa nu mai seteze trendul, ci sa-l urmareasca. Pana la urma, ei au creat aceasta fenomen, iar tabletele de 7 inchi au fost un raspuns mai ieftin al competitorilor. In momentul de fata nu exista o tableta care sa atinga performantele versiunii 3 a iPad, daramite a noii versiuni 4. Vorbesc de benchmarkuri, nu de specificatii tehnice. iPad mini va fi si ea cea mai performanta tableta de 7 inchi si cam asta e tot. La capitolul desktop, Mac mini nu are concurent in gama lui si nu a avut niciodata, iar iMacul este cu ani in fata competitiei. Iar daca e sa vorbim putin si de noul iPhone 5, majoritatea problemelor alimentate de site-urile de profil si de comentacii de net sunt probleme false. Maps merge in browser la fel cum mergea in aplicatia dedicata, iar restul problemelor sint cancanuri ieftine. Problemele astea au iesit la lumina din dorinta fanilor Android ca Apple sa dea chix. Insa, cine isi doreste cu adevarat telefonul, nu va considera lipsa hartilor ca un impediment. Majoritatea foloseau aplicatia o data pe saptamana si asa.
    Si ca sa raspund catorva voci de mai sus, treaba e simpla:
    -nu cred ca telefonul meu vorbeste despre statutul meu social; nu poti generaliza asa; daca vad un baiat gelat cu BMW, nu pot sa presupun automat ca e un cocalar manelist;
    -da, Android e mai putin restrictiv, iti da mai multa libertate, e foarte customizabil; dar nu toata lumea isi doreste plenitudinea de functii; unora li se par inutile si prefera simplitatea iOS.
    -as alege iPad mini, chiar daca Nexus7 e mult mai ieftin; pentru ca e singurul produs premium din punctul meu de vedere; pentru ca sistemul merge frumos si rotund, lucru pe care la Android nu l-am intalnit nici la produsele de top; nu pentru ca tin neaparat sa platesc brandul cu marul de pe spate, ci pentru ca am parte de full-support si update-uri compatibile, indiferent de device; pentru ca merge de cum l-ai scos din cutie si pentru felul in care ma trateaza ca si client (mi s-a schimbat un iPad in doua zile, fara hartogaraie, fara discutii si scepticism din partea resellerului Apple)
    – si nu in ultimul rand, calitatea materialelor, incontestabil superioara oricarui alt produs
    – de la Windows la Mac ar trece multi; invers, mult mai putini. Cand o companie face si hardware-ul si software-ul, este o reteta imbatabila. Sistemul este optimizat perfect sa functioneze in simbioza cu componentele.
    Iar toate acestea insumate, fac un idevice sa fie premium. Pentru ca si VW face masini foarte bune. Si VW are motoare performante de 300 de cai. Si VW face tapiserie de piele si scaune comode. Dar nu e Mercedes…

