Acesta este cel mai avansat, complet și chiar scump Media Player pe care l-am testat. Ah, stai, e de fapt un PC în toată regula cu Windows 10 Pro. Care rulează 4K, are toate porturile de care ai avea vreodată nevoie, cântărește jumătate de kilogram este aproape complet silențios și îl poți ascunde în spatele unui monitor. Și așa rezolvi și nevoia de un All In One pe care ți-l doreai de multă vreme.
Lucrurile nu sunt însă atât de frumoase precum par și știm cu toții că un computer mic nu este neapărat și performant. În plus, dacă deții un miniPC acasă, în special cu Android sau cu Linux, știi că marea lor problemă sunt update-urile. Sau lipsa lor. Începe să meargă greu, să nu mai ruleze tot conținutul și la un moment dat regreți total investiția făcută.
Update-uri la zi, funcționează și peste 5 ani
Acest MINIX nu mai are această problemă. Windows-ul 10 se va updata ori de câte ori este nevoie, îi poți adăuga stocare pe USB, iar intern chiar și ceva memorie RAM și un SSD mai rapid. Da, are nevoie de așa ceva și îți explic imediat și de ce. Așadar, la prima vedere pare perfect, dar unde este compromisul? Vei vedea în scurt timp odată ce vom ajunge la specificații și performanță.
În cutie avem mini PC-ul, adaptor-ul pentru SPDIF optic, cablu HDMI 2.0, și un alimentator de 12V. Plus adaptorul pentru montarea mini PC-ului pe spatele unui monitor cu sistemul VESA. Adică cele paru șuruburi din spatele acestuia. Adică tot ce ai nevoie să îl pui în funcțiune. Aproape tot. Îți mai trebuie un kit de tastatură + mouse, de preferat unul wireless ca să îl controlezi de pe canapea după ce l-ai legat la televizor.
Conectivitate, dimensiuni, upgrade
La capitolul conectivitate stă foarte bine. Puncte în plus pentru cei de la Minix pentru faptul că pe lângă un HDMI 2.0 au pus și un DisplayPort și un USB-C 3.1. Nu e Thunderbolt pentru că nu suportă procesorul un transfer atât de rapid, însă tot e bine. Apoi mai avem 3 porturi USB 3.0, un port de rețea și o mufă de căști și microfon combinata cu o ieșire audio digitală optică. Putem folosi un cablu jack sau un adaptor pentru SPDIF care vine in pachet.
La dimensiuni este cât o cutie de telefon, sau cât un Apple TV din ultima generație. Suficient de mic cât să nu deranjeze pe nimeni chiar dacă este lăsat pe masă, deși recomand să îl ascunzi in spatele ecranului și pe el și cablurile lui.
La interior avem ceva surprize. O singură placă de bază cu totul integrat, aproape totul. Memoria RAM este upgradabilă, avem 4 GB SO-DIMM DDR4 pe el și mai suportă încă un modul de 4 GB pentru un maximum de 8 GB. Atât poate procesorul deși noi suntem tentați să punem o memorie mai mare. Să vedem doar dacă merge, am ceva emoții dar cred că va funcționa.
Apoi mai avem un slot de tip M.2 PCI Express pe care se poate monta un SSD mai mare. Sau poate două dacă vrei să renunți la placa de WiFi. Îl poți lega prin cablu la o rețea Gigabit, mai ales dacă stă pe loc tot timpul. Apropo de asta, ai văzut cât de ieftine sunt SSD-urile acum? Adică serios, mai mult de jumătate din prețul lor a zburat pe geam în ultima lună. Și memoriile la fel. Acum jumătate de an 1 TB SSD era peste 10 milioane acum îl iei și la 5 fără emoții. De la un brand recunoscut chiar.
Cât de puternic este?
La capitolul performanță, din nou, foarte bine, mai ales că totul este integrat. Acel Intel Pentrium Silver J5005 este un procesor cu putere mică, însă este un Quad-Core. În mod normal stă la 1.5 GHz dar la nevoie urcă frecvent și la 2.5 GHz. Suficient cât să se achite de task-urile de zi cu zi. Adică navigare pe internet, filme, muzică și chiar și ceva jocuri dacă rulează direct din browser. Nu, contul de Steam este aproape inutil pe el. Placa grafică este un Intel UHD605. Nu te vei juca mai nimic pe ea, însă suportă 4K la 60Hz pentru un televizor sau monitor și rulează video 4K impecabil cu ajutorul decodorului integrat direct pe aceasta. Atât de pe HDD cât și de pe YouTube sau alte platforme de streaming.
Acum, ce nu ne covine la acest sistem? Păi nu prea avem ce să comentăm, doar licența de Windows 10 Pro e vreo 500 de lei, și asta îl aduce la 1500 de lei, la prețul la care iei din magazine un NUC, fără memorie RAM și stocare. Sigur, acestea sunt ieftine și noi am fi ales o stocare mai rapidă decât acel eMMC, însă se pare că e suficient. În concluzie, dacă vrei un miniPC capabil, pentru browsing, office, filme 4K și orice alte activități te mai gândești, acesta este o soluție excelentă. Punct!
Salut George, o să faci Review și la laptop-ul HUAWEI MateBook X Pro?
În curând :)
Salut. Reda si filmele in format 3d ?