Ce am înțeles despre România din America – I

E mai ușor să fii obiectiv când te gândești la România atunci când nu ești aici. Poate mai sentimental în cazul unora… Probabil nu am stat eu însă destul plecat. Știu doar că îmi era foarte dor de familie însă nu de oraș, de structuri, de obiceiurile locului.

De sus România e un loc liniștit, ca orice altă țara din lumea a treia. Da, nici măcar de sus nu semănăm cu restul lumii civilizate. Limbile de pamant ale țăranilor români se intrețes ca un covor făcut din resturi de cârpe. Fâșii lungi și subțiri multicolore. Pe culmile dealurilor se mai vede câte o căciulă de pădure. Tot mai mică. Orașele rare par labirinturi gri de beton învechit. Satele, niște mușuroaie tăiate în două de șoseaua principală. Dacă plouă, toată țara e gri. Toate sunt rare dar înghesuite și fără culoare, adică fără verde, fără parcuri, fără iluminat stradal… nimic special. În rest… liniște.

(P) Open the Vaults

Nimeni nu ar bănui sentimentele puternice de la sol, până nu ajunge să dea piept cu ele. Suficient cât pentru o călătorie exotică spre o un teritoriu încă necivilizat. La câte opțiuni fantastice are de oferit planeta asta, să alegi să îți petreci o lună din scurta viață de muritor în România este o alegere experimentală. Ceva în genul unei vizite periculoase dar parcă totuși nu la Kabul.

Așa se vede țara asta mică de sus și de departe. Așa ne văd străinii.

Cum ne vedem noi?

România este un loc binecuvântat de Dumnezeu. Cu câmpii, râuri, păduri. Nu există loc mai frumos, ne spunem cu un orgoliu mărunt. Așa că trăim cu iluzia că suntem geniali dar nu am avut noroc în viață. Am o veste pentru cei care încă mai înoată în iluzia asta. Nu suntem nici pe departe. Vizitați Thailanda măcar o dată în viață, Alpii, Valea Loirei sau Hawaii. Nu le-am văzut pe toate dar alea puține vizitate sunt sigur mai mari și mai spectaculoase, oamenii sunt de multe ori mai primitori iar mâncarea mai proaspătă decât în multe restaurante bune de la noi.

Ne uităm către civilizația occidentală ca la un model de urmat. Am vrea orașe și autostrăzi ca ale lor dar nu am vrea să fim ca americanii sau nemții. Primii sunt obezi și proști, ceilalți plictisitori și bețivi. Nu-i așa? Am vrea companii serioase cu reguli clare, promovare după merite și program de opt ore dar să putem sta pe facebook sau messenger câte 3-4 ore pe zi și să mai tragem câte o bere sau un puișor de somn pe după gard. Cât timp noi înotăm în glodul prostiei politicienilor, ei au terminat de mult toate autostrăzile, aeroporturile și canalizările promise. În campaniile lor electorale se promit lucruri ca scăderi de taxe, mai multe slujbe sau planuri speciale pentru femei singure, educație și tot așa. În realitate, oamenii știu că după ce ai drumuri, spitale, școli și WC în casă nu îți mai rămâne decât să trăiești civilizat. Să fii mai om cu tine și cu ceilalți. În fine, mai om decât suntem noi zilele acestea unii cu alții.

De unde începe totul? Îți spun mâine.

Ultimele articole

Articole recomandate

35 Comments

  1. Fratilor comentarile voastre suna a frustrare. Imi pare rau pentru voi.

    E normal sa vrem mai mult, e uman , e firesc. Nu tine de faptul ca esti roman sau american sau orice alta natie. Asta ni se vinde la televizor, asta cautam.
    Nu spun ca nu ar trebui sa avem vise si idealuri dar ar trebui sa stim si unde ne e locul. Eu unul sunt multumit de lumea a 3-a in care traim si care inca e pura si neatinsa de „civilizatie”. O duc bine nu exceptional, si sincer mai am momente in care imi vine sa imi fac bagajul si sa plec.
    Dar chiar credeti ca dincolo e raiul pe pamant? Ce doriti de la viata, bani? Toata lumea vrea bani, bani nu aduc fericirea dar contribuie la ea. Dar ce te faci cand vei avea bani si nu vei avea timp sa fi om? Eu personal prefer sa fiu alaturi de familie si prieteni, decat sa fiu imigrantul cuiva. Oriunde te vei duce pe planeta asta o sa fi doar un imigrant, si tot timpul o sa fie cineva care o sa iti aminteasca.
    Eu va doresc succes in viata indiferent unde va aflati, dar mi-as dori sa nu va mai dati batuti.

