Gardul viu – partea a doua – update aprilie 2017

Cum merge gardul viu pe care l-am plantat anul trecut? Multă lume m-a întrebat dacă a meritat efortul și investiția. Păi uite cam așa:

După plantarea de anul trecut l-am lăsat să crească viguros și a ajuns pe la 80 de centimetri în toamnă. De reținut că l-am plantat și scurtat, apoi l-am lăsat de capul lui, fără să îl ud regulat. Cum nu am tras încă apă și nici timp nu am avut de el, cred că s-a descurcat bine peste vară. Tulpinile s-au întărit între timp iar în această primăvară am numărat pierderile sub formă de arbuști uscați după primul sezon. Vreo două fire… din 2000. Aș spune că e de bine.

De ce este însă atât de scurt azi?

Pentru că tocmai l-am tuns. De fapt l-am tuns pe final de martie dar abia acum am timp să scriu articolul. De ce l-am tuns totuși la 30 de centimetri? Ca să se îndesească de la bază. Dacă îl lăsam să crească în continuare, planta ar fi făcut frunze și s-ar fi îndesit în partea de sus iar jos aș fi rămas cu bețele golașe. Așa plantele mele sunt forțate să înceapă să înfrunzească de mai jos decât au făcut-o anul trecut. Gardul meu se îndesește frumos și va crește mai repede și mai viguros decât dacă îl lăsam de capul lui. Pariez că și cu puțin ajutor sub formă de stropitoare ajunge la cei 120cm unde îl voi opri din creștere pe laturile casei. De ce? Îți spun în episodul despre Passive Solar Design, ceva mai încolo.

De ce am făcut operațiunea de scurtare însă acum? Pentru că tăierile acestea se fac toamna înainte de îngheț și primăvara după dezgheț, înainte să pornească înfrunzirea plantei.

Ca să fiu sincer până la capăt, pentru operațiunea aceasta nu sunt eu de lăudat ci tata și vecinul meu de încredere care și-au ascuțit foarfecile de pomi și au făcut chirurgie vegetală. Pentru că ne rămăseseră vreo 200 de fire din toamnă pe care le plantasem în spatele grădinii, acum le-am plantat frumos pe aliniamentul gardului din spate cu vecinul meu.

Notă: Partea cu tăierea este valabilă și pentru plantare. Primăvara și toamna când planta e ‘amorțită’.

Tata a zis că e o idee bună să aducă și niște arpagic ca să avem ceapă pe șantier și a pus câteva straturi. Da, ne apucăm de săpat după Paște și începe show-ul #casabuhnici. Apropo, știți pe cineva care forează puțuri pentru apă? :) Nu că nu ar fi anunțuri pe toți stâlpii…

Gardul l-am luat de la www.gardviu.ro

Ultimele articole

Articole recomandate

21 Comments

  1. Am cerut o oferta de la ondrill.ro. Mi-au facut o oferta pe email, si a fost foarte detaliata si bine explicata. Pana la urma n-am mai facut niciun foraj pentru ca fantana ce-o aveam in gradina si-a dat drumul si n-a mai fost nevoie, casa fiind una de vacanta.

  2. Începe sa-mi placa tot mai mult. Nu stiu daca poti aplica aici, dar eu te „sfătuiesc” ca in fata casei sa nu apelezi la un gard de 3m inaltime. Cu cat mai mic si natural – cu atat mai frumos. Multa bafta si sa-mi păstrezi un loc la o masa cu ceapa verde si sunca (dau si o mana de ajutor)

  3. Daca doriti o lucrare / fioraj serios, profesionist fara cheltuieli de intretinere / mentenanta si fara batai de cap , puteti apela la noi. Daca vreti probleme /tiganii etc vedeti afisele stradale :( . Bafta.

  4. Sal George abia atept sa inceapa showul ,si eu trebuie sa il incep anul asta macar gardul si fundatia poate reusesc .Sarbatori fericite si tot ce va doriti sa se indeplineasca

  5. Salut,
    Îți recomand forajul mecanizat, adâncime de forare minim 40 metri.
    Ideal ar fi sa faci și un studiu al solului înainte.
    Eu am experiența cu anunțul de pe stâlp/din cunoștințe și nu este una reușită.

  6. George, pentru foraj mergi cu unii ok, nu cu din ăia de pe stradă, vorba lui Florin. Eu am dat mai mult pe foraje făcute aiurea decât dacă făceam unul de calitate din prima. Acum îmi pare rău, dar na, omul cât trăiește învață. Dacă vrei să te documentezi și să vezi ce trebuie să aștepți de la un foraj ok vezi aici, au informații foarte utile pe site.

  7. Bvo. De si eu pe langa gard as fi plantat tuie ca sa creasca inalte si sa faca o perdea verde permanenta sa nu se vada in curte. Ca de gard din lemn sau zid nu cred ca se pune problema acolo fiind o asemenea suprafata. Ar costa o avere…nu ca tuile ar fi ieftine dar oricum costa la jumate fata de un gard serios.

  8. Salut George. Anul trecut am apelat la o firma din București pentru scăparea unui put de apa în Moara Vlasiei. Am fost mulțumit de calitatea lucrării prestate și de aceea îți pot recomand firma respectiva. Dacă te interesează îți pot da detaliile de contact ale acestora prin e-mail.
    P.S. Și eu am plantat același tip de gard viu, în toamna anului 2015 și se dezvolta foarte frumos și neașteptat de repede.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.