Categorie: General

Uriașului Apple îi este teamă. De propriul succes și de Google.

Noul Apple iPad Mini va fi un succes sigur. Se va vinde foarte bine și va bate toate recordurile de vânzări. Mi-e teamă că o să depășească și tableta Google care este mai ieftină cu peste 100 de dolari. Însă nu despre succes vreau să vă vorbesc. Lansarea de azi arată că de acum compania nu mai are forța să reziste presiunilor acționarilor, pieței și vremurilor. Nu mai dă tonul ci se adaptează.

O tabletă de acest fel era de neconceput pentru Steve Jobs și pentru soția mea. Cea de 9,7 este mai mult decât suficientă ca să nu fie nevoie să o canibalizăm cu ceva mai ieftin și mai mic. Însă Apple post-Jobs nu mai are nevoie de legi nescrise ci de profit. Acțiunile AAPL sunt printre cele mai scumpe de pe burse iar succesul în această industrie nu mai este ușor de menținut. Toată lumea vrea o bucată din creșterea spectaculoasă a pieței tabletelor iar chinezii au dus costurile de producție la sub 100 de dolari pentru  un dual core de 10” spre exemplu.

Pentru prima dată am văzut Apple venind cu un tip de produs deja existent pe piață pe care l-au contrapus concurentului direct. În prezentarea lor, comparația cu tableta Google mi s-a părut lungă, deplasată și exagerată pentru că le-a scăpat din inventarul atuurilor prețul superior. Asta arată că Apple se teme de Nexus. Androidul mătură deja planeta și conduce detașat ca număr de activări iar succesul Google vine și pe terenul propriu Apple, în Statele Unite.

Rămân la părerea mea că Apple nu mai revoluționează, chiar dacă revoluția Jobs a fost una de optimizare și design. iPad Mini este un produs de volum, fără strălucire, o vacă de muls în sezonul cadourilor de Crăciun. Apple își trage așadar singur o cheie pe ușa limuzinei. De acum nu mai produce doar produse bune și scumpe ci și unele mediocre.

În rest, noul Macbook Pro Retina de 13 este exagerat de scump dar iMac-ul devine o bijuterie. Una fără unitate optică.

Știrea lansărilor de azi pe stirileprotv.ro

Video cu transmisiunea live alături de invitați mei, Andrada Fiscutean, Dan Dragomir, Radu Ursache și Victor Rizescu începe de la 1:33:00