Categorii: Editorial, General

Fantomele românilor merg pe stradă

Mă urmăreşte de la o vreme o vorbă spusă de un taximetrist din Braşov. “Am luat într-o zi un italian în maşină, care făcea poze prin România. Îi trebuiau pentru o lucrare despre noi. Aşa că vroia să fotografieze români care zâmbesc. A căutat zile întregi oameni bine-dispuşi pe stradă până când şi-a dat seama că singurii care zâmbeau de fiecare dată la poză erau rromii.”

Pare o glumă, dar e dureros de adevărat. Am luat până acum mii de interviuri pentru ştiri ca să ajung în final la concluzia că cel mai greu să îi faci să se deschidă, să îţi vorbească ori să zâmbească sunt românii. Oriunde mergi pe stradă în străinătate, oamenii parcă abia aşteaptă să îţi ofere părerea lor. Li se pare normal să răspundă cu zâmbetul pe buze, pentru că e normal să nu îţi fie ruşine cu tine însuţi în public.

Ieri m-am uitat la feţele celor din jur, în căutarea unei feţe zâmbitoare. Am privit la cei de pe stradă şi apoi la cei din metrou. Abia după zece minute am văzut un tânăr zâmbindu-i iubitei. Primul dintr-o sută, poate două, de trecători grăbiţi, şoferi stresaţi sau pensionari cu privirea în pământ.

Ne este greu. Noi suferim. Suntem… mai mult ProMotor.ro