Buna seara! Sunt elev in clasa a 12-a si am decis sa merg mai departe la The Entrepreneurship Academy, din fericire am gasit o modalitate de a plati taxa de 6500euro, dar tatăl meu nefiind de acord cu alegerea mea nu ma va sprijini in traiul de zi cu zi de acolo. Din cate stiu, timpul nu imi va permite sa lucrez ziua la un job part-time. Ce sanse crezi ca as avea din a face bani pe net si ce mi-ai putea recomanda sa fac? Ce parere ai despre aceasta facultate?
Salut Cătălin*,
Tatăl tău are dreptate și se înșeală în același timp. În clasa a 12-a e important să te concentrezi pe finalizarea studiilor de liceu și să te pregătești pentru o facultate, adică o profesie. Problema este că antreprenoriatul deși pare o profesie este mai degrabă o decizie de carieră bazată pe o altă experiență profesională. Așadar trebuie să îți răspunzi la întrebările:
De ce dai la Entrepreneurship Academy? Și vrei să te faci antreprenor de…?
Recomandarea mea este să dobândești o calificare pe care să o îmbunătățești în primii ani lucrând într-o companie. Așadar la ce te pricepi bine sau îți place atât de mult încât să îți construiești o carieră în acel domeniu? De aceea am rețineri în a te încuraja să faci o astfel de facultate. Sau ca să fiu mai clar, nu cred că poate fi singura facultate pe care să o faci. Varianta ideală de viitor pentru ce se cere la noi spre exemplu ar fi să faci informatică/programare și antreprenoriat în paralel. Viitor garantat!
Probabil că tatăl tău e preocupat de ”patalama”, adică de diploma de absolvire care să îți garanteze o slujbă după facultate. Uite ce am găsit pe site-ul EA:
La finalul celor 4 ani de studii, prin dobândirea celor 240 credite ECTS, studenții The Entrepreneurship Academy vor primi o diplomă și titlul de Bachelor of Business Administration, cu specializarea în Antreprenoriat. Diploma va fi emisă de către Team Academy Netherlands (Stichting Schoolvision), acreditata în Olanda și recunoscută internațional.
Modelul lor mi se pare puțin ieșit din tipare. Nu îmi e clar dacă diploma este recunoscută ca una de absolvent de facultate în fața instituțiilor publice de la noi. Ca angajator însă, nu mă interesează asta cel mai tare pentru viitorul tău. Majoritatea companiilor angajează după competențe, nu după diplome. Știu că o astfel de școală poate m-ar convinge mai ușor să te angajez ca om de vânzări, manager de proiect însă nu îmi e clar ce ai face din punct de vedere productiv, hands-on în firmă. Nu cunosc oameni de vânzări care să vândă orice indiferent de domeniu. Sau oameni care să fie manageri excelenți și la covrigărie și la Oracle.
Sfatul meu
Cred că e o idee bună să înveți de la cei care au deja experiență înainte să te arunci cu capul înainte. Altfel vei reinventa roata, și o să iei din plin toate problemele de început. Chiar și cu mentori în școală nu cred că poți susține un business la 18 ani. Oamenii inteligenți nu doar găsesc soluții la probleme, ci le ocolesc cu totul iar asta vine și din experiență nu doar inteligență și educație. Experimentează în paralel și lucrul în echipă, oricât de mică ar fi. Muncește din facultate deoarece ca antreprenor ești mai mult decât propriul tău șef. Ca să crești vei descoperi că ai nevoie de oameni care trebuie să muncească lângă tine, cu tine, pentru tine. Oameni de care tu vei răspunde.
Așadar intră la o facultate care să îți aducă bagajul de cunoștințe necesar peste pasiunea ta dintr-un anumit domeniu. Și muncește din facultate. Nu te apuca de căutat banii pe net că durează cel puțin 4 ani să faci bani destui din ceva legal și frumos. Mergi și fă practică gratis la firma care te inspiră cel mai mult. Învață (fură) meserie de la cei care trăiesc deja făcând ceva și gândește-te cum o poți face tu mai bine și să aduci mai multă valoare pe care să o oferi pentru un preț. Firmele deștepte angajează dintre practicanți pe cei mai buni. Și eu o fac. Adună experiență muncind mult și ieftin cel puțin 3 ani înainte de prima aventură în antreprenoriat ca să fii pregătit să dai și rasol și să știi să o iei de la capăt.
Într-o versiune ideală însă a viitorului tău, ai putea fi acel antreprenor genial care va depăși toate așteptările și va schimba lumea înainte de 20 de ani. Atunci vei deveni eroul meu (și al tatălui tău). Antreprenorii de succes înainte de 20 de ani sunt însă unul la un milion sau chiar mai puțini. Apropo, a văzut cineva vreunul la noi? Vreau să îl cunosc. Chiar vreau.
