Categorie: General

VIDEO – Grundig și bucătăria viitorului acum și în România

CES este cel mai mare show global de gadgeturi. Computex, de componente PC, Photokina de fotografie însă pentru bucătării, tonul se dă la Milano. Eurocucina este cel mai mare târg pentru mobilier și electrocasnice de bucătărie din lume. Organizat în cadrul Salone del Mobile, Eurocucina adună cele mai importante mărci în domeniu și câteva zeci de mii de vizitatori din toată lumea. Printre ei și destui chinezi pasionați de fotografii în detaliu. :)

Mi-am propus să înțeleg în ziua pe care am avut-o la dispoziție care este trendul. Am vrut să știu la ce trebuie să ne așteptăm și trebuie să recunosc că m-am întors uimit. Inovația este desigur principala direcție de dezvoltare. Vorbim despre transformarea electrocasnicelor în gadgeturi.

Cine este Grundig?

Sunt sigur că îți aduci aminte de ei de pe vremea când tata a cumpărat televizorul acela nou. Acum 30 de ani. Grundig a fost un pionier în domeniull electronicelor și electrocasnicelor. Ba chiar din segmentul high-end. Povestea lor a început acum 72 de ani cu un radio.

La momentul actual, Grundig livrează produse pentru mai mult de 65 de țări din întreaga lume. Se mândresc cu apartenența germană și cu standardele ridicate de calitate.

Pe segmentul de electrocasnice sunt cunoscuți prin fiabilitate dar și prin inovație. Dovada clară pentru al doilea aspect o regăsiți mai jos, în cele patru clipuri. Pentru primul punct, fiabilitatea, vă spun peste vreo 20 de ani, după ce #casabuhnici funcționează la eficiență maximă :)

Frigiderul și cuptorul inteligent

Pentru fiecare obiect electrocasnic aveam câteva așteptări legate de ”inteligența lor”. Frigiderul trebuie să fie în primul rând spațios, bine compartimentat și flexibil în acest sens, dar și ecologic. Faptul că are două uși mai mici ajută mult la aerisirea minimă a frigiderului. Așadar consumă mult mai puțin curent, iar odată ce te-ai obișnuit știi exact pe care din ele ai lăsat sucul și pe care se află ketchup-ul. Tot legat de spațiu și de compartimentare, este acela că răcitorul și purificatorul de apă potabilă se află acum în pereții frigiderului. Nu mai ocupă loc prețios pe ușa acestuia.

Cuptorul este și el deștept, în felul lui. M-a surprins că ușa acestuia are ”soft-close” așa cum au doar mașinile mai scumpe. Ce este însă mai deștept la acest cuptor este că poate fi împărțit în două zone diferite în funcție de ce vrei să gătești. Funcția se numește Divide & Cook și permite să gătești la temperaturi diferite dar și o durată diferită de gătire. Diferența de temperatură între cele două compoartimente poate fi de 80 de grade. Poți pune un pui la rotisor, o plăcintă și ceva sandviș-uri la copt, toate în același timp. În teorie, e ca și cum ai avea două cuptoare separate, ca într-o bucătărie de restaurant.

În plus, se curăță singur. Procesul se numește curățare pirolitică și are loc prin arderea grăsimilor și resturilor de la interior, la temperatura de 480 de grade. Apoi îl ștergi doar cu un șervețel de hărtie și e gata pentru o nouă rundă de brioșe.

Bucătăria Viitorului

În viitor lucrurile vor fi ceva mai diferite. Sper eu. Tehnologia trebuie să fie cât mai invizibilă. Nu vreau să mă deranjeze cu notificări toate electrocasnicele din casă. Vreau ca acestea să comunice între ele și să își facă treaba în funcție de indicațiile și activitatea mea prin casă. Dacă vreau să gătesc ceva, frigiderul ar trebui să îmi spună ce alimente am în interior, să îmi dea două sugestii de rețete și după ce am făcut o alegere, cuptorul să se curețe singur și să se încălzească.

Dacă frigiderul este șeful în bucătărie, atunci când observă că nu mai am lapte pentru cafea și ouă pentru micul dejun, să facă singur comandă pe internet și să ceară livrare la mine acasă. Mai sunt multe alte idei, toate în clipul de mai jos.

Cu cât mai simplu cu atât mai bine

Pe acest concept se bazează de multe ori și lumea modei. Ce este simplu, este și elegant și nu se demodează niciodată. Acest concpet a fost introdus și în bucătărie, unde cuptorul, plita și hota electrică sunt controlate și conectate între ele. În plus, afișarea informațiilor și preluarea comenzilor se fac cu ajutorul unui proiector, și el foarte inteligent, direct de pe blatul pe care sunt așezate acestea. Ia priviți!

Tableta este principala telecomandă pentru toate electrocasnicele

Și așa trebuie să și fie. Am nevoie de un singur ecran pentru a îmi controla și programa toate dispozitivele din casă, și da, prefer ca acesta să rămână acasă pentru a putea fi folosit de oricine. În cazul de față, o tabletă are rolul de telecomandă. Sigur, mă aștept ca după ceva vreme electrocasnicele să învețe singure ce au de făcut.

Adevărul este, cel puțin pentru mine, că nu am timp prea mult să gătesc. Dar și atunci când o fac îmi propun doar rețete ceva mai complicate, mici delicatese pentru care am nevoie de electrocasnice deștepte. De aceea mă uit acum la cele prezentate mai sus. Îmi plac foarte mult funcțiile cu care vin acestea și sper ca în câțiva ani, atunci când #casabuhnici va fii gata, să utilez bucătăria cu cele mai deștepte echipamente.