Iluzia bogăţiei

Mă uit împrejur şi mi se face milă. România trece în aparenţă prin cea mai fastă perioadă din punct de vedere economic dar se pregăteşte de un picaj pe măsură. Este întradevăr foame de bani, dar eu aş spune că este mai degrabă o anorexie de bani.

Ca să nu vă plictisesc cu analize macro-economice la care nu mă pricep, o să vă servesc teoria mea direct.

Nişte băieţi cu bănci pe afară şi-au dat seama acum câţiva ani că dacă legislaţia la noi se reglează şi guvernul garantează pentru investiţiile străine, va fi loc de afaceri prospere în România. Nu pentru români, bineînţeles. Vorba tatălui meu: „Nu trebuie să răspunzi la telefon de fiecare dată. Nimeni nu te caută să îţi dea ceva. Poate mai degrabă să îţi ceară!”.

Aşa că, după ce bancherii străini s-au convins că nu suntem tocmai Ucraina şi că aici nu vor fi furaţi şi împuşcaţi la vedere, au adus la noi magazinele lor sclipicioase de bani cu adaos mare, adică băncile astea nenumărate plasate mai des şi mai bine decât alimentarele. Nicăieri în lume nu există atât de multe bănci la strada ca la noi. Nu am văzut nicăieri în Europa aşa ceva.

Mai ţineţi minte acum doi ani când un credit de nevoi personale avea DAE 45% la creditul cu buletinul? Adică de zece ori mai mult decât dobânda la un credit asemănător în Germania sau Franţa. Ce TUN uriaş s-a dat la noi numai cu creditele astea…

Dobânzile rămân în continuare ridicate, deşi s-au mai domolit puţin. Vânzătorii de bani îşi fac puţină concurenţă, însă chiar şi acum poţi obţine 10% dobândă pe an la un depozit în lei, aşa că banii plasaţi de vestici în depozite cu 4% dobândă (atât e dobânda într-o ţară civilizată) sunt plimbaţi şi inmulţiţi mult mai bine şi rapid la noi de către băncile străine. Creşterea noastră economică, mai degrabă ajungerea naturală din urmă a vestului, se transformă în profit pentru speculanţii din grupa mare.

Pentru că românii au demonstrat că le este întradevăr foame mare de bani, băncile şi-au făcut curaj şi au dat apoi drumul la creditele ipotecare. Aici e rost de înmulţit valută în stil mare. Ai noştri sunt dispuşi să plătească chiar şi 900 sute de euro pe lună rată la credite pe 30 de ani pentru o cutie de beton, a se citi apartament de 50-60 de metri pătraţi cumpărat la 120.000 de euro. Numai în Bucureşti există peste 12.000 de credite de peste 70.000 de euro. Doar 0,01% întârzie la plată, lucru care dovedeşte că suntem încă o piaţă foarte bună pentru banii scumpi.

Uite aşa ajung investitorii în România. Nu vine nici un binefăcător să ne dea banii ăştia, ci doar să ni-i împrumute cu dobândă. Ei nu se grăbesc la fel de tare ca noi. Nu se gândesc la foamea de azi, ci la burta plină de mâine. Sutele lor de miliarde de euro intră în Românie de unde vor pleca la un moment dat dublate sau triplate prin astfel de credite.

Între timp, românii de rând trăiesc iluzia bogăţiei. Tonele de euro luate pe credit au scumpit totul. Viaţa în România este mai scumpă decât în Vest în condiţiile unor salarii muuult mai mici. Proaspătul datornic se vede cu mai mulţi bani în mână decât a avut vreodata şi se apucă de cheltuit. Cumpără terenuri deja scumpe de acum, case la fel, maşini care se devalorizează la jumătate în trei ani, electronice, plasme uriaşe… Banii se evaporă sub ochii lui, în timp ce trăieşte o viaţa aparent mai bună pentru o perioadă scurtă, de câţiva ani.

Între timp şi cei care au vândut pământul fac la fel. Au dat peste atât de mulţi bani încât nu ştiu ce să facă cu ei. „George, am vândut un teren cu 50.000. Ce zici dacă îmi iau un Touareg? / La o afacere te-ai gândit? Nu e păcat să dai banii pe o maşină care se devalorizează? / Nu mă pricep eu la afaceri…” Uite aşa s-au umplut satele din jurul Bucureştiului de Touareg-uri, Mercedes-uri şi BMW-uri albe. Ţărani care au vândut o palmă de pământ şi au băut-o. Bogăţia lor deja se stinge, în timp ce cheltuiesc pe lucruri de care nu au nevoie. Ăla micu are laptop de 2.000 de euro ca să se joace counter-strike, mami merge numai la saloane de fiţe, iar tati merge la birt cu SUV-ul. Banii lor nu produc însă nimic, ci doar achită facturi. Nu o vor putea face la nesfârşit. Îşi dau seama târziu că nu au făcut vreo super-afacere, pentru că nu sunt mai fericiţi, dar nu mai au la fel de mult pământ. Au venit străini să facă alte case scumpe vândute mai departe pe credite şi mai scumpe. Unul dintr-o sută şi-a investit banii. Vă recomand pricomigdalele lui nea Gică. El a luat banii de pe terenuri şi a invetit în centru la Corbeanca. Munceşte la fel de mult ca înainte, este fericit şi nu va sărăci niciodată pentru că este primul care a făcut o cofetărie acolo.