  2. E clar! multi aveti frustrari mari dar nu aici este locul unde sa va plangeti ! Romania este o tara libera, zburati ca „pasaricile” in tarile „calde”, cine va opreste ?
    George cred ca ai atins coarda „sensibila” a multora, iti dai seama ce va fi la partea a II-a :)

  3. Romania era frumoasa datorita spiritului romanesc, prietenie, voie buna, inconstienta dar omenie si continut. Acum, marlania a invadat tot, am devenit neamu` micului, al berii la PET si al lipsei de respect.

  4. Multe comentarii bune. Cel mai mult mi-a placut al lui Adrian. Si eu iubesc Romania dar ma chinui din rasputeri sa nu o urasc. Pentru ca si eu sunt Romania si nu vreau sa ma urasc. E toxic si masochist sa gandesti asa. Sunt de acord cu cei care vor sa plece. Nu poti tine un spirit liber legat dar mi-e groaza de cei care ramanem. Deja sustinem mai multi pensionari decat carti de munca. Mai vedem la partea a doua.

  5. Vreo 30 ni s-a spus ca suntem cei mai buni, si acum de vreo 20 ani ni se spune ca suntem ultimii oameni. In ambele cazuri, am inghitit galusca. Comunistii ne prezentau doar performantele, elitele (si nu era tocmai rau), iar acum, media ii arata doar pe ultimii oameni, si ii prezinta drept ‘normali’. Protv-ul e ‘trend setter’ in aceasta industrie media.
    In rest sunt frustrari, lipsa de cultura, si variatii ale jocului ‘Paseaza raspunderea’. Dc nu esti in stare sa iti gasesti ceva de lucru, sau nu intrii la facultate ‘peste tot se intra doar pe pile’. Daca iti sapi colegii si ii vorbesti pe la spate, ‘toti romanii sunt rai si invidiosi’. Daca traiesti in jeg si ajungi pe dincolo si dai de ceva curatenie ‘Romania e murdara si urata’. Daca mersul pe munte inseamna Valea Prahovei, mers cu masina + 50 m pana la locul de gratar, ‘peisajul e urat, nu merita, in Austria e mai frumos'(ca aia au asfalt pana in varf de munte). etc . Bineinteles ca toti astia care miorlaie toata ziua sunt prea lenesi sa puna mana sa schimbe ceva

  6. Cu parere de rau am ajuns sa spun ca imi e scarba ca sunt roman. Ca tot sunt alegeri o mare parte a populatiei se vinde pe 50-100 lei ca sa traiasca o zi bine si restu de 4 ani in mizerie . Prostia tarii s-a vazut la alegerile primarilor , care au iesit peste 60% de la PSD. Ne maritam soarta cu varf si indesat. Cum sa votezi iar PSD care a fost atatia ani la guvernare si s-a ales praful. PDL – PNL la fel au fost si ei la conducere si ce au facut? Au furat ce mai era de furat . Toti sunt mincinosi , hoti si talhari . Parerea mea este ca nu ne vom schimba niciodata daca la conducerea tarii sunt aceleasi partide mizerabile. Poate sa se mai schimbe ceva cand nu or sa mai fie astea 3 partide. Tinerii din alte partide sa conduca tara, nu tot hotii care sunt in parlament din 1990.

  7. Daca ceva nu merge bine, ori nu se poate ori nu se vrea. Din doua – una.
    Ei bine, dupa mult timp am ajuns la o concluzie pe cat de simpla, pe atat de eleganta si de adevarata……..daca cel putin nici nu se vrea, atunci cel mult nici nu se poate.
    Nu ne duce bibilica ca natzie, dar suntem si suptzi si vlaguiti de smecherii occidentali si orientali. Hai liberare!