Pe de altă parte vreau să aud poveștile celor care și-au pornit un business din liceu/facultate și unde au ajuns cu el. Răspunsurile unor astfel de oameni mi se par cele mai importante înainte să te cerți cu tatăl tău. Apropo, nu te vei certa niciodată definitiv cu tatăl tău.
*Am publicat întrebarea ta (cu protejarea numelui real) pentru a cere sfatul comunității mele. Hai să vedem ce experiență au alții care au trecut deja pe acolo unde ești tu acum. Cursurile la Entrepreneurship Academy au început în toamna 2016. Poate auzim de la cei care sunt acum la această școală. Pe ce se duc cei 6500 de euro pe an?
NOTĂ: Acest articol NU este un advertorial și NU este plătit. Nu mi-am propus nici să critic nici să laud această școală despre care nu am suficiente informații pentru că nu are încă un istoric fiind nouă.
Foarte frumoas articolul, felicitări pentru timpul gasit pentru a răspunde. Ai putea să faci o secțiune pe blog în care să răspunzi la astfel de întrebări puse de această categorie de vârstă. Eu unul tocmai mi-am dat seama ce voi face la facultate pentru a-mi găsi ulterior un job mai usor si mai bine plătit.
Cât despre facultatea respectivă, sunt puțin sceptic, însă nu am un răspuns concret. În momentul de față, domeniul IT sună cel mai bine.
Bravo, nici un comentariu. Ce faci cu 6500 Euro pe an? Pai vino la mine in firma se plateste bine, 16.800 . Da sunt lei. Pe un an. La mine e moarta pisica, in schimb tu ai un viitor in fata. FOLOSESTE-L.
George, dl. elev,
Am pornit primul business inca din liceu, in clasa a 10-a (16 ani), un website micut ce se dorea a fi o biblioteca de modele 3d, cei drept profitabil (echivalentul la 1 cola / zi) chiar din primele luni intrucat nu costa absolut nimic la inceput (si domeniul era gratis). Multe alte idei esuate mai tarziu, aceast prim business, de oarece succes, a continuat sa creasca in mod organic si a ajuns cel mai popular website din domeniu.
Astfel in anul 2 facultate (19 ani) cu banii din venitul recurent al acestui website am achizitionat (pentru continut) un business de 12 ani vechime care era in pragul falimentului. Si alaturi de un coleg de facultate am deschis un marketplace de modele 3d (asta dupa 9 luni de dezvoltare, stres, investitie majora la acel moment). Probabil a fost si mult noroc, dar reteta a fost de succes si in foarte putin timp am amortizat investitia si am devenit profitabili.
Fast forward in 2017: cu mai putin de 3 luni in urma, la 22 de ani si ultimul an de master, am finalizat vanzarea acestor 2 businessuri celui mai mare jucator din piata. Iar in momentul de fata lucrez pentru ei sa construiesc o echipa la Bucuresti si sa duc aceste 2 website-uri mai departe.
Draga dl. elev ce pot sa iti spun: Cum trece timpul parca fiecare pas e din ce in ce mai greu. Daca ai impresia ca vanzarea a fost usoara, te inseli: au fost 3 luni de negocieri si drumuri RO -> SUA, interviuri cu fiecare director din echipa de management.
Poate nu se observa din scurtele paragrafe de mai sus. Dar motivul pentru care mi-a iesit cat de cat ca antreprenor este ca urmare a skill-urilor de dezvoltare web, design, user experience, product management. Cu siguranta m-as fi descurcat mult mai bine daca as fi avut o scoala de antreprenoriat, chiar mult mai bine! Dar oare daca as fi renuntat la skill-ulurile dobandite pentru o educatie antreprenoriala? (nu prea cred)
…
My two cents: Gandestete la educatia antreprenoriala ca la cireasa de tort, cu siguranta ca ajuta, dar bulk-ul e in tort! (yum!… si nu sari peste facultate!)
Aceasi dilema am avut-o si eu dupa ce am dat bac-ul. Nu voiam sa urmez calea clasica, facultate si apoi un job. Mereu am vreu sa fiu propiul meu sef, sa fac lucrurile cum vreau eu . Dar in timp mi-am dat seama ca am nevoie si de o facultate buna , un fel de plan B in cazul in care esuez cu Antreprrnoriatul. Asa ca am cautat o facultate buna, dar care iti ofera si timp suficient pentru a munci sau a invata si alt ceva pe langa. Asa ca am ales Cibernetica din ASE. Este si cautata de angajatori, si ai si timp liber suficient pentru a invata si alt ceva. Acum sunt anul 2 si am si un mic magazin online. Insa nu am foarte mult timp sa ma ocup de el. Asa ca sfatul meu este:Fa o facultate care sa iti placa, in timpul fscultatii invata tot ce crezi ca o sa iti fie de folos, „fura” meseria. Apoi cand termini facultatea ai mai multe cunostiinte si resurse. Multa bafts cu ce iti doresti sa faci si atata timp cat nu renunti, totul o sa iasa bine. Si foarte multa munca !