La scară mare, ce trăim noi este o furtună într-un pahar cu apă. Vindem şi cumpărăm chestii scumpe. Mutăm banii de la unul la altul. Ne pasăm valută între noi la schimb cu servicii, case, produse. Asta nu ar fi o problemă. E bine aşa. Economia se mişcă.

Problema apare când cumpărăm masiv mărfuri din afara ţării. Masa de valută pe care o schimbăm între noi scade, pentru că o proporţie mare iese din circuit. Te-ai prins de acum. Banii se duc la marii producători de automobile din străinătate, la cei de electronice, pe mâncare şi se întorc înmulţiţi la băncile care ţi-au dat credit cu dobândă mare.

De pe acum eşti conştient că trăieşti o iluzie a bogăţiei. Că atât timp cât nu faci ceva ca banii tăi să se înmulţească, te îndrepţi încet dar sigur către sărăcie. Iar când nu vei mai avea nimic de vândut, pentru că ţi-ai amanetat şi viitorul cu un credit pe 30 de ani, vei pleca privirea şi te vei întoarce, docil, supus la muncă. De acum eşti un sclav. Modern.

 

Ultimele articole

Articole recomandate

40 Comments

 1. Bogdan, asa este. Uneori nici eu nu mai stiu daca faceam mai bine la BV, de unde sunt venit la Bucuresti… Stiu insa ca daca aici produc o vreme si investesc acasa, atunci cand ma voi intoarce voi avea ce culege…

 2. Parerea mea este ca faceti aceeasi greseala pe care au facut-o si cei din germania de est (RDG) . Dupa reuniunea cu germania de vest (RFG) au primit miliarde !!! Noi in RFG plateam pe luna 150 de marci (75 euro) din salariu pt cei din est . Ei se duceau la primarie si isi luau banii platiti de noi ca sa ajunga la un anumit standard cat de cat dupa comunism. Majoritatea si-au luat masini…mercedes si bmw…iar noi in vest mergeam cu VW si Opel . Pe strazile lor proaste si fiind lipsiti si de experienta vitezei nu a durat mult pana cand 90% din masini erau praf si pulbere . Cu asta s-au dus banii de la primarie sau mai bine zis donatia din vest asa ca au inceput sa faca credit…iar acum dau din colt in colt si multi dintre ei isi doresc zidul din nou si pe Honecker. (pe vremea aia aveau de lucru chiar daca nu produceau nimic 8 ore pe zi) acum trebuie sa munceasca pt bani…
  De aceea parerea mea este ca voi faceti aceeasi greseala…bineinteles cu ani mai tarziu fiindca nu ati avut *un* RFG langa voi sa va dea bani…si totusi eu zic ca e gresit.
  Cateodata mai citesc pe forumuri romanesti de masini…anunturi…am 18 ani si caut masina pana in 10 mii euro , tata nu imi da mai mult…La noi in germania majoritatea adolescentilor de 18 ani merg cu masini de 2 mii de euro cel mult…nu plateste tata…nici permisul de conducere care costa 1500 euro nu il plateste tata . Ai vacanta te duci si lucrezi din greu in loc sa stai cu burta la soare la mediterana si iti platesti permisul de conducere singur…CA SA INVETI VALOAREA BANULUI !!!!!

 3. As face „Copy / Paste” la tot articolul, felicitari iarasi!
  Articolul este cat se poate de adevarat, dar… traim in Romania si nu in Europa occidentala! Sunt navigator si, vorba ta: …“Banii lor nu produc însă nimic, ci doar achită facturi.” Asta se aplica si la mine, din pacate. Daca stiam sa fac afaceri, faceam. Am incercat si eu dar nu a mers. Asa cum nu a mers nici la 98% din prietenii si cunostintele mele. Daca nu ai suport in politic sau in mafie, nu reusesti sa te tii pe picioare! Spatele conteaza. Cunosc cativa indivizi care au facut afaceri si au luat-o pe coaja. Acum naviga, adica strang bani ca sa achite datoriile. Facand un credit, marea majoritate a romanilor incearca sa realizeze ceva in viata lor, chiar daca astfel se subjuga unei sclavii moderne, pe ei sau copii lor. In rest, ne uitam la seriale siropoase.

 4. Este foarte bun articolul, dar in privinta celor care isi fac credit pentru locuinta cred ca e mai bine sa platesti 200euro rata pa luna decat 200euro chirie.

 5. citesc si parca nu cred ca mai toi ati uitat un singur lucru esential in viata oricarei persoane, tari, continent si anume istoria.in viata fiecaruia exista un „ieri” ca daca ai face bine si te-ai uitat , daca nu ti-ar arata viitorul cel putin il schiteaza din creion. ha sa vedem. 1 Romania niciodata , dar niciodata a fost independenta(cu exceptia a unor ani pe timpul lui Ceausescu).2. Romania niciodata nu a fost infloritoare economic mai multi ani la rand ( dupa care a venit foamete..si vai de mama noastra ca istoria le zice bine)3. am fost o tara de conjunctura si am fost mereu ajutati (dar cu interes) sa iesim sau sa intram in rahat(punerea lui Cuza si alungarea lui Cuza ..sa-l poata aduce pe rege)as putea sa enumara mii de exemple in care vom observa ca Romania nu va mai merge bine mult timp..pt ca e destinata a fi o tara de nevoi si daca este asa cum este acum ..este pt ca asa au vrut altii..cand se vor supara isi vor lua valiza cu bani si..romania se va intoarce din nou de unde a plecat..de la nimic.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.