Categorie: Editorial

Antreprenor din facultate? În România?

Buna seara! Sunt elev in clasa a 12-a si am decis sa merg mai departe la The Entrepreneurship Academy, din fericire am gasit o modalitate de a plati taxa de 6500euro, dar tatăl meu nefiind de acord cu alegerea mea nu ma va sprijini in traiul de zi cu zi de acolo. Din cate stiu, timpul nu imi va permite sa lucrez ziua la un job part-time. Ce sanse crezi ca as avea din a face bani pe net si ce mi-ai putea recomanda sa fac? Ce parere ai despre aceasta facultate?

Salut Cătălin*,

Tatăl tău are dreptate și se înșeală în același timp. În clasa a 12-a e important să te concentrezi pe finalizarea studiilor de liceu și să te pregătești pentru o facultate, adică o profesie. Problema este că antreprenoriatul deși pare o profesie este mai degrabă o decizie de carieră bazată pe o altă experiență profesională. Așadar trebuie să îți răspunzi la întrebările:

De ce dai la Entrepreneurship Academy? Și vrei să te faci antreprenor de…?

Recomandarea mea este să dobândești o calificare pe care să o îmbunătățești în primii ani lucrând într-o companie. Așadar la ce te pricepi bine sau îți place atât de mult încât să îți construiești o carieră în acel domeniu? De aceea am rețineri în a te încuraja să faci o astfel de facultate. Sau ca să fiu mai clar, nu cred că poate fi singura facultate pe care să o faci. Varianta ideală de viitor pentru ce se cere la noi spre exemplu ar fi să faci informatică/programare și antreprenoriat în paralel. Viitor garantat!

Probabil că tatăl tău e preocupat de ”patalama”, adică de diploma de absolvire care să îți garanteze o slujbă după facultate. Uite ce am găsit pe site-ul EA:
La finalul celor 4 ani de studii, prin dobândirea celor 240 credite ECTS, studenții The Entrepreneurship Academy vor primi o diplomă și titlul de Bachelor of Business Administration, cu specializarea în Antreprenoriat. Diploma va fi emisă de către Team Academy Netherlands (Stichting Schoolvision), acreditata în Olanda și recunoscută internațional.

Modelul lor mi se pare puțin ieșit din tipare. Nu îmi e clar dacă diploma este recunoscută ca una de absolvent de facultate în fața instituțiilor publice de la noi. Ca angajator însă, nu mă interesează asta cel mai tare pentru viitorul tău. Majoritatea companiilor angajează după competențe, nu după diplome. Știu că o astfel de școală poate m-ar convinge mai ușor să te angajez ca om de vânzări, manager de proiect însă nu îmi e clar ce ai face din punct de vedere productiv, hands-on în firmă. Nu cunosc oameni de vânzări care să vândă orice indiferent de domeniu. Sau oameni care să fie manageri excelenți și la covrigărie și la Oracle.

Sfatul meu

Cred că e o idee bună să înveți de la cei care au deja experiență înainte să te arunci cu capul înainte. Altfel vei reinventa roata, și o să iei din plin toate problemele de început. Chiar și cu mentori în școală nu cred că poți susține un business la 18 ani. Oamenii inteligenți nu doar găsesc soluții la probleme, ci le ocolesc cu totul iar asta vine și din experiență nu doar inteligență și educație. Experimentează în paralel și lucrul în echipă, oricât de mică ar fi. Muncește din facultate deoarece ca antreprenor ești mai mult decât propriul tău șef. Ca să crești vei descoperi că ai nevoie de oameni care trebuie să muncească lângă tine, cu tine, pentru tine. Oameni de care tu vei răspunde.

Așadar intră la o facultate care să îți aducă bagajul de cunoștințe necesar peste pasiunea ta dintr-un anumit domeniu. Și muncește din facultate. Nu te apuca de căutat banii pe net că durează cel puțin 4 ani să faci bani destui din ceva legal și frumos. Mergi și fă practică gratis la firma care te inspiră cel mai mult. Învață (fură) meserie de la cei care trăiesc deja făcând ceva și gândește-te cum o poți face tu mai bine și să aduci mai multă valoare pe care să o oferi pentru un preț. Firmele deștepte angajează dintre practicanți pe cei mai buni. Și eu o fac. Adună experiență muncind mult și ieftin cel puțin 3 ani înainte de prima aventură în antreprenoriat ca să fii pregătit să dai și rasol și să știi să o iei de la capăt.

Într-o versiune ideală însă a viitorului tău, ai putea fi acel antreprenor genial care va depăși toate așteptările și va schimba lumea înainte de 20 de ani. Atunci vei deveni eroul meu (și al tatălui tău). Antreprenorii de succes înainte de 20 de ani sunt însă unul la un milion sau chiar mai puțini. Apropo, a văzut cineva vreunul la noi? Vreau să îl cunosc. Chiar vreau.

Pe de altă parte vreau să aud poveștile celor care și-au pornit un business din liceu/facultate și unde au ajuns cu el. Răspunsurile unor astfel de oameni mi se par cele mai importante înainte să te cerți cu tatăl tău. Apropo, nu te vei certa niciodată definitiv cu tatăl tău.

*Am publicat întrebarea ta (cu protejarea numelui real) pentru a cere sfatul comunității mele. Hai să vedem ce experiență au alții care au trecut deja pe acolo unde ești tu acum. Cursurile la Entrepreneurship Academy au început în toamna 2016. Poate auzim de la cei care sunt acum la această școală. Pe ce se duc cei 6500 de euro pe an?

NOTĂ: Acest articol NU este un advertorial și NU este plătit. Nu mi-am propus nici să critic nici să laud această școală despre care nu am suficiente informații pentru că nu are încă un istoric fiind nouă.