Stații radio sau Waze? Ce folosești în 2019!

Cam așa ar fi sunat un titlu de acum 20 de ani pentru aceste dispozitive cunoscute doar de șoferii de meserie, sau cei de cursă lungă. Stațiile CB au fost încet încet înlocuite de Waze și de alte aplicații ce afișează date despre trafic în timp real. Adică doar Waze pentru că este cel mai folosit iar dacă există mulți utilizatori atunci există multe informații. Cu cât mai mulți cu atât mai bine pentru că așa vei avea date precise. Oricum, parcă tot mai bine e să întrebi pe cineva din fața coloanei cum e cu traficul și pentru asta îți poți lua o stație CB. Asta și faptul că poți să mai stai de vorbă cu participanții la trafic mai ales dacă ai un drum foarte lung de făcut și mai ești și singur în mașină.

Midland are două modele noi de stații, și chiar dacă există Waze, există și CB Talk, o aplicație pe care o poți folosi pe post de stație, chiar cu o stație. Cu ea și cu stațiile radio ne-am jucat în clipul de mai jos.

Acum, chiar dacă zici că le poți înlocui cu un smartphone și cu o aplicație nu e chiar așa. O stație este mult mai fiabilă și funcționează și atunci când nu ai baterie la telefon, internet sau chiar un smartphone. Nu glumesc, există încă oameni care nu au un smartphone, și nu îi judec absolut deloc. În plus, cu receptorul unei stații umblii mult mai neglijent, îl poți scăpa, lovi, și nu va păți în general nimic. E construit să reziste și să îl îi înveți pe de rost butoanele ca să te poți concentra la drum. De ce credeți că nu are un display?

Ultimele articole

Articole recomandate

7 Comments

 1. Salutare,
  Combinatia CB si waze e una din cele mai bune. Pe waze la radar in miscare iti apar mai multe locatii pe cand la CB informatia vine n timp mult mai rapid, mai ales ca ” dansii” mai au obiceiul sa se mai si ascunda pe stradute si apoi sa iasa la „vanatoare” ;)

 2. Salut. Eu unul, mersi de informația asta. Dar sa vezi ce felicitări primești pe aplicație de la ce-i vechi. Acum e plin acolo pe canalul 1… Și toți cei noi au aceeași întrebare. Tot la 1 minut unul nou…..cu o nouă întrebare :)))

 3. Mai, eu n-am inteles niciodata utilitatea statiilor CB pentru utilizatorii … comuni, adica nu pt transportatori.
  Pt transportatori, tiristi, oameni care prin natura muncii sunt singuri zile in sir, saptamani la rand, poate, e o solutie ca, pe langa aflare de diverse informatii utile din trafic, sa mai stea de vorba cu cineva, fara costuri, si poate mai usor decat pe telefon, car-kit etc. Sa stai saptamani de zile sa te conversezi cu vocea blonda de la Waze… dai cu telefonul pe geam!
  Pentru cel care insa merge cu masina personala, la servici sau in concedii cu familia, e mai simplu si util un Waze, ca-n rest vorbeste si tu cu nevasta ta, ca de aia ai luat-o cu tine, lasa baietii de pe drum. :))
  Eu am statii, vreo 4. De fapt 5, dar una e defecta.
  DAR nu CB ci PMR, 3 care merg PMR (incl. 2 Midland)si una care merge pe … nu stiu abrevierea… frecventa libera USA. Alta are frecvente programabile si am pus atat PMR cat si frecventele USA.
  De ce? Apai sunt bune cand esti la drum auto (gen concedii) in coloana de 2-3-4-5 masini, de regula nu mai departe de 1-2-3km una de alta, si ai de comunicat ceva tuturor simultan, fara sa mai stai sa suni 2-3-4 persoane ca sa anunti ca opresti la primul refugiu/benzinarie. Ca pana suni tu la tel, a trecut refugiul.
  De asemenea, am mai folosit statiile PMR la schi, la munte in strainatate, cu casca auriculara si PTT, ca sa tin legatura cu membrii grupului din care fac parte, dar de care sunt relativ departe. Discutii gen „Eu mai opresc la Cabana X pt o bere, mai vine cineva?” Sau „La cat si unde ne vedem pt masa?”.
  In rest, dpdv traseu, obstacole pe drum sau militie, Waze-ul e de neinlocuit. In tara folosesc si detector de radar. Just in case!
  Am pe una din masini navigatie, m-a costat 400eur optiunea si 200eur actualizari pe 2 ani. Bani aruncati aiurea. Un waze era mai ieftin, asa ca pe masina a 2-a, luata anul trecut, nu am mai luat navigatie, ci doar optiunea compatibilitatii cu smartphone-ul (CarPlay sau Android Auto). Anu’ trecut la greci, am verificat diferenta – eram cu masina cu navigatie – care insa nu mai era la zi de 9 luni. Tot waze-ul ne-a scos la liman, aparusera chestii pe care navigatia nu le stia. Plus statiile PMR pt chit-chat.
  my2cents. (copy/paste de pe youtube)

 4. Salut, George!

  Foarte interesant articolul, e prima oara cand aud de existenta unei aplicatii de acest fel pe telefonul mobil, mi-am instalat-o si pot spune ca in sfarsit o sa ascult si altceva in afara de youtube si radio in masina. Bine, eu nu conduc atat de mult, ca sa prestez trebuie sa fac deplasari la client, dar atat cat merg cu dubita, e suficient sa schimb putin atmosfera.

  Am urmarit clipul video si sub cele 3 LED-uri „TX, GS, AW”, se afla un fel de buton, am intrat intr-un canal gol si cand l-am apasat era ca si cum era randul meu sa vorbesc, apare o bara care creste odata ce incep sa vorbesc, led-ul de transmisie se face rosu, foarte tare, n-am eu prea mult curaj sa ma implic in conversatii (si sper sa nu am urgente incat sa apelez la toata lumea…), deh, dar e foarte foarte foarte tare aplicatia si sper sa nu imi consume prea multe date mobile.

  Acum ascult si intra nu stiu cine sa testeze radioul sau aplicatia (chiar, daca sunt conectat prin bluetooth la masina, ma suna cineva, raspund conectat, dar presupun ca daca apas pe butonul din aplicatie, presupun ca microfonul masinii imi va lua semnalul, nu microfonul de la telefon…), discutii, ca de ce nu s-a prezentat, ca nu asa se intreaba daca ii merge statia, altii l-au pus pe lista neagra, ce sa mai…

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.