Categorie: Auto

Sfaturi de achiziție – mașină de familie de 18.000EUR

Mesaj primit de la Attila:

George,iti scriu pt ca tin foarte mult la parerea ta. De abia astept sa inceapa programul rabla pe 2012 ca sa-mi iau 3 vouchere si sa-mi iau o masina noua,si nu stiu pe care dintre urmatoarele 2 sau chiar 3 masini sa-mi
aleg.Bugetul ar fi in jur de 18.000 de euro cu tichetele de la remat (2600 euro) inclus. Masinile ar fi noua Skoda Octavia 1.6 TDI de 105 cai si noul Ford Focus sedan 1.6 TDCI de 115 cai.Daca ma strang un pic de fese s-ar putea sa intre in discutie si VW Jetta tot de 1.6 TDI 105 cai.As dori sastiu dupa tine care are cel mai bun raport pret/calitate/fiabilitate/servisare.Ce n-as da sa citesc un comparativ intre masinile astea…Precizez ca masina intentionez s-o tin cel putin 6-8 ani de zile,daca nu mai mult,sunt proaspat insurat la 36 de ani,urmeaza si un bebe in curand,prin noiembrie si voi face in jur de 20-25.000 km/an.Te rog nu incerca sa ma convingi de vreun alt model sau dintre astea 3 pe benzina ca nu sunt interesat,am avut benzina si stiu ce inseamna.Iti multumesc anticipat pt raspunsul acordat. Sa ai bafta in tot ceea ce faci,ca faci bine pe intelesul tuturor,fara fite,direct la subiect.

Răspuns:
Apreciez că scrii decent în limba română. Tot mai multe mesaje pe care le primesc par scrise cu picioarele. Dar să trecem la subiect.

Ai intuit corect că ți-aș recomanda o mașină de un an sau doi pe benzină în banii tăi dar nici motorina nu e o idee rea dacă tot nu plătești tu devalorizarea din primii doi ani. Eu mi-aș lua un BMW 320d Touring din 2009 super-dotat, sub 100.000km. Dar să revenim la ale tale.

Dintre cele trei, Jetta e cu NU din start. E de fapt un Golf 5 cu portbagaj cumpărat de românii care nu și-au permis Passat. Asta spune mașina pentru mine. Tehnologie veche la bord și un preț piperat ca să acopere profitul uriaș al Volkswagen. Bani puțini în cercetare, brand mult pe mașini refinisate dar neschimbate capital de vreo 6 ani. Motorul diesel de 1.6 TDI ar putea fi singura veste bună.

Ford Focus este copilul nou din curte și arată bine. Mult mai bine dotat, cu un interior de calitate. Are suspensii bune, prin tradiție și este economic. Mă deranjează doar că motorul e cam puturos pentru caii cu care se laudă.

Skoda Octavia ar putea fi cea mai bună opțiune. E tot o Jetta pe dedesubt, (adică un Golf5) doar că e mai încăpătoare și mai cinstită la preț. Din nou, motorul e o achiziție bună. Aerul condiționat parcă nu muncește convingător însă.

Oricare dintre ele câștigă mergi pe break. Așadar Jetta cade din nou. Nu cumpăra cu piele că e proastă la ambele modele. Dacă găsești cu xenon, nu ezita. La 25.000 km pe an, vei ieși des la drum lung și nu vrei să ”muști” din gropile naționale. Succes.