Salut,
Am terminat facultatea de Electronica si muncesc de un an intr-o multinationala. Din anul I de facultate doresc sa deschid un business, dar mi-am dat seama ca nu stiu multe lucruri.
Vei merge la acea scoala, vei da multi bani, vei invata CUM sa conduci proiecte si afaceri, cum sa infiintezi afaceri. Dar ca sa vinzi masini (de exemplu) trebuie sa ai habar ce inseamna cilindri in linie sau in „V” pentru a sti sa ii explici clientului. Trebuie sa ai baza pusa, iar asta o inveti ca fiind angajat undeva, o inveti prin practica, internship etc. Nu poti deschide o covrigariei daca nu stii ce ingrediente iti trebuie pentru a face cei mai buni covrigi din oras.
Sfatul meu, la fel ca si cel a lui George, nu fi suparat acum, mergi aici la o facultate care sa te invete o meserie, recomand Politehnica (din orice oras vrei tu ), apoi incepe sa faci practica, sa citesti, sa te documentezi singuri despre ceva ce iti place. In paralel poti citi lucruri si despre antreprenoriat, dupa ceva ani vei vedea ca lucrurile se leaga (asta daca ai facut totul cu perseverenta si daruire), dupa ce lucrurile se „leaga”, vei putea foarte usor sa pui totul intr-o afacere de succes.
Salut, George, mă bucur că ai deschis subiectul pentru că dezbaterea e foarte necesară. Întâi înveți o meserie și apoi dezvolți o afacere pe baza ei, sau întâi înveți aptitudini antreprenoriale și apoi angajezi oameni care-și cunosc foarte bine meseriile?
N-o să intervin în argumentare pentru că sunt subiectiv de două ori: ca decan al facultății de antreprenoriat de care vorbești și ca antreprenor care a început în studenție o afacere într-un domeniu despre care nu știam absolut nimic când am început-o. Asta nu m-a împiedicat să duc firma pe prima poziție din România în domeniul ei de activitate peste un număr de ani. Sunt însă foarte curios de alte răspunsuri, ale unor studenți sau antreprenori cu altfel de experiențe.
asi dori sa faci un clip cu Digi Mobil cu este reteaua in sine si cat de buna este sau comparați cu ceilalți operatori !
Salut, Luca sunt, am 17 ani și da, sunt antreprenor. Este un startup în domeniul tehnologiei, le oferim bicicliștilor o tehnologie noua cu ajutorul căreia vor putea fii în siguranță în trafic. ( Ne-ar plăcea sa o prezentam și la ILIKEIT:) ). Am câștigat medalia de argint la Romanian Science and Electronics Fair 2016 cu aceasta idee. Încă mai cautam finanțare, însă viitorul arata bine ;) În același timp, am prieteni care studiază la EA și apuc și eu sa vad cum funcționează, au sediul comun cu Learnity, o comunitate de liceeni din care fac parte. Tot ce aud despre aceasta facultate din partea studenților e numai de bine. Și cursurile nu sunt numai de antreprenoriat, sunt și pe legal, și finanțe și management. Cu ce nu sunt însă de acord din răspunsul tău este cu munca gratuita și ieftina la o corporatie/ companie. În primul rand, și eu, la 17 ani, am anumite nevoi pe care munca ” gratuita” nu o sa le acopere și părinții nu au întotdeauna bani sa te susțină. Sunt de acord sa înveți de la cineva mai experimentat, sa „furi” meserie, dar nu trebuie sa muncești gratuit pentru asta. Percepția pe care am observat-o foarte des din partea oamenilor mai în vârstă a fost ca „antreprenoriatul e periculos”, ” învață o meserie mai intai”, „ce o sa faci cu o diploma de la EA? Nimic.” Și totuși cei de vârstă noastră care au luat lumea în piept la 18 ani și au devenit antreprenori au avut șanse de reușită mult mai mari. Exemplu: Alexandra Butmalai, 19 ani, Fabrica de Experimente, Cristi Drăgan, 19 ani, Oportunity Weekend, Alex Balaș, 19 ani, InstaHouse. Cred sincer ca aici nu e vorba de a avea o meserie sau un skill pe care sa te bazezi ci e vorba de oportunități. Dacă ai oportunitatea sa iti faci un business la 18 ani, fă-o. O sa înveți extrem de multe din asta,și cine știe, poate chiar reușești. Dacă ai oportunitatea sa mergi la EA, fă-o. E alegerea ta cum înveți și ce înveți, poți oricând sa urmezi online un curs de programare dar nu poți niciodată sa ai oportunitatea sa faci networking cu antreprenori mari din România la cursurile de Informatica de la facultate. Noi tinerii trebuie sa ne creem drumul nostru, sa învățăm din propriile greșeli cat și din ale altora. Lumea e în continua schimbare, nu mai funcționează ceea ce se întâmplă nici măcar acum 3 ani. Eu, cel puțin, ma declar rebel cu o cauza. Tu?
