De băgat bine la cap.
Acum jumătate de an le spuneam colegilor şi prietenilor mei, porniţi într-o frenezie a achiziţiei de case, că mă aştept ca piaţa imobiliară de la noi să dea în brânci în maximum 18 luni, un an. M-am înşelat şi recunosc. Semnele sunt deja aici şi nu cred că se va întâmpla într-un an, ci mult mai repede. Mai degrabă în viitoarele săptămâni.
Fugi de aici! Mi-au spus ei. Nu vezi cum cresc preţurile? Orice casă este o investiţie. O iei azi şi o revinzi mâine cu profit de cel puţin 40%. La fel la terenuri, apartamente, vile o nebunie. La târguri toţi vânzătorii se lăudau anul trecut cu complexe rezidenţiale de vile la 500.000 de euro bucata, vândute din fază de proiect. Vorbim aici de cutiuţe înghesuite pe malul unui lac jegos în mlaştina rurală din Pipera. Măi să fie! S-o fi transformat România în Beverly Hills-ul Europei.
Nimeni nu părea să bage în seamă câteva semne ale dezastrului care urmează să vină. Preţurile exagerat de mari la terenuri în comparaţie cu Bulgaria spre exemplu, la metrul pătrat construit faţă de majoritatea ţărilor din regiune, lipsa infrastructurii în zonele luxoase, care riscă să le transforme în zone neinteresante pe termen lung şi să le blocheze evoluţia. Agenţiile şi dezvoltatorii imobiliari strângeau pe moment profituri grase din agitaţia de pe piaţă. Oferta redusă de numai câteva mii de spaţii locative la o cerere de peste 100.000 a aruncat preţurile din aer în 2007. Pe segmentul de lux, cei care au vrut şi au putut arunca uşor cu euro, au făcut-o. După ce şi-au dat seamă că până şi Pipera este într-o altă galaxie din cauza preţurilor dar şi a traficului, clasa de mijloc s-a reorientat către oraş. Metrul pătrat în blocurile vechi a ajuns rapid la peste 2.000 de euro, chiar 3.000 mai spre centru. Vorbim aici în special de apartamente cu două camere de până la 80 mp. Din fericire nu poţi şmecheri şi fraieri la nesfârşit o ţară întreagă. Aceiaşi agenţi imobiliari care au încins piaţa se plâng acum că nu mai fac afaceri bune. Un cartier luxos anunţat cu surle şi trâmbiţe a murit în faşă pentru că nu s-a vândut.
De acum piaţa începe să se aşeze şi să stagneze relativ… în cel mai fericit caz. Din cauza puterii scăzute de cumpărare a românilor în comparaţie cu preţurile exagerate la care au ajuns casele, piaţa se blochează încet dar sigur. Din păcate blocarea pieţei va aduce şi primele falimente răsunătoare. Cei care au investit cu exagerat de mult optimism, sperând că vor face profit peste noapte şi au început să ridice cartiere scumpe, se vor trezi în incapacitate de plată. Şi, sper eu, vor lăsa preţurile jos.
Recesiune. Că tot vorbea despre ea Manac. Aşadar pregătiţi banii de la saltea. Vin vremuri bune pentru investit în case ieftine.
sa dea Dzeu sa fie cum zici :)
hai ca asta cu banii de la saltea pentru casele ieftine nu este de la mine din comentariul de la postul iluzia bogatiei :)
glumeam bineinteles
asai,sa dea Dumnezeu sa se ieftineasca,acum sa ai o casa e doar un vis,e sub orice critica!!!!!
Case ieftine (in Ro) au existat doar inainte de 2000.
Nu vor mai ajunge niciodata preturile la nivelul ala. Daca vor cobora o vor face in sensul de 5-10% maxim. Nu de alta dar preturile materialelor de constructie sunt tot mai mari.
Mi-e teama ca asteptati o schimbare majora…dar care nu va veni…
efectul domino silviu?stii de el?si apropos de procentul de scadere…mai vorbim!disperarea poate fi un factor extrem de influent la un moment dat in economia momentului!
Eu sunt sigur ca o sa scada pentru ca lumea nu mai are bani si imprumuturile bancare sunt din ce in ce mai scumpe , plus ca abia acuma cei care s-au imprumutat isi dau seama ca DAE este foarte mare !
@daniel
Ca sa intelegi de ce ziceam de scaderi de 5-10% …citeste ce se intampla in UK…
http://www.expres.ro/articole/detalii-articol/805630/Pretul-caselor-englezesti-scade-brusc/
Preţul caselor din Marea Britanie a scăzut, luna aceasta, cu 2,5%, cea mai mare cădere lunară din ultimii 17 ani, potrivit datelor Nationwide, cel de-al doilea mare creditor ipotecar din această ţară.
Prăbuşirea preţurilor din luna mai reprezintă a şaptea lună succesivă de scădere, cea mai lungă de după 1992, perioada recesiunii, relatează publicaţia Telegraph.co.uk. În ultima lună, o casă din Marea Britanie a pierdut în valoare aproape 5.000 de lire sterline (peste 6.300 de euro), preţul acesteia ajungând la mai puţin de 173.600 de lire sterline (218.800 de euro), cu 4,4% mai ieftine decât acum un an.
Căderea a depăşit de patru ori ritmul de scădere previzionat de analişti, după o diminuare de 0,9% a preţurilor caselor în aprilie. Declinul anual este cel mai mare din decembrie 1992, când preţul caselor a scăzut cu o rată anuală de 6,3%.
„Ritmul căderii preţului locuinţ elor a accelerat în luna mai, în contextul veştilor proaste din economie, la care se adaugă sentimentul negativ din piaţa imobiliară“, a declarat Fionnuala Earley, economist-şef la Nationwide. Potrivit reprezentanţilor companiei, datele sumbre publicate de Bank of England şi de experţii imobiliari autorizaţi au afectat încrederea jucătorilor din piaţă. Totuşi, preţurile rămân cu 5% mai mari decât cu doi ani în urmă.
Deci se pare ca preturile vor continua sa creasca lent…
http://www.gandul.info/economia/sondaj-bnr-preturile-locuintelor-vor-continua-sa-urce.html?3936;2685125
De aproape un an îmi bat gura de pomană că preţul caselor va scădea substanţial, dar nimeni nu mă crede. Chiar şi acum dacă spun asta lumea crede că sunt nebun. Fără să fiu un Mesia al imobiliarelor pot observa cu ochiul liber că piaţa imobiliară e ţinută în picioare de bănci, iar când băncile încep să aibă probleme sau să fie suspicioase e cam nasol. Problemele imobiliare din SUA au început să apară şi în Europa, afectând ţări ca Marea Britanie, Spania sau Franţa, aşa că se pune întrebarea legitimă: cine suntem noi ca să nu fim loviţi de val? În România se construieşte haotic, de sus în jos, fără a se ţine seama de utilităţi, pe principiul „dă banu` şi după aia mai vedem noi!” Nu vreau să lungesc aiurea comentariul, spun doar că într-un an de zile preţul locuinţelor va scădea cu 50%. Mulţi vor spune acum că aberez, dar dacă acest comentariu va exista şi peste un an pe blogul lui George, voi reveni şi voi cere să fiu asemuit cu Nostradamus…