Categorie: General

IPAD 2 – Apple IPAD 2 – Ce îi lipseşte?


Zi mare pentru pasionaţii tabletelor. Steve Jobs a reînviat ca să lanseze generaţia a doua a jucăriei care a revoluţionat felul în care ne pierdem vremea prin case, la toaletă, prin metrou…

M-am uitat cu atenţie la prezentarea simplă dar spectaculoasă prin cifre a lui Jobs, doar ca să îmi dau seama că Apple ţine cu dinţii de prezent privind cu teamă la viitor. IPAD 2 nu va mai fi o trufanda inaccesibilă. Vine la preţuri de la 499 de dolari în State şi va fi diosponibile extrem de repede. Din 11 martie. Peste încă două săptămâni în alte 26 de ţări. Evident că România nu se află printre ele. Mi-e teamă că modelele mai bune, vor costa la noi aduse de eMag sau tot felul de băieţie descurcăreţi de pe forumuri la vreo 5.000 de lei, adică binişor peste 1.000 de euro.

Ce capeţi la banii ăştia şi ce nu?
Nici iPAd2 nu suportă flash. Şi nici WiFi sharing. Acelaşi control printr-un iTunes infect de complicat. Are însă un ecran mai mare, mai clar faţă de modelul precedent cu o rezoluţie de 1024×768. Suficient pentru filme HD. Atenţie, nu fullHD sau bluray. Mai multă putere dintr-un procesor dual-core denumit A5, la 1Ghz, aşa că jocurile îţi vor mânca şi mai mult timp. Oricum restul aplicaţiilor ca safari, email etc. zbârnâiau şi aşa.

În rest aceeaşi autonomie de 10 ore care va scădea rapid când pui tableta să ruleze jocuri sau filme.

E ceva mai subţire, şi arată mai bine.

Are acum două camere. Cea de pe faţă este însă doar VGA, iar cea de pe spate e HD la 720p. Slăbuţ din punctul meu de vedere. Probabil versiunea următoare va filma fullHD pe ambele feţe şi va face şi poze mai mari de 1megapixel.

În spatele acestei lansări rapide stau însă eforturi mari şi emoţii pentru Apple. Steve Jobs se luptă cu cancerul şi fiecare ştire proastă despre starea lui de sănătate taie zeci de milioane din rentabilitatea acţiunilor Apple.

Al doilea motiv este concurenţa care vine tare din urmă. Android a ajuns cel mai folosit sistem de operare şi va detrona încet dar sigur iOS care tocmai a devenit 4.3. Tablete utile, nu excelente au scos şi vor vinde decent Motorola cu modelul Xoom. RIM a scos Playbook care mă atrage şi pe mine ca utilizator al telefoanelor Blackberry. Unde mai pui succesul Samsung cu Galaxy TAB. Iar acesta e doar începutul. 200 de tablete ies pe piaţă în 2011. Una dintre cele care se vinde deja e românească.

Cu toate acestea nu sunt convins că iPad2 este un must-have, ci doar încă o treaptă către viitor. Aştept cu interes să integreze şi convorbiri celulare, filmare fullHD, redare fullHD video, control prin gesturi (vezi Kinect şi noutatea lansată azi de Asus) plus cine mai ştie ce noutăţi vin anul acesta. Apple este aşadar un colos al cărui succes inspiră şi motivează restul să facă mai bine.

detalii tehnice şi imagini pe www.apple.com/ipad/