Categorie: General

Generația ignorată

Simți că ești în locul nepotrivit. Ceva nu se brodește și nu e vorba că ar fi țara nepotrivită. Ești de aici, îți place și nu ai plecat după altceva. Nu că nu ar exista locuri mai curate unde se plătește mai bine, doar că ai aceeași problemă ca mine. Când mergi pe-afară te simți ca un musafir primit într-o sufragerie elegantă. E frumos în Germania, Suedia, Franța… dar nu e primitor. Nu e acasă. Îți lipsește mirosul de mâncare gătită din bucătăria unde împarți o seară cu prieteni vechi care au aceleași probleme ca tine, îți înțeleg glumele dar nu se tem să îți arunce și o înjurătură cu sinceritate, la nevoie. Apoi ieși în trafic și iar te înfurii iar la muncă un dobitoc îți face zile fripte. Cu toate astea nu te vezi plecat.

Ești român dar nu în gura mare. Nu prea ieși la mitinguri și nu dai like la postări cu jos ai lor, sus ai noștri. Iubești țara fără patimă și lozinci.

Dacă te întreabă cineva de cancanurile zilei, nu prea ai habar și nu simți că ai pierdut ceva. Treaba e că nu e în regulă ce vezi și ce auzi de multe ori pe la televizor. Așa că nu îl mai deschizi de-o vreme. Te-ai refugiat în munca ta. Fie că e vorba de școală sau de cariera care te motorizează, prioritățile tale sunt foarte personale și nu au legătură cu ce zic altfel omuleții aceia țipători de pe sticlă. Sunt aceiași guralivi, aceleași reclame la apă cu zahăr, tampoane și cartele.

Textul de mai scris l-am scris acum aproape doi ani.

Între timp furia celor ignorați la vot a schimbat un președinte dar a fost nevoie de o tragedie națională ca să schimbăm și guvernul. Simți că ai căpătat ce îți lipsea? Eu nu. Dar s-au schimbat câteva lucruri în ultimele 18 luni.

1. Capetele vorbitoare de la TV nu mai interesează. Indiferent câtă furie au de servit la ore târzii, nu mai ascultă aproape nimeni (în afară de decrepiți și comunistoizi).

2. Site-urile de cancan nu prea mai fac recorduri. Oamenii vorbesc despre ele ca despre Știrile de la ora 5. Știi că există dar vorbești despre ele din amintiri. Probabil că nu mai avem vedete care să merită urmărite de paparazzi?

3. Idem despre emisiunile de pseudo-divertisment de după-amiază.

4. Se arestează pe capete oameni pe care presa i-a investigat fără în ultimii 25 de ani. Mai nou un jurnalist sportiv schimbă șefi la ISU de care nu s-ar fi atins nimeni. Mi se pare o ironie amară că mafioți pe care eu i-am dovedit pentru cămătărie în 2009 sunt arestați pentru contrabandă cu citostatice în 2015. Dar, vorba aceea, “what ever works”.

Da, suntem în continuare ignorați iar politicienii ne dau dreptate mai mult prin vorbe decât prin fapte. Dar lucrurile se schimbă. Eu sunt optimist. Pe tine ce te face optimist?