VIDEO – Ce înseamnă un monitor ultra-wide și la ce folosește – LG 34UC97

LG34UC97
Întrebarea este de fapt ce înseamnă ultra-wide. 16:9? Nu chiar. Mai degrabă 21:9 adică raportul folosit în cinematografie. Îți voi spune și de ce.

Noi oamenii avem o vedere periferică destul de largă. Vedem destul de bine în laterală însă punctul de focalizare este destul de mic. LG 34UC97 respectă acest concept și oferă o suprafață largă de vizibilitate în detrimentul înălțimii. Nici aici nu pierde însă, având o rezoluție considerabil mai mare decât media. Unde mai pui și faptul că de 10 ani, monitoarele LCD devin din ce în ce mai late.

Modelul acesta are o rezoluție de 3440×1400 pixeli și un aspect 21:9. Face aproape cât două monitoare FullHD puse unul lângă celălalt, cu un avantaj major: nu mai există delimitarea ramei celor două monitoare. Experiența este semnificativ îmbunătățită.

Panoul este de foarte bună calitate, de tip IPS și redă culorile așa cum trebuie. Ba chiar este calibrat corect chiar din fabrică.

Conexiunile sunt doar digitale. E normal. O astfel de rezoluție nu este suportată de clasicul cablu VGA. Îți recomand să folosești conectorii DisplayPort sau Thunderbolt pentru experiența optimă. HDMI-ul e puțin limitat la 50Hz, suficient pentru filme, însă nu și pentru gaming.

Mai mult, prin Thunderbolt vor funcționa și porturile USB 3.0 la viteză maximă și mai poți lega în serie încă alte 2 monitoare similare. Nu știu, poate îți place prea mult și mai vrei câteva.

Piciorul este din metal și este în mod surprinzător foarte stabil. Am mai văzut monitoare care se dau peste cap când te lovești de colțul mesei. Are și difuzoare, decente, puternice și chiar și o ieșire de căști dacă totuși nu vrei să îți deranjezi colegii.

La aceste specificații trebuie să știi că nu este chiar ieftin. Vine la vreo 1000 de euro la noi, însă, este o investiție de viitor care îți ușurează munca foarte mult. Colegul meu de la editare nu ar mai vrea să îl dea jos de pe masă, și îl are doar de câteva ore.

Vorbeam de editare și mă refer în special la cea video. În mod normal folosim două monitoare unul lângă celălalt pentru acest proces. Acesta le înlocuiește pe amândouă cu succes. Un singur cablu de alimentare, unul de semnal și gata. Mai economisești și ceva spațiu pe birou desigur.

Pe cei 3440 pixeli lățime încap la perfecție timeline-ul video, preview-ul clipului și uneltele necesare. Mai mult, timeline-ul este pe toată lățimea lui, oferind mai mult spațiu de lucru.

Și pentru foto este la fel de util, sau chiar pentru muzică. Și acolo te lovești de același timeline indiferent că folosești Adobe Audition sau Ableton. Cu cât mai multă informație ai pe ecran cu atât ești mai productiv. Sigur, trebuie să te înveți întâi cu ea.

Făcând referire tot la rezoluție, poți așeza una lângă alta 3 pagini web deschise simultan. Sau un editor de text, grafice, tabele, etc. Te ajută și rezoluție de 1440 pixeli pe verticală. Vezi așadar mai mult din oricare din cele 3 pagini de web.

Nu trebuie să excludem nici gaming-ul din această ecuație. E drept, nu are un timp de răspun revoluționar. Nici nu își dorește. 21 până la 25 milisecunde de la alb la negru, adică timpul de răspuns maxim. Coboară mult sub această cifră când vine vorba de experiența în sine.

Noi îl recomandăm în primul rând pentru simulatoare. Ai scăpat din nou de dunga separatoare a celor două monitoare apropiate și ai mai multă vizibilitate în lateral. În plus, placa video se descurcă mai bine cu un singur monitor decât cu două. Ai nevoie însă de o placă grafică de ultimă generație. Sau poate chiar două. Cu cât crește rezoluția cu atât e nevoie de mai multă putere.

Ne-am jucat pe ele și ceva FPS-uri (First Person Shooter) și am rămas plăcut impresionați. Nu se observă întârzieri sau probleme din cauza timpului de răspuns. Nu suntem gameri înrâiți totuși, un profesionist ar opta probabil pentru un alt model, unul cu 144 Hz de exemplu.

Aștept impresiile tale despre monitoarele UltraWide. Tu cum folosești / ai folosi un astfel de monitor?

Ultimele articole

Articole recomandate

12 Comments

  1. Buna Seara George, scuzama daca nu scriu corect dar locuiesc in strainatate si am mai uitat. Am o intrebare, acest monitor este conceput pentru gaming? As fii foarte interesat deoarece monitorul meu un Benq, sa stricat si as vrea sa il schimb, multumesc, si sa stii ca sunt un mare fan si imi plac foarte mult testele care le faci la masini, succes George si multa sanatate!!!

  2. Cred ca multi dintre noi ne-am plans la un moment dat ca am avea nevoie de un monitor mai mare. Inaltimea nu a fost o problema, cred. Latimea insa se poate sa fie mai mare doar ca nu stiam (exact) ce inseamna acel Ultra-Wide, adica nu m-am ghidat dupa aceasta notatie, traducerea e evidenta. Imi place sa vad filme dar nu imi pot permite sa ies des in cinema, foarte rar. Asa ca un astfel de monitor e numai bun pentru asta.

  3. Problema la ultawide este spatiul. De exemplu acest 34 ultrawide are spatiul fizic cat un 27 normal, 16:9. Iar trendul de ultrawide e sustinut de producatori din cauza ca este mult mai usor sa produca un monitor mai ingust decat unul normal 16:9(10) mai ales cand vine vorba de quality control.

    Tocmai de ai nu se justifica pretul „premium pentru ca e ultrawide” cand ei producatorii au o marja de profit mult mai mare. In plus profesionistii au nevoie de spatiul vertical.

  4. George aș avea și eu câteva întrebări. intenționez în viitorul apropiat să-mi iau un monitor LED cu o diagonală mai mare în locul monitorului LCD de 17” pe care îl am acum. dacă monitorul LED pe care intenționez să-l cumpăr are cablu HDMI este obligatoriu să aibă difuzoare încorporate? monitorul LCD pe care îl am acum are cablu VGA. se va vedea vreo diferență calitativă la vizionarea video-urilor de pe YouTube?

  5. Eu am monitor din ăsta la birou, după ce am fost fan îrăut al formatului 4:3 de la CRT-uri și nu mi-a plăcut niciodată rezoluția HD de la LCD-urile mai vechi, din cauză că mă lăsau cu prea puține linii verticale care mă obligau la prea mult scroll. Ei, monitorul ăsta e cu totul altă ligă! Poți pune una lângă alta două pagini de Word cu scris de 10 și să vezi TOT, sau un desen CorelDraw si un Photoshop, 4 Windows Explorer; sau un Firefox și un Chrome care pe un monitor convențional ar fi full screen. Are chiar și un soft de monitor care îți aranjează automat ferestrele! Am lucrat pe 2 și chiar 3 monitoare puse unul lângă altul… și experiența e net superioară pe UltraWide. Pt timelines în editoare video și audio e perfect. Jocuri: am încercat niște 3D cu placă video de penultima generație (GT960). La detalii maxime, pt atâția pixeli, se mai chinuie, mai sare cadre. Dar experiența de imersiune e incredibilă pe lâțimea asta!

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.