  8. Mie imi place articolul, dar as vrea ca George sa nu mai generalizeze, sunt cativa oameni in tara asta care mai si muncesc, si fac lucrurile din pasiune, si incearca sa schimbe totusi ceva, nu toti avem o meserie care ne permite sa stam pe facebook si sa frecam menta la webcam, dar este mai usor sa generalizezi, si probabil cauza ar trebui cautata si la patroni, este usor sa angajezi pe cineva si sa-i dai salariul minim pe economie avand pretentii de munca cam ca acolo in USA, si este usor sa manipulezi pe cineva, sa-l bati pe umar si sa spui, stii dragule, inainte sa te imbogatesti din munca trebuie sa suferi un pic pe salariul minim, dupa aia o sa iti fie mai usor, pentru ca imbatranesti si nu mai apuci pensia, si toata lumea este fericita nu ?

  9. De fapt vrem sa fim ca noi (puturosi, dezorganizati, nespalati, cu berea in mana dimineata, carcotasi, ofticati, needucati) si vrem sa traim ca ei (cu salarii mari, fiecare cu masina lui, sosele bune, case moderne, parcuri curate si in plus de asta fiecare sa fie cate un mic director, cu slugi pe langa el, cu ultimul telefon in buzunar si fiecare, macar partial, sa fie un mic buric al Pamantului. Si oricat de prost ai fii sa ti se sopteasca in urece: domnul directoras buricel.) La munca, puturosilor! O mana pe carte iti aduce un carnat pe masa.

  10. Ma scuzati, nu ma refeream strict la cei care au comentat aici. Ci asa… in general, la oamenii de pe langa mine dintre care foarte putini stau in picioare proptiti pe moravuri bine crescute si pe coloana vertebrala formata cu truda.
    Articolul imi pare foarte bun.

  11. Ratiunea ta e impotriva multimii, eu inclin sa te urmez.
    Nici eu nu cred ca putem avea mari pretentii cand muncim acum sa platim pensiile elitelor academice contemporane care sunt o mare rusine! Unde-i mai pui si pe ceilalti din „sistem”. E nedrept…!
    Imi cer scuze ca generalizez, imi asum acest risc si nu cred ca am fost prea aspru. Daca cineva e interesat poate incepe cu anul 1997, tratatul cu Ucraina spune tot ceea ce suntem astazi ca natiune. Nu vreau sa comentez mai departe ideea.

    George, nu uita! Sansa unor romani ca Cioran sau Brancusi, etc a fost insasi faptul ca, caracterul lor a fost cizelat „afara”. Daca sfarseau in Romania sfarseau dramatic. Gandeste-te profund la adevarul asta! Mie mi-a luat ceva sa inteleg cu adevarat sensul dar e inca o constatare care imi da un plus de satisfactie in ceea ce fac.

    Faptul ca lucrez afara cu adevarati profesionisti, oameni modesti si accesibili, ma face sa ma simt ca un pitic intre mamuti. O adevarata sansa. E cea mai mare satisfactie si adevarata provocare.
    Totul se schimba cand ma intorc in tara si ma lovesc tot de vreascuri lasate in urma in „padurea cu uscaturi”.

    In 2007 am sperat bine pentru Romania. Cu gandul la tara am luat un credit care devine pe zi ce trece o adevarata deceptie. Acum realizez ignoranta de atunci cand imi dau seama cat de bine sunt facute cartile aici iar eu am ignorat atunci acest lucru desi cunosteam in parte adevarul.

    Am fost implicat intr-un proiect in Bulgaria. „Semiprofesionisti”, situatie similara. Toti asteapta fonduri, bani de afara…, povesti. Imi era mila de ei.
    Realitatea e ca Romania si Bulgaria nu reprezinta interesul pe care l-a reprezentat odata Spania sau Itlaia pentru UE. O buna parte dintre noi asteapta, la fel cum asteptau batranii nostrii, americanii in anii ’50. Doamne, cate ar fi de adaugat aici…

    Cea mai mare durere ar fi faptul indiferenta si lipsa de unitate si lupta pentru valori reale. Coruptia, criminalitatea, minciuna sunt atat de bine impregnate in societate incat nu iti vine sa crezi, e un pamflet sau asta e realitatea?!
    Eu sunt din Banat insa, avand prieteni sarbi, am apreciat enorm solidaritatea sarbilor si pe ei ca natiune. Noi am ramas in urma, e foarte rusinos.