Din experienta mea:
La finalul liceului am optat pentru o facultate intr-un domeniu care ma pasiona si la care imi era usor sa invat – istorie, specializarea relatii internationale. Se intra cu examen si cu note mari, era o specializare cautata care promitea sa te invete cum sa ajungi un potential diplomat de succes.
Facultatea in sine m-a invatat cum sa abordez o problema, cum sa cercetez un subiect, cum sa gandesc intr-un anumit mod. Dar eu si colegii mei ne-am dat seama repede ca nu ne invata sa facem nimic concret. Avantajul in orice institutie de invatamant superior (imi place mie sa cred) este ca majoritatea oamenilor de la care ai ce invata iti impartasesc pasiunea si sunt deschisi si la a-ti impartasi din experienta lor.
Noi am profitat de aceasta deschidere si am inceput sa organizam diverse evenimente intre studenti prin care sa invatam, sa furam din experienta profesorilor, de la experti sau orice alte persoane de interes pentru noi cu care profesorii ne puteau pune in contact. In plus, ne-am implicat si in alte proiecte pe care le desfasurau alti colegi.
Sincer, pentru mine cel putin aceasta experienta de a organiza diferite evenimente si de a ma implica in alte proiecte a fost cea mai productiva. Oriunde am mers in cautarea unui job dupa facultate, povestind despre aceste experiente il tineam pe omul din fata mea interesat. Nu cu ce am invatat, nu cu note la BAC, examene sau licenta, ci cu ce stiam sa fac, cu ce eram dispus sa invat si in ce eram dispus sa ma implic.
Acum, la aproape 30 de ani lucrez ca – ghici – organizator de evenimente (nu, nu nunti sau botezuri) si ma gandesc serios la ideea de antreprenoriat. Imi lipseste curajul de a incepe inca, exact datorita lipsei unei experiente suficiente in domeniile in care cred ca as putea incepe un business.
Si imi pun intrebarea: mai stau sa acumulez experienta in domeniul in care lucrez sau incep o noua facultate care sa ma invete sa fac ceva concret (exista asa ceva?) si o iau de la capat, acumuland experienta in domeniul respectiv pana capat destula incredere ca ma pot ocupa de o afacere?
Parerea mea: daca iti doresti sa fii antreprenor, stabileste-ti mai intai domeniul. Alege-l asa cum iti alegi facultatea – ai inclinatii catre domeniul respectiv? Poti invata usor cu ce se manaca? Iti place? Cred ca este mult mai greu sa faci un business de succes cu cafea daca tu bei doar ceai.
Salut,
O sa-ti povestesc din experienta mea personala, fara sa am pretentia ca detin adevarul absolut. Am urmat o facultate tehnica in cadrul Politehnicii, apoi am avut doua job-uri scurte de cate doi ani. Pentru ca si eu doream sa fiu propriul meu sef m-am apucat de antreprenoriat. M-am luptat doi ani cu acea firma in care mai aveam doi asociati la fel de tineri si lipsiti de experienta, moment in care am decis sa o inchidem datorita neprofitabilitatii.
M-am angajat intr-o multinationala si zece ani mai tarziu m-am apucat din nou de entreprenoriat. Cu o experienta si un bagaj de cunostiinte infinit mai mari decat prima data. Si cu mult mai mult succes de aceasta data. Sunt cinci ani de atunci si nu regret alegerea facuta.
Deci parerea mea (dar nu am pretentia ce e formula universala pentru toata lumea) e sa faci o facultate intr-un domeniu care iti place. Apoi angajeaza-te 4-5 ani intr-o companie de renume in domeniul pe care vrei sa il urmezi. Vei fi surprins cata experienta aplicativa vei dobandi acolo, lucruri pe care in facultate nu le-ai invatat.
Abia in acest moment vei avea la indemana o parte din cunostiintele necesare pentru a pornii pe calea antreprenoriatului. Restul le vei dobandi pe parcurs. Dar vei avea fundatia pe care sa construiesti.
Repet: stiu ca exista antreprenori de succes care nu au mers pe aceasta cale. Cred de asemenea ca scenariul pe care ti l-am prezentat are sanse mai mici de a esua.
Iti doresc succes in continuare, indiferent de calea pe care vei apuca.