  8. Desi polemica este des intilnita si pe alte meleaguri, iar limbajul nu este mereu unul propriu oamenilor civilizati, aproape ca ma amuz suprinzindu-mi propriile reactii atunci cind citesc ceva cu care nu sint de acord, si imi dau seama cit de roman sint :) Imi e greu sa fiu scurt. O sa fac un efort, dar nu foarte sustinut :) incepind colocvial cu unul din motivele pe care nu le-ai enuntat ca fiind la baza „fricii” lui Apple: noile tablete „romanesti”. Am observat cu surprindere ca le lauzi in ciuda dimensiunilor si minusurilor inerente la nivel de software, promovind ideea unui produs capabil sa concureze la nivel international. Daca Joshua Topolsky de la The Verge spunea ca in comparatie cu iPad mini, Nexus 7 sau orice alta tableta de 7 inch pare o jucarie, ma tem ca device-urile produse de cei mici, galbeni si cu ochi oblici si brandate conform solicitarilor de pe comanda romaneasca nu ar avea nici macar sansa de a intra in ring. Da, exista vinzari la nivel national, insa se intimpla sa nu ilustreze o realitate sugerata. La noi in companie s-au primit cadouri aniversare de vechime niste Evolio absolut jenante, aproape imposibil de utilizat. Unele prezentind defecte inca din faza de unpack… Sa revenim la ce am pornit: Apple nu face miscari negindite. Cel putin nu de la intoarcerea in companie a lui Steve, acum multi ani. E adevarat, el nu mai este, dar reteta ramine aceeasi, data mai departe de oameni ca Ive sau Cook. Canibalizare de produse proprii, lansari de produse ce pareau imposibil de scos pe piata de catre ei? A vuit internetul de variante de iPhone si iPad facute cu ani in urma, pe vremea cind eu visam doar la a avea primul Nokia 6600… Poate ca tehnologia acelor timpuri nu a permis realizarea unui dispozitiv care sa aiba calitatea ceruta de Apple. Mai degraba ne gindim la asta, decit ca le-ar fi frica de suvoiul de tablete de 7 inch din piata. Nici una dintre ele nu se ridica la calitatea constructiei adusa de Apple. E mai scumpa? E firesc sa fie asa… Nu stiu cum Dumnezeu nu spune nimeni ca diferenta este de doar 70 $ intre Nexus 7 si iPad mini. Intre un dispozitiv de plastic aproape in integralitatea lui plus sticla de la ecran, si un unibody de aluminiu plus o sticla net superioara ca si calitate… Desi achiesez la comentariul lui Ciprian, nu o sa incep sa enumar restul de avantaje legate de software, pentru ca nu mai terminam nici miine… Poate fi o chestie de gusturi, si cu asta sint de acord. Dar in termeni de calitate a design-ului si constructiei raportate la pret, nu prea cred ca exista interpretari… Frica lui Apple fata de concurenta pe fondul imaginii iPad-ului cu numarul 100.000.000 vindut este o himera. O fi vreo dorinta a lui Samsung care a ramas fara sute de milioane de dolari din cauza anularii comenzilor de display-uri, o fi vreo dorinta a lui Bezos care incearca sa fie un mic Steve Jobs… Dar ramine un vis, in conditiile in care simbioza aceasta de produs de calitate + software excelent + retea de retail la standarde ce transforma magazinele alea in muzee ca si trafic, transforma totul intr-un vis frumos. Si pentru utilizatori, dar mai ales pentru actionari :) Iar acum dupa un an si jumatate de utilizare de iPad 2, desi impartaseam opinia sotiei tale , acum pot spune ca dimensiunile acestea imi fac cu ochiul. Si sint convins ca nu voi fi singurul …

  9. Inainte de a venit cu deviza inoculata de divizia de marketing a celor de la apple „it simply works” ar fi bine sa vedeti ce poate concurenta. Si pentru a vedea ce poate concurenta va recomand 5 filmulete a 10 minute. Prima parte o gasiti aici http://youtu.be/NMiY1kSTHZw restu’ de 4 sunt tot acolo, foarte simplu de gasit.

  10. Mai nean’tu’ Buhnici, tu esti baiat destept. Dar te contrazic putin referitor la acest topic. Acum nu trebuie sa te superi. Sunt de aceeasi varsta cu tine si in mod paradoxal lumea evolueaza pe baza contradictiilor, a viziunilor diferite, a ideilor diferite. Cam tot o selectie naturala ar fi la baza…

    Pentru ca sunt specialist in vanzari, voi explica din punctul meu de vedere tehnica Apple. Au stat ani de zile in umbra Microsoft si a unor companii japoneze, desi au inovat puternic la vremea lor. Au dat lovitura la inceput de secol 21 cu tehnologia touch-screen adusa la rang de opera de arta. Cu aceasta ocazie, au vrut sa dicteze pe un ton nou in tehnologiile de varf, si pe undeva au si reusit.
    Darrr, exista un dar…si-au dat seama ca in aceasta lume globalizata, nu poti fi seful haitei decat un timp, dupa care lupii tineri iti vor lua locul si vei ajunge istorie in cele din urma. Exact prostia si incapatanarea asta rigida a fost promovata de Nokia. Iar sefii de la Apple au schimbat oarecum strategia, mergand pe flexibilitate si adaptabilitate. Acum o sa ziceti ca nu dati doi bani pe flexibilitatea lui peste prajit. Ei bine, nu e chiar asa. Exista in evolutionism, si chiar in concurenta globala, o teorie pe cat de simpla pe atat de adevarata, care spune ca….”nu neaparat supravietuieste cel mai puternic sau cel mai destept (superspecializat), ci doar cel care se adapteaza cel mai bine la schimbari”.
    Asadar, Apple bate tot in materie de opere de arta electronice, dar a invatat se se muleze perfect pe piata globala. Ori te adaptezi si le lasi dracu de princii fixiste, ori mori rapid sau lent. Daca vreti, din pacate spun asta, suntem intr-un nou ev mediu modern, supertehnologizat dar toxic si artificial totdata.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.