    Frustrat, in ceea ce priveste direct Romania? Da.
    Ingorati azi, „platiti la anul”!

    Unul din colaboratorii mei imi spunea ceva mult mai sensibil, ceea iti spun si tie …
    „- fa-o pentru copii”.
    Cel putin de „maine” va trebui sa te gandesti si la acest aspect, astazi este inca prea mic…

    Nu am citit inca ce s-a comentat anterior dar cred ca sunt unii care se intreaba „nu va convine tara asta, pleacati”. De ce nu plec? Copii mei au 4 bunici si 7 strabunici, au fost 8 dar cel mai vrednic a plecat.
    Una peste alta, viata din Romania ofera aceles atisfactii spirituale nebanuite, legaturi sfinte care afara vor ramane dezlegate. Lucruri prea sensibile pentru a putea fi explicate intr-un comentariu.
    Totusi, viata nu ne va asteapta la nesfarsit.

    Astept cu interes continuarea.

  12. Foarte interesant articolul. Din pacate este ceea ce gandesc si eu. Trist dar adevarat. In urma cu ceva timp am fost „invinsa” de sistemul medical din Romania si am plecat sa ma tratez undeva in Italia, un spital renumit, o clinica unde se trateaza boli grave, rare…totul impecabil…un hotel de 5 stele cum le placea medicilor sa spuna :) Intr-o zi am vazut in liftul spitalului una din „celebrele” injurii romanesti…cea care se tot striga pe stadion. Era scris apasat ( probabil cu o cheie) pe unul din peretii de inox. Mi-au dat lacrimile instantaneu. De atunci am spus-o tare : MI-E RUSINE CA SUNT ROMAN… :(

  13. Am mai spus ca imi e scarba ca sunt roman. Dute in italia si angajeazate daca poti. Peste tot vei fi facut tigan. Ca toti romanii sunt tigani. O mana de oameni ne-au facut tara de cacao si acum toti strainii ne baga in aceeasi oala. Pana si in cipru romanii sunt facuti tigani. Am incercat sa-i explic unei fete ca nu toti suntem tigani, dar degeaba. Am fost in grecia la un hotel de 5 stele all inclusive si am intalnit un grup de romani si la restaurant erau cateva masute cu vin la sticla. Tipic romaneste „cand plecam de aici sa iau o papornita de sticle sa bea si prietenii nostrii de acasa” . Chiar am vb cu cativa angajati care erau romani si culmea cica romanii nu sunt multumiti acolo. Si era all inclusive , mancare extraordinar de buna , proaspata tot ce vrei. Rusine.

  14. George, ai dreptate. Din articolul tau nu am sesizat nici cel mai mic indemn sa plecam din tara, cum au interpretat unii. Tu te-ai referit foarte clar, cum se vede tara noastra de sus si din alte parti. E clar ca sunt simple comparatii, pe care le facem zilnic, toti, fara exceptie. Pentru a vedea CLAR ce e de facut aici, este necesar sa ai o comparatie, dar nu facuta „pe net”, ci „pe viu”. Am fost in Japonia. La cum sunt eu, tara asta mi-ar fi cazut manusa. Mi-au fost necesari 15 ani ca sa cobor bordura trotuarului la trecerile de pietoni, cum vazusem acolo. Se putea face dinainte de 89, daca specialistii in arhitectura si urbanism NU erau ascultati. Acum, cine-i asculta? Nu-i nici o diferenta. Este mare INDIFERENTA la EXISTENTA. Cuvantul „trebuie” suna a pedeapsa, dar e cel mai sugestiv: trebuie sa stam aici si sa facem totul pentru copii nostri si ai lor, daca pentru noi mai conteaza putin. Dar intradevar, suntem cum spuneai, liberi sa vedem Romania de sus si neaparat prin comparatie. Cele bune.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.